Aké základné zručnosti neovládajú niektorí dospelí?
Čím som staršia, tým viac ma prekvapuje, čo všetko ľudia okolo mňa "nevedia". 🙈 Od jednoduchého narábania s peniazmi, cez základné varenie až po schopnosť slušne komunikovať.
Nečakám, že každý bude majster sveta, ale niektoré veci považujem za úplné minimum do života... a predsa – stále stretávam ľudí, ktorí v tom plávajú.
Čo vás najviac prekvapilo, že niektorí dospelí nezvládajú?
-Pravopis,ide ma rozdrapit ked citam tu na forach prispevky a i/y trieskaju ako sa im zachce a este sa vyhovaraju na "zlu klavesnicu".
-Zaklady slusneho spravania,a to nielen mladí ale aj starsi
Chybajuce vedomosti z uciva ZS v akejkolvek oblasti oad pravopisu, cez matematiku, biologiu az po fyziku, chemiu nevynimajuc
Lebo ja, prasiatko, zázračné slová viem: dobrý deň, prepáčte, prosím si, ďakujem.
Mňa uplne šokovalo ake vysoke percento dospelych ludi nevie/boji sa telefonovať, alebo zdvihnut neznáme cislo. Nerozumiem ako mozu fungovat v praci ale aj v bežnom zivote…
Olizovat priborovy noz a opachnut si ruky len v cistej vode po wc
Základné pravidlá slušnosti ,gramatiku a základné znalosti o vlastnom (ľudskom)tele
Mne napr. chýba hlavne u starších ľudí pravidlo "najskôr sa vychádza, potom vchádza", napr. v MHD, u lekára ...
@misulka22 ano toto aj mňa dorazilo už. Lebo neraz jedna moja kamarátka ma zaskočila s tým ze nevedeli čo sú to plodné dni/ovulácia. Alebo ako vlastne funguje cyklus. A to hovorím o normálnych ženách s normálnym IQ, vysokoškolský vzdelané.
Inak čo mňa ešte osobne zaskočilo ze veľa ludi, najmä teda mladých neovláda rucickove hodiny.
@autumm mna prekvapuje,ze celkovo nemaju znalosti ludskom tele nielen co sa tyka rozmnozovania. Uz co nam je blizsie ako vlastne telo...
Neviem šiť.Akoze úplne nič, neviem zasit ani malú dierku.A vieš čo?Vôbec ma to netrápi, viem robiť iné veci a ku šťastiu mi to nechyba
Mňa šokuje, keď vidím ženy ísť z verejného WC bez umytia rúk.
ze sa najprv vychadza a potom az vchadza
Mňa udivuje, keď ľudia nevedia základné hygienické návyky, kam patrí aj to umývanie rúk po wc. Základy etikety sú potom už vlastne nadstavba 🤣
A šokuje ma pravidelne koľko odborníkov na všetko máme, čiže by sme naozaj mali byť mega super štát. Ale prečo to tak nie je....
Antišoféri ma neprekvapujú, mnohí sa vyslovene boja, nemajú nervy na dnešnú premávku. Chápem ich.
Mňa prekvapuje, koľko vydatých žien s deťmi nevie variť...
Ja nedokážem pochopiť všetkých tých neandertálcov na FB, čo uveria každej kravine/podvodným príspevkom a vypisujú všade "zdielam" aj keď je tam jasne napísané, že na zapojenie do súťaže musíš kliknúť na link a zaregistrovať sa, reagujú na ponuky práce ako balenie tričiek do fólie, práca z domu s platom 2000€ v čistom, atď...... 😂
A tuto na MK ma prekvapujú ženy, čo nevedia, že zo sexu sa dá otehotnieť a potom len tie prekvapené príspevky, keď nechápu, ako je to možné, že sú v tom 😂 alebo opačný prípad, keď žena berie antikoncepciu, chlap mal kondóm, pred vyvrcholením aj tak vytiahol a pýtajú sa, či môžu byť tehotné 😂 no ak hej, tak budeš asi ďalšia panna mária 😂 a nabudúce si dajte preistotu aj skafandre pri sexe aby ste si boli istý 😂
Mňa nikdy neprestane udivovať šikanovacie správanie dospelých ľudí, ktorí sa potrebujú povysovat nad ostatných aby mali asi zo seba dobrý pocit alebo čo.. málokedy to vidím v realite - aj keď stáva sa aj to - ale na nete je toto chovanie úplne rozšírené a bežne..
Že nevedia čítať a písať. A to myslím doslova. Čiže negramotní.
Elementárnu slušnosť, finančnú gramotnosť a čítanie s porozumením..
A ešte obliest sa primerane situácii a udalosti.
Mňa uplne šokovalo ake vysoke percento dospelych ludi nevie/boji sa telefonovať, alebo zdvihnut neznáme cislo. Nerozumiem ako mozu fungovat v praci ale aj v bežnom zivote…
@mistymay33 vlastne áno, toto šokuje aj mňa, to telefonovanie.
Ze nechápu pointu písaného textu (som netušila koľko ľudí s tym ma problem kým som nezačala chodiť na MK) a základne hygienické návyky bohuzial (a nie nerozprávam o sociálne slabších)
Pozdraviť, odzdraviť....
pozdravit sa, poprosit, podakovat a v poslednej dobe si vsimam ze casto absentuju pracovne navyky
Slušné správanie typu pozdraviť sa a poďakovať, ďalej obliecť sa slušne a primerane prostrediu a situáciám, čítať s porozumením... atď.
@a_alexandra_a dobra poznamka. Citat s porozumenim. Alebo vobec citat.
Pekne to zneuzivaju rozne bulvarne platky a portaly.
Zvykli schvalne vytahovat nejake pripady ze "nahle zomrel mlady sportovec" (nadpis)... V samotnom clanku ze dakde na opacnom konci sveta, mal problem s drogami alebo autonehoda.
Ale v diskusii pod tym uz polka ludi mala dalsi dokaz ze ho zabila vakcina...
@mistymay33 suhlas. Vwlke mnozstvo ludi nechce principialne zdvihnut cislo co nemaju ulozene. Niektori si akoby mysleli ze uz len tym sa stanu obetou podvodu.
A to im aj vysvetlujem, ze uplne bezna vec ze vam chce niekto nieco aj v dobrej viere oznamit, z banky, z dakeho obchodu, kurier ..ved uz museli na XY miestach diktovat svoje cislo.
Nie.
@mistymay33 suhlas. Vwlke mnozstvo ludi nechce principialne zdvihnut cislo co nemaju ulozene. Niektori si akoby mysleli ze uz len tym sa stanu obetou podvodu.
A to im aj vysvetlujem, ze uplne bezna vec ze vam chce niekto nieco aj v dobrej viere oznamit, z banky, z dakeho obchodu, kurier ..ved uz museli na XY miestach diktovat svoje cislo.
Nie.
@romino presne tak. Napriklad mne uz par krat volali z policie - jedno z deti zabudlo v buse pas, vodic ho odovzdal, otvorene okno na aute- nahlasil vsimavy okoloiduci, prasknute potrubie na ulici - preparkujte si auto…
Mne vadi - neznalost pravopisu a citania s porozumenim, neumyvanie si ruk po wc, pozdravenie a odzdravenie..
Za posledny rok mavam velmi casto tvrdy stret s realitou a vzdy si poviem, ze uz ma nedokaze nic prekvapit a vzdy nieco pride. Moje ocakavania od ludi uz su skori na minime. Uplne mi staci, ak pridu nacas na termin. Ak nemozu, tak ze zavolaju, ale nie 15 min pred prichodom.
Vela veci bolo povedanych, co mna neprijemne fascinivalo, ze ludia nemaju vseobecny prehlad napr. v politike (kto predklada, schvaluje, podpisuje zakony...), rucickove hodiny... ze ked niekam idem, tak sa osprchujem. Ze ked pridem niekam, tak sa netvarim, ze som majster sveta a vsetci sa pototo z toho...
Za posledny tyzden ma udivili 2 moji klienti, kde jeden ostal prekvapeny, ze po 2 dnoch dosiel o robotu po tom, co spravil a dalsi, ze za tolko penazi on robit nebude (po 2 mesiacoch zvyseny plat a navyse bez skusenosti).
U mňa vedie slušnosť...nemam rada ked niekto nevie poďakovať, poprosiť.
Čo som ale netušila. Mam v okolí 2 baby ktore nešoférujú. Uplne 2 rozdielne baby, inteligencne, vzdelanie, hobby, proste totálny rozdiel - oni proste nevedia ktora je pravá a ktorá ľavá ruka, tym pádom ani smer mi nevedia vysvetlit... akože neviem či je taká nejaká diagnóza ale mne to pride strašne divné

Zdravit a podakovat. Ostatné ma nezaujíma.