icon

Ako sa najlepšie naučiť prstoklad?

27. feb 2025
balerina2025
•
Autor odpoveď zmazal
•
balerina2025
•
27. feb 2025

pri prisani diplomovky

ina2405
•
27. feb 2025

Ešte na strednej, poctivo som nepozerala na klávesnicu, písmeno za písmenom a za pár mesiacov to išlo. A teraz som síce v zdravotníctve, ale veľmi sa mi to zíde.

procrastique
•
27. feb 2025

Naučila ma to mama ešte keď sme mali prvý počítač v dobe kamennej keď som mala cca 8r. Naučila ma kam sa dávajú ukazováky a už to šlo potom nejak samo. Mimochodom vyhrala som v tom aj slovenskú súťaž :D

zic
•
27. feb 2025

Za mna - skus si najst (online?) take hry. Ja som sa to naucil davno na hre, ktoru uz neviem najst. Najprv ti padali / rozsvecovali sa pismenka "j" a "f" a postupne sa pridavali... naucil som sa to za par hodin a zdokonalil za par dni.
Ta stara hra sa volala vFastType, ale teda uz asi nie je...

nika23t
•
27. feb 2025

Na strednej škole, už dávno. Ale teraz som za to vďačná, keď vidím, ako sa niektorí trápia pri písaní.

katarinaba
•
27. feb 2025

Ja som mala strojopis v skole, ucebnica a podla nej. Najskor dve pismenka, potom sa pridavali dalsie. Neskor texty a pod.

unicornlady
•
27. feb 2025

Ja v škole na strednej. Najprv sme sa učili písať písmená v strede (rôzne aj na striedačku, trebárs len po dve písmená atd...)
Ale sú na to aj online programy.

napr. som našla toto
https://www.strojopisonline.sk/nacvik

Na začiatku je to naozaj monotónne.
Medzerník stláčaš palcom.

Máš tam aj napísané, ktoré prsty idú na ktoré písmenko.
https://www.strojopisonline.sk/teoria#prstoklad

kiwi3
•
27. feb 2025

naucila som sa na skole. su na to rozne cvicenia. ale myslim, ze v dnesnej dobe sa kazdy clovek, co aspon trochu vyuziva pocitac, nauci pri troche snahy aj sam. inak mam taky zlozvyk, ze na lavej ruke mam prsty posunute o jeden klaves, lebo kedysi velmi davno som na malicku nosila dlhy necht. a uz mi to tak blbo zostalo.

crazy_cat_lady
•
27. feb 2025

na strednej, mali sme strojopis :D

autor
•
27. feb 2025

@zic ano to skusam len stale som proste pomala ze cca 20 uderov za minutu a som taka zaseknuta ze to neviem zrychlit ze proste je to rychlejsie ked pisem 2 prstami tak je to take demotivujuce

ina2405
•
27. feb 2025

To pôjde, zrýchliš to len praxou. Len nepodvádzaj, časom sa zrýchliš, daj tomu pár mesiacov.

sense
•
27. feb 2025

Len cvičiť cvičiť cvičiť a pôjde to...

procrastique
•
27. feb 2025

Po ležiačky v posteli na notebooku 😁🙏🏻

bozenas
•
27. feb 2025

Toto je fajn online výučba
https://www.edclub.com/sk/typingclub

ivangeline
•
27. feb 2025

Bol taký program. Nenaučilo ma to. Pisem veľmi rýchlo aj bez toho. ;)

kacena4
•
27. feb 2025

prstoklad sa uci min. rok ak chces kvalitne pisat (ja mam z neho statnu skusku a pisem rychlostou hovoreneho slova) dnes su na to rozne aplikacie na nete, dcera jednu ma a trenuje. no je to o trpezlivosti a nevzdavani sa drzim palceky

maddie1711
•
27. feb 2025

Nájdi si nejaku free aplikáciu na prstoklad, kde sú cvičenia od začiatku na rozhybanie prstov a prehľad na klávesnici. Budeš si síce na začiatku pripadať ako idiot keď budeš dokola písať asdf jklô ale pomáha to.

ivana1592
•
27. feb 2025

Áno dookola písať určite písmenká. A postupne pridávať. Na to sú programy v PC. Na strednej škole to šlo pekne postupne. Ja som vyhrávala v rýchlosti písania na PC súťaže počas celej strednej. Doteraz to využívam.

weggie
•
28. feb 2025

prax. a ono prstoklad az tak nepotrbujes, ak vies pisat rychlo.. je to precenene. je hromada ludi ktori maju urcite neuro poruchy a prstoklad neovladaju, ale aj tak davaju 500-550 klaves za minutu. Pisanie nie je sprint, je to beh, mozno na sudoch je to ine.

maryetta
•
28. feb 2025

Skus aj niekde po bazaroch alebo antikvariat pohladat knihu. Texty. Ono isto je aj nejaky program na to.
A zacat od zakladov. Správny prstoklad-zakladne postavenie prstov.