Ako rozlíšiť kohúta od sliepky?
Dievčence ako rozoznať kohúta od sliepky keď všetky vyzerajú rovnako? Farebné aj výškovo?
Kupovali sme u nás na dedine s tým,že pani zabávala muža a jej chlap hádzal sliepky do prepravky.
Muž vraví,že ho počul kikirikat ale aj naši susedia z oboch strán majú kohúta. Farebné je rovnako ako tie sliepky len jedna je taká tmavsia
@modrykolibrik pošli mi fotku do správy a poradím 😉 chovám zvieratá roky
@modrykolibrik keď sme my kupovali nosnice, ako mládky vyzerali všetky rovnako a v dospelosti sa z jedného vykľul kohút
@didush27 no oni sú tiež tak a nevieme to odhadnut
@lensii poslala som ti ss
Ty kks, ja som si myslela že kohúta od sliepky rozozná aj dieťa … úplne automaticky, pardon, fakt som v šoku
@andaluzia12 Netreba byť v šoku, je jasné, že autorka sa nepýta na dospelé jedince.
@andaluzia12 tak keď si taká múdra napíš mi ty čo je kohut
@modrykolibrik tak to sú všetko sliepky. A že majú hrebene spadnute do boku, je to taky druh
@modrykolibrik máš sliepky a presne takto ( pridám foto ) vyzerali tvoje sliepky keď boli mladé
@modrykolibrik všetko sa sliepky, ani jeden kohút.
@lensii no a nám predali nosnice a že ročne. Ja som sa tiež čudovala prečo sú osklbane?
Volala som pani čo nám ich predala a tá tvrdí,že sú to jednoročné sliepky ale mne sa to nezdá ešte sa aj urazila
@modrykolibrik sú ošklbané pretože boli zatvorené v klietke ( klietkový chov ) bude trvať minimálne 3 mesiace kým im perie znova narastie, no od znášky už veľa nečakajte. Budú znášať čím ďalej tým menej
@lensii tým pádom nás podviedli
@modrykolibrik nebola to náhodou pani ktorá predáva aj na fb po 3,50? Že aj privezie?
@lensii no toto predávali v drzkovciach že oni to skupujú od nejakého dodavatela
@modrykolibrik dodávateľ- farma kde chovajú sliepky v klietkach na vajíčka ( slepačia farma pri Rožňave, farma Medzev, a podobné) v tomto čase farmy predávajú vyradené sliepky ktoré už sú málo produktývne za 2€ kus čiže sliepka ktorá má 2 roky musí preč
@modrykolibrik dobre píšu, sú to všetko sliepky, ale už postarsie, vyradené z chovu. Budú pomenej znášať.
@korylan ďakujem moc
ach jaj, ošuškali vás, nuž teta vedela prečo vas zabava...
@pink_lady vieš čo ja som tam nebola muž ich kupoval. On si ich chcel aj pozrieť ale Kim platil nahádzali ich do auta
@modrykolibrik To vám platil Kim? Čong-un? 🤣
@xena_ 😂
@modrykolibrik môžu mať aj roztočíky (či ako sa volá tá háveď), že im vypadali pierka.
Takéto sliepky už nabudúce nekupujte. Buď sú staré, alebo choré, alebo nedobre ošetrované alebo boli v klietkach.
To radšej kúpiť mesačne, alebo malé kurciatka priamo z liahne a za tri mesiace budú podobne veľké ale oveľa zdravšie.

@modrykolibrik 1. Vzhľadové rozdiely (u dospelých jedincov)
🔹 Hrebeň a laloky – Kohúty majú väčší, výraznejší a často jasnejšie sfarbený hrebeň a laloky.
🔹 OpeRenie – Kohúty mávajú dlhšie a lesklejšie perie na chvoste a krku. Chvostové perá (kosierky) sú zahnuté a predĺžené.
🔹 Veľkosť a stavba tela – Kohúty sú väčšie, majú mohutnejšiu postavu a silnejšie nohy.
🔹 Ostrohy – Na nohách kohúta sa vyvíjajú ostrohy (tvrdé výrastky), ktoré sliepky nemajú alebo sú veľmi malé.
2. Správanie
🐓 Kohút – Je dominantnejší, chráni kŕdeľ, často spieva (kikiríka) a môže byť agresívnejší.
🐔 Sliepka – Je pokojnejšia, zvyčajne sa stará o hniezdo a znáša vajcia.
3. Zvukové prejavy
🔊 Kohút – Kikiríka už od ranného veku (asi od 3. – 4. mesiaca).
🔊 Sliepka – Kotkodáka, hlavne po znáške vajíčka, ale nikdy nekikiríka.
4. Rozdiely u kuriatok
Pri mladých kuriatkach je pohlavie ťažšie rozlíšiť, ale existujú určité náznaky:
✅ Kohútiky môžu mať rýchlejší rast hrebeňa a lalokov.
✅ Kohútiky často stoja vzpriamenejšie a správajú sa dominantne.
✅ U niektorých plemien sa kohúty dajú určiť podľa farby peria – majú iné sfarbenie ako sliepky.