Aké základné zručnosti neovládajú niektorí dospelí?
Čím som staršia, tým viac ma prekvapuje, čo všetko ľudia okolo mňa "nevedia". 🙈 Od jednoduchého narábania s peniazmi, cez základné varenie až po schopnosť slušne komunikovať.
Nečakám, že každý bude majster sveta, ale niektoré veci považujem za úplné minimum do života... a predsa – stále stretávam ľudí, ktorí v tom plávajú.
Čo vás najviac prekvapilo, že niektorí dospelí nezvládajú?
Ovladat manuálnu spojku
Vies čo mňa prekvapuje? Že viac ako 90% ľudí , ktorí prídu k nám na prevádzku nevedia POZDRAVIŤ A ODZRAVIŤ.
napríklad pravopis a navyše niektorí obyvatelia južného Slovenska ani úradný jazyk.
Používať google namiesto písania na MK.
Slušné správanie typu pozdraviť sa a poďakovať, ďalej obliecť sa slušne a primerane prostrediu a situáciám, čítať s porozumením... atď.
Zorganizovat si cas, prist nacas, stihnut nieco do urciteho terminu.
Porozumiet zakladnym zdravotnickym informaciam (napr. ze antibiotika treba dobrat, ze na chripku antibiotika netreba, ze na mykozu sa nedavaju antibiotika...., ze ak mam zdravotny problem, je dobre ist k lekarovi.....)
Zakladna financna gramotnost (planovat si rozpocet, vyznat sa v urokoch...)
základnú matematiku
pravopis + čítanie s porozumením
slušné správanie + vhodný výber oblečenia podľa príležitosti
základnú prvú pomoc + čo robiť pri bežných zdravotných problémoch
schopnosť nájsť potrebné informácie na internete /mimo MK/
Mňa vôbec neprekvapuje, že niektorí ľudia nešoférujú, podľa mňa to nie je ,,základná zručnosť". Viac ma prekvapuje, že niektorí ľudia netušia, že cez prechod pre chodcov sa má chodiť vpravo a ak je tam semafor, tak aj na zelenú.
Písať bez väčších gramatických chýb. Nárečové výrazy nerátam.
porozumieť piktogramom hlavne zákaz fajčenia na autobusovej zastávke
Zakladne pravidla slusnosti, zakladna etiketa, stolovanie, zakladne zdravotnicke minimum a zakladna financna gramotnost. Ja napr soferovanie nepovazujem za nevyhnutnost v beznom zivote. A kedze je istym sposobom auto zbran, je fajn,ak niekto ma svoje hranice, ci ist do toho alebo nie.
Mna vzdy zaskoci, ked niekto nerozumie ako sa ma start o seba. Napr zubna hygiena, alebo ako zdravsie zit. A potom ked sa to kazi, na vine su geny 😁
Upratať si po sebe základné veci vo verejných priestor (toaleta, vchod bytovky, kuchynka v práci). Už som zažila, že kolegyňa rozliala vodu uprostred kancelárie a mláku prekračovala. To už je vrchol flegmatizmu.
Pozdraviť.
A nekašlať na druhých, ale zakryť si ústa tak, ako to učíme už deti. Toľko dospelých čo mi pravidelne zakašle v obchodoch do tváre keď prechádzam okolo všetkých vekových kategórií...
A čo ma vytáča roky - že na priechode pre chodcov sa chodí v pravo. Špeciálne v Nitre kde mal človek problém dostať sa cez zelenú na druhú stranu, lebo dav sa mu valil oproti lebo išli po celej šírke "zebry".
Zaviazať šnúrky na topánkach
Nedokážu pochopiť, že ľudia sú rôzni, aj deti. A že každý má inde posunuté hranice.
Stretla som sa už s neschopnosťou každého druhu. Už ani nepamätám kedy naposledy ma niečo prekvapilo - tak nízke mám od ľudí očakávania. Možno keď vysokoškolsky vzdelaný človek nečítal vôbec svoje výplatné pásky s vysvetlením, že tomu aj tak vôbec nerozumie a nevie z nej vyčítať vôbec nič.
Mna napr tu na konovi,ze kolko zien nema uplne zakladne znalosti o vlastnom tele 😁ako ja som zatazena na biologiu to priznavam,ale no...
Mna najviac zarazí ked niekto v 21 storočí nešoféruje a nevie plávať
Muzi nevedia rodit deti.😎
Mňa skôr udivuje ze mame všade odborníkov na všetko...nemá skúsenosti, nemá vzdelanie, ani poriadny rozhľad ale samozrejme ze on by to urobil inak a lepšie 😀😀
Mna napr tu na konovi,ze kolko zien nema uplne zakladne znalosti o vlastnom tele 😁ako ja som zatazena na biologiu to priznavam,ale no...
@misulka22 ano toto aj mňa dorazilo už. Lebo neraz jedna moja kamarátka ma zaskočila s tým ze nevedeli čo sú to plodné dni/ovulácia. Alebo ako vlastne funguje cyklus. A to hovorím o normálnych ženách s normálnym IQ, vysokoškolský vzdelané.
Inak čo mňa ešte osobne zaskočilo ze veľa ludi, najmä teda mladých neovláda rucickove hodiny.
Pozdraviť, odzdravit, poprosiť a poďakovať....
Ja ťa prekvapím tým, že neviem variť ( nebaví ma to a radšej sa idem niekam najesť ako si variť) a nešoférujem…Aj keď mám vodičák 14 rokov, nechytá ma to…
Telata rano v skolke ci skole sa pozdravit nevedia alebo sa idu niektori pokakat ked maju soferovat manual. Obe uz boli spomenute.To ze niekto nesoferuje celkovo chapem, radsej ako mat strach za volantom.

Šoférovať