Ako riešite "deti ulice"?
Ahojte mamičky
chcela by som poprosiť o radu ako ste si poradili s deťmi čo sa ako to slušne povedať , nalepia na vaše deti a rodičia o ne nejavia záujem. Mám 3 ročného syna a v dedine máme takého chlapčeka má 8 rokov a v poslednej dobe sa nám stále pchá do domu za naším synom. Jeho rodičia nie sú žiadny sockári, majú krásny dom a sú to nadštandardne zarábajúci ľudia - len akosi nejavia o svojho syna záujem. Jeho mama má druhé dieťa - 1-ročné dievčatko. Určite to má náročné s druhým dieťaťom ale to podľa neznamená že nebude mať záujem kde a ako sa potuluje jej druhé dieťa. Otec je vojak , ktorý sa celé dni venuje len psovi a chodí s ním 5xdenne na prechádzky (čo je pekné že je nadšený psíčkar) ale nikdy som ho nevidela že by sa povenoval vlastnému synovi. Chlapec sa celé dni len túla po dedine a chodí po susedoch kde majú deti aby sa prehral . Môj syn má 3 roky a predsa len má iný režim - poobedný spánok, chodí aj skôr spať . Môj malý je zo staršieho kamaráta nadšený, chce sa s ním hrať. Len tento chlapček nie a nie aby šiel domov. Chce byť u nás nonstop celý deň a ja predsa chcem aj mať vlastný čas so svojím synom, povenovať sa mu. Už som sa skúšala porozprávať s jeho rodičmi ale oni len povedia aký je ich syn hrozný, otravný, protivný a mám ho vyhodiť. Ani jedno pekné slovo na vlastné dieťa. Otec povie že on potrebuje len bitku a mám ho vyhodiť. Samozrejme je mi ho ľúto, je to hyperaktívny ale milý chlapec čo túži po pozornosti ale tiež nie som povinná starať sa o cudzie dieťa. Pýtala som sa aj susediek čo majú malé deti aj tie ho majú plné zuby lebo tiež sa aj ku nim lepí na deti a nevedia si s ním dať rady. Jednoducho nechcú byť zlé a vyhodiť ho ale tento chlapec by bol u každého celé deni a jeho rodičia neriešia kde je a kedy príde domov alebo čo zje za celý deň. Ja to jednoducho neviem pochopiť a už niekedy sama neviem ako sa zachovať.
@kraska66 velmi smutny prispevok, tazka tema, tak, ako si opisala jeho otca, ci uz je jeho biologicky alebo nie, s nim je asi skoda stracat cas a vysvetlovat mu co je vhodne a co nie, maximalne by si to asi zlizol ten chlapec a on by ho zrejme zmlatil, ked povedal, ze je otravny a treba ho bit...hrozne..
Je urcite narocne, nemat v podstate sukromie, ked je stale u vas.., no ako pisali niektore baby, nevyhanaj ho, ak mas este trpezlivost, skus mu vysvetlit nejaky rezim, kedy moze, kazdy druhy den na hodinku a dost..alebo ako to vyhovuje tebe/vam, a mozno by som sa skusila porozpravat s jeho mamou, mozno ked sa porozpravate len vy dve, niekde na prechadzke, alebo na kave, mozno pochopi, ze robi velku chybu a snad ju navedies na spravnu cestu. A ak nie, tak potom by to mala riesit socialka, ale to uz je fakt krajna moznost, vela stastia 🙂
@bubinkam napísala som to v hneve a máš pravdu. Je nespravodlivé každého hádzať do jedného vreca. Keď je človek nahnevaný často povie alebo v mojom prípade napíše aj to čo by nemal ale to nie je hlavná téma tohto príspevku. Išlo mi o tom aby som sa dozvedela skúsenosti iných mamičiek.
@janinna11 áno rozprávala som sa aj s jeho matkou. Je dosť vyťažená - chodí do práce, má druhé dieťa ktoré ešte nemá ani rok. Chlap jej nepomáha, venuje sa svojim záľubám. Syn ako vraví ju vôbec nepočúva, robí si čo chce aj keď má snahu zadať nejaký režim nepočúvne a uteká z domu, Preto dostáva od otca bitku. Aj ho doma zamknú a chlapec si nájde vždy cestičku ako zdrhnúť. Zjavne ho to doma nebaví, nudí sa. Ale pozitívne je že ho prihlásili na džudo tak to ho hádam bude baviť a vydá zo seba prebytočnú energiu.
@simca06022011 som zistila že on im sám uteká. Aj zamknú a podarí sa mu vždy nejak zdrhnúť aj cez okno...doma ho to nebaví. Ja som ho aj chcela domov odprevadiť a aj mne zdrhol ...tiež sa bojím aby sa mu niečo nestalo, radšej by som ho domov odprevadila aby som vedela že je na poriadku.
@kraska66 s rodičmi nič neurobiš,ani tu na ulici nenastala zmena,keď sme sa spolu bavili..chápem,že ti je ho ľúto,ale zároveň si mama svojho dieťaťka a asi nechceš prichádzať o pekné chvíle s ním skrz starostlivosť o ,,dieťa z ulice,, jednoducho musíš určiť odtiaľ-podtiaľ...behať bezbraného tmou ho asi nenechajú...ani tí ,,naši,, nenechali....a bohužiaľ hlavne otcvovi to dojde asi až vtedy,keď z malého bude veľký a uvedomi si čo všetko ako rodič pokašlal ..ono celkovo je byť ťažké rodičmi..myslíš,že už vieš,čo a ako a zrazu príde nová situácia a uf nevieš kydy kam...ale zatvárať dieťa,aby neutekalo....a možno o pár rokov napíšeš,že z toho malého je majster v džude a na ulici bráni tvoje dieťa pred zlými deťmi..🙂
@kraska66 .........,,Syn ako vraví ju vôbec nepočúva, robí si čo chce aj keď má snahu zadať nejaký režim nepočúvne a uteká z domu, Preto dostáva od otca bitku. ...........,,
opravím ťa ak môžem:
dostáva bitku a preto uteká z domu, nepočúva....
@katarinamarkova ... súhlasím, ak by bol otec otcom a nie tyranom aj dieťa by sa prispôsobilo k lepšiemu otcovi ... otec môže so psom vziať von aj chlapca, ale očividne ho neznáša a syna nechce, jedine čo vie je si vybíjať na ňom svoje vlastné mindráky ☹ ... nechápem tých idiotských rodičov, ktorí si myslia, že bitkou najviac dokážu ... dokážu tak akurát vytvoriť zakomplexovaného jedinca, ktorý sa túla a vyhľadáva cit a lásku ... neskôr sa bude možno chlapec správať rovnako ako jeho rodičia ☹ ... škoda ho :-/
tak možno inú výchovu ani jeho otec nepoznal...ale mňa rodičia neraz zbili - čo si budeme hovoriť považovalo sa to za výchovné ale z vlastnej skúsenosti poviem že na mňa bitka nezaberala...iba čo som viacej špekulovala za chrbtami rodičov. Každý má sem tam nervy z detí ale bitka a zamykanie nič nezlepší ale zhorší. Skôr mi pomohlo keď som vlastnému dieťaťu v kľude vysvetlila ako kričanie a hystéria. Zatiaľ je ešte malý a poslušný dúfam že tento prístup nám vydrží aj do budúcnosti.
zatiaľ neviem či je to len z nudy ale je to čudné že 8-ročný chlapec takto uteká. Mám 8-ročného synovca a ten je ešte dosť prilepený ku svojej mame aj ku otcovi. Aj susedia majú 8-ročného chlapca a ten tiež je najradšej pri rodičoch ...teda majú aj kamarátov ale ešte si dosť vyžadujú pozornosť od rodičov
@kraska66 to aby počas prechádzky 8ročné dieťa len tak ušlo nevedno kam....toto normálne nie je.
ani z nudy to nie je....
akokoľvek moc sa 8r. dieťa nudí, má dosť rozumu na to, aby vedelo, že na prechádzku spolu, spolu sa aj vrátime, resp. nudím sa hrozne moc - poviem že sa nudím a poprosím si ísť po svojom - dohodnem sa s rodičmi kde sa stretneme.
fakt nie je normálne aby 8r. dieťa počas prechádzky len tak bez vysvetlenia zdrhlo nevedno kam.
ani mne sa to utekanie nepozdáva...však ak som na prechádzke s dieťaťom a vidím že uteká preč tak utekám za ním...nenechám ho samého. Aj keby vidím že uteká tak bežím za ním a porozprávame sa o tom. Určite by som ho nenechala len tak bežať preč. Aj keby šiel za kamarátmi dám mu mobil, hocijaký starší len aby sa mu dalo zavolať, kde je a kedy príde domov. Alebo sa dohodnúť na nejakej hodine kedy musí byť doma. To sú jednoduché pravidlá ktoré mal každý ako dieťa.

@kraska66
Ahoj, nehnevaj sa,napisať...nenadarmo sa hovorí,že vojaci sú magori z povolania..je ako napísať,že všetci doktori sú hajzli,upratovačky socky...atď. ano jasné môj manžel je vojak a o deti sa stará perfektne a dokonca presne tak ako ty aj my máme na ulici ako ja hovorím -tri deti ulice- a keď sú u nás..ten vojak sa s nimi hrá spolu s našou dcérou...tak netreba zovšeobecňovať..keď je raz niekto magor,je ním bez ohľadu na povolanie..a ako tebe aj mne sa zastavuje rozum nad rodičmi tých detí. Ale keď,či sú to tie deti,alebo iné,alebo z rodiny som určila pravidlá,čo áno a čo nie..potom,čo jedno dievča skákalo na radiátore a liezlo mi pi skriniach...a len tak na okraj...nie, nie som vojačka a manžel si ma vybral ako mierumilovnú slečnu...🙂