Ako sa cítiš ako mama v dnešnej spoločnosti?
Odpovedali by ste mi,prosím na pár otázok? za Srdiečka 🙂 Ďakujem!
1.Čo podľa vás hýbe matkami a rodinami?
2. Ako sa máte ako matka v spoločnosti?
3. Čo by vám pomohlo, aby ste sa mali lepšie?
@ranya Podľa mňa je to hnusná doba na to byť mamou.
1, matkou hýbe túžba prežiť, finančne byť samostatná, stihnúť všetko
2, popravde citim sa ako handra, behám okolo detí, práce a domácnosti a nemám žiaden čas na seba.
3, pomohol by systém, ktorý by suploval starých rodičov, ktorí su v práci a nemôžu strážiť deti. Družina toto nedokáže dať. Služby pomoci pre pracujúce mamy. Napr. Výpomoc v domácnosti raz do týždňa. Viac komunitného života. Možno nejaký školský autobus, ktorý by vozil deti na krúžky a z nich aby rodičia nemuseli tráviť denne hodiny rozvážaním detí. Je toho veľa čo by bolo pre prospech rodičov a aj deti, ale nám nefunguje ani edupage poriadne, takže toto je futurizmus.
1. hybe nimi stres, nervozita, nespokojnost, tak u matiek ako v rodinach, plus furt len peniaze, konzum a "daj mi uz pokoj a na tu mas, chod na tablet", cize hlavne je, ze si vsetci robia deti a potom im tie deti lezu na nervy, navyse sa rodi kopu decak s adhd a aspergerom, cize mat po 25-tke, nejdem do dietata a rodiny, proste stare vajcia
2. ja som ok, ale vacsina matiek robi to co pise pani vyssie, a co pisem ja vyssie, proste decko je na obtiaz alebo na vychvalovanie sa na instagrame, v beznom zivote po nich jacia ako besne alebo opak - montesori a bezbreha vychova a v 15-tich to vystriela skolu
3. neviem co by pomohlo, asi iny svet. tento svet je jedna velka falos a pred nou sa neda ukryt (nemas insta=neexistujes, ani pes po tebe nestekne)
@ranya
1. Byť dokonalá. Každý očakáva od matky, že bude mať tip top domácnosť - navarene, popupratovane, deťom sa venovať na 98% a plus dobre vyzerať-
a ak z Toho niečo nesplnas, čo ako doma na rodicaku robíš?!
2. Mam sa priemerne. Možno na to obdobie budem s úsmevom spomínať ale máloktorá žena v našej republike ma financie na kávičky, aktivity , vylety sebarealizáciu pripadne štúdium popri materskej / práci - je rada ze skončil deň, všetci sú nažive a neumieraju od hladu
3. Mať v popredí iné hodnoty a očakávania od seba a okolia . Pochopenie od ostatných ...
1. Podľa mna je to porovnávanie sa s matkami, ktoré sú aktívne na sieťach a zdieľajú svoje súkromie. Väčšinou si to uvedomujeme, že ukázané sú len tie “naleštené” okamihy, ktoré môžu byť od toho skutočného surového života vzdialené, ale predsa máme pocit, že by sme to tak mali mať aj my a keď to prirodzene nezvládame, tak sme frustrované a mame pocit zlyhania.
2. Spoločnosť nám od narodenia prvého dieťaťa dáva pocit nekompetentnosti - veď si len spomeňte na pôrodnicu, alebo potom na tie dobre mienené rady od rodiny, ako by sme čo-to mali robiť. Pomaly okoloidúci na ihrisku majú potrebu usmerňovať, ako sa má dieťa/matka chovať. A úplný top sú (zatiaľ alebo nastálo) bezdetné ženy, ktoré nás hneď zakategorizujú na neschopné alebo príliš benevolentné alebo otrávené alebo “načo si si ich robila”.
3. Pomohlo by povzbudenie od blízkych, viac ich pochopenia namiesto kritiky, ľahšie zohnanie stráženia, aby sme si mohli dopriať pravidelný čas pre seba, nie len výnimočne.
@ranya a ty to máš ako?
dakujem za odpovede.
@marcipanovatorta ja sa mam fajn, som spokojna, niekedy stres a nervy, ze nestiham, co by sm chcela a ze veci nie su ako si predstavujem. Pomohlo by mi mat niekoho sem tam na postrazenie deti, aby sme mohli ist sami niekde s muzom, a pravidelny cas len na seba, pripadne ist niekde s kamoskou a tak....
Ale samozrejme, niekedy som unavena, vycerpana a otravena, ale stale si myslim, ze deti su velky dar a som vdacna, ze ich mam a su zdrave🙂
Prvej otazke absolutne nepozumiem? Hybe mnou? Mozno cim zijem? Co mi je ako matke blizke? V takom zmysle? Alebo co ma trapi? Alebo co tesi? Alebo co mnou zamava ?
2 Ako matka v spolocnosti sa mam dobre. Viem o uskaliach v pracovmych vztahoch a viem o blbych ludoch..
3 Viac materskych centier,stretnuti,kurzov,kruzkov,moznosti vzdelavania (najma to online je v plienkach), a aby ma ludia respektovali viac pretoze som mama a nie znevazovali pretoze som mama..
@terry658 100 bodov
@barborachors tak akoze tvoj prispevok, ze nemat dieťa po 25ke, lebo stare vajcia je dost odveci, ale kazdeho nazor, no.. To by pomaly uz nikto nemal deti.
@barborachors jj krutá realita

kľudne a bez srdiečka 🙂
1. mnohými matkami a rodinami hýbu podľa mňa do veľkej miery sociálne siete, celkovo "elektronická doba". rýchly životný štýl, instagramový život, množstvo práce, chladné vzťahy medzi rodičmi, medzi rodičmi a deťmi. samozrejme, nie všetkými, ale takto to vnímam ja vo väčšine prípadov našej generácie 🙂
2. ja sa mám ako matka dobre, začiatky boli ťažké, cítila som sa pod tlakom rodiny, okolia, ako to má fungovať a vyzerať, prečo nestíham upratať, navariť a nosím urevané decko na rukách, prečo sa neusmievam, veď som doma na materskej... teraz si idem svoje, som veľmi spokojná aj pracovne, občas je to skĺbiť s (kvalitným) rodičovstvom dosť chaos, ale na konci dňa si vždy poviem, že som ako mama veľmi spokojná.
3. mne by pomohlo, ak by mal deň aspoň 30 hodín 😀 a potešilo by ma, ak by boli v spoločnosti pracujúce mamy vnímané/docenené aspoň tak ako otcovia. a aby nebola matka na materskej konfrontovaná s tým, že nič nerobí a že ju niekto živí za to, že je doma... v 21. storočí. ale to tak vo všeobecnosti 🙂