Ako sa najlepšie naučiť prstoklad?
pri prisani diplomovky
Ešte na strednej, poctivo som nepozerala na klávesnicu, písmeno za písmenom a za pár mesiacov to išlo. A teraz som síce v zdravotníctve, ale veľmi sa mi to zíde.
Naučila ma to mama ešte keď sme mali prvý počítač v dobe kamennej keď som mala cca 8r. Naučila ma kam sa dávajú ukazováky a už to šlo potom nejak samo. Mimochodom vyhrala som v tom aj slovenskú súťaž :D
Za mna - skus si najst (online?) take hry. Ja som sa to naucil davno na hre, ktoru uz neviem najst. Najprv ti padali / rozsvecovali sa pismenka "j" a "f" a postupne sa pridavali... naucil som sa to za par hodin a zdokonalil za par dni.
Ta stara hra sa volala vFastType, ale teda uz asi nie je...
Na strednej škole, už dávno. Ale teraz som za to vďačná, keď vidím, ako sa niektorí trápia pri písaní.
Ja som mala strojopis v skole, ucebnica a podla nej. Najskor dve pismenka, potom sa pridavali dalsie. Neskor texty a pod.
Ja v škole na strednej. Najprv sme sa učili písať písmená v strede (rôzne aj na striedačku, trebárs len po dve písmená atd...)
Ale sú na to aj online programy.
napr. som našla toto
https://www.strojopisonline.sk/nacvik
Na začiatku je to naozaj monotónne.
Medzerník stláčaš palcom.
Máš tam aj napísané, ktoré prsty idú na ktoré písmenko.
https://www.strojopisonline.sk/teoria#prstoklad
naucila som sa na skole. su na to rozne cvicenia. ale myslim, ze v dnesnej dobe sa kazdy clovek, co aspon trochu vyuziva pocitac, nauci pri troche snahy aj sam. inak mam taky zlozvyk, ze na lavej ruke mam prsty posunute o jeden klaves, lebo kedysi velmi davno som na malicku nosila dlhy necht. a uz mi to tak blbo zostalo.
na strednej, mali sme strojopis :D
@zic ano to skusam len stale som proste pomala ze cca 20 uderov za minutu a som taka zaseknuta ze to neviem zrychlit ze proste je to rychlejsie ked pisem 2 prstami tak je to take demotivujuce
To pôjde, zrýchliš to len praxou. Len nepodvádzaj, časom sa zrýchliš, daj tomu pár mesiacov.
Len cvičiť cvičiť cvičiť a pôjde to...
Toto je fajn online výučba
https://www.edclub.com/sk/typingclub
Bol taký program. Nenaučilo ma to. Pisem veľmi rýchlo aj bez toho. ;)
prstoklad sa uci min. rok ak chces kvalitne pisat (ja mam z neho statnu skusku a pisem rychlostou hovoreneho slova) dnes su na to rozne aplikacie na nete, dcera jednu ma a trenuje. no je to o trpezlivosti a nevzdavani sa drzim palceky
Nájdi si nejaku free aplikáciu na prstoklad, kde sú cvičenia od začiatku na rozhybanie prstov a prehľad na klávesnici. Budeš si síce na začiatku pripadať ako idiot keď budeš dokola písať asdf jklô ale pomáha to.
Áno dookola písať určite písmenká. A postupne pridávať. Na to sú programy v PC. Na strednej škole to šlo pekne postupne. Ja som vyhrávala v rýchlosti písania na PC súťaže počas celej strednej. Doteraz to využívam.
prax. a ono prstoklad az tak nepotrbujes, ak vies pisat rychlo.. je to precenene. je hromada ludi ktori maju urcite neuro poruchy a prstoklad neovladaju, ale aj tak davaju 500-550 klaves za minutu. Pisanie nie je sprint, je to beh, mozno na sudoch je to ine.
Skus aj niekde po bazaroch alebo antikvariat pohladat knihu. Texty. Ono isto je aj nejaky program na to.
A zacat od zakladov. Správny prstoklad-zakladne postavenie prstov.