icon

Ako riešiť problém s hlučným zdravotníckym prístrojom?

27. mar 2024

Kupili sme drahy zdravotnicky pristroj cez eshop, stal nas cca 500 Eur. Ide o pristroj vylepsujuci kvalitu vzduchu, nieco ako cisticka. Prislo to v peknom stave, kvalitne urobene. Nemame s takymto tovarom ziadne skusenosti, preto sme nevedeli co nas caka, v opise tovaru neboli uvedene vlastnosti, ktore nam vadia.
V noci, aj na nocny rezim je velmi hlucny, uz niekolko noci sa na tieto zvuky budime, dufali sme, ze si zvykneme. Takisto svieti a neda sa to vypnut, ani nejako sikovne prelepit ci prekryt.
Toto vsetko sa ale ukazalo az pri pouzivani. Cize bolo potrebne dat stroj do prevadzky, cim je teda problem vyuzit standardne vratenie v lehote 14 dni. (Bolo treba naliat tekutinu, vlozit filtre, zostavit.) Je ale zrejme, ze tieto vlastnosti su charakteristicke pre tento pristroj. Ale sme sa o tom nikde predtym nedocitali. Nedal sa ani nikde pozriet osobne.

Keby to stalo 30 eur, hodim do kosa, ale takto vobec neviem, ako postupovat. Existuje nejaky zakon na ochranu spotrebitela, ked sice pristroj robi co ma, ale nie tak, aby to bolo komfortne? Teda, ze doslo k vyraznemu znizeniu komfortu?
Nemyslim si, ze nam uznaju reklamaciu. Vyzna sa niekto do zakonov? Kupili sme, lebo riesime zdravotne problemy dietata, naskrabali sme na to horko tazko. Som strasne nahnevana.

guudy
Autor odpoveď zmazal
nelca84
27. mar 2024

@guudy tak zrejme to myslela tak, ze to museli uviest do prevadzky, aby to zistili a pouzivane sa to uz neda vratit...

liz_lemon
27. mar 2024

@guudy urcite im to netrvalo 14 dni, mysli tym, ze do 14 dni mozes odstupit od zmluvy, ak si tovar nepouzila

guudy
27. mar 2024

@nelca84 ok 🙂

nelca84
27. mar 2024

Na eshope neboli uvedene ziadne parametre pristroja? Spotreba energie, hlucnost... a tak? Nehladali ste ziadne recenzie?

stanulienkat
27. mar 2024

Ak ste to pouzili, neda sa to vratit. Ani do 14 dni. 14 dnova lehota je na novy, nepouzity tovar.
Jednoducho to v noci nepouzivajte. Staci cez den.

rozculena
27. mar 2024

Nahnevaná môžeš byť akurát tak na seba,že si kúpila niečo,o čom si nič nevedela.......daj link na ten eshop,aspoň ako varovanie pre ostatných.

stanulienkat
28. mar 2024

@rozculena eshop nepochybil, preco by sme mali byt varovani?

katarinaba
28. mar 2024

Trosku by ste si mali precitat, na co vsetko mate narok pri nakupe cez e-shop. 14 dnova lehota sluzi prave na to, aby ste si tovar pozreli a vyskusali.
A e-shop je povinny vam vratit peniaze aj v pripade, ze tovar vratite poskodeny. Az nasledne od vas moze ziadat uhradu nakladov potrebnych na opravu tovaru.
Taktiez e-shop nema pravo od vas ziadat vratit tovar v povodnom obale.
Autorka - mali ste to normalne vratit v zakonnej lehote. Nabuduce budete mudrejsi.

autor
28. mar 2024

@katarinaba Ano, no castokrat su to take pravne slovicka, ktorym asi az tak dobre nerozumiem. Asi by som si to nepredstavovala ani tak, ze vratim pouzivany tovar a niekto tam vyhodnoti ze ok, vratime Vam 100 Eur. Vyzera ze o tom nieco vies. Ak sa vrati taky pouzivany tovar, tak potom to posudzuje nejaky znalec, o kolko sa znizila hodnota?

katarinaba
28. mar 2024

otvor si google a daj vratenie tovaru do 14 dni - najde ti vela odbornych stranok, kde jasne pisu, co hovori zakon. Nie je to ziadna hra na slovicka. Ale zakladnou "funkciou" tejto 14 dnovej lehoty je, aby si clovek tovar kupeny na dialku mohol pozriet a vyskusat. Samozrejme, ze ho nemas znicit. Ale bez vyskusania proste nemas moznost vediet jeho vlastnosti. Co take oblecenie? Tiez nevyskusas? Tu ide o to, ze v predajni mas moznost tovar obchytkat, popozerat, vyskusat. Ale na dialku, cez eshop na to moznost nemas. A este jedna vec - postovne, ktore platis za dorucenie tovaru k tebe (nie za vratenie tovaru) ti obchod tiez musi vratit. Resp. to najnizsie mozne, ktore ponuka za dorucenie tovaru.
Napr.: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...
konkretny zakon: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-102

veltraud
28. mar 2024

jasne, ze mozes do 14 vratit aj pouzity tovar.

katkaseiner
28. mar 2024

no ja mam rovnaky problem ako autorka a pouzity pristroj mi uz nevezmu. Na konci nov sme kupili roboticky vysavac ale nezvladne prizemie povysavat ani na 3x, tak som zistovala a do istej doby som mohla vratit "nechceny darcek". Musel vsak byt v nepouzitom stave...co sa pri vysavaci ktory sme chceli ale nesplnil nase ocakavania neda dodrzat...proste smola, predavam ho na Bazoši

rozculena
28. mar 2024

@stanulienkat hlučnosť je predsa dosť podstatná a to tam nebolo uvedené,podľa zadávateľky.

rozculena
28. mar 2024

@katkaseiner eshop porušuje zákon,prečítaj si,čo píše katarinaba...samozrejme to platí len do 14 dní.

katkaseiner
29. mar 2024

@rozculena realne sme to do 14 dni stihnut nevedeli kedze to bol vianočný dar