Ako opraviť namočený telefón s nefunkčným dotykom?
Ahojte prosím, vie niekto o niekom v KE kto by vedel opraviť telefón malej spadol do bazéna kde bol hneď vybratý ale predsa len bol namoceny čiže počkala som zapla som ho išiel čo som bola rada potom sa vypol a celý sa nahrial po 4 hodinách sa sám zapol tak som mysela ze pôjde ale vôbec ako zapnutý je displej je ôk všetko len problém je ze nefunguje dotyk 1.7 som ho odniesla do opravy kde ho do dnes vraj nevedia opraviť ani keby vymenili dispaly som z toho zúfalá telefón už mám dlho a mam tam všetky potrebne veci ku ktorým sa ani neviem teraz dostať, prosím vie mi niekto poradiť ďakujem
@liliputka2131 no to iste ako môj len mne povedali ze vôbec sa nedá ani vymenou dispeja, ..... a za koľko si ho mala urobený
@simonaluk ja som potrebovala hned taze som prisla oni kukli tip ja mam samsung neviem aky mas ty objednali display jak dosiel zavolali mi doniesla som tel za 2hodiny bol hotovy
Vlákno je staršie, ale toto sa deje každé leto pri bazénoch, tak sem napíšem, čo za tým býva – nech to nájde ten, kto to teraz googli.
Ak po zatečení displej normálne svieti a nereaguje len dotyk, sú v hre dve rôzne miesta poruchy a v tom je celý zádrhel:
– dotyková vrstva alebo jej konektor na displeji, to výmena displeja vyrieši,
– korózia na základnej doske pri konektore displeja alebo priamo na čipe, ktorý dotyk obsluhuje, a tam je nový displej vyhodené peniaze, lebo signál sa k nemu nedostane.
Preto vie servis povedať „nepomôže ani výmena displeja". Neznamená to, že sa telefón nedá opraviť – znamená to, že tá oprava je na inej úrovni: rozobrať, vyčistiť dosku od korózie (ultrazvuk, izopropyl) a prípadne pod mikroskopom opraviť či vymeniť dotykový čip. Tomu sa hovorí board-level oprava alebo mikropájkovanie a robí ju málokto, väčšina servisov vymieňa len celé moduly.
Dôležité: s tým netreba čakať. Korózia po zatečení pracuje ďalej aj mesiace potom a čo bolo v júli opraviteľné, v septembri už byť nemusí. A telefón medzitým radšej nenabíjať a nezapínať.
A teraz to, čo je pri tomto najcennejšie – ako sa dostať k fotkám, keď nejde dotyk. Väčšina Androidov vrátane Xiaomi podporuje USB OTG. Kúpite redukciu za pár eur, pripojíte obyčajnú myš a na displeji sa objaví kurzor. Telefón normálne odomknete a všetko prekopírujete. Ak bolo na telefóne predtým zapnuté ladenie cez USB, ide to aj cez ADB z počítača. Toto je zvyčajne najrýchlejšia cesta k dátam a dá sa to skúsiť skôr, než sa telefón vôbec pohne do servisu.
Ku Košiciam: board-level opravy a čistenie po zatečení tam robí napríklad iguru.sk – majú aj záchranu dát z utopených zariadení, diagnostika je od 10 € a cenu opravy odsúhlasujú vopred, takže sa dá zistiť, na čom človek je, bez toho aby sa zaviazal k oprave. Kto nie je z Košíc, posiela zariadenie cez Packetu. Nie sú jediní, kto to na Slovensku robí, ale mikropájkovanie treba hľadať cielene – bežný servis na rohu to nerieši.

@simonaluk v kosiciach neviem mne u nas v PO robili tak isto spadol ale do hajzla a tiez nesiel dotyk vymenili mi display cena 70 e a normalne ide