Ako docieliť mäkkú a zároveň sypkú ryžu?
Ďakujem za rady 😘
@didaa ja robim z dlhozrnnej ryze paraboiled pomer 320 gramov ryze na 750 ml vriacej vody (do vody dam 1-2 zeleninove bujony). Oprazim na masle cibulku, pridam premytu ryzu, poprazim, zalejem vyvarom a zakryte varim na miernom ohni 19 minut 😃
@dominika_sk potvrdzujem ,aj ja robím takisto
Ale,občas premiešam a pred koncom pridám hrášok alebo kukuricu, na "farebné osvieženie"..
Ďakujem žienky, vyskúšam ☺
ryžu zalejem vriacou vodou...po 15 minútach vodu vylejem a ryžu premyjem 2 krát chladnou vodou...
v mise z Jánskeho skla rozohrejem troška oleja, pridám cibuľku pokrájanú na drobno a dám do mikrovlnky na 3 min. ....potom pridám umytú ryžu, osolím, okorením ,pridám troška drvenej rasce, zalejem vodou cca 2 cm nad ryžou. a dám na 20 min. do mikrovlnky... ak je ryža tvrdá pridám troška vody a pustím ešte mikrovlnku na 4 min....
@eliska13 aku paraboiled kupujes? Ja som vzdy verna len tej od Lagris
Kupujem parboiled,zohrejem maslo ,oprazim...pridam 2 pohare vody na pohar ryze ,privediem do varu ,potom teplitu znizim,nastavim sporak na 20min a hotovo.... muz kuchar ryzu uvari vo vode a premyje potom studenou...
Uvariť ako cestoviny 😁 ale najviac záleží na druhu ryže...
S inak robím ako ostatní, oprazit, zaliat vodou aby bola nad ryžu trochu a nechám variť ( aj ochutím ak treba) a keď sa voda odparí, zakryjem, vypnem a nechám dôjsť aj 15 minút...
@simca06022011 a treba potom premyť?
@simca06022011 ryža sa dá pripraviť viacerými spôsobmi, mňa mama učila už dávnejšie jednoducho uvariť ryžu - dať napr. za jeden hrnček ryže, príp. za dva a potom pridať raz toľko vody - napr. keď za jeden hrnček ryže tak pridať dva hrnčeky vody, osoliť, príp. tam pridať aj rascu (ak to bude ryža napr. k mäsu), keď sa už dovára pridať trochu masla a nechať ju zakrytú vychladnúť.
@didaa nie, predtým premyt, uvariť ako cestoviny a precedit... Myslím že tu ryžu v sackoch sme tak varili ( ale vysypali zo sáčku), 11 minút 😁 to boli moje kuchárske začiatky.
@mpg no keby nás Číňania " čítali" 😁 kto vie koľko spôsobov majú oni
@didaa záôleží od typu ryže, ja mám rada lepivú, kupujem guľatozrnnú. Ale dlhozrnná sa nelepí, zostane sypká.
Robím tak, že premyjem, opražím na oleji a zalejem vodou asi 2 cm nad úroveň ryže, dám soľ a karí korenie. Potom dusím na najslabšom stupni domäkka, kým sa nespotrebuje všetka voda.
@didaa pouzivam ryzu znacky SOS, jeden hrncek ryze premyjem niekolkokrat pod tecucou vodou, potom necham v sitku vysusit. Nasledne na troske oleja osmahnem a zalejem jeden a pol hrncekom vody. Varim cca 12-13 minut na varnej doske na nizsej teplote. Potom ju necham este dojst cca 10 minut a je uplne mnam. Teda vsetci ostatni hovoria 🙂
@didaa premyt ryzu je zaklad, aby sa nelepila. Treba cez sitko, kym netecie takmer cista voda. (Ked ryzu strojovo supu z pliev, tak asi trenim a pritom sa o seba odieraju uz vylupnute zrnka a vznika ryzova muka).
Ale cinanky a japonky premyvaju ryzu v miske, a potom tu vodu, v ktorej premyli ryzu, pouzivaju na umytie tvare. Pomaha to udrzat hebku plet a spomaluje starnutie a vraskavenie. 🙂
Ďakujem Vám, ste zlaté ☺
@simca06022011 drvivá väčšina Číňanov v dnešnej dobe varí v ryzovaroch a ich ryža nikdy nie je sypká, tak máš pravdu, veľmi by sa divili 😉
Ani si neviem predstaviť jest “činu” so sypkou ryžou, to ani neviem ako by som paličkami naberala ...
@sisaka ja som to samozrejme myslela ako žart 😁
@didaa robim to viacmenej ako
@dominika_sk akurat ze ja ju vždy osmažim na nadrobno pokrajanej cibulke a posolim. Riadim sa pravidlom 2x tolko vody ako ryže.
Odporucam ryzu Basmati. Robi sa ako cestovina vo velkom mnozstve vody a potom sa scedi. Je to jedna z najkvalitnejsich ryzi 🙂

@didaa premyjem na sytku, zohrejem olej vysypem zo sytka pražim kym nezhrudkavie, potom zalejem vriacou vodou z konvice, premiešam, prikryjem pokrievkou. Kedfˇ začne vrieť znižim teplotu a odokryjem. Sypka je vždy