icon

Ako preukázať nákup autobusového lístka pri platbe kartou?

18. jún 2025

Dobrý deň. Po dlhom čase cestujem autobusom, tak asi po 20 rokoch. Keď som minule platila kartou, šofér mi vôbec nedal lístok. Samozrejme som celú cestu bola 💩, ale potom som si všimla, že nedával lístok nikomu, kto platil kartou. Ale i tak. Do mobilu mi neprišlo žiadne upozornenie, ani mi nestiahlo sumu z karty, až na druhý deň 🥲 takže ja som nemala vôbec žiadny dôkaz, že som si ten listok kupila. No a teraz otázka znie. Má on v systéme, že som si listok kúpila, v prípade toho že príde revizor? Čo mam revízorovi ja ukázať, keďže som žiadny dôkaz nemala? Treba si stiahnuť nejaku appku? Vďaka.

barka1
18. jún 2025

Revizor si všetko "precita" z tvojej karty, ktoru si platila.

ibrunova
18. jún 2025
@barka1

Revizor si všetko "precita" z tvojej karty, ktoru si platila.

@barka1 z mojej platobnej karty?

guudy
18. jún 2025

Kedze si si kupovala listok u sofera, tak to nebola mhd, ale nejaky medzimestsky bus.
Kazdy nastupujuci clovek sa pri nastupe do takeho autobusu musi preukazat soferovi bud predplatenym listkom alebo si ho priamo u neho zakupi. Nechapem, coho si sa teda bala… okolo sofera nikto neprejde bez kontroly platneho cestovneho dokladu, takze revizori nechodia do tychto busov. Logicky🙄

zojazoja
18. jún 2025
@guudy

Kedze si si kupovala listok u sofera, tak to nebola mhd, ale nejaky medzimestsky bus.
Kazdy nastupujuci clovek sa pri nastupe do takeho autobusu musi preukazat soferovi bud predplatenym listkom alebo si ho priamo u neho zakupi. Nechapem, coho si sa teda bala… okolo sofera nikto neprejde bez kontroly platneho cestovneho dokladu, takze revizori nechodia do tychto busov. Logicky🙄

@guudy toto troska opravím, revizóri chodia aj do medzimestskych. chodim takym každý deň a kontrolovali revizóri už viackrát.

ktobytobolpovedal
18. jún 2025
@guudy

@guudy v ba chodia, kedze mame integrovanu dopravu a ludia mozu v pohode nastupit aj zadnymi dverami aj do medzimestkych spojov….

Autorka a co sa tyka listka, ak si si ho kupovala u sofera, listok ti mal jednoznacne dat. Len nevieme mesto, kde si tatkto cestovala

janai1
18. jún 2025

To sú zase bludy toto popísané...
Revízori kontrolujú aj medzimestské spoje.
Lístok sa kontroluje tak, že mu podáš kartu ktorou si si kúpila lístok a on to na čítačke uvidí

guudy
18. jún 2025
@ktobytobolpovedal

@guudy v ba chodia, kedze mame integrovanu dopravu a ludia mozu v pohode nastupit aj zadnymi dverami aj do medzimestkych spojov….

Autorka a co sa tyka listka, ak si si ho kupovala u sofera, listok ti mal jednoznacne dat. Len nevieme mesto, kde si tatkto cestovala

@zojazoja
@ktobytobolpovedal
Oki, ja som mala inu skusenost 🙂

maranco
18. jún 2025

Keď sa nastupuje iba prednými dverami a lístok sa kupuje len u šoféra ten vytlačí lístok bez ohľadu na spôsob platby a keď si niekto neberie lístok tak ho ešte upozorní aby si zobral (revízor kontroluje papierové lístky).

Ak sa nastupuje akýmikoľvek dvermi a lístok sa kupuje samoobslužne cez terminál tak na displeji terminálu zobrazí, že je zakúpený lístok, potom je tam možnosť zobraziť zakúpené lístky znovu sa priloží karta a ukáže čo je kúpené a dokedy platí lístok.
V bankovej aplikácii v pohyboch na karte vidieť overenie karty za 0€, alebo rezervovaná drobná platba, obchodník je dopravná spoločnosť. V noci po vyúčtovaní koľko bolo jázd sa rezervuje celá suma a na ďalší deň je už v úhradách.

Pozri si web stránky svojho dopravcu, prečítaj obchodné podmienky, prepravné podmienky a ak ti niečo nie je jasné napíš im otázku.

chichua
18. jún 2025

U nás tiež tak.Ale keď si vypýtaš lístok ,tak ti ho vytlačí. A ak platíš platobnou kartou,tak to nemá z nej ako odkontrolovať len z tých čipových.

aalt
18. jún 2025

Chodim autobusom raz za uhorsky rok. Primestska doprava, nie MHD. Nemam autobusovu kartu. Listok sofer po zaplateni vytlaci, ale zobrat si ho musim sam. Neviem preco, proste listok nepodava. Takze mozno ten listok ostal na tlaciarnicke. Ak by dosiel revizor, tak ta minimalne zdrbe, ze si si ten listok nevzala. Bude u sofera (v kosi?) ci ho niekto bude hladat netusim. Nepises mesto, takze tazko povedat ako to u vas funguje.

autor
18. jún 2025
@guudy

@guudy vošla som prednými dverami, vypýtala lístok do konečnej destinácie z mesta A, do mesta B vzdialeneho 30km, priložila kartu, karta pípla (bankomatova) a ja som sa spytala či listok netreba, tak povedal, že nie. Lenže fakt ma zaujimalo, že čo v prípade revizora. Ako dokážem, že som si listok kupila, keďže aj platba prebehla až na druhý deň a ani v rezervaciach nebola.

autor
18. jún 2025
@aalt

Chodim autobusom raz za uhorsky rok. Primestska doprava, nie MHD. Nemam autobusovu kartu. Listok sofer po zaplateni vytlaci, ale zobrat si ho musim sam. Neviem preco, proste listok nepodava. Takze mozno ten listok ostal na tlaciarnicke. Ak by dosiel revizor, tak ta minimalne zdrbe, ze si si ten listok nevzala. Bude u sofera (v kosi?) ci ho niekto bude hladat netusim. Nepises mesto, takze tazko povedat ako to u vas funguje.

@aalt je to SAD Zvolen. Trasa žarnovica- zvolen

chichua
18. jún 2025

Áno SAD Zvolen takto. Ale ako vravím,keď budeš trvať na lístku tak ti ho dá. V prípade revízora neviem..

aalt
18. jún 2025

Tak ak povedal ze netreba, tak netreba ... SAD Zvolen nepoznam, mozno niekto napise ako to tam chodi ...

zojazoja
18. jún 2025

@autor pri platbe plat.karotu napriklad u nas v TN prebieha kontrola takto: V prípade kontroly cestovných lístkov sa cestujúci revízorovi preukáže rovnakým platobným médiom, ktoré použil na nákup lístka. Po jeho priložení k revízorskej čítačke sa vygeneruje token, pomocou ktorého sa overí, či k danej platobnej karte existujú aktuálne platné cestovné lístky. Karty nahrané do mobilných telefónov, smart hodiniek, prsteňov a podobne, generujú svoj vlastný token. Preto bude dôležité revízori predložiť presne to isté zariadenie, ktoré bolo použité aj pri nákupe lístka.

zojazoja
18. jún 2025

@autor Kde je cestovný lístok?
Cestovné lístky zakúpené platobnými kartami budú mať virtuálnu podobu. Na príslušnom serveri sa bude ukladať zoznam zakúpených lístkov spolu s tzv. tokenom platobného média, ktoré bolo na ich nákup použité. Token je unikátny znakový reťazec, do ktorého je pomocou zabezpečených šifrovacích kľúčov zašifrované číslo použitej platobnej karty. Šifrovanie je jednosmerné, výsledkom šifrovania určitého čísla karty je vždy rovnaký token. Z tokenu však nie je možné spätne zistiť číslo karty. Všetky zariadenia dopravcu pracujú výlučne s tokenom ako jediným identifikátorom použitej karty. Dopravca (spoločnosť Transdev) nepozná číslo platobnej karty, ktorú cestujúci na zaplatenie cestovného použil, ani žiadne údaje o bankovom účte, ku ktorému bola karta vydaná.

maranco
18. jún 2025
@zojazoja

@autor Kde je cestovný lístok?
Cestovné lístky zakúpené platobnými kartami budú mať virtuálnu podobu. Na príslušnom serveri sa bude ukladať zoznam zakúpených lístkov spolu s tzv. tokenom platobného média, ktoré bolo na ich nákup použité. Token je unikátny znakový reťazec, do ktorého je pomocou zabezpečených šifrovacích kľúčov zašifrované číslo použitej platobnej karty. Šifrovanie je jednosmerné, výsledkom šifrovania určitého čísla karty je vždy rovnaký token. Z tokenu však nie je možné spätne zistiť číslo karty. Všetky zariadenia dopravcu pracujú výlučne s tokenom ako jediným identifikátorom použitej karty. Dopravca (spoločnosť Transdev) nepozná číslo platobnej karty, ktorú cestujúci na zaplatenie cestovného použil, ani žiadne údaje o bankovom účte, ku ktorému bola karta vydaná.

@zojazoja to je trochu zavádzajúce že dopravca nič nevie o kupujúcom, alebo "diera" v systéme
vytvorím si virtuálnu kartu, kúpim lístok a po skončení jazdy kartu zruším, pri ďalšej jazde použijem novú virtuálnu kartu

ako vyriešim ak budem mať lístok na kratší počet zastávok? ja budem tvrdiť že som si pýtal lístok do Zvolena a šofér mi omylom predal lístok do Žiar nad Hronom keď vlastne neviem čo mám kúpené ani sumu ktorú som platil a šofér tvrdí že som si pýtal lístok do Žiar nad Hronom

barka1
18. jún 2025
@ibrunova

@barka1 z mojej platobnej karty?

@ibrunova áno, z tvojej platobnej karty. V MHD vo vyspelych krajinách bezne (ČR, UK), konečne zo dorazilo aj na Slovensko.

simca06022011
18. jún 2025
@maranco

@zojazoja to je trochu zavádzajúce že dopravca nič nevie o kupujúcom, alebo "diera" v systéme
vytvorím si virtuálnu kartu, kúpim lístok a po skončení jazdy kartu zruším, pri ďalšej jazde použijem novú virtuálnu kartu

ako vyriešim ak budem mať lístok na kratší počet zastávok? ja budem tvrdiť že som si pýtal lístok do Zvolena a šofér mi omylom predal lístok do Žiar nad Hronom keď vlastne neviem čo mám kúpené ani sumu ktorú som platil a šofér tvrdí že som si pýtal lístok do Žiar nad Hronom

@maranco nemas co robit s volnym casom len virtualne karty vyrabat vsade? :DDD tak to radsej zoberiem hotovost so sebou:D

autor
18. jún 2025
@barka1

@ibrunova áno, z tvojej platobnej karty. V MHD vo vyspelych krajinách bezne (ČR, UK), konečne zo dorazilo aj na Slovensko.

@barka1 dobre takže, keď nastúpi revízor, ukážem mu kartu platobnú a on si to vie pozrieť v systéme, áno?

barka1
18. jún 2025

Ano. Prilozi ju na citacku a precita z nej údaje.

1sally12
22. jún 2025

Čo chodím medzimestským ja, tak tí čo platia platobnou kartou tým lístok vytlačí, ale napr.ja mám ročný predplatný lístok, mne nevytlačí, ja len prikladám kartu.