icon

Aké zámeno použiť v vete s rôznymi rodmi?

etela_1
4. jan 2025

Prosím aké zameno použiť v tejto vete. "Mama a otec cestujú domov." Máme nahradiť (slovo mama a otec) jedným zámenom oni alebo ony . Zmiatlo ma to, lebo obe slová sú iný rod jedno je v ženskom a druhe v mužskom životnom. Ďakujem za pomoc.

barka1
4. jan 2025

@etela_1 ked to nie je čisto ženský alebo stredny rod, tak vždy ONI

etela_1
autor
4. jan 2025

@barka1 úprimné ďakujem budeme si pamätať

eva8
4. jan 2025

@barka1 cisto stredny rod pouziva ony?
Myslela som, ze len cisto zensky rod pouziva ony, v ostatnych, aj "zmiesanych" pripadoch sa nepouziva oni?

trema
4. jan 2025

@eva8 ženský (napr. ženy) a stredný (napr. dievčatá) sú vždy ONY.. ak sa tam vyskytuje čo i len jeden muž, tak su ONI

tairyx
4. jan 2025

Ako píše @trema 👍
Ešte by som možno dodala také názorné vysvetlenie, a teda ak máme vetu: Zuzka a Janka sedia na lavičke. Použijeme ONY - Ony (dve ženy) sú pekné.
Ak veta znie Zuzka a Jožko sedia na lavičke - použijeme ONI ( tí dvaja ľudia), teda Oni sú pekní.

eva8
4. jan 2025

@trema dakujem
@tairyx teda pri vete
Zuzka a dietatko sedia na lavicke.
Plati: Ony su mile.
?

ankare
4. jan 2025

@etela_1 keď sú to TÍ, povieš oni. Keď sú to TIE, povieš ony.

tairyx
4. jan 2025

@eva8 no to neviem 😁 ja by som to tak nepoužila, snažím sa si to predstaviť a teda aj to dieťatko, u ktorého dajme tomu nevieme rozoznať či je to dievča alebo chlapec, ale takto mi to nejde vôbec na jazyk 😁

eva8
4. jan 2025

@tairyx udala som taky priklad z cisto technickeho hladiska - zensky + stredny rod. Pretoze som naozaj bola v tom, ze "ony" sa pouziva len pre cisto zensky rod. Idem guglit 🙂

eva8
4. jan 2025

@ankare cize tie deti, cize ony? Ani som nemyslela, ze mam take nedostatky

betulinka1
4. jan 2025

@tairyx to vazne, ja som bola stale v tom, ze oni sa pouziva cisto pre mužov a vsade inde ony. Cize ked je to množné cislo tak pouzivam oni? Pri Janke a Jozkovi by som pouzila ony. Ale teda vidim, ze zle.

eva8
4. jan 2025
eva8
4. jan 2025

Dakujem vam vzetkym ❤️

eva8
4. jan 2025
biba_18
4. jan 2025

@betulinka1 pri jožkovi by si použila ony?

betulinka1
4. jan 2025

@biba_18 pri Jozkovi ak je s ďalším muzom, tak oni ak je so zenou tak ony. Ja mam uplne zafixované, ze oni je len ak je cisti mužský rod

ankare
4. jan 2025

@eva8 áno, ony, deti. Ony, ucitelky. Ony, dievčatá.

eva8
4. jan 2025

@ankare naozaj dakujem 🙂

huginko
4. jan 2025

@eva8 oni

sumilenka
4. jan 2025

@etela_1 "ONY" sa používa v strednom, ženskom rode a dokonca aj v mužskom, ale len pri neživotných podstatných menách. Pri životných používame "ONI". Ak sa ti miešajú rody so životnými podstatnými menami, vtedy používame "ONI". Pomôckou je už hore spomínané "tí" a "tie".

eva8
4. jan 2025

@huginko dakujem 🌹