icon

17. november. Vrátili by ste sa do času pred revolúciou?

moni73
17. nov 2016

Koľko ste mali v 89tom rokov? Vrátili by ste sa do času pred revolúciou alebo nie? Prečo áno a prečo nie?
Mala som 16, revolúcia pre mňa znamenala v tom čase len možnosť uliať sa zo školy... Rodičia neboli ani stranici, ani robotnícka trieda, napriek tomu som sa v pohode dostala na gympel. Otec viac antikomunista, odmietol do strany vstúpiť, tak v robote nemohol postúpiť na vyššiu pozíciu. Spomínam aj tak v dobrom, možno len spomienkový optimizmus, neviem.
Ja by som sa vrátila (s jemnými korekturami), vymenila by som terajšie možnosti za vtedajšiu istotu. Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.
Vy?

moni73
autor
18. nov 2016

@sisaka preto tiež píšem, že ľudstvo musí dospieť a verím, že sa to podari. Nie teraz, nie o 100 rokov, ale pokiaľ sa niečo nestane, tak snáď raz...

sardinka336
18. nov 2016

@moni73 snad som to spravne pochopila, ale mne osobne sa az nozik vo vačku otvara ked niektorí tvrdia, ze ,,schopní ludia sa mozu postavit na nohy, vycestovat a neviem aku dieru do sveta urobit,, sak ok.....ale to tiez nie je cesta pre kazdeho. Myslím si ze je prirodzene ze v spolocnosti su aj ludia, ktorí svoju pracu odvedu najlepšie ako vedia, ale nepotrebuju tam vyplut dušu od nevidiš do nevidiš pre nejaku nadnárodnu korporáciu len aby akoze ,,boli uspešny,,. Takých poznám a nezavidim im ani cent...furt sa to nahána, domov pride večer pozdraví deti a sadne za PC do 01:00 v noci a další den to iste...
Mam známu čo ma maleho syna, denne robí aj do 20:00 od rana - šefka..a pritom jej muz hovori, ze jej zamestnanci idu domov o 16:30 a ona tam ostava od nevidiš do nevidiš. Ich manzelstvo je pred krachom, kazdy si uz zije viac menej svoj zivot. Tak dakujem pekne za takuto ,,slobodu,, a ,,moznosti,, robit otroka. Mám pocit, ze kto dnes chce proste len ,,normalne robit,, a nema nejake velke ambicie liezt po rebríku a do zadkov tak je hned lenivy a pomaly socka. Nie, pre mna su peniaze prostriedok zitia, a svoju prácu mam rada ale zase nechat tam zdravie, nervy a kazdu minutu svojho zivota tam teda neplanujem len aby som bola IN...mám to v paži.

fra
18. nov 2016

@moni73 však ano, s tym samozrejme súhlasím, tí čo nemôžu pracovať by mali žiť dôstojne ... a myslím, že aj prostriedkov na to by bolo dosť, dokonca aj v dnešnej dobe, len skoro vždy sa tá pomoc niekde po ceste "stratí"- čítaj rozkradne ... ale v socializme to nebolo iné, jednoducho problém, že sú "rovní" a "rovnejší" pretrváva...

fra
18. nov 2016

@sisaka ale to komunisticke heslo je také, že nebude platiť nikdy lebo všetci ludia takí nikdy nebudú a bez toho komunizmus fungovať nebude, ludia jednoducho majú chyby a s tým to komunistické heslo neráta ...
.
naopak, Ježišovo učenie môže každý vziať za svoje hned teraz a osobne a riadiť sa ním ... a stale platí "kto je bez hriechu, hoď kameňom" ... všetci sme hriešnici... a každý môže nastaviť druhé líce, každý môže urobiť alebo neurobiť dobro svojim blížnym...

zuzkat1
18. nov 2016

@sardinka336 plne suhlasim kazdy ze ked sa chce tak sa da zarobit..ale za aku cenu?? Mam kamosku ktora ma 36 a ked sa opytam na dieta tak vraj chce ale teraz na to nemaju..platia hypoteku na ktoru zaraba najma ona..(on ma robotu ale zarobi menej) a ze tak o par rokov.. No uz teraz mam pocit ze na dieta je "stara" a sama to dobre vie,ale proste nwmoze ostat doma..dalsia nikde inde ako mimo svojho mesta robotu nenasla..a fakt sa snazila..stale bwhala po pohovoroch a nic..nakoniec to dopadlo tak ze rano o 7mej na bus aby o 9 tej bola v robote tam do 6tej a doma bola okolo 8mej..decku dala pusu a zakryla ho a to bolo vsetko...a ja tak zit proate nechcem..radsej budem mat menej penazi a o 4tej uz budem s detmi...aj moj muz u sukromnika robi a skor ako o 6tej nepride...cez vikendy ma sluzby takze s nami skoro nikam nechodi..

sardinka336
18. nov 2016

@fra sak ale tento problém je od kedy homo sapiens chodi po tejto Zemi...jednoducho to sa nikdy nezmeni. Vzdy bude bohaty a chudobny, vzdy bude niekto privilegovany a niekto proste nie. ja vidim problém v tom, ze začinaju byt ,,privilegované,, všelijaké menšiny, ekonomický migranti neustála podpora neintegrovatelých ludi, a ty pracujuci človek len plať dane a inak nás nezaujimaš...

sardinka336
18. nov 2016

@zuzkat1 suhlasim s tebou..ved to je chore. ...toto bolo na tom sociku dobre, ze moj otec o 15:00 išiel domov a mal čas sa nam venovat, mama to iste, proste mali na nas tí rodičia čas. Nebol stres v tom zmysle ze musim sa nahanat po veceroch dorabat lebo pridem o miesto. Ako ja nehovorim, ze teraz nesnazit sa pracovat poriadne ale proste vieme o čom hovorime.

zuzkat1
18. nov 2016

@sardinka336 presne aj my mame hyoteku a muz je na nervy jz tretia firma v ktorej robi a vzdy ked uz ma pocit ze ok tak sa dana firma ide s niekym spajat a bum personalne zmeny...stale zivot v neistote

zuzkat1
18. nov 2016

@sardinka336 fakt je ze odvsadial odisiel sam oni by ho neprepustili..ale zmeny ktore nastali boli proste zle

moni73
autor
18. nov 2016

@sardinka336
@zuzkat1 vy ale pozeráte bežnych ľudí, ktorí keď chcú, môžu zarobiť. Aj keď ani to nie je celkom pravda. Ja teraz robím od nevidím do nevidím (dnes je výnimka), napriek tomu nezarabam. Kašľať na to, už to dlho nepotrva... A čuduj sa svete aj v BA je kopec ludi, ktorí nezarabaju ani priemer a pritom makaju.
Ja som mala na mysli ludi, ktorí nemajú na viac ako "štyri ľudové", tak ti chudáci nemajú ani možnosť. Žiadnu.

zuzkat1
18. nov 2016

@moni73 ja hovorim o tom ze tito ludia ked chcu zarobit tak makaju ja divy na ukor rodin..ta prva zaraba nadstandardne ale ta druha ma cca 500-600 v cistom a syna si nevidi..takze nie je pravda ze ked makas do aleluja zarabas tazke prachy..pravda je ze dnes vsade musis makat do alwluja len aby si daco zarobil..a ked ame prerabali byt tak tu boli ludia co nemaju ani 4 ludove a garantujem ti ze zarobili 2x to vo ja s vs..

moni73
autor
18. nov 2016

Skôr som ale chcela túto tému takú spomienkovu. Pamätám si ako otec stal na farebný televízor s do. Doniesol, ale bez. Tie už boli vypredané. Týždeň na to, výstav svojmu bratovi s do. Trocha sklamania doma bolo, ale tešili sme sa aj z farby. ☺
A že sa stali rady. Dnes sa síce čaká sofistikovanejšie, ale čaká. Napr. na nový iPhone.
Na Mikuláša sme mali všetko: aj kinderko, aj mandarínku... Fakt nemám pocit, žeby sme nejako stradali. A každý občas vykreslil nejaké body a stali sme na posni v dlhej rade pred tuzexom. A aká tam bola vôňa...

moni73
autor
18. nov 2016

@zuzkat1 hej, hej. Ja som mala na mysli už takých slaboduchych.

zuzkat1
18. nov 2016

@moni73 ja inak tiez nemam pocit ze mi daco chybalo..mala som aj lego aj barbie dokonca saty s mickeym a dayse ci ako sa to pise😀

moni73
autor
18. nov 2016

Sorry, ten mobil!😮 "občas vykšeftil nejaké bony...."

sisaka
18. nov 2016

@sardinka336 to su ale osobne rozhodnutia ludi, ich slobodna volba, jedine co to ma spolocne s "kapitalizmom" je, ze tak robia dobrovolne. Zakonnik prace stale plati, ludia si nechaju na sebe orat, alebo to robia dobovolne, ze trcia v praci viac ako 8 hodin. Ja som v praci 8h15min z toho mam pol hodinu platenej prestavky a polhodinu neplatenej prestavky (obidve prestavky su povinne) takze pracujem 7h15min denne. Koncim 14.30 doma som 14.45. To nema nic spolocne s kapitalizmom ale so zaciatokom pracovnej doby. Zacinam o 6.15 ked sa mnohi ludia pracujuci v kancelarii len prevracaju v posteli na druhy bok, tak potom jasne, ze ludia pracujuci v kancloch vzdychaju, ze aj oni by chceli byt doma o 3. No ked zacnes robit o 2 hodiny neskor tak zakonite nemozes byt doma o 3. V "kapitalizme" ti nikto nekaze "robit karieru" mozes sa zasit na teplom miestecku a pracovat si tam tak, ako mnohi ludia za komancov. Je ale kopec ludi, ktori maju tuzbu sa vkuse niekde hnat, byt lepsi v praci, stverat a po rebriku na najvyssie pozicie, zarabat viac a viac. Mne to napriklad nic nehovori, som spokojna so svojou pracou, prijmom, nikto ma nenuti robit o hodinu-dve dlhsie, ak nahodou niekto nevypadne, co samozrejme sa musi vykryt, ale vzdy sa hladaju dobrovolnici a dostavame dvojnasobok mzdy, ale su ludia, ktory maju v sebe ten "drive" a ja na tom nevidim nic zle, vsak nech makaju aj 15 hodin, ked chcu.

sisaka
18. nov 2016

@zuzkat1 pises o specifikach Slovenska, kde sa kazdy trasie o svoje miesto, preto si ludia na sebe nechaju orat a drzia hubu a krok, tak ako boli nauceni za komancov. Tiez nevidim nic zle, ked si sikovny clovek, ktory nema vzdelanie zarobi viac ako niekto, kto ma 2 univerzity. Ked ponuka sluzbu, ktora je ziadana, je v tom dobry neviem preco by mal zarabat minimalku len preto, ze nema VS. NIe kazdy sa narodil s IQ 120 a nemat VS nemusi znamenat, ze bol lenivy, mozno ten clovek ma ine zaujmy, nema na to, aby studoval nieco narocne a pod, neviem, preco by mal koli tomu byt financne podhodnoteny.

zuzkat1
18. nov 2016

@sisaka to vobec nie je o tom ze chcu..je to o tom ze ak odmietnu tak no problem tam su dvere dalsich 10 caka na flek a urobia to ako vrchnost kaze bez frflania..zasit sa da vzdy len vacsinou tie zasivarne su aj platene ako zasivarne a ked ma niekto hypotéku atd tak mu asi tie peniaze nestacia..

zuzkat1
18. nov 2016

@sisaka ja som co sa zarobku tyka reagovala na tie 4 ludove ze oni nemaju moznosti

stormie
18. nov 2016

Nie, nie, nie! Aj ked vtedy platilo ze vsetci mali vsetko (ale vpodstate nikto nic) tak by som to nevratila. Ludia ako roboty, presne nalinkovane co, ako, kedy, od oblecenia po zariadenie bytu ci potraviny - ziaden vyber. A teda moji stary rodicia si uzili dost - dedo nikdy do strany nevstupil a teda si zo doma pekne ods....Druhy dedo skoncil vo vazeni a mama nemohla studovat. Nasi 'drzali hubu a krok' koli nam, tak sme dostali aj dolozku a mohli vidiet more ... Bat sa nahlas povedat svoj nazor lebo co ak vas niekto uda, zakaz cestovat, studovat len rustinu a 'modlit sa' k zssr, v obchodoch ledva zakladne potraviny (aj ked uznavam ze kvalitnejsie ako teraz) .... Jedine co bolo super bola hudba 🙂 taky elan mozem doteraz pocuvat dookola

sisaka
18. nov 2016

@moni73 moji rodicia boli total poctivci, ti by nesli kseftovat, aj keby od hladu umierali. Do Tuzexu sme isli len preto, lebo rodina s USA ked poslala dolare tak nam boli zamenene za Bony, ked sa to prerozdelilo v celej rodine, tak kazdemu ostalo par bonov na nejake fajnovejsie maskrtky, ci flasu niecoho kvalitnejsieho. Tiez by som nepovedala, ze sme stradali, ale moji rodicia si vyskakovat nemohli a setrilo sa vkuse, vela pestovali doma - moji rodicia nikdy v obchode nekupili paradajku, uhorku, papriku, zemiaky, kapustu, jablka ... kupovali len chlieb, mlieko, masove vyrobky, dost nekvalitne, kedze neboli "ritolezi" a nemali znamych kade tade, co by im pod pultom nieco odlozili, pred vianocami exotickejsie ovocie, pocas roka nanajvys babany, sem-tam pomarance ... Prve rifle som dostala v 3. rocniku ZS od spominanej rodiny v USA a dalsie som mala az o par rokov neskor, totalne smejdy.
@zuzkat1 ja som ako dieta o Barbie ani nechyrovala a Mickey a Minnie taktiez az po Nov. 17. Ako som pisala, rodicia nepodporovali ziadne cierne obchody, smelenie a pod., nakupovali sme len v slovenskych obchodoch, jedine co sme si kupili v Madarsku, ked sme tam boli na vylete boli digitalky, ale to uz bol rok 87-88.

zuzkat1
18. nov 2016

@sisaka ja neviem kde to nasi zohnali..otec spomina ze na lego stal v rade od nejakej 4rano.. A satybsom mala tusim z madarska a barbie netusim odkial

sisaka
18. nov 2016

@zuzkat1 vsak pisem, ze je to specifikom Slovenska, toto vyhrazanie, ja som na Slovensku pracovala len 9 rokov aj z toho som bola 2 roky na materskej, takze viem presne ako to tam chodim. S takym neprofesionalnym pristupom, vydieranim, zastrasovanim a pod. som sa tu v Kanade nestretla a to tu pracujem uz 13 rokov, toto su pozostatky komunizmu, nie dosledky kapitalizmu

sardinka336
18. nov 2016

@sisaka určite máš čiastočne pravdu....ano..máme slobodu...ale ono to nie je take jednoduche. Prečo si ludia na 90% nechaju na sebe orať? Lebo vychodnejšie od BA bud ,,nie je práca,, alebo teda taky vyber prace, moznosti, nemaju si z čoho vyberat resp. nie je taky vyber a musia brat robotu aku je aby mohli platit učty. Naši zamestnávatelia su tak naučený ze najradšej by davali len minimálku a chceli vykony ako od supermana a ked sa ti nepači tak tam su dvere. Toto je nam neustale vtlkane priamo či nepriamo do hláv ,,budte radi ze mate robotu,,. Je to velmi zakorenené...
Moj muz pracuje v strojarste a logistike a on paradoxne hovorí, ze je alarmujuce ako nám chybaju pracovnici. Kvalifikovaný ludia ako su zvarači, zeriavnici, sustruh atd....a podla neho vela ludi ani pracovat proste nechce. Nedavno bol v jednej fabrike kdesi na Slovensku a hovoril ze investor chcel postavit novu halu na vyrobu ale ze len v tej starej hale mu chyba 30 ludi čo by okamzite zamestnal...vraj ziadne vzdelanie nemusia mat, všetko zaškolia a aj tak nemaju nikoho, takze načo stavat.

zuzkat1
18. nov 2016

@sisaka to su vsetko firmy kde je sefstvo nie slovenske..takze asi tak..

sisaka
18. nov 2016

@zuzkat1 a tebe to pride normalne, ze sa na blbe lego stalo hodiny v sore a nejaku babiku bolo treba ist zhanat do zahranicia?

zuzkat1
18. nov 2016

@sisaka ja nevravim ze je to normalne len vravim ze sa dalo zohnat..a nasi vobec nespominaju v zlom..prave naopak

sisaka
18. nov 2016

@sardinka336 tu mantru dobre poznam" budte radi, ze mate robotu, na vase miesto caka dalsich 20 ludi", robila som v statnej sprave a toto nam otrepavali neustale o hlavu.
Necudujem sa, ze nema kto robit. Ved trend je mat vysoku skolu za kazdu cenu, nikto nechce robit manualne, ale pre tolko ludi jednoducho nie su miesta v kancelariach. A kto si spravi len ucnovku, tak je odsudzovani ostatnymi, ze je blbec, co nema ani na to, aby si univerzitu spravil, skratka nie je tam ziadna rovnovaha, vsetky deti su pretlacane na gymple, co malo za nasledok uplne znizenie urovne vychadzajucich studentov, kedysi to bola vyberova skola, na ktoru isli najlepsi z najlepsich, teraz tam poberu aj trojkarov....

terezka1947
18. nov 2016

...minule som citala,ze zivot pocas komunizmu nebol lepsi,bol jednoduchsi...tesili sme sa z malickosti,co sme vedeli zohnat,kupit....

ale bohuzial...komunizmus nebol iba o nakupovani,zhanani veci...bola alebo sa snazila zachovat stredna vrstva,kt.sa teraz vytraca...urcite veci boli ok

ale zase...sloboda?
kolko ludi si odtrpelo svoje...stacilo cloveka nepravom z niecoho obvinit a uz sa riesilo...ale neriesilo ci to bola pravda,ci nie...
vladol strach...
ono...myslim,ze na toto obdobie by odpovedali inak ludia,kt.sa bezprosrtredne tykalo a potom ostatnych,kt.nejao preplavali ...vedeli plavat...a obracat kabaty..no.a....ale to vedia aj teraz.
teraz je ina doba,v inom tazka
mame slobodu,ale nevieme ju zvladat...

alaguema
18. nov 2016

@sisaka ono po tejto stránke vnímam komunizmus (alebo presnejšie - pokus oň), pozitívnejšie, ako kapitalizmus. Konzum nebol na prvom mieste politickej agendy, ako je tomu teraz. Bolo ním dosiahnutie poslušnosti, čo sa aj tak úplne nepodarilo. Zatiaľ čo modla kapitalizmu je konzum, bez neho de facto nemôže ako systém fungovať a to sa veru ujalo u nás rýchlosťou svetla a nevyzerá to tak, že by to chcelo v dohľadnej dobe ustupovať. Stačí sa pozrieť na počet a návštevnosť obchodných centier na Slovensku. Dogmy, ktoré vytvoril komunizmus, sú detské hračky oproti tomu, ako veľmi hlboko ovplyvňuje mysle ľudí kapitalizmus, ktorý je postavený na tom, aby sa vyrábalo a predávalo stále viac a viac a viac, zatiaľ čo komunizmus sa zaobišiel aj bez toho, aby ľudia skutočne v ten systém uverili. Bol to v podstate veľmi povrchný, neúspešný a z hľadiska histórie úplne expresný (40 rokov je v dejinách ľudstva ako nádych a výdych v živote človeka) pokus. Kapitalizmus je podstatne ničivejší a nebezpečnejší.