icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

zalka
autor
31. júl 2025
@viestta

@zalka bola som pred nedavnom v hoteli v Cechch, tam bola na stene cedulka asi s takymto textom: Vazeni hostia, chceme sa spravat zodpovedne k zivotnemu prostrediu, tak nas hotel triedi odpad. Prosime vas aby ste nam v tom pomohli a odpad vytriedili do pripravenych nadob. V kupelni boli 3 smetniky, komunal, plasty a papier. Nemala som problem vyhadzat vsetko tam kde patri, tak ako to robime aj doma. Ked je v ubytovani len jeden smetny kos, tak hadzem vsetko do neho.
Takze ak chces aby hostia odpad triedili, musia mat na to podmienky a treba ich poziadat. Ci to budu alebo nebudu robit, to uz je na nich.

@viestta sú ľudia a ľudia, viac menej riešim tie týždňové smeti.
Tým ze ponúkam ubytovanie v súkromí tak nechodím do štúdii keď sú tam hostia, ak niečo potrebujú co tam nie je rada dám. Nechodím im vynášať smeti, nechodím im zametat, nenarušujem im súkromie - nie som hotel.

dora281
Autor odpoveď zmazal
zalka
autor
31. júl 2025
@moonlight1210

@zalka To mas tak, neprijemna stranka ubytovavania.

Ak to niekto vezme ako sikanu, tak je lepsie, ak nabuduce ani nepride.

Niekedy ide aj o to, ze vrece mozu nechat niekde, kde, ak sa pretrhne a vytecie pod seba a bude v tom tyzden stat, tak ti mozu nieco znicit, zanechat nevycistitelne flaky na podlahe, ... A to zas neposobi dobre na dalsich hosti v ramci dojmu hygieny z miesta (pocit, ze je tam spinavo), takze nabuduce si sami povedia, ze uz radsej nepridu, aj ked pre teba su prijatelni, lebo pravidla dodrzuju.

Aj ako ubytovatel si musis triedit zrno od pliev, zialbohu.
Je to tiez praca s ludmi a ludia vedia fakt prekvapit, ake maju rozne standardy.

@moonlight1210 tak ten pretrhnuty sáčok by som našla až po odchode, nechodím dnu nenarušujem súkromie.

lilinka88
31. júl 2025

Ahoj, prosím ťa, ak máš nejaký link na vaše ubytovanie, mohla by si mi poslať? Ďakujem

dora281
Autor odpoveď zmazal
zalka
autor
31. júl 2025
@viktoriaandrascik

@zalka to vážne 😖 tak musím poklopať takto ďaleko ešte nikto nezašiel max nechajú špinu a nevynesené odpadky

@viktoriaandrascik vážne to spravili hostia, tiež sa desí takých incidentov.
Raz nám plienku upchali wc, logika splachovat plienku.

janababana
31. júl 2025

@zalka dala by som na viditelne miesto kratky manual k odpadu, ako s nim nalozit, neutralne, aby to nebolo pasivno agresivne 🙂

januska12323
31. júl 2025
@zalka

@januska12323 aj v lete, aj keď varis a spavaš v tom istom priestore?

@zalka samozrejme ak smrdí vynesiem skôr alebo dám mimo do misy a vynesiem hneď

emka530
31. júl 2025

@zalka ja to mám napísané v pokynoch, ktoré posielam do mailu pred nástupom na pobyt. Aj keď mám nádoby na triedený odpad blízko apartmánu, sú ľudia ktorých ani nehlo vyniesť smeti. Keď to mám v pokynoch je to už lepšie.
Je to o ľuďoch. Sú ľudia ktorí aj obliečky vyzlečú a pozametaju celý apartmán, a sú ľudia - doslova ako prasatá.. toľko smeti, bordelu, špiny..na odchode si robili praženicu a sporák nechali že grc .. odvtedy strhávam z kaucie nejakú tú sumu za nadmerne znečistený apartmán. Mam známu ktorá strháva aj za netriedenie odpadu.. ja som to ešte našťastie riešiť nemusela...

simsalabim
31. júl 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 vies, ja ich do iste miery chapem. Byvali sme kedysi v panelaku s kuchynou 9m2. Bolo nas 5. Linka, stol pre 5… Tam bol problem sa pohnut… smeti sme mali na balkone, vtedy sa netriedilo. Teraz, ked sa triedi, asi by bol balkon nie o relaxe, ale o smetiach 🤷‍♀️ Tie byty vobec nie su dobre vymyslene - podla mna by mal kazdy mat komoru, satnik aj balkon, ale to je luxus.

viestta
31. júl 2025
@zalka

@viestta sú ľudia a ľudia, viac menej riešim tie týždňové smeti.
Tým ze ponúkam ubytovanie v súkromí tak nechodím do štúdii keď sú tam hostia, ak niečo potrebujú co tam nie je rada dám. Nechodím im vynášať smeti, nechodím im zametat, nenarušujem im súkromie - nie som hotel.

@zalka v poriadku, ale maju moznost triedit odpad uz v momente ked vznikol? Ci ho vynesu po tyzdni, kazdy den alebo nevynesu vobec to uz neovplyvnis, ale to aby ho mohli triedit vies ovplvnit. Mohli, zial ptreba ratat s tym, ze nebudu.

lucka_ke
31. júl 2025

ľudia sú prasiatka, mali sme susedov, čo nechávali vrecia s odpadom pred dverami kľudne aj 3-4 dni, raz bolo obdobie, že niekomu rupli nervy a to vrece proste vysypal na schody, potom chodili žalovať predsedovi, že sú smeti na schodoch čo ti poviem, ale nikto to nedvihol sám od seba ja som to čistila lebo mne jedinej to vadilo
nechápem aký je problém zobrať to vrece spred dverí, naložiť do výťahu a hodiť do kontajnera ktorý stojí 10 m od jeho auta

zalka
autor
31. júl 2025
@emka530

@zalka ja to mám napísané v pokynoch, ktoré posielam do mailu pred nástupom na pobyt. Aj keď mám nádoby na triedený odpad blízko apartmánu, sú ľudia ktorých ani nehlo vyniesť smeti. Keď to mám v pokynoch je to už lepšie.
Je to o ľuďoch. Sú ľudia ktorí aj obliečky vyzlečú a pozametaju celý apartmán, a sú ľudia - doslova ako prasatá.. toľko smeti, bordelu, špiny..na odchode si robili praženicu a sporák nechali že grc .. odvtedy strhávam z kaucie nejakú tú sumu za nadmerne znečistený apartmán. Mam známu ktorá strháva aj za netriedenie odpadu.. ja som to ešte našťastie riešiť nemusela...

@emka530 kauciu neriešim, raz taký bordel ostal po poľskej rodinke. Vtedy som ľutovala, že nemám v cenníku nič za nadmerné zašpinenie.
Oni nechali varič na linke kde bola voda ešte že ich nezabil, mastné panvice do skriniek... 4 mechy smeti... Vetrala som tri dni a všetok riad som musela hodiť do mycky a umyť.

terezka1947
31. júl 2025

Tak naši domáci si nás hyckaju už 10r a keď tak čítam,vidím aj prečo 😊
Raz mi pani poveda,že nevie či nechávam apartmán v čistejsom stave ako ho nachádzam 😆

muchotrafka298
31. júl 2025

Ja velakrat vidim, ako sa moji vysokoskolski vzdelani kolegovia a kolegyne chovaju v praci, ze plesnive veci na stole, nevedia do mycky riad dat, nechaju spinave WC, nesplachuju. A takto sa chovaju na chatach, teambuildingoch, lebo ich to nie je. Nech uprace niekto za nich.

zalka
autor
31. júl 2025
@viestta

@zalka v poriadku, ale maju moznost triedit odpad uz v momente ked vznikol? Ci ho vynesu po tyzdni, kazdy den alebo nevynesu vobec to uz neovplyvnis, ale to aby ho mohli triedit vies ovplvnit. Mohli, zial ptreba ratat s tym, ze nebudu.

@viestta ako som písala nevytriedia... Vytriedim ja, i teraz sa po prehrabujem v smetiach lebo som tam zazrela plasty. Ale až prestane pršať.
Len ma udivuju tie týždňové smeti, že to ľuďom neprekáža a pritom par krokov od dverí sú konvy. Idem na túru, vezmem vysypem neriešim neskladujem predsa.

bosorkabb
31. júl 2025

Doma separujem, na dovolenke málo kedy.
Vynášam keď treba ale dávam sáčok do koša.
Možno nevideli sáčok do koša tak používali ten jeden ktorý mali. Ja by som to riešila inak ale ľudia sú rôzny.

kavasmliekom
31. júl 2025

@zalka vzdy vynáša smeti, keď nie je priestor na triedenie, tak plast dám do vreca a ku kontajneru von. Obliečky vyzliekam, všetko poskladám na kopu, urobím poriadok, ja si aj zametam 🤭 a vytriem kúpeľňu po každom použití. Mňa by hanba fackovala keby som mala nechať za sebou a deťmi svinčík.
Ale veľakrát mi povedali chyžné, že som to nemusela robiť, že to nie je môj problém ale ich práca.

kavasmliekom
31. júl 2025

Na tvojom mieste napíšem nad smetné koše v kuchynke, že prosíš, aby smeti vynasali do smetné nádoby vonku k bránke. Už ci si to vynesú každý deň, či posledný...je asi na nich. Le potom vetrať ten smrad od skysnuteho odpadu...

zalka
autor
31. júl 2025
@terezka1947

Tak naši domáci si nás hyckaju už 10r a keď tak čítam,vidím aj prečo 😊
Raz mi pani poveda,že nevie či nechávam apartmán v čistejsom stave ako ho nachádzam 😆

@terezka1947 to je také milé...
Kamošku mam takú, na túre sa zaskrabla na nohe síce si ranku ošetrila, no i tak na plachté ostali krvavé skvrny... Som jej nedovolila zobliecť, aby to ubytovateľ videl a nezapral. A ona ešte na stole nechala 10e pri odchode.

Asi som naivná, keď si myslím ze ľudia sú slušný a nechajú poriadok za sebou. Nie neumývam iné apartmány pri odchode ale pozametane je vždy. A poriadok tiež, max pohár ostane v odkvapavaci. .

dora281
Autor odpoveď zmazal
zalka
autor
31. júl 2025
@muchotrafka298

Ja velakrat vidim, ako sa moji vysokoskolski vzdelani kolegovia a kolegyne chovaju v praci, ze plesnive veci na stole, nevedia do mycky riad dat, nechaju spinave WC, nesplachuju. A takto sa chovaju na chatach, teambuildingoch, lebo ich to nie je. Nech uprace niekto za nich.

@muchotrafka298 toto je smutné.

anonym_022423
31. júl 2025

Včera sme odišli z ubytovania a pani to mala tak ze na linke nam nechala jeden sacok na ktorom bol papier z nápisom plast a jeden sacok na bioodpad. Potom normálne v rohu smetny kos. Jeden deň som ostala sama na izbe a pani cca o 10-11 prišla (bola zarazena lebo som bola ticho a nevedela že som tam 😀) a vazala všetky tie sacky a nechala nové. Presunuli sme sa dnes na druhé ubytko a tu žije pán sám v rodinnom dome a používame jeho kuchyňu. Ale budeme sa stravovať viac menej po reštauráciách. Ale určite ked bude plny kos tak nemám problém smeti vyniesť.

zalka
autor
31. júl 2025
@bosorkabb

Doma separujem, na dovolenke málo kedy.
Vynášam keď treba ale dávam sáčok do koša.
Možno nevideli sáčok do koša tak používali ten jeden ktorý mali. Ja by som to riešila inak ale ľudia sú rôzny.

@bosorkabb kos je malinký mikrotenovy sáčok z pečiva je tak akurát... Nevidím dôvod kupovať sáčky do koša. Mne je jednoduchšie ich umyť.

dora281
Autor odpoveď zmazal
zalka
autor
31. júl 2025
@kavasmliekom

@zalka vzdy vynáša smeti, keď nie je priestor na triedenie, tak plast dám do vreca a ku kontajneru von. Obliečky vyzliekam, všetko poskladám na kopu, urobím poriadok, ja si aj zametam 🤭 a vytriem kúpeľňu po každom použití. Mňa by hanba fackovala keby som mala nechať za sebou a deťmi svinčík.
Ale veľakrát mi povedali chyžné, že som to nemusela robiť, že to nie je môj problém ale ich práca.

@kavasmliekom tiež si akčná na poriadok.
Mam také podnožky biele v kúpelke, občas sa mi rozum zastaví, lebo to ľudia použijú ako uterak, pritom majú každý k dispozícii osusku a uterak.
Ďalší to použijú správne, že sa na to postavia po sprche pri utierani a prevesia potom a ďalší nemajú problém to poslapať topankami. Ešte ze to je biele a perem to na 90tke.

Necakam, že hostia upracu komplet štúdio ale aký taký poriadok poteší.
Napr nemám mopy v štúdiách. Mam plavajucu podlahu a mam obavy ze by sa znicila, ale ak ma hostia poprosila, že chcú vytierat kupelku tak dám. Nečakám, že budú na mokro utierať podlahy v štúdiu.

mirola
31. júl 2025

Ja vynášam smeti keď je treba, to znamená, že ak nám to smrdí, alebo je ich vela tak ich samozrejme vynesiem. Ale ak mi nesmrdia, alebo je to tak, ze na konci pobytu akurát doplním sakel tak ich tam nechám, ved si platíme za upratanie. Nie sme žiadni bordelári ani humusáci, riady si umyjeme nenechame bordel, ale beriem za normalne, ze smeti vynesia ubytovavatel, ak nebolo nutne ich vyniest skor.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_022423

Včera sme odišli z ubytovania a pani to mala tak ze na linke nam nechala jeden sacok na ktorom bol papier z nápisom plast a jeden sacok na bioodpad. Potom normálne v rohu smetny kos. Jeden deň som ostala sama na izbe a pani cca o 10-11 prišla (bola zarazena lebo som bola ticho a nevedela že som tam 😀) a vazala všetky tie sacky a nechala nové. Presunuli sme sa dnes na druhé ubytko a tu žije pán sám v rodinnom dome a používame jeho kuchyňu. Ale budeme sa stravovať viac menej po reštauráciách. Ale určite ked bude plny kos tak nemám problém smeti vyniesť.

@anonym_022423 vidíš, ja nechodím dnu nenarušujem súkromie. Ak sa niečo pokazí tak vtedy áno, vtedy vojdeme a riesime, ak sú tam hostia.
A ešte vlezem do štúdia ak hostia nechajú otvorené okno a začne pršat a viem, že by dnu napršalo.

dora281
Autor odpoveď zmazal
nikushka8
31. júl 2025

Treba dat jasne instrukcie, co s odpadom a vytvorit na to podmienky. My chodime casto po chatach a ubytovaniach, ak je jeden kos, hadzeme bohuzial vsetko donho, pritom doma v byte separujeme (a to sa bavime o partii aj 30 ludi, kde su vsetci z btov zvyknuti na triedenie). Vacsina ubytovatelov to ma ale pekne poriesene, smetiaky popisane kam co patri a vzdy pred nastupom daju instrukcie (ci treba smeti vyniest alebo si vynesu oni, ci obliecky vyzliect, ci nie). Aj ked je cistota o ludoch, instrukciami sa da z casti predist neprijemnostiam.