Ako postupovať pri vymáhaní výživného?

lenka0906
12. dec 2012

Milé mamičky, ako postupovať pri vymáhaní výživného? Idem podávať trestné oznámenie. Môžem podať zároveň aj návrh na vykonanie exekúcie?

lea641981
12. dec 2012

Kto si najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať svoje dieťa či iného príbuzného, ktorému musí prispievať na výživné, môže skončiť vo väzení až na dva roky. Ak rozvedený manžel neplatí výživné, možno si ho vymáhať priamo cez exekútora.

Treba však podať návrh na výkon exekúcie proti rodičovi, ktorý si neplní svoju vyživovaciu povinnosť určenú súdom. Návrh možno podať u ktoréhokoľvek exekútora. Ak je dieťa maloleté, poplatky sa neplatia. K návrhu treba pripojiť overenú kópiu rozsudku, ktorým bolo určené výživné, na rozsudku musí byť vyznačená doložka právoplatnosti a vykonateľnosti. V návrhu na výkon exekúcie treba podrobne opísať výšku dlhu a za aké obdobie dlh vznikol. Zároveň možno podať trestné oznámenie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy.

lenka0906
autor
13. dec 2012

@lea641981 Ďakujem za rady. Len som nevedela či môžem podať návrh na výkon exekúcie a zároveň aj trestné oznámenie. Urobím to presne tak. Dozvedela som sa totiž, že sú to 2 hlavné podmienky pre možnosť náhradného výživného od štátu.

lea641981
13. dec 2012

drzim palce a napis ako si dopadla 🙂

trasko
13. dec 2012

vela zdaru a hlavne pevne nervy-ja sa po policii,kriminalke,sudoch aj prokurature natahujem od 2008meho roku a NIC!a na nahradne vyzivne ja...ja tomuto statu neverim ani makke F! ked od ex nevymozu nic kto to zaplati naspat statu? ked ex zdechne dieta sa stane dedicom a automaticky dedi aj jeho dlhy. takze aj to nahradne bude vracat statu...je mi na grc z tohoto systemu

lenka0906
autor
13. dec 2012

@lea641981 Dakujem.

lenka0906
autor
13. dec 2012

@trasko Vdaka. Ja som sa uz rozhodla, ze trestne oznamenie aj navrh na vykonanie exekucie podam zaroven v ten isty den. Poslem to naraz. Samozrejme, do TO napisem, ze som podala uz aj navrh na exekuciu. Musim ale este pockat minimalne do polovice januara 2013 az potom to vraj podla nasich zakonov mozem riesit.
K tomu nahradnemu vyzivnemu od statu...2 hlavne podmienky su podat TO a navrh na exekuciu, bez toho si mozem piskat. Ale malo by to byt tak, ze nahradne vyzivne by mali potom vymahat od otca a nie od dietata alebo mna ako matky. Co to je toto za blby system??? Pocula som ...jedna mamicka dostavala nahradne vyzivne, otec ho odmietal vratit tak ho vymahali od matky...ved je to chore. Slobodnej matke chybaju peniaze a este aby nieco vracala statu namiesto otca. Myslim si ze tento stat ochranuje chrapunov a nie deti (a to nie len v rodinnom prave). Pokial on pracuje niekde na cierno...co je dost mozne podla socialky moze prist o cely plat, pokial nepracuje legalne. Ked mu urcili minimalne vyzivne tak by mal platit aspon to ked sa sam hral na hrdinu a navrhol ci moze zameskane vyzivne od decembra 2011 splacat v splatkach a velke ho...zlata rybka. Rozsudok si ani neprevzal, sudu sa vratil spat.

lea641981
13. dec 2012

@trasko ono to nikde nefunguje ako by malo 😔 ale pytala sa dostala odpoved 😒 presne viem ako to myslis,tiez som si svojim presla za par rokov 🙄

lenka0906
autor
14. dec 2012

@lea641981 A prosim vedela by si mi povedat kolko dni by som mala asi cakat kym podam to TO a navrh na exekciu. Rozsudok nadobuda platnost dnes, ale pre dolozku si mozem ist na sud aj dalsi tyzden okolo 20.12.

zana7
10. jún 2014

@lea641981 Ahoj, pozerám, že si zbehlá vo veciach výživného. Chcem Ťa poprosiť, kedy je dlh na výživnom zo strany plnoletého dieťaťa premlčaný, preplatok na výživnom bol určený súdom. Môže sa otec domáhať aj úrokov z omeškania? Budem Ti veľmi vďačná za odpoveď!