Ako sa volí?
Ahojte, môžem prvý krát v živote voliť. U nás v rodine sa nechodí a tak mi to nemá kto vysvetliť a stresujem že tam budem zmatkovat. Mám vybranú stranu ktorú chcem voliť. To mi dajú papierik kde zakruzkujem nazov tej strany ? Alebo ju napíšem ? A len jednu, alebo viac ? A kandidáti píšu že ,4 zvoliť. To z tej jednej strany ktorú si zvolim ? Môžem len jedného ? Alebo žiadneho ? Nechcem aby môj lístok bol neplatný kvôli nejakej chybe
@zuzanka.zuzu členovia komisií to robia dobrovoľne, a majú za to si myslím fajn zaplatené.
Spat k téme - autorka, keďže doteraz si nevolila, asi si to ani neregistrovala, no pár dni pred voľbami sa aj v správach (ak mas a pozeras TV) roztrhne vrece s reportazami ako postupovat. Takze ozaj no stress ;).
Čo sa týka odpadu - kedysi si pamätám po komunálnych, že nevyužité volebné lístky dostali škôlky ako smiraky a kreslili si na to.. myslím ze to neskôr zakázali, čo mi príde smutné lebo je to naozaj veľmi veľa zbytočneho odpadu.. určite by sa to dalo vymyslieť aj lepšie, napríklad elektronicky.. nuž ale také čosi potrebuje asi ešte minimálne 100rokov 😅
Ano toľko odpadu koli voľbám. Okrem toho tie listky sú pre všetkých aj tých čo nepridu.
Postup je sko pisali dostaneš kôpku papierov a jednu obálku. Do obálky vložíš zložený papier strany ktorú si si vybral/a. Krúžkovanie môžeš mena od 1-4. Alebo nemusíš a teda si si vybral prvých 4 aknich niekto neprekruzkuje a nepošle na vyššiu pozíciu. Obálku vhodis do urny väčšinou kartónovú krabica. Ostatné listky ktoré si nepoužil/a musíš tiež odovzdať do zbernéj nádoby nic vyniesť von nesmieš. Pri vstupe ti na základe občianskeho dajú voličské listky. Veľmi dakujeme všetkým prvovoličov že nie su ľahostajní k prostrediu kde žijú.
Prides. Das OP. Vydaju ti veci potrebne. Daju ti zoznam kazdej jednej strany. Pojdes “za plentu”-mala by si tam byt sama. Ty si vyberies papier tej strany ktoru chces volit. A z toho zoznamu mozes vybrat 1-4osoby ktore mozes a nemusis zakruzkovat. A potom tu jednu tebou vybratu stranu das do obalky. Obalky sa hadzu do jednej urny. Zvysne papiere tiez do nadoby na vyhodenie.
@simik22 no u nás ich je teda požehnane, každým rokom viac a viac a fleky obsadené furt tými istými ľuďmi a ich rodinnými príslušnikmi...
@zuzanka.zuzu Obálku treba zalepiť! Ak lístok z obálky vypadne, hlas je neplatný, že? Ak ťa táto práca obťažuje, tak sa do volebnej komisie nehlás, ale nedávaj takéto stupidné rady pokiaľ ide o tak dôležitú vec, ako sú voľby.
Autorka, nie je na tom nič zložité - komisia skontroluje tvoju totožnosť, podpíšeš sa, dostaneš lístky a obálku. Za plentou si vyberieš lístok svojej strany, vložíš do obálky, ZALEPÍŠ, hodíš do urny. To je všetko.
Ak máš v rámci strany nejakých kandidátov, ktorých uprednostňuješ, môžeš na lístku zakrúžkovať ich mená (najviac štyroch). Tento krok je nepovinný. Neboj, nie je to nič zložité a každý to raz robil prvý krát.
Kruzkovat presne podľa predpisu a obálku zalepiť.
Nepoužité volebné lístky vhodiť do určenej krabice. Tie sa potom scitavaju. Všetky počty musia sedieť. Počet obálok pred zahájením volieb sa musí rovnať počtu využitých obálok v urne + ,Vyšný h obálok + ak sú v odpade. Tak isto je to s hlasovacími lístkami. Nič nesmie chýbať, vyniesť z hlasovacej miestnosti. Všetko sa triedi, eviduje, bali, archivuje, v prípade, ak by boli nejaké podozrenia. Neviem na koľko mesiacov, rokov. Potom sa to pravdepodobne skartuje a dáva do triedeného odpadu
Je to mravencia práca. Je tam viac ľudí za rôzne strany preto, aby sa navzájom kontrolovali. Zvykne sa všetko prepočítavať 2x. Najprv sa pretriedia plátne hlasovacie lístky od neplatných. Preto, ak sa pomyslíte, žiadne škrtanie, ale vypýtajte si novu obálku/ volebné lístky a starú odovzdate. Nie je to sranda
Ano, v kosi. Aj preto su volby drahe. Su to tony paliera a obalok pouzite 1x na par hodin.
@zuzinka888 a aj od tých volieb závisí budúcnosť štátu.
Ešte propagačny material treba zahrnut
je to dobrovolne, u nas je z toho v celku biznis, len tak niekto novy sa do tej komisie ani nedostane, to uz su rozobrate alebo skor pridelene miesta davno pred volbami
@takacovama tak tak
@simik22 Členov komisie čaká odmena
Za výkon funkcie v okresnej a okrskovej volebnej komisii je stanovená odmena. Člen komisie má nárok na odmenu 62,20 eura, predseda komisie 80,86 eura a zapisovateľ 77,75 eura.
https://www.startitup.sk/clenom-volebnej-komisi...
Tento rok príde veľmi veľa voličov. V niektorých okrskoch to do polnoci nestihnú. Od piatej rána.
Len nerozumiem, prečo si ma oslovila ohľadom finančnej odmeny a prečo si to hneď nenapísala