icon

Aké sú možnosti s agresívnym psom?

rutyruth
3. sep 2023

Mame psa dva a pol ročnú fenu ktorá je dosť agresivna hlavne na cudzie deti. Dnes sa mi stalo ze išiel synov kamarát k nám obaja s mužom sme dávali pozor, ja som bola v tom ze ho ide onuchat ako vždy a ona ho bez varovania hryzla. Dohodli sme sa ze psík musí odísť. Nie nie je to rozhodnutie za 5 minut. Od mala riešime cvicitelov, stále je protivna na cudzie deti. Nikto k nám nechodí lebo všetci sa jej boja. Syn potrebuje kamarátov no nemôže nikto k nám. Skúšali sme ju aj darovať no keď si po ňu prsli nedokázali sa k nej ani priblížiť keďže bola veľmi nepriateľska. Nas toleruje no nikoho iného...už fakt neviem co s nou

cicikmicik
3. sep 2023

@rutyruth ahoj ja mám Bullov , socializovanych, znášaju aj návštevy, ale zatváram ich v prípade detských navstev, .. normálne buď klietka alebo voliera, podľa možnosti vašej , tiež ono tie cudzie psi a deti sú dosť samo o sebe ošemetná situácia..
Mala som bulteriérku, ktorá musela byť vždy zatvorená , pretože nezniesla ,aby sa čo len trochu, ine deti dotkli hračiek mojich detí ..zabila by ich ..ale dalo sa to riešiť , klientkou , v pohode, nemusí odísť ,pokiaľ neohrozuje vas

dejka77
3. sep 2023

Urcite sa najde trener, ktory si s nim poradi. Uz ti tu napisali nejake tipy, tak ich vyuzi. Ak si teda toho psa chces naozaj nechat.

rutyruth
autor
3. sep 2023

@cicikmicik
@dejka77 ďakujeme. Zvážime všetky pre a proti 😉

colsami
3. sep 2023

Tak a nie je jednoduchsie spravit pre psa nejaky vybeh, resp oddelit jej na zahrade jej priestor? Ze sa nemusi stykat s navstevami a detmi? Ked ma problem iba s tym ze si strazi teritorium a najma pri detoch (z jej pohladu to je nieco co beha a jaci a ma nevyspytatelne reakcie), tak je to uplne najjednoduchsie riesenie.
Ak teda nebyvate v byte.
A ak novy domov tak na to riadne upozornit novych majitelov a hladat takych co deti nemaju, ani detske navstevy (cize ziadne rodiny a asi ani dochodcovia co vnucata mavaju).

V Presove maju aj centrum Maly Lumpik kde maju aj skusenosti s prevychovou agresivnych psov. Ale to hlavne majitel musi chciet s tym psom pracovat a obetovat cas.

Ak vam napada eutanazia, tak lahke to nebude, ziaden normalny veterinar vam dobrovolne zdraveho psa neutrati len preto ze si "strazi svoje a nema rad deti" , to teraz nemyslim v zlom, ja neviem ako naozaj uvazujete a ci je Vasim cielom problem vyriesit a psa si nechat, alebo ho dat nejakym sposobom prec. To vies len a len Ty.

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
micicka
3. sep 2023

@rutyruth treba najst psieho psychologa. Su taki a vedia pomoct.

mikelitoris
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
4. sep 2023

Utratit. Ak nechcete mat v buducnosti problemy. Uz teraz vlastne ich budete mat, lebo ak pes pohryzol bez varovania, bez stekotu, iba tak, bez toho aby ho to dieta drazdilo, je to velmi nebezpecny pes. Bolo tu poradene dat psa trenerovi, dokonca psieho psychologa, to je co za riesenie? Vysledok neisty a bude to stat stovky a stovky eur. A nikde nie je garancia, ze ten pes raz tak dohryzie cloveka, ze bude mat dozivotne nasledky. Keby tomu dietatu zohyzdi tvar alebo sposobi ine vazne zranenie, to sa dokazes vo svojom svedomi s tym vyrovnat? Nehovoriac samozrejme o trestnej zodpovednosti.

natalienka12
4. sep 2023

@colsami Ak pohryzol bez varovania cloveka, urcite utrati kazdy normalny veterinar. Ci zdravie a zivot cloveka je nieco menej ako nejaky agresivny pes? Zajtra moze dokalicit nejakemu cloveku tvar. To je v poriadku? Mozme mat radi psov ako chceme, je to iba zviera a ak je agresivne, musi sa utratit. Niektore psy maju agresiu v povahe a neda sa ziadnym vycvikom odstranit. Je to presne to iste, ako u ludi, ibaze nebezpecneho agresora mozeme akurat dozivotne zatvorit do vazenia. Psa kazdy normalny veterinar utrati, pretoze ak bez varovania uhryzol cloveka, tak nie je “zdravy”. Ja by som ako prve navstivila veterinara a opisala mu spravanie psa. Veterinarni lekari studovali 6 rokov taku tazku skolu, aby boli fundovani odbornici aj na neurologicke poruchy u zvierat a sami odborne vedeli usmernit chovatela. Takze moja rada znie, rano okamzite navstivit veterinara a poradit sa s nim a nie na modrom konikovi. Som si ista, ze sam navrhne utratit. Skor ako vazne zrani cloveka.

lb1984
4. sep 2023

@rutyruth agresívneho psa ti nikto nebude chcieť. Máš len 2 alternatívy útulok alebo len cvičítel s dobrými referenciami, ale lacné to nebude.

hladamematku
4. sep 2023

@rutyruth máš spravu

hladamematku
4. sep 2023

Pes

hladamematku
rutyruth
Dnes o 08:45
Ahoj asi okrem kecov by ti mal napísať aj niekto kto má agresívneho psa. My sme vzali psa z cigánskej osady ktorého tak týrali že si nikdy nevedela kedy pohryzne niektorí odborníci dali rady niektorí zlomili palicu a povedali utratit. Fenka má už 9 rokov, veľmi veľa nás naučila dali by sme za ňu prvé posledné. Nikdy nás nepohryzla ostatných sa pokúšala ale nemôže lebo existuje oceľový náhubok. Nerozumiem zmýšľanie utratit psa keď to nie je nevyhnutné...bez urážky takto riešiš problémy v živote? Na čo do prdele vyrábajú tie náhubky??? 😅 Presne na toto....aby pes nepohryzol. Keď k nám príde návšteva ktora nechce riskovať fena je oddelená v inej izbe. Vonku náhubok. Fena chodí po meste má pocestovanu celú Európu, hotely pláže a keď ju chce niekto pohladiť vysvetlím riziko že má strachovu agresivitu. Iní by ju utratili viem, my žijeme plnohodnotný život lebo problémy riešime inak ako väčšina ľudí.jedna suseda junhladkals napriek zákazu fena ju chmatla tzv výstraha, mala len odtlačky. Podľa susedy pohryzla podľa mňa nie, žiadna krv, žiadna hĺbka...naša cena má rodinu, kamarátov, veterinarov Kde fungujeme bez náhubku. Nikdy by sme ju bez náhubku nedali k deťom!! Nikdy dobrý vycvikar vám povie že deti sú pre psy rizikové svojim pachom, výrazom tváre, pozeraním do očí, energiou, pohybom. Som v šoku pre pohryznutie cudzieho aj svojho dieťaťa aby psa niekto yutracal. Ale v tejto krajine má neprekvapí nič. Keď sa rozhodnete k jednoduchšej ceste napíš mi skúsim psa inzerovať je pár ľudí ako ja čo psovi dajú šancu.

hladamematku
4. sep 2023

pozrela som si tvoj prispevok spred dvoch rokov, pes mal velmi vela problemov, za dva roky ste sa asi posunuli ale psovi ste nezacali verit, zaujimalo by ma ci vam niekedy neikto vysvetlil ze ked sa bojis alebo mas uzkost hnev v momente vylucujes feromony a do par sekund tapes precita, mam to odksusane za 30 rokov na x psoch, ludia to neradi pocuju ale je to fakt, akonahle tvoj pes ide do akcie a ty mu predtym ci pocas toho neveris aj len na 5 percent neico sa stane, toto si uvedom pri tomto i buducich psoch, ked som zacala s touto agresivnou nasou fenkou tak vencenia aj kontakt boli o jogovych dychoch, hlboke nadychy vydychy akonahle mi prebehla myslienka hlavou co ked, fena do par sekund vyletela...toto su veci co majitelia psov netusia, psy maju silne zmysly, hlavne cuchovy a nacitia ta v momente oni tvoj strach vyhodnotia ze sa nieco deje a musia svorku branit, zistis to tak ze ked pes bude s niekym inym a nebude reagovat na deti, vies jednoznacne ze to slo od teba 🙂. PO preitani tvojho rpedosleho prispevku s pred dvoch rokov nevidim dovod nepouzivat kosik alebo psa izolovat v inej izbe, nebere mi to mozog, za 30 rokov co mam psov a 15 rokov co psom aktivne pomaham, som stretla kvanta ludi co ich psy mali kosik a ludia povedali, ze su nevypsytelni alebo by pohryzli alebo bla bla....nerozumiem tejto slovenskej mentalite....nerozumiem....

hladamematku
4. sep 2023

a ked bude mat pes kosik budes kludna a uvidis ako sa zmeni...

sashabb
4. sep 2023

Ja nerozumiem prečo si vôbec dovolila aby sa pes voľne pohyboval v prítomnosti cudzieho dieťaťa? Vieš, že je pes agresívny, no myslela si si??? že ide iba oňuchať? Akože toto vážne? Buď rada, že to neriešia radikálne chlapcovi rodičia 👎

rutyruth
autor
4. sep 2023

@hladamematku tomu rozumiem aj verím. No pes je dospelý. Na tieto opatrenia je už asi neskoro. Ono sa to asi ľahko píše no je to začarovaný kruh. Človek má automaticky strach ze sa niečo stane keď vie akú má pes povahu a pes to vycíti...

hladamematku
4. sep 2023

@rutyruth my sme našu brali ako trojročnú

evelyn246246
4. sep 2023

.. ak chces do psa investovat cas a peniaze a neustale davat pozor aby niekoho nepohryzla tak mozes skusit ..teda aj na ukor kamaratov pre syna ... alebo psa daj niekomu bez deti ...zvierata mam rada ale u mna nieje pes viac ako clovek .. myslela by som na dobro mojho dietata hlavne ..pes by priorita nebol ..

mandzula
4. sep 2023

@rutyruth my máme veľmi dobrú skúsenosť s Rišom Uliankom z Kendereša.

rutyruth
autor
4. sep 2023

@hladamematku a bola taka ze ste sa k nej ako cudzí ľudia nemohli priblížiť?

cicikmicik
4. sep 2023

Nechapem ,že prečo by mal syn stratiť kvôli psovi kamarátov 🤷? A to ti hovori Matka 2 deti , majiteľka 4 psov , z toho dvaja majú 40 kg "bojový", papagájov, korytnačiek..a naše deti majú normálne kamarátov , a dokonca chodia k nám aj sami bez rodičov 🤷 4 ročné deti ..veď oddeľujem, predvídam, a nesocializujem pri cudzích deťoch , naši psi sú VŽDY oddelený..proste nedovolím si ..nedovolím si skúšať ..naši psi sú členmi našej rodiny , nie sú to naše zvončeky, alebo módne doplnky ,sú vzdy členmi rodiny ,ale vždy ich oddelíme,ak prídu deti

cicikmicik
4. sep 2023

Tam ste spravili chybu vy,že skúšate, ja mám psov papierových, socializovanych a vycvičených , ale toto si nedovolim..ale tak isto by som pre toto psa nedala ani utratiť ani by som ho nedala preč .stačí ho oddeliť , nac pokúšať osud .

simca06022011
4. sep 2023

uplne bezne pri navstevach sa takyto psikovia zatvaraju do klietky/volieri, na klud.. lepsie ako cakat co vyvedu. A podla mna trener vie pomoct v kazdom veku. Podla mna socializacia chodit niekam so psom, je slaba na toto. Proste musia chodit ku psovi ludia, a pes ma vediet kde je jeho miesto a kto je v tom dome panom. Pes to nie je a teda ma pocuvat a neohrozovat nikoho.
Ak su problem iba deti, normlane ho treba zavriet ked pride navsteva a vybavena vec. JA mam viszlu besnu a zatvaram ho ked pride navsteva, nehryzie, ale otravuje. Na deti by skakal, urcite by niekoho pri tom poskriabal, zhodil... vacsie ako dcera si s tym uz poradia,ale vsetko mensie, lahsie ked pride, pes si ide pospat ;) rovnoako ak pride nejaky mensi pes ku nam na navstevu.

matkahelka
4. sep 2023

@rutyruth ja s trenermi, cvicitelmi aj psychologmi pre psov skusenost nemam, ale mam skusenost ako na nasej ulici pohryzol pes v priebehu tyzdna 2 deti. rodicia toho prveho dietata boli velki psickari, chapavi, tolerantni, tak vramci ospravedlnenia a balika sladkosti to bolo ok. rodicia toho druheho dietata uz take pochopenie nemali, vlacili sa s majitelmi psa po policii, neskor po sudoch, vysudili 3000€ odskodne za pohryzenie a psychicku traumu dietata a psa museli majitelia do tyzdna od pravoplatnosti rozhodnutia sudu utratit. ja som psickarka, mame stareho jazvecika, ale nikdy by som si nedovolila ohrozovat inych ludi a obzvlast deti. a v pripade ze by nas pes niekoho bezdovodne pohryzol, v sekunde by bol utrateny. a neskumala by som jeho povahu, minulost a neriesila trenerov ani psychologov.

hladamematku
4. sep 2023

@rutyruth samozrejme ved ju chceli utratit 🙂 aj nas chcela dohryzt dostali sme ju uplne znicenu, cikala kakala aj hryzla od strachu, na zaciatku som jej davala kosik doma, aby som s nou mohla v klude manipulovat a aby sme boli bez strachu. my sme ju mali znicenu a utyranu od ciganov, vy ste chyby na psovi poroboli a preto hryze teritorialne alebo od strachu, ak deti tak urcite od strachu, vzdali ste to s nim ani len si nevyskusala ten kosik, tak ja sa za psa pomodlim a to je asi tak vsetko co mozem spravit. Zase zlyhal clovek, vlastne ako vzdy ...

colsami
4. sep 2023

@natalienka12 ja nie som ziadna premotivovana veterinarka u ktorej je zviera viac nez clovek. Prave naopak, som prva co hovori ludom ked treba psa utratit, aby ho "konecne" utratili, lebo nastal cas.

Lenze opomenula si jednu vec, tu nejde o nejakeho agresora bez varovania ze by hryzol. Majitelka to jasne opisala. Pes nema problem, iba u seba na dvore si strazi svoje teritorium a to najma pred detmi, ktore zjavnevyhodnocuje ako hrozbu.
Takze vidim realne riesenie v tom aby si zabezpdcili vybeh pre psa tak, aby sa nddostaval do kontaktu s kazdou navstevou co pride. A mozu si zit uplne dalej normalny zivot so svojim psom, co aj doteraz.
Takze nie, toto nieje agresivny pes co bez varo ania a signalu a dovodu uhryzol decko/cloveka.
Toto je pes ktory si STRAZI svoje teritotium a jeho majitelka to dobre vie, a tak je v jej rukach psa zabezpecit aby nemohol, pripadne prevychovat, aby to tak nevnimal. To bude velmi tazke, preto vidim realne riesenie v urobeni nejakeho plota u nich doma a vybavene.
Alebo si moze hladat veterinara ktory jej toho psa utrati. Ake dovody pouzije uz je jej vec, ona je majitel. Ziaden (normalny) veterinar neutrati psa ktory "si strazi vlastny dvor" 🤦‍♀️

colsami
4. sep 2023

@natalienka12 asi si necitala celu diskusiu, tak ti citujem autorkine slova, ktore vysvetluju ze pes nieje ziaden prepnuty agresor bez varovania a je to normalne riesitelna situacia aj bez utracanie, len to by majitel musel sa trochu vzchopit to riesit, pripadne psa v case navstevy zavrem, voliera, koterec atd 🙄

"chodievala pravidelne do mesta, medzi ludi, na vlakovú stanicu. Tam to ako keby ignoruje. Ale svoje územie si brani a deti ju veľakrát cez plot provokovali. "

cicikmicik
4. sep 2023

@colsami amen

hladamematku
4. sep 2023

@colsami ale su aj nenormalni veterinari, lebo idu penizky do kapsicky

natuliatko777
4. sep 2023

@rutyruth no ak mas peniaze tak vycvik stoji cca 700e na mesiac s tym ze za psom chodit nemozes a musi tam byt aspon 3 mesiace a to je vycvik !! Pochybujem ze tie vycviky co mala od vas nieco pomohli .. urcite nedavat psa inym ludom vedome ze je taka agresivna ako je to na vase triko ked niekoho dohryzie