icon

Aké sú výhody posunu času?

26. okt 2024

Ahojte. Vedeli by ste mi prosím laicky vysvetliť, ako sa posunie teraz čas ? Čo to pre nás znamená výhody nevýhody ? Viem že o tretej posunieme čas na druhu . Bude menej svetlo teda nie ? A aké to ma pre nás výhody ak vôbec toto posúvanie času nejaké výhody ma ? Prosím neukamenujte ma, keď sa tu môžu fotiť snehobiele testy snáď aj ja sa môžem spýtať takúto v podstate hlúpu otázku . Vopred ďakujem

Strana
z2
gleep1
26. okt 2024

Myslím si že každý ma rad dlhé letné večery a nikto nechce aby mu cele leto svietilo slnko do oči už o 4 ráno. Slnko si cez zimu neužijeme ani pri zimnom čase, ba naopak, pri letnom čase v zime by sme si ho mohli užiť aspoň tu hodinu po práci. Ja som človek ktorému by lepšie vyhovoval letný čas celoročne, pri ceste do prace nepotrebujem mať svetlo, radšej si to svetlo užijem na prechádzke so psami po práci. Dúfam že sa nikdy nestane že by sme mali mať celoročne zimný čas.

simsalabim
26. okt 2024

Mne osobne by bolo asi jedno, aky cas by ostal (aj ked momentalne mi kvoli vstavaniu viac vyhovuje zimny), len nech sa to stale nemeni…

zmrzlinka2021
26. okt 2024

Normálne v nedeľu posunies čas na piatok poobede 😉

h2
26. okt 2024

@zmrzlinka2021 Jéj, to by sa mi páčilo. 😜

andrea2323
26. okt 2024

Posunie sa tak, že naše deti, ktoré vstávali 5:30 budú vstávať 4:30 😂😂😂

qetka
Autor odpoveď zmazal
qetka
26. okt 2024

@andrea2323 vdaka za pripomenutie, ze si vlastne aj tak nepospim o hodinu dlhsie 😂😂😂

andrea2323
26. okt 2024

@qetka tak to vôbec si nepospíme 😂 o 4 už budem hrkať hrkálkami 😂😊

majka2959
26. okt 2024

Len taká maličkosť: teraz máme letný čas, od zajtra SEČ, ale skutočný "zimný čas" by bol ešte o hodinu neskôr ako SEČ, a to asi nikto nechceme.

vroni
26. okt 2024

@gleep1, hlásim sa k tým, ktorí bytostne neznasaju dlhé letné večery a milujú slnko o štvrtej ráno. Leto je pre mňa utrpenie a letný čas diabolska zlomyselnost navyše. Mne by vyhovoval stále zimný čas. Posun na normálny čas (čiže ten, ktorý bude od zajtra) mi nevadí. Posun na letný čas ma vždy rozhadze. Inak čas posúvame z rovnakého dovodu, ako že je v špenáte vela železa alebo že je sedadlo spolujazdca sedadlom smrti. Kvôli zlému výpočtu. Proste kedysi "odborníci" vyrátali, že posun času bude prirodzene šetrný k zdrojom a preto je prospešný. Akurát, že zabudli zohľadniť všetky faktory tohto javu a nielen tie, ktoré sa im hodili, ale než to niekto po nich konečne prepočítal, stal sa posun času pevné zakotveneho rytmu a nie a nie sa ho zbaviť. Proste uviesť blbosť do života sa podarí. Ale zasa sa jej zbaviť, to už je náramne fuška.

gleep1
26. okt 2024

@vroni a prečo neznášaš dlhé letné večery? Chodíš spať o 8 a vstávas o 4 ráno?

vroni
26. okt 2024

@gleep1, nie a áno. 🤣 Teda nechodím spat o ôsmej a vstávam - no o štvrtej nie, ale o pol piatej áno. Milujem rána a ranné ticho (nie, nechodím na šiestu, väčšinou začínam o deviatej). Ale na čo mi je slnko a svetlo večer? Keď si chcem večer príjemne posedieť, tak pri svetle sviečok a nie pri pečucom slnku s dennom svetle. Všetko je do noci rozpálené, horúce... Proste ja od mája do júla trpím denným svetlom 🤣🤣🤣 Potom už len teplom a koncom septembra zase začnem ožívať. Az do mája.... Som asi v minulom živote bola vampir alebo čo. Hoci.....niektorým ľuďom pijem krv aj dnes 😜

hefo
26. okt 2024

Striedanie času je kompromisom medzi skorým slnkom v lete a vstávaním do dlhej tmy v zime. Samozrejme, že všetkým sa nedá vyhovieť, to už tak proste je, že v zime je svetla málo tak či tak.

gleep1
26. okt 2024

@vroni hej no tak budeš také pravé veľmi skoré ranné vtáča. Ja som nočná sova, nerozumeli by sme si, ale hej, v minulosti sa ľudia ako sme my navzájom chránili - človek je najzraniteľnejší keď spí a práve preto sa u nás vyvinuli typy ktoré voláme ako ranné vtáča a nočná sova a ten stred a tým sa skrátila doba zraniteľnosti skupiny na minimum lebo kým nočné sovy ešte spali ranné vtáčatá už dávali pozor a naopak, keď šli ti spať, sovy boli ešte hore.
Takze ako to mám ja a načo treba svetlo večer ti vysvetľovať nebudem, mame to nastavené v génoch a nijako to nezmeníme.

vroni
26. okt 2024

@gleep1, asi áno. Môj problém je, že ja som typ nespavec. Teda neskoro ísť spať a ráno skoro vstať. Štyri hodiny spánku mi stacia, päť až šesť je ideálnych a keď spím dlhšie, som ráno ako keby som bola makať v kameňolome. Lenže večer potrebujem tmu. Nie od šiestej, ale od ôsmej už áno. Aj keď idem spať o polnoci. 🤷🏼‍♀️

gleep1
26. okt 2024

@vroni no tak to ti závidím to je obrovská výhoda do života

andrea2323
27. okt 2024

@vroni ja žijem ešte kus západnejšie od Slovenska, a u nás je počas tých najdlhších dní svetlo do štvrť na 11 😀🙈

vroni
27. okt 2024

@andrea2323, poznám. Žila som pár rokov v severnom Nemecku, v lete bolo svetlo až do pol jedenástej, zato slnko vyliezlo o deviatej ráno. Normálne som mala svetelnú depresiu. Napriek tomu, že to znie ako blbosť, táto diagnóza skutočne existuje. A v severských krajinách ňou trpí aj pomerne veľa ľudí. Takže nám je zrejmé ta ranná potreba svetla akosi geneticky dana....

11bodka11
27. okt 2024

@vroni suhlasim. Tiez nemam rada ked je dlho svetlo v lete. Mohli by nechat zimny cas. Rano sa uz bude lepsie vstavat.

karolinakr
27. okt 2024

@maranco tak o pol štvtrej potrebujeme svetlo a pol osmej tmu v lete? este ma jedna na facebooku poučovala, nech si privstanem...čo su už ludia na hlavu? to striedanie ma zmysel a som na 200% ZA
v lete o osmej chodiť spať so sliepkami..

gleep1
27. okt 2024

@vroni v severských krajinách majú ľudia svetelnú depresiu lebo im slnko nesvieti vôbec alebo svieti hodinu zo dňa, nie preto lebo by mali svetlo do pol 11 v noci.

gleep1
27. okt 2024

A inak keďže je svet nastavený na fungovanie pre ranné vtáčatá, nočné sovy často mávajú celoživotne pocit ako jet lag, bývajú viac choré a majú viac depresii - lebo celý život idú proti tomu, čo im je prirodzene. Ak by ostal zimný čas tak super, ranné vracatka ktoré to teraz nemajú vôbec zle to budú mať ešte lepšie a sovam nech sa ešte pohorší. xD
To by bola paradička

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324471

https://www.today.com/today/amp/tdna110148

eliska13
27. okt 2024

@gleep1 👍 ľudia idú často proti svojmu biorytmus a z toho je únava, choroby, nevykonnost

vroni
27. okt 2024

@gleep1, depresiu vyvoláva absencia slnka ráno, slnko večer na ňu nemá žiaden vplyv. Áno polarne noci to nevytrhnu. Problém nočných sov je, že majú proste spoločnosťou nanuteny idiotsky biorytmus, ktorý im nevyhovuje. Problém nie je v tom, že je svet nastavený na ranné vtacata (lebo to tak nie je ani omylom), ale v tom, že cloveku je prirodzený dvojfázový spánok. U ranných vtacat intenzívny v noci a slabší cez deň, u nočných sov intenzívnejší cez deň a slabší v noci. No, lenže skus si hodiť parhodinoveho slfofika každý deň....

Strana
z2