icon

Ako prekonať strach z jazdy autom osamote?

6. jún 2025

Ahojte mám vodičky pár mesiacov zatiaľ som jazdila iba z manželom alebo kamarátkou obaja majú vodičský vraj mi to ide super chcela by som ísť niekedy aj sama pretože nie vždy majú čas aby boli pri mňe v aute lenže sa bojím jazdiť sama mali ste to niekto podobne prekonali ste strach?

deti95060810
6. jún 2025

toto má veľa ľudí... musíš nájsť odvahu.
skús ísť sama alebo zavčas ráno - keď je ceste menej áut, alebo sa vyber do obchodu napr. v sobotu zavčas ráno o 7 hod.
sesternica skúšala ísť určitý úsek a potom ju tam už čakala kámoška ktorá ju brala do práce. úseky predlžovala až raz prešla sama do práce.

madeincssr
6. jún 2025

Zacni cez vikendy hodne skoro rano a chod najprv po znamych trasach, ktore su minimalne frekventovane. Dostanes techniku soferovania "do krvi" a uvolnia sa ti zmysly pre ostatne veci potrebne pri samostatnom jazdeni (frmol premavky, svetla, stierace, rozhodovanie o trase...) "Ucenej z nebe nespad". 👍🍀

ika02
6. jún 2025

Ahoj, každý má rešpekt pre prvou samostatnou jazdou. Sama si sadni do auta v slabšej premávke a choď ľahšou známou cestou. Postupne získaš sebavedomie a osmelíš sa, len treba skúsiť. Choď pomalšie, aby si hneď neurobila nejaký ťukes, lebo potom by si mala ešte väčší problém sadnúť za volant.

madeincssr
6. jún 2025

A kludne si vylep (dostat aj magneticke) zaciatocnicke Z-ko. Pri pomalsej opatrnej jazde to ocenis (vodici za tebou to vo velkej vacsine respektuju a nelepia sa na teba, nepopohanaju ta).

koniarova
6. jún 2025

Presne ako ti vyššie radia. Ľahké trasy, ktoré poznáš. V málo frekventovanej dobe.

danica2711
6. jún 2025

všetky rady, čo si dostala, sú dobré, ja by som len pripojila, začni s tým čo najskôr. Keď budeš dlho otáľať, budeš v sebe zbytočne živiť čoraz väčší strach a to ti ozaj neprospeje. Neboj, po prvých jazdách zistíš, že sa netreba báť! A potom to bude len lepšie a lepšie

xeonela
6. jún 2025

Neboj, tiez som bola na tom ako ty. Jedneho dna som sa proste zobrala a isla, ani som nad tym nepremyslala. Dalsia vec, ze okolnosti ma prinutili, hej, to je ale iny pribeh 😀 Musela som ist k lekarovi, nemala som inu moznost, jednoducho som sadla do auta a hotovo. Treba najst odvahu, ja som mala extremny strach zo soferovania vseobecne, 10 rokov som sa tomu branila, az som si povedala, ze dost, ze to jednoducho musim prekonat a tada 🙂 Teraz sa normalne pred kazdou jazdou tesim, uzivam si, ked si pustim hudbu a idem sama a mam pohodicku 😀 Milujem to. Praveze uz teraz neznesiem, ked ide muz so mnou, len nervy mam z toho, ked mi do vsetkeho kibicuje 😀 To ma ide priam rozhodit.

kiki68
6. jún 2025

Normalne, kratke cesty, potraviny- domov. A takto predlzovat postupne trasy. Za mna naj vec, lebo ide i zvyk a tu rutinu v jazdeni. Poznam vela ludi, co napr sam by nesiel 300km, ale napr ja som sa z toho bezneho sofera vypracovala na tie dlhe trasy. Pre mna teraz relax, ja, hudba, mam svoje tempo klud

mimikarol
6. jún 2025

Keď som mala ísť sama tak ma až brucho bolelo zo stresu. Ale lenivosť bola silnejšia ako strach. Treba sa len prekonať. Chod večer keď už není taká premávka. Proste sa zober a choď. Keď to zvládneš s niekým po boku, zvládneš to aj sama.

lija22
6. jún 2025

ked je malo aut napr nedela rano sup do auta a nacvicuj len konkretne trasy. Potom uz len nadych vydych a ides.Raz to prekonat musis

zmrzlinka8
6. jún 2025

ja som začala jazdiť v noci, keď boli prázdne cesty, prešla som si potrebnú trasu, križovatky, kde sa kedy zaradiť, značky som si všímala, potom cez deň to je lepšie

yelena159
6. jún 2025

Som jediná čo po autoškole preferovala jazdiť sama? Mňa stresovalo keď som mala ísť s niekým.

kabinka11
6. jún 2025
@yelena159

Som jediná čo po autoškole preferovala jazdiť sama? Mňa stresovalo keď som mala ísť s niekým.

@yelena159 tiež som jazdila sama, musela som sa sústrediť na to čo robím. Aj rozprávanie spolujazdca mi vadilo.

margotka17
6. jún 2025

Jasne, že mala, ale nemal kto so mnou jazdiť. Sadla som do auta a išla do mesta. Nahlas som sama sebe rozprávala, čo idem kedy urobiť, no jak u debilov to bolo, ale pomohlo mi to. Vyskúšaj aj ty. Najskôr kratšie trasy cez víkend, keď je menej áut. A ver si, že to zvládneš. Inak všetci majú brzdu, keby niečo, tiež brzdia. Najlepšie sa jazdí samej, nikto ti do toho nekeca. A nechoď rýchlo, stačí ti 70-80. Veľa šťastia a ešte viac šťastných kilometrov ti prajem 👍

maya_hi
7. jún 2025

Nie, všetci si urobili vodičák a hneď sa veselo vrhli do šoférovania bez problémov. Niektorí si verili až tak, že už medzi nami nie sú. 🫤 (samozrejme žartujem)
Veď ho máš len pár mesiacov. Je normálne, že sa bojíš. Ja jazdím skoro 30 rokov a keď idem na nové miesto, dlhú cestu tiež som nervózna. Treba len jazdiť, cvičiť, trénovať. Tak nejako si uvedom, čo ti robí najväčší problém a to si aj precvičuj. Na opustených parkoviskách, cestách.... Hlavne je dôležitá zručnosť v ovládaní auta. Bez nej sa do kolízií budeš dostávať často. A potom už na ceste radšej pokojnejšie, a prosím ťa bližsie ku krajnici. Vidím veľa začínajúcich šoférov, prilepených na volante so zdeseným výrazom v tvári, ktorí tvoria kolóny a pritom by stačilo ísť bližšie ku krajnici a dať šancu ostatným obiehať. Je úplne v poriadku, ak si pôjdeš pomaly, ale nesmieš obmedzovať ostatných. Ak chceš potrénovať križovatky, skús si privstať a jazdi skoro ráno cez víkend. Vyhýbaj sa špičkám. Ono tým kolíziám sa nevyhneš. Šoférovanie dnes je veľmi stresujúce. Veľa ľudí porušuje pravidlá. A najčastejšie chlapi. Nedávajú zásadne smerovky, v dvojitom kruháči sa pred teba natrepú a ešte trúbia, prečo im nedáš prednosť... 😁🤦🏻‍♀️ Pri jazdení musíš byť niekedy aj trošku drzá ak sa niekam chceš dostať a na druhej strane sledovať vodičov v druhom aute a vyhodnotiť, o čo im vlastne ide. Niekedy je to len o vzájomnej komunikácii keď sa dohodnete kto pôjde v nejakej situácii prvý, kto druhý... Lebo inak by to v danej kolízii nešlo (ak sú tam nejaké stiesnené priestory a niekto sa jednoducho pohnúť musí).
Takže kľudne sa boj ďalej ale neriskuj príliš. Ten strach ti hovorí aj to, ako si pripravená na samostatnú jazdu. Neunáhli sa.