icon

Ako riešiť partnerov opakujúci sa exces?

lenka_32
26. jan 2018

Bojujem s jednou dilemou a preto sa s vami poradím, čo by ste na mojom mieste robili. S priateľom sme spolu 8 rokov, máme harmonický vzťah, ľúbime sa a túžime po dieťati. Je milý, pracovitý a starostlivý. Riešim jedine to, že 3x ročne sa stretáva so spolužiakmi z fakulty a stále to dopadne tak, že sa mi vráti opitý. Nikdy nie úplne do nemoty i keď párkrát už mal k tomu blízko, už ho tak motalo, že pre istotu, som mu pomohla do postele. Podstatné však je, že zakaždým je to dosť na to, že sa potom v spánku pomočí. Je ale fakt, že na dovolenke sme spolu vypili sedmičku vína a tiež mal nehodu, ale vtedy sa aspoň zobudil na to, že je mokrý. Čiže nepotrebuje veľa, aby sa mu to stalo. Už aj pri strednej opici spí tak tvrdo, že ho nezobudí ani mokrá posteľ. Ak nechcem, aby bol v mokrom až do rána, tak ho musím zobudiť, prezliecť mu posteľ a občas mu pomôcť aj s prezlečením sa, lebo ho nedokážem úplne zobudiť, len do takého polospánku a v tom polospánku, by to bez mojej pomoci väčšinou nezvládol. Blbé je, že ak mám nočnú, tak ho ani nenapadne si dať nepremokavý chránič matraca a to ma vytáča. Keby aspoň povedal dopredu, že pôjde s kámošmi, tak mu tú posteľ pripravím, no napr. včera mi to oznámil telefónom do práce, lebo zasa sa dohodli až v priebehu dňa. Mám dilemu, či mu proste rázne povedať, že toto mu ďalej tolerovať nemienim, alebo to brať tak, že má psychicky veľmi náročnú prácu a je to v podstate súčasť jeho psychohygieny, a tak 3x ročne sa o neho s pochopením postarám a ráno dáme všetko do poriadku. No tiež mám psychicky náročnú prácu a necítim potrebu sa takto zresetovať a v prípade, že by som sa potom pocikávala, by som to ani nedokázala, lebo by som sa hanbila aj sama pred sebou. V podstate mi ani nevadí, že sa opije, lebo nestáva sa to zas až tak často, maximálne 3x ročne, mimo toho vôbec nepije, nechýba mu alkohol a aj opitý je milý, usmievavý, nekonfliktný, nezvracia a na druhý deň bez problémov funguje, takže skôr je to o tom, že nechápem ako to môže urobiť, keď vie, že potom má takéto noci. Keby sa pomočoval kvôli nejakému zdravotnému problému, by som to vôbec neriešila, ale bez alkoholu sa mu to nikdy nestalo. Čo by ste robili? Skúste mi pomôcť názorom.

0silvia0
26. jan 2018

@lenka_32 keďže nie je až taký namol, keďže to je dospelý jedinec, ktorý by si mal mať nejakú súdnosť, tak by som mu so žiadnym prezliekaním nepomáhala, ale dôrazne mu povedala, že si neželáš, aby po pití alkoholu išiel spať do spoločnej postele. Ak vie, že má po pití alkoholu tento problém, nech sa buď zdrží pitia alkoholu alebo nech si svoje následky rieši sám. S prepáčením ošťatú posteľ aj s matracom by som vyložila na chodbu s tým, nech si to po sebe uprace. Nestarala by som sa o dospelého chlapa ako o malé decko.

0silvia0
26. jan 2018

@lenka_32 myslela som vyložiť ošťaté prádlo aj s matracom, nie samozrejme celú posteľ vyložiť na chodbu 🙄

maminuska
26. jan 2018

@lenka_32 človek ktorý je agresívny po alkohole , tiež sa mu povie nepi . Ak tvoj priateľ vie že sa jednoducho pocikáva , tiež by nemal piť do takého stavu že sa pomočí . Aj môj muž má psychicky veľmi náročnú prácu , a za celé naše manželstvo ( 10 rokov ) sa sťal dvakrát, síce donemoty to je pravda, ale ľahol a spal a nepočúral sa , nevystrájal .

katusikkk
26. jan 2018

To som jedina ktora ma pocit,ze presne toto tu uz bolo ?😠
Asi si zakladatelka len vytvori novy nick a zo streho skopiruje nejaku staru temu.Dovi dopo🙄

lenka_32
autor
26. jan 2018

@katusikkk Mýliš sa, nič som neskopírovala, s touto dilemou naozaj bojujem, preto som túto tému založila a rada by som počula vaše názory. Ostatným ďakujem.

dajna8
26. jan 2018

Čudujem sa, že aj keď sa mu stávajú takéto veci tak s tým nič nerobí. Toto si musí sám uvedomiť, že to nie je normálne a ty nie si povinná to po ňom ešte aj upratovať.

lujza123
26. jan 2018

daj mu na vyber karimatka + spacak alebo rozchod 😁😁

lucyluv
26. jan 2018

Ja by som to riešili tak, že 3krat do roka natiahnem nepremokavu plachtu na posteľ, alebo ozaj mu nedovolím ísť do postele, to je cele. Mne to nepripadá ako koniec sveta. Skôr mi ho je trocha ľúto, že sa ani nemôže opiť bez toho aby sa pocikal 🙂

lenka_32
autor
26. jan 2018

Keď som doma tak mu nepremokavú plachtu samozrejme dám. Horšie je keď to ich stretko sa udeje neplánovane a ja som v službe, to ma potom ozaj vytáča a mám chuť mu vynadať a rázne to riešiť, no inak je po každej stránke úžasný partner a fakt ho milujem, preto tá dilema. Ako hovoríš, tiež mi to nepripadá ako koniec sveta a ak mu to pomôže trochu zrelaxovať, tak mu to vlastne doprajem aj napriek tomu, že sa mu čudujem. No občas som z toho zúfalá a už som sa zaprisahala, že to tak nenechám, no keď ma prejde zlosť, tak si uvedomujem, že keď mu to poviem, tak ho pripravím o pohodový, bezstarostný večer s najlepšími priateľmi, lebo už potom si nedá ani dve deci vína, keďže mu stačí málo a nehoda sa stane. Okrem toho, nechcem v ňom vyvolať dojem, že mi tie jeho nehody vadia, lebo potom už nebude v pohode ani keď si spolu otvoríme fľašu vína a mne tie jeho nehody vlastne nevadia, tiež ho skôr ľutujem. Vadí mi len to, že si nedá chránič. Viem, že teraz budem vyzerať ako blbá, ktorá nevie čo chce, ale čo už.

lucyluv
26. jan 2018

Vôbec nevyzeras ako blbá. Myslím si, že dobre uvažujes, je to taká ošemetná téma na preberanie s chlapom, ako mu to povedať, nech neurobíš ešte horšie.

katusikkk
26. jan 2018

Keby som sa pocikala pred partnerom,tak sa habim ako pes a obchadzala by som aj vinoteky na 1 km.Evidentne existuju ludia ktori radsej si daju poharik aj keby sa v posteli postali a posrali.Hlavne ,ze sa pije.
Ja chapem,ze su ludia ktori maju unik mocu,ale su chori.
Cela tato tema je chora ako aj zakladatelka s dnesnym nickom.

pininka
26. jan 2018

Tak to posledne co by som riesila je mokra postel. Tvoj partner potrebuje urychlene odbornika, lebo stav sa bude len zhorsovatm ako partnerka by som ho isto podporila,kedze je toto pre muzov velmi delikatna vec. Urcite by som mu nedavala ziadne ultimata ani s nim nerobila cirkus.

lenka_32
autor
26. jan 2018

@pininka Myslíš, že sa bude zhoršovať to pomočovanie, alebo že potrebuje pomoc kvôli nábehu k alkoholizmu? Keď sa mu to stane bez alkoholu a zopakuje sa to, tak ho snáď dotiahnem k lekárovi, zatiaľ môžem byť rada, že chodí na pravidelné zdravotné prehliadky a je inak zdravý. Odmieta riešiť tieto nehody.

pininka
26. jan 2018

@lenka_32 podla mna nema nabeh na alkoholizmus, to by uz ten moj musel byt total alkoholik. Dat si parkrat do roka nieco urcite nieje nabeh. Nevravim ale ze je to spravne,no kazdy sq uvolnuje inak. Moj muz tiez vela nezvladne a vracia. Dospely muz,nech je akykolvek opity sa nemoze takto pomocovat,urcite by som ho dokopala minimalne zacat uzivat prostenal,alebo nieco podobne, ak sa to nebude lepsit,jednoznacne lekar. Zvacsena a zle funkna prostata moze lahko sklznut do rakoviny a toho by som sa isto bala viac ako pocuranej postele.

lenka_32
autor
26. jan 2018

Tiež mám strach, aby sa niečo nezanedbalo, no chodí na prehliadky a koncom minulého roka absolvoval aj urologickú, čiže prostatu asi má v poriadku. U neho je to zrejme o spánku, lebo keď sme došli zo zámoria, tak mal jet lag, nevedel doma spať, tak si dal niečo na spanie a skončilo to tiež počúraním a nezobudila ho ani mokrá posteľ. Proste spí hlboko a keď si dá ešte alkohol, alebo tabletu na spanie, tak extrémne hlboko a vtedy sa to stane.

lenka_32
autor
26. jan 2018

Ja mám skôr zvláštny pocit z toho, že vie, aké má problémy a zmontuje sa tak, že už si nedokáže uvedomiť, že potrebuje nepremokavú plachtu. Bojím sa či to nie je nábeh k nejakému alkoholizmu a ja ho vlastne podporujem, keďže mu to tolerujem. V jeho prípade však tomu veľmi neverím, lebo alkohol mu za normálnych okolností vôbec nechýba a doriadiť sa dokáže len v tejto jednej spoločnosti, a keby sa stretávali častejšie, tak si myslím, že určite by sa neopil zakaždým. V inej spoločnosti aj keď tečie alkohol potokom, tak si ho proste nedá. No tak či tak mám z toho pomiešané pocity.

deti95060810
26. jan 2018

ak sa ozaj opije len 3 krát do roka - tak to by som ešte tolerovala.... s prezliekaním by som mu nepomáhala, však nech sa ráno čuduje odkiaľ a hlavne prečo má mokrú posteľ....možno potom aj sám prestane piť popr. vyhľadá odb. pomoc....

bodkolienka81
26. jan 2018

No mne by to teda vadilo riadne, ved ta postel musi smrdiet strasne. To 3x do roka menite matrac? V ikea dostat nepremokavu plachtu, ktora moze byt stale natiahnuta na ochranu matraca pod obycajnou. Upratanie po takejto noci, by som nechala na muza. A riesila by som doktora

igores
26. jan 2018

🤣🤣🤣 kup mu plienky a problem mas vyrieseny

lenka_32
autor
26. jan 2018

Keď počúra matrac, tak ho väčšinou meníme, ale to sa stane len keď nie som doma, inak mu samozrejme dávam nepremokavú plachtu. Chcela by som ho dokopať k lekárovi, ale to sa mi nepodarí a pochybujem, že by sa tým vôbec nejaký zaoberal, keby mu povedal pravdu, že sa to stáva len po alkohole. Veď tam je ľahká pomoc, nepiť ani 3x do roka a preto som na vážkach či mu to tolerovať, alebo nie.

bodkolienka81
27. jan 2018

V nasom dome by som postate postele/gauc/koberec netolerovala. Ci uz si to poriesi nepitim alkoholu alebo navstevou lekara, to by som nechala na nom.

slnecnica321
27. jan 2018

No počkaj kým sa Ti pokaká 😀 to až potom bude sranda 😀 No ale teraz vážne..je to nechutné aspoň mne by sa tak chlap trošku pre toto znechutil...no neviem myslim že toto by mal riešiť hlavne on a nie ty..ty s tým neurobíš nič..akurát sa on bude pre to cítiť veľmi nepríjemne a možno zahanbene.. povedz mu že by si bola rada aby zašiel možno za odborníkom urológom na vyšetrenie aby vedel či je všetko v poriadku.. alebo ho pred spaním dovleč na WC a možno sa mu to už nestane i keď podgurážený alkoholom tvrdo zaspí...

lenka_32
autor
28. jan 2018

Chodí na prehliadky a koncom minulého roka absolvoval aj urologickú, čiže mal by byť v poriadku, ale nepovedal pravdu, že má taký problém, to sme len anonymne konzultovali a navrhli nám spánkové laboratórium, no tam ho neviem dokopať, lebo tam by mu navodili tvrdý spánok a vie, že by sa určite pocikal, preto odmieta tam ísť. U neho je to zrejme o spánku, lebo keď došiel zo zámoria, tak mal jet lag, nevedel doma spať, tak si dal niečo na spanie a skončilo to tiež počúraním a nezobudila ho ani mokrá posteľ. Proste spí hlboko a keď si dá ešte alkohol, alebo tabletu na spanie, tak extrémne hlboko a vtedy sa to stane. Pred spaním sa stále, ide vycikať, no aj tak sa to stane.

slnecnica321
29. jan 2018

Tak je to hrozne... asi by som si na jeho mieste zaobstarala plienky pre staršich..lebo takto by som svojej zene nechcela pridavat pracu ak to nedokazem ukočírovať...no už je to na ňom všetko tebe ostáva len veriť a dúfať že to raz prestane ☹