Ako chrániť dôchodcov pred podvodnými telefonátmi?
Prosím Vás nestretli ste sa s tým niekto? Mojej mame neustale niekto buď zavolá alebo napíše- pritom ide presne o tie podvody čo sú vsade po internete ako babičky vyhadzovali z okna peniaze.
Udivuje ma že už tretí pokus za asi dva týždne. Mne sa nikdy nič take nestalo, nikto mi takto nevolal. Vyslovene mi to príde zvláštne, že kontaktujú vyslovene dôchodcov. Odkiaľ majú cislo? Pytala som sa, ale nikde sa neregistrovala, ani žiadne súťaže a podobne, odkiaľ by sa mohli dostať k informácii o čísle telefónu a veku, ale príde mi to ako velmi velka náhoda, skôr ze cielene odniekiaľ vedia že volajú starému človeku a skúšajú, ale odkiaľ? Dá sa voči tomu nejako brániť? Zapnúť nejakú ochranu alebo tak?
@martinmmartin Jej volajú na telefónne cislo, pevnú linku nemame aspoň 10rokov, vyslovene mi to príde ako cielené
Presne moja babka... Ma (aj) pevnu linku... to mas na meno a ulicu.. Teoreticky ak ma mobil na seba (na svoje meno), tak aj to je v zozname (ak nie je utajene cislo)...
V katastri (ked funguje) vidis datum narodenia, dokonca, ci je niekto sam (vdovec apod)...
Jedine školiť ju, ako má reagovať. Povedať jej o rôznych podvodoch s ktorými sa môže stretnúť a zabezpečiť aby doma nedržala vysokú hotovosť.
Môžeš zaregistrovať jej číslo na https://nevyziadanevolania.sk/ aby jej nevolali predajcovia hlúpostí.
@maranco áno na tento nevyžiadaný predaj som registrovala seba aj rodičov, ale oni volajú a pisu z normálnych čísel. Ale vyslovene ide o podvody. Mame to zatiaľ našťastie mysli dobre, len sa toho zacinam báť aby náhodou ju niekto predsa nedobehol…
Potom môže spolupracovať s políciou, keď jej zavolajú podvodníci nech zavolá hneď 158 a povie čo je vo veci.
Ale podvodníci ju skôr budú naťahovať aby ostala s nimi stále na telefóne a nemala možnosť sa niekomu zveriť čo sa deje.
Aj to ju treba poučiť, že telefónne číslo/meno ktorí vidí na mobile že jej volá sa dá sfalšovať, takže môže vidieť že jej volá banka, alebo niekto z tvojho mobilu a bude tvrdiť že si mala nehodu a bude to podvodník.
Jednoducho cez telefón sa nedá overiť s kým volá.
Minimálne pri hovore s bankou alebo tebou sa dá zložiť hovor a zavolať nazad tak vieš že voláš na konkrétne číslo.
Ešte podvodníci robili aj toto že zavolali do banky, predstavili sa menom obete a niečo s bankou riešili. Zároveň volali pod falošným číslom banky s obeťou. A keď obeť zavolala z druhého telefónu do svojej banky či s ňou práve volajú tak banka potvrdila že áno volajú.
- nedržať doma vysokú hotovosť
- napíš na papier ako má reagovať na nejaké viditeľné miesto
- nech vždy zavolá tebe alebo na políciu
- ideálne na každú sms, telefonát nereagovať, položiť, zablokovať číslo
Tu jej môžeš pustiť nočný telefonát z "banky" https://zpravy.aktualne.cz/finance/banky-vishin... a vysvetliť ako reagovať
nastav jej aj nízky limit na internetové a MOTO platby na karte, prípadne ich vypni ak ich vôbec nepoužíva.
Ja som aj zoškrabal CVC číslo z karty a zapísal na bezpečné miesto, aj keby karta ostala na chvíľu bez dozoru tak sa ťažšie dá zneužiť.
moja mama mi preposiela každú smsku, peniaze doma nemá - takže ja som v suchu ...
@maranco určite by nemohlo ísť ani o veľa peniazov, lebo pozná fungovanie našej rodiny a míňanie. myslím že by mu povedala nech za ňou príde. ak by aj nie, peniaze u seba nemá teda by musela do bankomatu. jej účet mám prepojený so svojim, takže vie že by som videla že má nejaký nezvyčajný výber na účte - a hlavne - na účte má minimum prostriedkov, hneď jej prevádzam peniaze na sporiaci účet ... takže možno odolná nie je, ale toto je fakt pod palcom ...
ja som to zdvihla, chcela som na nich ušiť budu a dohodnuť si stretnutie a prisť tam rovno s policajtami, ale oni reaguju len na babkovsky hlas...maju to premakane, ale dovtedy sa chodi s krčahom pre vodu, kým...
nápad - zmeniť číslo a sim kartu?
potom nech si odškrtne na facebooku stranku Policie - z akeho je kraja, veľmi užitočne, tam píšu o podvodnikoch nonstop, tak bude hned v pozore
mne tiež ešte nikto nevolal,ani otcovi....by som sa chcela pobaviť trochu.....doma peniaze nemáme a do bankomatu otec nezájde,lebo nechodí
Aj mojej mame aj mojej svokre volajú. Môjmu otcovi ani raz... mama a otec spolu žijú.
Našťastie, moja svokra je lakomá, ona nedá ani euro z ruky a moja mama opatrná, vždy mne alebo mojej sestre hneď volá, či sme ok.
Takto treba poučiť rodičov. Nech hneď volajú. Svokra, keď sa nedovolá mužovi, ide pekne po poradí. Po mužovi volá mne, potom mojim rodičom. Moja mama mojej sestre, potom mne a potom našim mužom postupne a potom deťom, ale vždy niekto zdvihne.
lakomosť je v tomto prípade výhra
mojej mame sa tiež nejak nepozdáva dať cudzim ľudom peniaze , a už jej volali v mojom mene, ale nerada o tom rozpravam, lebo som dala vysokopostavenej osobe nejake udaje a na druhy den mala mama tento telefonať, tak neviem, či si nejaky poslanec privyraba tym, že obvolava stare babky a dranka od nich peniaze

volaju na pevne linky, a vedi si pozriet po katastroch kde je maitel sama zena (vdova) a maju zoznam