icon

Ako sa venovať autistickému dieťaťu?

cakankanedockava
19. jún 2016

ahojte mamicky, uz som pisala predtym ohladom autizmu. Mam synceka 2 a pol rocneho a uz riesim jeho stav s cvi v Ziline (maju ku nam prist na prvu navstevu o 2 tyzdne) a taktiez ideme na diagnostiku s nim tento mesiac. Mam silny pocit, ze Sebik ma lahsiu formu autizmu, kedze iste rysy tam su. Nenasla som vsak vela clankov, ako sa detickami i s lahsou formou autizmu venovat, ako sa s nimi hrat? Napriklad, ked mi trucuje a hadze sa mi na zem, tak neviem, ci ho mam lutovat a neriesit to (co ak je to jeho ista forma komunikacie), alebo si proste ist tvrdo za svojim a trenovat ho, aby nedosiahol krikom a hadzanim sa o zem vsetko, co si zmysli. Vyuzivate napriklad montessori hracky? Objednala som si 3 knihy o autizme, cakam, ci aj z nich nieco nove, inspirujuce nedozviem. Ktore knihy pomohli vam? dakujem erika

Strana
z5
cakankanedockava
autor
25. júl 2016

@saurian ahoj, prepac ,ze az teraz pisem, som bola dlhsie na chalupe, mimo pc... Boze, moc ta obdivujem, ako to vsetko obdivuhodne zvladas...ja mam zatial problem len so Sebkom, Sofinka sa javi "normalne" Mozem sa opytat, napisala si, ze mladsi ma DA, aky je to druh autizmu? Ani si neviem predstavit, cim si vsetkym prechadzas...i ked pravdepodobne si na to rodic casom "zvykne" a zmieri sa s tym, ze ich deticky su trosku viac vynimocne... Myslim, ze ja to tazsie znasam aj preto, ze este naozaj netusime, co vlastne Sebkovi je a kedze ma 2 a pol roka, tak kazdy vravi, ze to sa este mnohe zmeni...atd... NIeco asi ano, ale mam pocit, ze niektore veci sa zhorsuju, napriklad jeho echolalia....Sebko slovo dokaze aj 10-15 krat po sebe zopakovat, niekedy doslova vykrikovat...najma v obchode. 😉 ...Taktiez som bola vzdy akasi perfekcionistka, teda v istych veciach najma...toto je vsak nieco, co nemam ako uplne ovplyvnit....lebo fakt aj ucenie sa jazyka mi pripada, akoby som Sebka neucila jeho materinsky jazyk, ale daku japoncinu 😉 ...A aj ked sa slovo nauci, tak ho po case zacne komolit, akoby ho uplne zabudol a zaciname odznova..ach jaj... A fakt mi idu na nervy iste kamosky, ktore silou mocou chcu ukazat, ake su ich deti zdrave a co vsetko vedia...a tak cudne pozeraju na Sebka, ked nieco nevie, alebo ked na ich otazku nevie odpovedat atd...ach NEMAM TO RADA 😒

Preto klobu dole pred tebou...len naozaj ten, kto zakusa nieco podobne, sa vie do tej druhej osoby vcitit... 🙂

moni73
25. júl 2016

@cakankanedockava da bude asi detsky autizmus

cakankanedockava
autor
26. júl 2016

@moni73 dakujem

adusko123456
26. júl 2016

@cakankanedockava No hlavne to,že nerozumie istým veciam. Napr. Dones si topánočky ,flašku atď... On nič,kuká len na mňa tými krásnymi očami. Niektorí Ľudia a ni netušia,že moj malý je trošku iný. Niekto si to všimne niekto nie. Keďže môj malý sa vždy presne opičit po druhých detoch, dokonca aj občas bľaboce nejaké slová,preto rozmýšľam či ho dať do normálnej škôlky alebo takej špecialne. Vás synček chodí,alebo bude chodiť do školky? Ak áno do akej? Neviem ako sa mám rozhodnúť. Mne stačí fakt málo,vie mi vyčariť úsmev aj maličkosťou.

cakankanedockava
autor
27. júl 2016

@adusko123456 ahoj, ja by som ho dala do normalnej skolky...to je to naj, integracia medzi "normalne" deti...tak sa tiez totiz najdu rozne typy deticiek...Ja davam teraz od septembra do normalnej, dokonca ani nemuknem o tom, ze je iny, aby na neho dako speci nereagovali a uvidim, co a ako...chodil do jasli a vraj super sa spraval atd...tak v speci skolke si myslim ,ze by len stagnoval...zalezi vsak aka skolka... 🙂

adusko123456
28. júl 2016

@cakankanedockava neviem lebo som sa stretla s rôznymi názormi, a neviem čo a kam. Keďže tu kde sme je všetko plné, pretože uprednostňujú predakolské deti atď. No môj bue mať v októbri 3 roky. Takže aj za to. No budem stáť na tom aby ho niekde vzali... Ale viem,že to bude ťažký boj. Keďže môj malý nerozumie čo mu iné detičky hovoria tak mám ppcit,že stým bude problém. Ako vie čo je daj ,také jednosuché no zložité vety nie,preto som uvažovala nad špeci. Ja tiež mám s tým problém,mu vôbec niečo vysvetliť, nerozmunie,počkaj,stoj atď. Tak neviem ,ešte nad tým porozmýšľam.

petul.a
3. aug 2016

@cakankanedockava K tomu házení o zem - pokud by to byl projev autismu, pak bude patrně souviset s vjemovou přecitlivělostí a následným přehlcením. Pak tedy je na místě projevit pochopení ("ano, já vím, že tě to sluníčko hodně pálí... že ten zvuk hodně slyšíš... že tu vůni hodně cítíš...") a dál postupovat prostě podle toho, co ti radí mateřská intuice 😉 U nás je to tak, že malá se v tu chvíli potřebuje vykřičet a vybušit. Takže jí přistrčím gymball a bušíme do něj spolu, pak ji začnu třeba lechtat nebo prostě vyvíjíme nějakou činnost, u které se řízeně křičí - v tu chvíli je totiž jedno, jestli křičí smíchy či afektem, ona to ze sebe prostě potřebuje dostat. Doporučuju shlédnout film Temple Grandin, tam je to moc hezky nastíněné.

cakankanedockava
autor
17. aug 2016

@petul.a ahoj, prepac, uplne som zabudla, ze som este neodpisala...dakujem za cennu radu..beriem na vedomie a skusim aplikovat... film som si stiahla, ked pozriem, dam vediet 🙂 mozem sa opytat, ci aj tvoja mala ma autizmus, ci len obdobie vzdoru? uz nas je to asi z kazdeho rosku trosku

cakankanedockava
autor
14. sep 2016

ahojte zienky, tak som sa dockala ako takeho vysledku, ci Sebko je alebo nie autista a dozvedela som sa akurat tak to, ze je to na hranici... 😒 I ked ta pani doktorka, co mi tu diagnozu stanovila, tak ani nevedala, ze mam v ten den pre vysledky prist, tak narychlo cosi skonstruovala, ja som uz zial 50 euro zaplatila a vysledok teda ani prinajmensom nestal za to... Mala som dostat zadarmo od nej konzultacie, ale dala mi par chabych rad, co si aj sama mozem na nete najst..no nabuduce budem mudrejsia...Cize vraj, ak sa Sebko este viac cielene nerozhovori do 3 roka (pritom vie okolo 200 aj viac slov a zacina aj malinko niektore slova spajat) a nezacne sa napriklad viac symbolicky hrat (predstierat, ze krmi macka atd) tak ze je autista....no dakujem pekne za take ujasnenie... Ako je mi jasne, ze nie je upne vsetko v poriadku, ale taketo nespecificke vyjadrenie som necakala...Inac nastupili sme do skolky a vsetko super, pekne spolupracuje, placal len prvych par minut, pekne sa pyta cikat a aj papa...nebol by v tom vacsi problem, keby bol naozaj autista? Ake mate vy s vasimi diagnozami skusenosti?

zuz02
14. sep 2016

@cakankanedockava stanovenie diagnozy chce niekedy cas. Hlavne, ak sa nejedna o tazsiu formu autizmu, ale ide skor o formu, kde nie je naruseny intelekt, prip.je vyssi. Moj syn je vysokofunkcny autista a diagnozu mame od jeho takmer 7 rokov. A aj to od ludi z fachu ( my sme boli v Andrease). U mojho syna sa prejavy zacali ukazovat po 3 roku, ked sme ho v 3.5 rokoch dali do skolky. Dovtedy sme my laici na nic neprisli. A aj psychologicky ( boli sme u 2) vsetko hodili na ADHD. Rec sa mu vyvijala, ale oproti rovesnikom pomalsie. Nakoniec nas az odbornicka-logopedicka, ktora sa takymto detom venuje, upozornila, ze u syna moze ist o Aspergerov syndrom. Takze pockaj, ono to chce niekedy cas. Moj chodil normalne do skolky, az v odkladovom rocniku sme ho dali do spec.skolky, kde sa mu specialne venovali a pomohli mu s recou a s jemnou motorikou. Teraz chodi do beznej ZS, lebo intelekt je v norme, je integrovany, mame asistentku.

zuz02
14. sep 2016

@cakankanedockava a este som chcela: dolezite je, aby mal stanovenu diagnozu, ked pojde do ZS. Teraz, ked ma 3 a ma lahsiu formu, tak sa to stanovuje tazsie. Hlavne z vlastnej skusenosti, treba ist hned k ludom, ktori vedia autizmus diagnostikovat ( Andreas, dr. Janosikova). Lebo bezni psychologovia s tym casto nemaju prax. Moj syn ma napr.ocny kontakt, ale az v Andrease nas upozornili, ze nie je "dobry". To si tie dve psychologicky predtym nevsimli. Len do spravy napisali, ze ocny kontakt je.

cakankanedockava
autor
14. sep 2016

@zuz02 dakujem, dobra rada a nemali ste problem najst si asistentku, alebo celkovo poziadat o integraciu do ZS? vraj to mnohe skoly odmietaju. A este, z financneho hladiska, asistentku asi nehradi plne stat, ale rodic sam?

zuz02
14. sep 2016

@cakankanedockava no nebolo to jednoduche. Az druha skola nas prijala. Syn je tretiak a oficialne nedostal od statu asistentku. Tak sa riaditelka snazi a robi co moze. Mame jedno dievca, co synovi robila asistentku v 1.roc.6 mesiacov , ked to mala z uradu prace ako abs. prax. Potom zas 6 mes.to ta ista robila z uradu prace ako dobrov.cinnost. A kedze toto dievca je na ciastocnom invalidnom a ma problem zamestnat sa, tak pokracuje aj teraz, ked je syn tretiak a robi na dohodu. Ale je to pre nu hrozne. Robi len na par hodin a za min.mzdu. Takze dufame, ze od januara skole uz nejakeho asistenta pridelia, aby ju mohla riaditelka zamestnat, aby konecne dostala normalnu mzdu. Zatial sme mali stastie, ale je to tazke.

cakankanedockava
autor
15. sep 2016

@zuz02 dakujem, teda naozaj stastie pre vas. Mozno casom uz nebudete ani potrebovat asistentku, ak by sa syncek uplne osamostatnil... Teda moja znama mala tento pripad. Od 5 triedy uz bol jej syncek schopny sam navstevovat skolu, co je podla mna mega uspech. Ja sa tiez tohto obavam...ale tak este mama cas a dovtedy sa mozno predsa co to pozmeni.

majte sa zatial krasne

erika

lubako
24. máj 2019

@cakankanedockava ahoj. Citala som tuto diskusiu a chcemm sa spytat, ako sa to vyvija s vasim Sebkom? Ma uzavretu nejaku diagnozu? Dakujem vopred za odpoved

fannyxy
3. aug 2020

@cakankanedockava dobry den proslim vas potvrdili vasmu syncekovi autizmus kedze je to clanok z roku 2016

fannyxy
5. aug 2020

@cakankanedockava dobry den presne to iste robieva aj moj syn ma 22 mesiacov tie znacky stromy vsetko co pisete prosim.vas ako ste dopadli u.lekara diagnosikovali mu autizmus?

ketrinzm
7. máj 2025
@cakankanedockava

@pink_lady dakujem za radu, ale nerada by som tak dlho cakala, ale skor to podchytila co najskor, aby som mohla rozvyjat jeho potencial...7 rokov, je uz podla mojho nazoru dost neskoro, ale to je len moj nazor. Nie som expert. Mozem sa opytat, kedy vam bolo dietatko diagnostikovane? O aku formu autizmu sa jedna? ako to zvladate? Ja sa tiez samozrejme diagnostiky bojim, tiez si myslim, ze je dost skoro, ale v cvi ma tiez pobadali ,ze cim skor, tym lepsie

@cakankanedockava ako ste dopadli so sebikom ak sa smiem spytat lebo moj synček robi to iste

Strana
z5