Ako prebieha operácia šedého zákalu?

mireno
16. okt 2009

ahojte otváram túto tému. môj otec mal vo februári ľahkšiu mozgovú príhodu. odvtedy pozoroval že na pravé oko slabšie vidí. šiel k lekárke a tá mu spravila komplektné vyšetrenie, kde zistila že oko sa mu zhoršilo o 2 dioptrie. povedala mu že mu hrozí šedý zákal na to pravé oko. na ľavom oku má malý ale predsa len tiež nábeh na šedý zákal. že sa to dá operovat. všetky potrebné informácie som už našiel na nete. veľmi rád by som chcel vedieť názor, radu a pocit tých ktorý tým už prešli. ako prebehla operácia, koľko trvala, prípadné bolesti. a aké sú teraz rozdieli pred a po operácii. uvítam všetky názory a rady. veď určite to bude zaujímať viac ľudí. ďakujem mireno.

mireno
autor
19. okt 2009

myslel som že my niekto poradí. veď určite by to zaujímalo viac ľudí. tak sa nenechajte prosit. mireno.

grettka
19. okt 2009

mireno, nemusis sa obavat..nechcem to zlahcovat, ale na sedy zakal operuju dnes bezne aj velmi starych ludi.. pred rokmi tuto operaciu musela podstupit moja babka aa vtedy mala 75 rokov, jej spolupacientky este viac, rekordmanka mala vtedy cez devatdesiat.. operacia sa robila iba v lokalnom znecitliveni kvapkami, vtedy zvycajne hospitalizovali pacientov na par dni, ale dnes je to myslim zalezitost tzv. jednodnovej chirurgie. Moja babka mala teda okrem sedeho, aj zeleny zakal, ktory jej tiez operovali.. po operacii dodnes vidi dobre a je to uz 14 rokov. Nejake bolesti sice mala, je to prirodyene, ako po kazdom zasahu do organizmu, ale vravela, ze sa to dalo v pohode vydrzat (a moja babka je poriadna citlivka 😉 ) Kym do operacie nosila cely zivot okuliare, a pred operaciou videla ako cez hmlu, po operacii si to nevedela vynachvalit, ze neporebuje okuliare a dobre vidi.. Urcite ten zakrok nie je prijemny, ale je pomerne rychly a v desnej dobe bezny...

mireno
autor
19. okt 2009

grettka ďakujem za odpoveď, si prvá blahoželám. môjmu otcovi je teda v porovnaní stými pacientkami o ktorých ti píšeš iba 62 rokov. otec spomínal že to robili aj môjmu dedovi a bol v tedy hospitalizovaní po operácii ešte 4 dni. takisto to prebehlo v poriadku bez komplikácii. no podrobnosti nevieme. čakáme na ďaľšie odpovede. mireno.