icon

Ako prekonať stres zo šoférovania?

simi224
13. júl 2025

Ahojte, po akej dobe ste si navykli na šoférovanie že ste jazdili úplne v kľude bez stresu? Mám vodičák pár rokov a darilo sa mi vyhýbať šoférovaniu, no už je potrebné aby som jazdila, muž zaobstaral druhé auto, mám za sebou pár jázd.. Stále však cítim veľký stres, chodíme s mužom mimo premávku, cvičím aj pravidelne rozbeh v obrovskom kopci nech sa do toho dostanem, jazdu cez dediny a nieje problém.. V premávke však stres urobí svoje a mi to zhaslo pri rozbiehaní v meste, ktosi ma vytrúbil, potom som bola rozhodená celý deň.. odvtedy mám stres z každého auta za mnou..ako ste to mali vy na začiatku? Ďakujem za každú skúsenosť♥️

gab1sol
13. júl 2025

@simi224 hneď po získaní VP som jazdila veľmi málo. Viac-menej som viezla len staršieho brata za frajerkou, či v piatok večer do mesta na pivo (a ja potom domov). Ale neskôr, môj vtedy ešte frajer si urobil výron na nohe a musel ísť na pohotovosť. V Bratislave. Tak som ho odviezla a následujúce dni bolo nutné, aby som šoférovala ja. Musela som. A odvtedy jazdím bez problémov, aj dlhé trasy… Beriem to ako súčasť môjho fungovania, ako jazdu na bicykli.

akvi
13. júl 2025

@simi224 nezvykla som si ani po 10 rokoch dennodenného šoférovania a v momente, ako pominul dôvod, tak som za volant nesadla a ani mi to nechýba. Ale ja som asi rarita 😅

bielasovicka
13. júl 2025

@simi224 mne to išlo hneď od začiatku. Nikdy som s tým problém nemala. Jazdím každý deň, aj dlhšie cesty. Soferovanie ta musí baviť, ináč ti to nikdy nepôjde.

danieli
13. júl 2025

Auto s automatom a jazda sa ti stane ovela komfortnejsou, nebudes riesit ci ti “zdochne” lebo sa ti to uz nikdy nestane, budes mat dostatok casu riesit premavku chodcov cestu, pisem ako zena, ktorej auto zdochlo aj na skuskach, naucila som sa s manualom, ale hned ako sa dalo kupila som automat, zacinala som jazdit na smarte a dnes uz 20 rokov jazdim bez nehody, drzim palce

thereisabear
13. júl 2025

Ja som sa netýrala, od začiatku som mala automat a neriešila pohýnanie do kopca ani rozbiehanie. Úplne stres nie, ale rešpekt mám aj po rokoch.

isis234
13. júl 2025

@simi224 hneď som jazdila. Treba nadobudnúť prax.
Ak máš strach, skús osloviť inštruktora v autoškole, či by ti dal kondičné jazdy v meste aj poradil.
Keď ti "zhasol" motor, daj si to pozrieť známemu. Mne brat i kamoš robili občas malé opravy a potom dala do servisu známemu. Išlo ako hodiny. Otočila kľúčikom a motor naštartoval. brzdy dotiahnuté. Nemala som strach. Rada šoferujem.

dixitka
13. júl 2025

@simi224 mne asi rok trvalo, kým to bolo relatívne v pohode (ale jazdila som málo, aj som mala 3 mesiace úplne prestávku, keďže som bola na stáži mimo SR). Pri častejšom šoférovaní by to isto bolo rýchlejšie, No úplne opadol strach, až keď som si po 3 rokoch kúpila auto s automatickou prevodovkou 🙂

minenkaa
13. júl 2025

@simi224 asi v sedemnástich ,ale zas je rozdiel aj mesto kde jazdiš

mimikarol
13. júl 2025

2 roky som mala manuál, potom sme kúpili pre mňa automat a odvtedy stres nemám.
Na to že ťa niekto vytrúbi sa vykašli. Buď si spravila chybu s ktorej sa pouč alebo si natrafila na agresívneho vodiča. Ktorý šofér nebol nikdy vytrúbený? Taký hádam ani neexistuje

tilly
13. júl 2025

Ja jazdím cez 20 rokov (skoro 25), jazdím v pohode aj mimo SR, na rôznych autách, rôzne veľkosti aj motory a stále čakám, kedy si to začnem užívať. Nemám to rada. Keď môžem, rada nechám miesto za volantom niekomu inému. Taký skrytý stres mám stále. Predsalen môžem niekomu nechtiac ublížiť.

denkabemommy
13. júl 2025

@simi224 úplne bez stresu od prvej jazdy v autoškole, ale musím uznať, že som mala skvelého inštruktora, ktorý ma dal do takej pohody, že som si dokázala užiť šoférovanie a ostalo mi to do dnes 🙂

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_bf0482
13. júl 2025

@simi224 som denný šofér, milujem to. A vytrubi ta len debil za takúto vec. Mne sa to za tie roky stalo už miliónkrát, na to si zvykneš a časom sa na tom budeš smiať:D ak by ta to veľmi malo stresovať čo tak zvážiť automat? Ziadne skapinanie už nikdy nezažijes, do kopca to je tiež tuším ľahšie ako manualom nie? Automatom som ešte nejazdila. Každopádne závisí aj či máš benzín alebo naftu. Zbyvajne benzín je citlivejší na spojku vraj. Aj preto sa mi vždy lepšie jazdilo s naftovym autom

dora281
Autor odpoveď zmazal
lucienkahaj
13. júl 2025

@simi224 mne trvalo asi pol roka kým ten stres zo mňa opadol, dovtedy som vkuse riešila cestu, značky, prehadzovat, potom som to robila už automaticky

bielasovicka
13. júl 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 to je pre mňa novinka ze si niekto dáva lieky pred jazdou a kvôli stresu. A to jazdím 40 rokov, od 18ky.a to sa ani nesmie, jazdiť pod vplyvom liekov. Ty by si to už mal vedieť.

dora281
Autor odpoveď zmazal
bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
sisska96
13. júl 2025

Tiež neznášam šoférovanie. Ak nemusím, nejazdím, ale niekedy musím

hayabusa1337
13. júl 2025

@simi224 soferuj pravidelne, o par mesiacov to bude lepsie o dalsich par lepsie az to budes brat automaticky. Trubenie potom ako ti skape auto je trapne, nevsimaj si to. Mna zasa vyblikavaju vodici aj ked oni su na vine a kvoli nim musim porusovat pravidla lebo na nich nemam nervy uz niektorych. Napr. Ja som uz prestal na ludi trubit pretoze mi to nijak nepomoze, trubim iba v pripade, ze mi niekto chce ist do pruhu ked som v mrtvom uhle..

bielasovicka
13. júl 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 jasne, poznám to

guiseppinka
13. júl 2025

Kvoli zdochnutiu aby som bola rozhodena cely den? Nie. Naposledy mi to zdochlo na mytnici v sobotu. Postavila som sa dost daleko a nedociahla som vybrat listok. Aj chlapom to zdochne. Nastartuju, pohnu sa a idu dalej. Ja to iste...

kleopatra114
13. júl 2025

Na začiatok pomohol automat , pol stresu odpadlo, keďže okrem značiek , aút , cyklistov som nemusela nič iné riešiť

marianarem
13. júl 2025

@simi224 Ja som si nikdy nezvykla, ani sa to nijako casom nelepsilo a jazdila som coraz menej, az som uplne prestala. Uz by som soferovat nechcela, ale ani mi to realne nechyba, uz 20 rokov.