icon

Ako prekonať strach zo šoférovania?

5. okt 2024

Ženy, vodičský dávno za mnou len som po ukončení nešoférovala , takže skúsenosti minimálne a strach obrovský 😬. Chcela by som však začať..
Poraďte prosím ako sa zbaviť toho strachu a ako sa to čo najskôr naučím. Dá sa to vôbec?

pribinak
•
5. okt 2024

Kondične jazdy? Nacvičiť trasy ktoré najviac potrebuješ

koniarova
•
5. okt 2024

Začať jazdiť jednu trasu pravidelne. Potom pridávať.

janne054
•
5. okt 2024

Ahoj, mám podobnú skúsenosť.
Zvolila som si na začiatku trasy mimo mesta, kde je málo áut a na mieste spolujazdca bol vždy vždy skúsený vodič kým som si nebola istá. Na parkovanie sme si presadávali keď som sa bála. A hlavne sa nedaj odradiť prvou jazdou.

zltalienka
•
5. okt 2024

Auto máš?

bobaas
•
5. okt 2024

Mne tiež vyhovovalo najskôr chodiť po okolí, nie v hustej mestskej premávke. Chodil so mnou trpezlivý a skúsený spolujazdec. Poradil, vysvetľoval. Keď som mala pocit , že už som zvládla ovládanie auta, zo strachu z jazdenia sa stalo skoro potešenie, potom sa pridala potreba začať jazdiť sama. Daj si toľko času, koľko budeš potrebovať.

anketkarka
•
5. okt 2024

Mne pomohlo najčastejšie trasy si prejsť v slabej premávke, aj parkovanie som nacvičovala večer.

jazula
•
5. okt 2024

Pred 2 rokmi som začala šoférovať po 20 rokoch bez jazdenia… Zopár kondičných jázd, poslednú ideálne už na vlastnom aute, začať v čo najslabšej premávke (napr nedeľa doobeda sa ísť povoziť), začať na známej trase, novú trasu som si dlho pozerala na google maps (ako sú robené križovatky, jednosmerky, odbočovacie pruhy…) a potom už len pravidelne jazdiť… Akonáhle prestaneš, bude to zasa ťažké. Držím palce 🙂

jaass
•
5. okt 2024

Ako ti radia baby + skús šoférovať kedy je najmenej aút, keď ti nevadí šoférovať večer, tak večer sadni s niekym do auta a prejdi hoci len malú trasu 🙂

bu1bu
•
5. okt 2024

Od získania vodičaku som nesoferovala cca 12 r. Zivot ma donútil opäť začať. Na začiatok kondičné jazdy odporúčam. A potom si cvičiť jednu známu trasu a postupne pridávať ďalšie. Parkovanie si ísť na cvičiť v malo frekventovaných časoch. Ja som chodila do centra Košíc v nedeľu o 6.00, nikde nikoho a cvičila som si parkovanie.

pinkgirl
•
5. okt 2024

Tiež som mala už dlhé roky vodičák a nejazdila som asi 15r. Naštartovalo ma keď sa firma presťahovala a nastúpila som po rodičovskej dovolenke. Priamy spoj som nemala a ešte sme nosili dieťa do jaslí.
Pozrela som si autoškoly v meste a dohodla si kondičné jazdy. Mala som ich 3 po 2h. Jazdila som po meste trasy ktoré poznám a vedela som ze ich budem potrebovať. Inštruktor sa so mnou pred prvou jazdou porozprával - aké mám skúsenosti, pripomenul mi pravidlá, a počas jázd ma usmerňoval. On sám mi navrhol, že už nepotrebujem ďalšie KJ. Mne to veľmi pomohlo.

basulaak
•
5. okt 2024

Strachu sa nezbavis. Strach porazis ked sa to pre teba stane rutinna zalezitost.

cina1
•
5. okt 2024

kondicne jazdy, potrebujes jazdit jazdit jazdit...nic ine nepomoze

niki35
•
5. okt 2024

Chápem tvoj strach. Pamätam si na časy keď som bola úplne zos*ata z toho 😃 vodičák som si spravila na Slovensku, potom som 7 rokov nejazdila vôbec, medzitým som šla žiť do UK, začala pracovať a už som si musela vybrať či budem hodinu na pešo chodiť do práce alebo začnem jazdiť. Bola som donútená čiže skúsenosti 0 bodov a ešte som začala v krajine kde je všetko naopak čo bola pre mňa extrémna výzva. Na začiatok som si dala pár kondičných jázd a potom už sama pomaličky postupne a už nemám problém. Teraz sa len pousmejem nad tým ako som sa bála kedysi. A presne platí to čo hovoria všetci že "jazdiť, jazdiť, veľa jazdiť" . Len vtedy sa zbavíš strachu, naberieš viacej sebadôvery a už to pôjde 🙂
Ja teraz skôr rozmýšľam ako by som vlastne jazdila na Slovensku keď som si už tu zvykla na opačnú stranu :D

dorinecka45
•
5. okt 2024

Ahoj, mne pomohol len automat. Tiez som mala vodicak niekolko rokov a bala som sa jazdit,hlavne koli tomu ze mi to na krizovatkach skapinalo,rozbeh do kopca bol pre mna nocna mora.mama si kupila automat,tak som vtedy vyskusala jazdu v dedine.zistila som ze vdaka automatu sa viem sustredit plne na cestu a nemusim riesit preradovanie a pod. Automat ma aj "potlaci" do kopca aj pomoze.jazdim uz 8 rokov.akurat trasy co nepoznam si najskor studujem jak monk

cina1
•
5. okt 2024

ano automat urcite pomoze, pretoze sa zaciatocnik nemusi sustredit na radenie a spojku, jednpoducho niekomu trva dlhsie, kym is to pekne skoordinuje a zautomatizuje. a ten strach aby mu to nebodaj nezdochlo, teda sa moze sustredit omnoho viac na samotne sledovanie premavky ako takej a vsetkeho navokol. len neviem, ci by sa uz vratila k manualu. ja som si to odtrpela, najprv kondicne (tiez som mala vodicak vela rokov ale nemali sme auto, nejazidla som) a nasledne s manzelom som normlane chodila jazdit, trenovat rozbehy aj do kopca, parkovanie. teraz jazdim prevazne na automate, ale nerobi mi problem ani manual

mia2906
•
6. okt 2024

Z akého si mesta? Ja tiež riešim svoje začiatky, so šoférovaním a dáva mi to teda zabrať 😁