Ako prekonať neistotu pri šoférovaní manuálu?
Dobrý deň. Pred dvoma rokmi som si spravila vodičák a keďže nemám vlastné auto, šoférujem len veľmi zriedka na maminom aute. Naposledy som bola za volantom asi pred polrokom, možno viac. V autoškole mi jazdy išli celkom v pohode (mala som nový Hyundai i30), skúšku som spravila na prvýkrát. Zo začiatku mi ale nešlo rozbehovanie, no potom som si na to auto zvykla a bolo to v pohode.
Ale po autoškole sa to vrátilo, mesiace som nešoférovala, čiže keď som šla na maminom aute (má manuál), príliš silno som tlačila na plyn. Najhoršie to je do kopca. Ako som povedala mala som naposledy cca polroka pauzu, mama si kúpila iné auto (dlhú Daciu) a znova to isté sa mi deje. Včera som ju šla niekam odviesť a cítila som sa ešte nemožnejšie. Často mám pocit že si ten vodičák nezaslúžim. Mama je dosť háklivá na svoje auto a jazdiť mi dovolí len keď ju niekam treba doviezť.
Mala som v pláne si kúpiť auto hneď po skúškach, no veci sa zmenili a žiaľ si ho kúpiť už nemôžem. Ak si nejaké kúpim, bude to manuál, čiže je strata času ma presviedčať o automate.
Šoférovania sa nebojím, no úzkosť mi spôsobujú kiksy ktoré robím. Neviem ani čo od vás očakávam, viem, že nejdôležitejšie je jazdiť, jazdiť a jazdiť, čo ja nerobím, ale aj tak som z toho smutná.
Po autoškole si mala jazdiť, každý deň, aby si nadobudla zručnosť. Nemáš niekoho v rodine, (ak mama nemá čas s tebou jazdiť ) čo by s tebou každý deň alebo aspoň 3x do týždňa jazdil? Aspoň hodinu.. Nemáte tam velké parkovisko, priestranstvo, kde nie je veľa aut a tma sa učiť? rozbeh, cúvanie, parkovanie... Treba mať cit v nohách. Nie prudké pohyby. Spojka-plyn jemný priechod. To si skús i doma cvičiť.
Ak si kupiš auto, zaplať si pár jázd v autoškole. zisti recenzie, kde je trpezlivý inštruktor a dá ti rady.
Držím palčeky a ver že to dáš
Kúp si vlastné auto čím skôr.Aj keby si si mala pôžičku zobrať.Mat vlastné auto je jeden z najlepších pocitov a najlepšie,čo pre seba môžeš urobit
Ja som to mala rovnako, asi dva mesiace po autoškole som jazdila a cítila som sa nemožná. Vždy s niekým. Keď som bola prvýkrát sama, išlo to nečakane lepšie. Naučila som sa trasu do práce, mám vlastne auto a jazdím nim. No inde si netrúfam, max do obchodu. Asi najdôležitejšie je jazdiť a jazdiť… keď som v buse alebo niekto ma vezie snažím sa všímať značky.. aký konkrétny problém máš ? Čoho sa bojíš ?
Ahoj, aby si šoférovala bez stresu a relatívne bez chýb, potrebuješ prax. Je dobré, že zatiaľ skúšaš auto s manuálnou prevodovkou, len musíš aspoň 1-2x do týždňa sadnúť za volant. Ak šoféruješ raz za pol roka, aj po 5. rokoch budeš sedieť ako v kŕči, silno sa držať volantu a nohy budú ako drevené necitlovo šliapať do pedálov. Potrebuješ chytiť stereotyp a to tak, že to budeš robiť opakovane a často. Neviem koľko máš rokov, ak pracuješ, sadni za volant služ. auta, priateľovho, mamku odvez častejšie... Na začiatok si kúp hocičo lacné, rok-dva pojazdíš (oškrieš, prejdeš cez pár obrubníkov...), naučíš sa a potom kúpiš niečo novšie. Nebuď na seba prísna, zo začiatku každý robí chyby!
Tu nepomôže nic ine len jazdiť. Ja som aktívny vodič (s vlastným autom) od 18r a toto su normálne zaciatocnicke problémy, ktoré odstránis len pravidelným jazdením.
Manuál je v pohode, ak nevieš odhadnúť ako silno stláčať pedál, pozeraj na otáčkomer. Pedál maj stlačený len toľko, aby mal motor optimálne otáčky. Dá sa to aj orientačne podľa rýchlosti. Na jednotku sa len pohneš, plyn len toľko aby motor nezhasol a hneď dáš dvojku, pri tridsiatke zaradíš trojku, keď si na päťdesiatke dáš štvorku a pri 70 - 80 už radíš päťku. Každé auto je iné, ale toto je tak zjednodušene, aby si zbytočne nevytáčala motor. Počúvaj motor, nesmie hučať, to sú vysolé otáčky. To platí pri jazde po rovine. Pred kopcom sa rozbehni na max povolenú rýchlosť, auto ľahšie začne stúpať do kopca a keď začne v kopci mierne spomalovať netlač silno na pedál, ale zaraď štvorku, trojku, dvojku, podľa strmosti kopca. Motor sa nesmie dusiť ale ani priveľmi hučať.
@done staci jej pozerat na otacky 2000 az 2500 otacok je ideal. Tieto rychlosti som nikdy nechapala, preco to podla roho ucia...
Ked nastartujes, pustaj spojku pomalicky, aby si zistila, kde zabera - zacne ti cukat s autom. Vtedy pomaly pridas plyn a pustis pomaly spojku
Ja by som len chcela vediet preco automat rozhodne nie???som zvedava
@guiseppinka ....ani na otáčky nemusí pozerať a už vôbec nie na rýchlosť.To je blbosť.Staci počúvať motor.Ja mám auto ktoré pri 2000 otáčkach hučí strašne.Ma rado vyššie otacky
@dancibald Asi to bude znieť divne, no keď som chodila na jazdy, pomáhalo mi to sústrediť sa na cestu.
@dancibald Manuál mi pomáha so sústredením.
A skusila si jazdit s automatom? Podobne som zacinala, ale automat bol pre mna laska na prvu jazdu, byvame v kopci🤪
To chápem. Ale skúsila si aspoň jednu jazdu na automate?
@danieli Áno skúšala. Tak som zistila, že ma ľahko niečo rozptýlli, keď tam nie je to navyše a trochu sa začnem nudiť.
@guiseppinka tie otáčky by napriklad pre fabiu uz boli vysoké. tá má rada tak 1600-1700. zrejme to bude u rôznych áut iné. na 2000 ja už preradujem na vyšší stupeň
inak daciu ja nechcem šoférovať, príliš vysoko tam zaberá spojka a stále mi to zdochne. síce je pravda, že po takom týždni si človek vraj zvykne
úplne naj sa mi jazdilo v eHybride vw passat variant, 200 kw a 7 stupňový DSG automat. Len sa treba krotiť, motor nepočuť a treba si zapnúť zobrazovanie obmedzenej rýchlosti.
@doriiis samizrejme, a ekonomicky dopadnut zle ked nema na to.
@zmrzlinka8 aka fabia? Aky motor? Diesel ci benzin? Nie je jedno 😉
@done neskuseny byvnemal mat zapnute tak nahlas radio aby nepocul motor.
Neviem, na akých autách jazdíte, moderný benzínový motor nie je počuť ani pri vypnutom rádiu ak sú zatvorené okná a hybrid alebo elektro nepočuť ani zvonku. Nepíšem tu o starých autách, alebo lacných bez odhlučnenia. Hluk od pneumatík a od vzduchu je vyšší ako od motora. Motor počuť v starých autách, hlavne naftových v low end modeloch a vysokootáčkových japonských autách. Ak by sa vodiči mali riadiť len podľa zvuku motora, vodič autobusu by musel sedieť vzadu, aby počul motor. Otáčkomer tam nie je na okrasu. Ak sa bude učiť jazdiť podľa zvuku motora v starom aute, v novom jej to nebude nič platné. Každý druh motora má iné otáčky pri tej istej rýchlosti. Musí sa naučiť sledovať otáčkomer a zvládne jazdiť na každom aute.
@done ja mam iba naftu, a ked niekde pridem tak poniektory ani nevedia ci to nafta ci benzin, auto ma uz 9r je to japonec, nikdy by som ho nevimenil za inu znacku, ani za skodu co je skoda penez v dnesjnej dobe, je to 6kvalt,ale jazdim uz hodne hodne dlho, uz by som potreboval aby aj mna niekto povozil 🤷♂️
@sylvester1 Honda 1,6 i DTEC ?
@done ano ne 4x4

manuál je úplne ok...
samozrejme treba len jazdiť nič iné aby si nadobudla zručnosť.