icon

Aké sú ekonomické vplyvy pandémie Covid-19 na potreby a preferencie spotrebiteľov?

keira
12. sep 2023

zmenilo sa vase spotrebitelske spravanie?

Strana
z2
anjelicek26
12. sep 2023

Ano, prakticky nechodim nakupovat oblecenie do obchodov, vsetko si davam posielat domov... je to podstatne pohodlnnejsie a retoure uplne jednoduche... vseobecne chodim omnoho menej do mesta sa len tak prechadzat po obchodoch, akychkolvek... uz mi to akosi prijde strata casu.

zuzanaete
12. sep 2023

Ano. Ovela viacej veci nakupujeme online. A ovplyvnilo to aj moju pracu - robim z domu ovela viacej ako predtym a to ma vplyv na menej minania na menucka, neminam peniaze na dopravu a aj oblecenia staci menej.

76california
12. sep 2023

v našej rodine to nemalo vplyv na naše spotrebiteľské správanie

cookie29
12. sep 2023

to je priprava na diplomovku ci bakalarsku pracu?

katka700
12. sep 2023

@keira len taká poznámka, ak skúmas len vplyv kovid pandémie, tak máš problém že ho nevieš oddeliť od vplyvu inflácie a rastu spotrebiteľských cien

viestta
12. sep 2023

Kedze na pandemiu plynule nadviazala energeticka kriza a rast cien energii a nasledne vsetkeho sposobena vojnou, tak tazko povedat, ci sa spotrebitelske zvyklosti zmenili pre jedno, druhe alebo obidvoje.

bloger
12. sep 2023

@keira Tak počas pandémie sa nedalo veľmi nakupovať. Tak sme aj niečo ušetrili. Potom sa to zas minulo. Ale žiaľ naštartovalo to všetko infláciu. Nie len pandémia ale aj vojna na Ukrajine. Tak má to všetko obrovský ekonomický dopad. Teraz sa snažíme zvažovať čo kúpiť.

domkakvet
12. sep 2023

@keira to potrebujes na domacu ulohu do skoly?

viestta
12. sep 2023

@bloger inflaciu nenastartovalo to, ze po pandemii otvorili obchody. To sa celkom mylis

ivana11155
12. sep 2023

@keira my to mame 20km do krajskeho mesta, kde je velke shopping centrum. Da sa povedat, ze sme tam prestali chodit. Pred koronou len tak cez vikend poobede, ze na kavu, hned sme vbehli do niekolkych obchodov, cosi uvideli a kupili. Toto nerobime uz vobec skoncenim korony. Uplne som si odvykla takto travit cas. Prakticky vsetko objednavam online okrem potravinovych nakupov.

bloger
12. sep 2023

@viestta Pozri čo som našiel: Napríklad, narušenie globálneho dodávateľského reťazca, ktoré spôsobila pandémia v roku 2020 – môže to viesť k inflácii zvyšujúcej náklady. Prečo by to nemohlo s tým súvisieť?

viestta
12. sep 2023

@bloger je to jeden z aspektov, ktory nastartoval inflaciu, nie jediny... Zial teraz sa nestastne zislo privela pricin a dopadlo to ako dopadlo

bloger
12. sep 2023

@viestta Ja som nikde netvrdil, že jediný. Písal som aj o tom, že prišla vojna. U nášho suseda. Plus to, že Putin sa rozhodol robiť zlobu. A škrtiť zásoby plynu. Na niečo som ešte zabudol či môže byť?

viestta
12. sep 2023

@bloger ano, napriklad chippovu krizu 🙂

bloger
12. sep 2023

@viestta Dakujem udivuje ma tvoja múdrosť. Všetká česť.

kvetinka75
12. sep 2023

nie, som zástanca minimalizmu a vždy som bola. Kupujem iba to, čo potrebujem . Ale zase nie, že by som si nedopriala. Kozmetiky mám teda dosť, lebo veď vek 😉. A tú jedinú si objednávam online, pretože v kamenných obchodoch nie je. A vlastne v jednom už je. Inak sa nezmenilo nič, okrem toho, že platím viac za stravu. Oblečenie kupujem osobne z času na čas. Rada chytím materiál do ruky a chcem si to aj vyskúšať a nie potom lietať na poštu a vracať to.

keira
autor
12. sep 2023

@katka700 nie, neskumam, len rozmyslam, nieco som citala a tak ma to zaujalo, ako to vinmaju ini .. vies mi povedat viac? dakujem

keira
autor
12. sep 2023

@viestta napr ja mam pocit, ze mam stale rovnake ...

keira
autor
12. sep 2023

@domkakvet juj, ja uz davno nie som skolacka :D, ale priznam sa, ta otazka tak znie! 🙂

keira
autor
12. sep 2023

@viestta ale?

keira
autor
12. sep 2023

@bloger kde to pisali?

tiezjedna
12. sep 2023

@keira myslím, že krátkodobo nás to ovplyvnilo asi ako všetkých - podstatne viac online nákupov. Ale celkom určite nás to ovplyvnilo v tom, že si viac užívame života, plníme si sny, ktoré sme odkladali. Povedala by som, že "viac žijeme", ak mi rozumieš 🙂

keira
autor
12. sep 2023

@viestta a viete preco vznikla ta chipova kriza? tu som sekundarne pocitovala, len nerozumela dovodom!

viestta
12. sep 2023

@keira vidis, a u mna sa zmenili. Naucila som sa viac vyuzivat internetove obchody, netrpim tym, ze musim presmejdit milion obchodov aby som aj tak nekupila to co hladam. Nesmejdim po obchodoch nekupujem zbytocnosti.

viestta
12. sep 2023

@keira chipova kriza ma XYZ dovodov, okrem ineho mesiac nefunkcny Suezsky prieplav a meskajuce dodavky z Azie

keira
autor
12. sep 2023

@tiezjedna no praveze sice online nakup je fajn, ale je to pozierac casu .. kym spravim vsetky reviews , precitam receznie, plus ten pocit rizika .. plus velakrat vracanie veci a pod .. to uz je skor o tom, ako nas technologie a pokrok ovlyvnuje

hladamematku
12. sep 2023

@keira ano uz predtym som mala problem s tym aku kvalitu dostavam v restauraciach za svoje peniaze, prestala som restauracie uplne podporovat, je mi ich luto...ale ja nie som charita...

tiezjedna
12. sep 2023

@keira ja obecne neznášam nakupovanie - akékoľvek, takže cez kovid som akurát presmerovala na online všetko a nie "iba" väčšinu 😀 Mne to nevadí, vždy objednám min dve veľkosti, keď si nie som istá a čo nesadne vrátim v jednej zásielke. To mi vyhovuje.

kiwi3
12. sep 2023

@keira mna to dlhodobo asi neovplyvnilo nijak, online nakupy som robila vzdy a ano, do istej miery je to pozierac casu, ako pises, ale pre mna je to aj forma relaxu, listovat si napriklad v online sekaci (kde je velky vyber, zo vsetkeho po 1 kuse), kozmetike a pod. a okrem toho, prave pre to, ze si pozriem ovela lepsie recenzie, zlozenie a dalsie veci, tak pre mna je takeho nakupovanie vacsinou ovela uspesnejsie ako v kamennom obchode. prave s tymi vecami z kamenneho byvam potom nespokojna, nehovoriac o tom, ze cena je obvykle niekolkonasobna.

bloger
12. sep 2023

@keira Niekde na internete bol článok, že čo patrí medzi možné príčiny inflácie. A bolo tam aj toto. Myslím si, že je to pravda. Hoci sa veľmi do ekonomiky nevyznám. Ale toto už hovorilo veľa odborníkov. Samozrejme toho čo tú infláciu spôsobilo bolo viac. Dokonca Rasťo Iliev to dáva za vinu Petrovi Kažimírovi. Hovoril o tom v súvislosti s dlhopismi.

Strana
z2