icon

Ako odnaučiť psa skákať po ľuďoch?

5. okt 2023

Razne nesmies nepomaha ani razne nesmies spolu s capnutim po labach papierovym zvytkom.
Mame vela terasovych okien a neznesiem ked skrabe a skace po nich ked nas vidi doma. Ide zima a bude blato,slak ma trafi.
Je vonku ma , velky vybeh a je aj dostatocne venceny a dost sa mu venujeme.Pes ma 1rok,je to hravy a aktivny pes alw tuto vlastnost na nom neznasam a ani to ked skace po detoch a zvali ich na zem.Deti su male.

Strana
z2
autor
6. okt 2023

@anonymanonym Lebo co?Lebo ostanu nevychovane?Ale ved to podla mna pre psa nie je take hrozne nestastie.To by potom ozaj mohli mat psy len vyvoleni.Myslim si ze my dve s av tomto vobec nezhodneme.Inked uznavam ze tvoje rady mozu byt ucinne a vyznas sa ale to neznamena ze vies u koho sa pes citi dobre a u koho zle.Si oredstav ze z celej rodiny si vybral mna,na mna sa najviac upol ale to aj ine psy inak.
Ale zasa nie som trpezlivy typ,ty mozno ano,a mozno ta to bavi sompsom byt 24h a aktivne s amu venovat tych 5h ale mna nie a uprimne poznam velmi malo psickarov co sa tak venuju psom ako ty alebo aspon ja😬A to tu mam takzvane psickarky,ochrankyne,Ale okrem roho ze maju psa dnu s nimi len obcas idu na 20' prechadzku zvatsa im staci pobyt na zahrdae raz do dna🙂
Ale dakujem ti za tie rad a tvoj cas .Ja este porozmyslam ontom trenerovi,raz sme boli a nic extra co by nam poradil bohuzial.Ale kvoli oknam to asi bude nutne.

anonymanonym
6. okt 2023

Pozri, to, ze sa ja venujem dlho psovi suvisi aj s mojou pracou, aj s tym, ze so psom chodim na zavody apod. Na zakladnu poslusnost fakt netreba hodiny denne. Pes sa ma aj tak trenovat po chvilkach 🙂

Uz len to co spominas, ze "ubzikol" na luke. To sa mi nema ako stat, ak viem ako na to. Neexistuje aby mi pes ušiel (a uz vobec nie za podnetom, napr. psom - mimochodom, to fakt vsetci "zbožnujeme" ked za nami doleti cudzi pes) lebo kazde ujdenie a neposluchnutie privolania si taketo spravanie len upevnuje samoodmenovanim, a to, logicky, nechcem. Chyba aj ta, ze si nakoniec ty prisla za nim, to su tiez kroky vzad. Ak nema naucenu dobre privolacku, tak zoberiem stopovacku a bude ju tahat za sebou (v pripade nudze ju viem pristupit). A privolavam do aleluja, xkrat na kazdej prechadzke. Privolam, odmenim (striedam aj odmeny, ich pocet aj hodnoty, aj sposob podania - pre psa sa musim stat tym najlepsim a najzabavnejsim na svete), uvolnim na povel (pes si nesmie dat sam volno), niekedy pripnem na vodzku, niekedy nie (aby som nepredvidatelna). Ak nepride, tak pouzijem tlak stopovacky. Pripadne ak aj stopovacku v tom momente nema, tak by som mala skusat namiesto opakovania povelu (povel neopakujem, len ho tym ucim, ze nemusi posluchnut na prvykrat) skusim ine - tlieskat, skakat, pisknut, utekat od psa, proste ho zaujat, velmi sa mi osvedcila aj metoda "počítania mravcov". A sledujem okolie (to by mal vzdy clovek ak ma psa na volno), sledujem si aj psa, a ked zahliadnem druheho psa (ak mame s tym problem), tak zareagujem skor ako sa mi pes dostane do excitovaneho stavu, kde je uz hluchy a slepy (vidim podla prvotnych reakcii). A zvysujem pomaly kriteria. Proste zacinam v kludnych prostrediach a postupne zvysujem level. A celkovo sa s tym viem "hrat", to nemusi byt nuda a dril, moze to byt zabava pre vsetkych. Su aj privolavacske "hry", aj schovat sa obcas (aby sa pes naucil ma sledovat) je fajn, aj zvysovanie kriterii hrou kedy odvolavame psa od nasimulovanych podnetov. Milion sposobov. Nie je nad to ked viem, ze mozem mat psa v pohode na volno prakticky vsade, sam si ma sleduje, ale zaroven viem, ze ho odvolam od cohokolvek.

Ja viem, ze ty ma mas za kravu 😊 A mas predstavu, ze nemam iny zivot ako psa, to isto nie. Len vies, aj toto co tu pisem netreba robit hodiny denne. Aj na 30 minutovej prechadzke viem tieto veci aplikovat a ak to robim dobre, tak aj denne po malych chvilkach prinesie časom želany vysledok. Ono v podstate veci v zakladnej poslusnosti nie su nic zlozite. Staci vediet zakladne principy a uz si clovek poradi aj sam vo vsetkom. Len vediet zaklad, nic viac.

autor
6. okt 2023

@anonymanonym A co je ta stopovacka?Dakujem za rady,no musim zacat viacej a nielen sa snou prechadzat,pretoze ked je na oono si to tak uziva,len nie vzdy pribehne a to je riziko.Viem ze to bola chyba ist za nou alw ona asi 5km pred ,nemohla som riskovat ze nepride.A nola som aj s dcerou .On by nvm ci aj domov dosiel.Kazdopadne to bude chciet este trening.Al este nejake videa .Dakujem za rady.Vidno ze sa vyznas .A si asi aj dosledna.

ritter
10. dec 2023

Prosím o radu.máme 4 ročného retrievera a stále po nás skáče.najviac po mne, nakoĺko s nim chodim von.ani za svet si nedá povedať aby s tým prestal.ja mam potom doškrabané nohy a som samá modrina. Manžel kúpil elektrický obojok že to skákanie ho musime odnaučiť.mne je psíka hrozne ĺuto, lebo keď sme to skúšali zapnúť tak vždy zakňučal .povedala som mužovi že to je jak týranie, teraz je na mna zdutý, a povedal ze nech mam teda nohy modrinové ďalej.neviem akou silou ten obojok posobí ale ako ho odnaučiť to skákanie.

anonymanonym
10. dec 2023

@ritter Aj elektronicky obojok je treba vediet pouzivat. To nie je o tom, ze dam na krk a bum šupa... Resp. ak si chcete nespravnym pouzivanim EO dodrbat psa, tak budis no.. Moja rada - EO zahodit a vyhladat trenera. Nic ine sa ti na to neda napisat, ak ste si doteraz s tym nevedeli sami poradit.

autor
11. dec 2023

@ritter Co ja viem,tak staci to raz zapnut a potom to funguje na principe ze len pustis zvuk a pes si to spaja s vybojom,takzte par krat to prezije .Ale ak ti to je luto tak smola .Tak ten treber ak teda najdes dobreho lebo tiez nie kqzdy trener aj vie,'my sme boli na skupinovom a tam nic nerobili len chodili dookola a jasne ze tam pes posluchal.Ale skus este cez youtube pozriet vycviky psov,podla mna ked si to tam nastudujes a budes dosledna pri vycviku tak mas sancu ,minimalne taku ako ten trener.

Strana
z2