icon

Ako dlho trvalo vašim psom dospieť?

21. júl 2022

Nasa ma 10 mesiacov a len jej dr**. Furt skoro kazdy den nieco spravi.
Spravili sme zahony, chodila hrabavat do nich. Podliezla plot ku susedom-viackrat (dali sme tam obrubniky). Hryzie pletivo. Vsetky lupienky na kvetoch zere (napr pivonia a ine). Chodi nam oberat ovocie z krikov (josta, egres). Od druhych susedov (susedov plot stary) chodi obzuvat zhnite laty a vytrhava ich a uz raz odtial zdrhla. A to, ze mame vsade vykopane jamy po pozemku o tom radsej ani pisat nejdem (treba spomenut ze je to azijat a ratali sme s tym ze bude hrabat). Kazdy okrasnu travu pripadne aj pivonie mi zalahla.

Nepiste, ze je nevychovana. Ona pocuva, na to ze je to azijat (strazny pes) tak vie sadnut, lahnut, dat labu dokonca aj hracku donesie.
Ratali sme s tym, ze bude robit zlobu, ale toto je uz moc. Cez den furt lezi a spi a vzdy jej tako hrabe rano kym spime (okolo 6:00) alrbo neskoro vecer. Viem aj to ze teraz je v puberte. Len kedy do bohaca to uz prestane robit?

Strana
z3
ninka99865
21. júl 2022

Našej vždy, kus menej síce ale vždy. A to ma už takmer 5 rokov 🤪

zmrzlinka2021
21. júl 2022

Netreba si kupovat zviera, ak nemam k nemu vztah a cas a lasku

autor
21. júl 2022

@ninka99865 boze to ani nepis 😀 mna uz ide z toho porazit. Mame tolko roboty, a nikde sa ani nehneme skrz nu, lebo ked uz chceme zacat robit nieco, tak spravi zlobu a musime to po nej napravat.
Ako aj tie obrubniky. Chlap sa s tym sral asi 2tyzdne, betonoval obrubniky hned tesne pri plote. Teraz sme chceli zacat robit volieru a nemozme, lebo treba davat dokopy susedov plot, nejak ho spevnit, aby nevythavala laty odtial a nezdrhala.

nelca84
21. júl 2022

10 mesiacov, to je este deculo, teraz je prave v puberte, od 2 rokov sa to zlepsi. Vy ste si nic neprecitali, nez ste si zaobstarali steniatko?

babababka
21. júl 2022

My sme mali labradora,mal 8 rokov a ešte sa jašil.Poslúchal,bol milý,zlatý,keby vedel aj kávu aj nám uvarí,ale mal obdobia,keď neposlúchal-jemne povedané.Napriek tomu sme ho všetci milovali a spomíname naňho s láskou.Keď to naňho prišlo,tak sme ho unavili,aportovanie,prechádzky apod.

majlo1234
21. júl 2022

Tak aziati dospeju okolo troch rokov😃 prijemnu zabavu vam zelam😀 ale poviem ti, co do nej teraz date, sa vam vrati v dalsich rokoch. Nasa ma 11 a je to tazka pohodicka uz

autor
21. júl 2022

@zmrzlinka2021 ja ze nemam lasku k nemu? Ja milujem zvierata. Tak isto aj ju. Netrestame ju a nebijeme ju! Cas ze nemame na nu? Skus si zafovazit azijata. Pripadne si nieco nastudovat. Je to strazny pes a nie kazdy pes sa chce ucit povely, kedze su velmi tvrdohlave. Toto plemeno sa necvici ale vychovava. Nasa vychovana je, len jej proste prepne a robi zle.

suve99
21. júl 2022

Aziat nie je plemeno na "cvičenie" ale je náročný na "výchovu" - pokiaľ vy budete nervózni prenesiete to i na ňu...a áno, 10 messiacov je to ešte štendo.... potrebuje dlhé vychádzky a nie len byť na "oplotenom pozemku"

autor
21. júl 2022

@nelca84 precitali sme si. 🙂 ja tu teraz neriesim povahu plemena, ale to ze dokedy je pes v puberte a vystraja. 🙂

nelca84
21. júl 2022

tak ked ste si precitali, tak vies, ze cca do 2 rokov, neviem preco ta to prekvapuje pri 10-mesacnom steniatku. Chce to trpezlivost a poriadne ho unavit nejakou cinnostou a prechadzkami 🙂

autor
21. júl 2022

@babababka ano, lenze ona je uplne super cez den. Ked nieco robime, tak okolo nas beha, olizuje nas. Len v noci a uplne rano chyti šajbu a katastrofa. Mne to pride tak, ze sa vtedy nudi, hlavne vtedy ked nie sme pri nej.

ropucha6
21. júl 2022

Tak dva roky urcite, kym trocha dospeje 🙂

autor
21. júl 2022

@suve99 mame 1400 m2 pozemok. Chodime s nou aj na prechadzky, aj ku druhym psom. Aj do potoka ju okupat atd.

maxiva
21. júl 2022

Vie sadnúť, ľahnúť a dat labu? To akože poslúcha? To vedia 3 mesačne šteňatá 😂😂ale si ma pobavila, diky😄😉Môžem otázku? Co ti dal ten povel daj labu? Načo toto niekto učí psa.. Urobte si koterec a naučte psa režim.. Takto sa budete motať v kruhu, ešte dva roky. Rozumej ty opravis ona zničí. Ráno pustím psa, pripadne vezmem na prechádzku,nakrmim,zavriem.A takto si naplánujte den, podľa toho ako mate čas. Zahrn do toho prechádzku, tréning.. A nezaškodí na začiatok ísť na cvicak, kde ta naučia pracovať so psom. Tam sa unaví... Pes sa najviac unaví, keď musí pracovať, keď musí rozmýšľať.

babababka
21. júl 2022

A kde je v noci?Vonku?Vnútri?Ak vonku vchod do búdky nech má otočený ku vášmu vchodu a čo najbliž3ie.Ak vnútri,tak z pelechu nech vidí do obývačky príp.na spálňové dvere.

nelca84
21. júl 2022

velkost pozemku nie je rozhodujuca, pokial sa pes na nom nudi

mb2021
Odpoveď bola odstránená
autor
21. júl 2022

@maxiva moja precitaj si nieco o azijatoch. Ked si toto plemeno postavi hlavu (tvrdohlavost) tak mozes sa aj posrat a nebude ta pocuvat. Tento pes sa necvici ale vychovava. Preto niektori azijati vedia len par povelov a niektori nechcu ani aportovat. Nasa to vie!
Dalsia vec, mozem sa vysrat na rezim typu ktory ty spominas. My mame psa na strazenie a nie aby bol polku zivota zavrety vo voliere. A azijatov moc na cvicak neberu, zistovali sme to. Kvoli tomu, ze oni sa necvicia alr vychovavaju. Och boze, kolko krat to uz mam napisat?

Nemozte porovnavat AZIJATA s labradorom, zlatym retriverom atd.
Nasa je vychovana, poslucha. Len jej prepne vtedy ked nie sme na dvore s nou. Pripisujem to tomu, ze sa nudi. Tak sa tu nenavazajte do mna, ze naco mame psa, ked sa mu nevenujeme. Atd atd.

autor
21. júl 2022

@nelca84 a co si mam dat budik na 5tu, aby o 6:00 som bola pri nej? Pripadnr o 23:00 jej po tme hadzat hracku?

autor
21. júl 2022

@babababka byva vonku. Mame po predchadzajucich majiteloch budu, ktoru sme jej prichystali ked bola mala. Nechce tam chodit, nikdy tam ani nespala. Vzdy spavala pred dverami, tak sme jej tam dali deky, tak tam spava. Preto chceme robit volieru s novou budou. Ale nechceme volieru na to, aby sa tam zatvarala furt, ale len na to, ze ked pride niekto cudzi, tak aby sa zavrela na ten cas, kym neodide. Zatial fungujeme tak, ze kym je niekto cudzi tak ich rozbit branu (nepustila by ho dnu), ale ked sme s muzom pri nej, tak pusti cudzieho.

nelca84
21. júl 2022

Ja neviem aku radu ocakavas, jednoducho je to este dieta, tak rataj s tym, ze sa to v najblizsej dobe nezmeni. Je to vase prve steniatko? ze ta to tak zaskocilo. Steniatka su jednoducho take a ona este bude dlho steniatkom.
Neviem aky mate denny rezim, ale aspon jedna poriadna prechadzka je minimum + zamestnat ju aj na dvore. Je to ako s malym dietatom, tiez nebude len tak sediet kam ho polozis a vsetko ho zaujima.

maxiva
21. júl 2022

Veď to bol vtip, som žartovala, že načo daj labu. A vôbec som nenapísala ze ju nemáš rada. Tak ju zatváraj len na noc, keď ti ničí zavčasu ráno. A hľadaj niečo, čím ju cez deň unavis. Aziatou poznám celkom dosť. Chodievaju na cvicak. Aj vedľa mňa majú fenku a poslúcha pekne. Ponúkam ti riešenie a ty sa certis. Musíš ju jednoducho unavit a zatvárať, aby ti nerobila škody. Ja iné riešenie nevidím. Keďže to robí mimo doby, keď si s nou, tak asi ťažko ju pri chytíš, aby si vedela reagovať. Radiť ti nebudem, keď si myslíš, že to vieš lepšie, načo pýtaš radu. A mimochodom sú oveľa komplikovanejšie rasy na tréning ako aziat. A cvičia, trénujú, ide to.. Treba na nich inak, ale ide to...este som nepočula, že by nejaký cvicak odmietal nejaké plemena

gabika128
21. júl 2022

Do tých 2 rokov väčšinou trvá to najväčšie ničenie, ale môže si z toho urobiť aj zlozvyk, keď nebude vybehana a fyzicky, psychicky unavená, tak zo zábavy a nudy bude ničiť aj neskôr 🤷‍♀️

babababka
21. júl 2022

To ako sa chová pri cudzích je o.k.,iná nebude.Je to pes obranársky,strážny.

autor
21. júl 2022

@nelca84 ano je to nase prve steniatko. Ale s aziajtom sme uz mali skusenost (moji rodicia tiez maju azijata, 4rocnu a nepamatam si ze by jej tak sibalo). Noo neviem kolko stupnov je u vas. Ale my tu uz pekne dlho cez den mame 35stupnov. Preto s nou radsej nejdeme ani na prechadzku, aby sa jej labky nepopalili a aby jej aj nam nebolo zle zo slnka. Ku veceru ked polievame alebo nieco robime,tak je aktivnejsia. Na dvore sme cca do pol10. Ona vtedy oziva a ked sme dnu, tak jej prepne. Ale tiez nemozme byt do polnoci s nou hore.
Kolke razy, jej dame aj susene bravcove ucho. Lenze to ju vedelo zabavit, ked bola mensia. Teraz to ma tak cca na 5minut.

zuzubb007
21. júl 2022

Kolkokrat ste boli s psikom na cvicisku? ani raz? Treba par navstev obetovat a zlepsi sa to, este kym sa da lebo v dvoch rokoch uz nezmenis psa, mame suseda co akoze ziadna vychova a pes brese ako drbnuty ani mu nepovedia ticho, treba to riesit hned, pripadne koterec ked robi zle na noc zavriet a bude pokoj

autor
21. júl 2022

@maxiva nas na cvicaku neodmietli. Len nam hned povedal, ze je to zbytocne, kedze azijati sa necvicia a robia aj tak to, co chcu oni. (Povedal to pan co ma cvicak a co cvici). Ale ze ak chcem mame prist. Lenze vtedy si chlap zlomil pistalu, brali ho hned na operaciu (komplikovana zlomenina) a ja kedze nemam vodicak tak som s nou nemohla ist. A tu volieru zacneme cca za par dni uz robit. Tak snad sa to zlepsi, aj ked ju tam nechcem zatvarat. Ale uvidime co bude.

nelca84
21. júl 2022

u nas 37 🙂 Ale manzel chodi s nasim vlciakom do lesa (a to nasa zahrada ma vyse 2000m2) jasne, ze nie po rozpalenych chodnikoch. Ten cvicak by som urcite skusila, aj tam sa pes vie pekne unavit a hlavne sa socializuje. V tomto veku sa jej treba naozaj vela venovat, ak chcete mat neskor z psika radost. U nas to bolo hranie a spanie dookola, kym preslo toto pubertacke obdobie.

nelca84
21. júl 2022

nemozte jej radsej vyhradit cast zahrady, kde by nic neznicila, nez ju zatvarat do voliery o par metroch stvorcovych?

gabika128
21. júl 2022

Nechodíte s ňou na vychádzku teraz??? 😂 tak sa nečudujte keď jej "prepína". O šiestej ráno nie sú rozpálené chodníky a aj o 8- deviatej večer sa dá ísť znova.

Strana
z3