icon

Ako rodičia a deti zvládali nahlásenie bomby?

kopaskova
7. máj 2024

Ahojte, istotne dnes viaceré maminky a oteckovia riešite nahlásenie bomby na škole kam chodia vaše deti. Zaujímalo by ma ako ste to zvládali, ako to emočne prežívali vaše deti. Či sa báli, plakali, prípadne ako sa zachovali v tejto situácii pani učiteľky.
Je to nová situácia asi pre väčšinu rodičov, tak poďme o tom slušne podiskutovať, čo to vo vás zanechalo.
PS: zaujíma ma táto situácia aj z profesného hľadiska, som detská psychologička.

bluka2
8. máj 2024

@lauricka sa pozri na deti v Palestine napríklad a hneď ti bude jasne, že toto je nič. Všetci živí a zdraví, nikto si reálne nemyslí, že niečo ine hrozí ako zavretie tých škôl. Prežili sme to cez koronu? Prežijeme aj druhý krát.
A čo sa týka nejakých “traum”, deti sú odolnejšie, než si myslíme. Napríklad do školy-skolky (spojená medzinárodná škola), raz nabehla skupina ozbrojených mužov, s takými zbraňami veľkosti ako sú v Afrike a uniesli spolužiaka, syna bohatého obchodníka. Učiteľkám nebolo všetko jedno, ale deti boli ok. Aspoň na mojej dcére to nezanechalo žiadne stopy. Nejaké hlásenie oproti tomu…

mircalla
8. máj 2024

@bluka2 To nic nemeni na fakte, ze porovnavat 20 rokov dozadu a teraz je mimo realitu. Tiez porovnavat bombu kvoli recesii ci pisomke s tymto je mimo realitu. Zober si teroristicke utoky v Europe za posledne roky , v 90tych rokoch boli 2 (IRA a ETA lokalne zamerane), za poslednych 15 rokov 17 vsade v Europe. O rozsahu a pocte mrtvych nehovoriac. Statistika. Takze nie vsetci ostali zivi a zdravi

bluka2
8. máj 2024

@mircalla tak to súhlasím. Ale to mi napadlo už tak pred 15 rokmi počas štúdia, že toto bude v Európe stúpať a že to budeme musieť brat ako súčasť života ako v iných mestách mimo Európy, kde s tým ľudia žijú. Bohužiaľ

egonkra
8. máj 2024

Nezabúdať, že vyhrážky prišli z ruskej emailovej adresy. Toto nebude práca Slovákov.

mmoni89
8. máj 2024

@egonkra tomu fakt veris?

egonkra
8. máj 2024

Kde sú tie časy keď sme na poplach vybiehali komplet celá škola cca 700 žiakov asi jeden a pol kilometra do rokliny pred atómovým útokom v roku 1962 počas kubánskej krízy. Riaditeľ školy zazvonil na na chodbe na železnú rúru zavesenú na drôte. Školský rozhlas sme ešte nemali. Rovnako tak sme sa zišli všetci pred školou v apríli 1961 keď do vesmíru vyletel Gagarin. Všetci zúčastnení na dvore sme počúvali reč súdruha riaditeľa a všetci sme sa pozerali na oblohu. Niektorí vybuchli hlasným posmechom. Smiali, že "Margarín"

egonkra
8. máj 2024

@mmoni89 No hlásili to všetky agentúry včítane toho šukaja eštetotoka.

mircalla
8. máj 2024

@mmoni89 Je to vysoko pravdepodobne....Rusko sa nedavno vyhrazalo kybernetickymi utokmi. Skor ma sokuje tvoja otazka. Je to najpravdepodobnejsia hypoteza.

maciatkolulu
8. máj 2024

https://www.bratislavak.sk/clanky/2392/kolony-v...
Presne ako som predpokladal,to sa zjavne nikto nebál... A akože reálne až do nejakej piatej počasie na prd. Takže o výletoch ani reči ...
Inak chytili nejakého 14.rocneho fracka ,ktorý teda zopár mailov poslal. Dalo sa predpokladať. Keďže aj minulý týždeň to bolo,bol aj sviatok,no nevydalo,tak pokus dva. Kde je pravda čistá sa zjavne nedozvieme. Ale každopádne vyrábať paniku je horšie ako si veľakrát myslíme. Ono pokiaľ je to cielene,tak je to aj úmysel. Panika.

uhnakova
8. máj 2024

@egonkra akúkoľvek emailovú adresu vieš nastaviť ako adresu odosielateľa, či už reálnu alebo vymyslenú. Stačí sa trošku vyznať. Videla som to na vlastné oči v rámci srandy už pred vyše dvadsiatimi rokmi. Takže adresa odosielateľa nevypovedá o ničom.

mimka1402
8. máj 2024

@maciatkolulu Nie niekoľko mailov, ale iba jeden na jednu školu. Teda tipujem na tú svoju.

mircalla
8. máj 2024

@uhnakova To je pravda

mmoni89
8. máj 2024

@egonkra no presne ako pise @uhnakova ,je to jednoduche pre niekoho kto sa vyzna

simca06022011
8. máj 2024

Nemyslím ze ten medializovany email, ktorý dostali stovky škôl mali nejaké deti na svedomí...

monulik52
8. máj 2024

@kopaskova nam pisali 8,10 aby sme si vyzdvihli deti na ihrisku. Stres som nejak nemala nakolko nastastie je to vzdy len plany poplach. Co sa tyka dcery ta je druhacka u nich nikto neplakal nakolko deti nevedeli ci sa deje ucitelka im len povedala ze sa maju zbalit ze idu na ihrisko. Jedine co mi hovorila vraj jediny co plakali boli ukrajinci ti sa veruze vylakali dost. Myslim ze ucitelia to zvladli super deti tiez. Na jednej strane si hovorim aspon si vyskusali keby nahodou sa nieco stalo aj ked toto co sa udialo neschvalujem nakolko vela rodicov muselo utekat s prace.

egonkra
8. máj 2024

@simca06022011 Ani ja si to nemyslím. Je to zahraničná kybernetická hrozba. Išlo o vyše 1500 vyhrážok školám, škôlkam, bankám a predajniam elektroniky. To deti nerobia.

egonkra
8. máj 2024

@uhnakova Akúkoľvek nie. Musíš byť zaregistrovaná ako klient na účte ruskej e-mailovej adrese aby sa adresátovi objavila koncovka "RU"

egonkra
Autor odpoveď zmazal
egonkra
8. máj 2024

@uhnakova "Hoci policajti ešte nemajú páchateľa hrozieb, podľa Polakoviča na jeho dolapení spolupracujú s Interpolom aj s bezpečnostnými zložkami susedných štátov. Policajný viceprezident predpokladá, že v prípade bombových hrozieb išlo o kybernetický útok." Takže mali by ste im poradiť a nie mne.

thomasmuller
9. máj 2024

Na našej škole sme sa evakuovali a o 10 minút sme išli domov dnes sa ide do škôl a dúfam že nejakému ”bláznovy„ už nenapadne nahlasovať bomby.

millenam
9. máj 2024

To čo včera predviedli média bolo smiešne. Písali MIMORIADNE titulky, že chytili páchateľa bomboveho útoku.... a nakoniec, keď si človek klikol na článok, tak našiel iba 14 - rocneho nestastnika, ktorý poslal mail jednej škole. A asi z vlastnej adresy, tak ho hneď chytili. Keď si pán minister myslí, že to upokojí spoločnosť, je naozaj na smiech....

luxus10
9. máj 2024

@millenam a 1 19 rocny sa prihlasil sam, ze nahlasil telefonicky na nejakom sude...

masinka
10. máj 2024

Ten 14 rocny truhlik si to naozaj zle nacasoval. Toto spravit pred mesiacom, dostane mozno dvojku zo spravania a doma zaracha pripadne par vzduchom chladenych, takto z neho spravia exemplarny pripad a schyta 6 rokov basy.

mircalla
10. máj 2024

@masinka A vinnikov nemaju a nikdy mat nebudu

dahra
10. máj 2024

@taynee - nám sa to v 90. rokoch stalo na gympli len raz. Bol to "bombový" štvrtok, teda ozaj bombový, lebo sme museli prísť do školy v sobotu a nahradiť si ho 🙂 Asi chceli vytrestať toho, čo to nahlásil.

jana_eyre_2
10. máj 2024

My sme sa nestresovali, deti sa tešili že nejdú do školy.. rozprávali sme sa o tom, ako sa zachovať v prípade nebezpečenstva, ako sa chovať pri evakuácii, kedy pomôcť, kedy utekať.. pri mojich deťoch som si všimla že najmenej sa boja vtedy ak im nič nezatajujem a bavíme sa o čomkoľvek otvorene.. majú to zrejme pomne, mňa najviac stresuje ak neviem o čo ide a ak neviem čo mám robit.. preto vždy riešime rôzne situácie a správne zachovanie sa..

jana_eyre_2
10. máj 2024

@millenam ako niekto niekde poznamenal ešte chytiť 1499 14r deti a prípad vyriešený.. 😒

herika
10. máj 2024

@mmoni89 - u nás to bolo tak, ze nasa skolka je v jednej budove so ZS. Ziaci na ZS mali aj tak riaditelske volno - to nikto nevie, z akeho dovodu - ale bola tam len skolka. Riaditelka na ZS dostala mail, aj cítala .. ale zamenstnankyne vravela, ze to nemáme brat vazne ... a neinformovala nasu riaditelku skolky... takze skolka o vyhrazenie ani nevedela a cely den normálne fungovala ... ☹
Ja osobne si myslim, ze sa rozhodnut o vaznosti hrozby nemala právo .. a hlavne osobne nás rodicov to dotklo ... (starosta sa nevyjadril vobec)

mandarinka555
10. máj 2024

@pink_lady To iste🙈 A mimochodom...nikdy sa na žiadnej škole, žiadna bomba nenašla, tak z toho nerobte tragédiu🙈

mmoni89
10. máj 2024

@herika tak toto ano,to zas chapem.Ja som medzi tym pisala so sestrou co byva v inom meste a tiez ze bola uz pre deti ze to iste im doslo.takze uz som tusila odkial vietor vanie.ale urcite toto co pises