icon

Ako sa vyhnúť povinnej službe zdravotníka v prípade vyhlásenia pandémie?

petrasrado
16. mar 2020

dobrý deň prajem,chcel by som sa opýtať
je to prípad mojej kamarátky
študuje na zdrav.škole/ je 3čka/
bolo im povedané že v prípade vyhlásenia padémie
môžu do nemocnice povolať aj študentov zo zdravotnej, konkrétne 3 a 4kov
len že tu nastáva problém
z 27 spolužiakov iba 5 realne povedali že tam pôjdu
ostatný protestovali, vedúca im povedala že je to POVINNÉ
a že kto NEPRÍDE tak mu podla zákona hrozia 2 roky basy
a dodala že nech nikomu ani len nenapadne prestúpiť
a moja otázka je
môže sa tomu nejako legálne vyhnúť, aby neohrozila seba a kôli tomu aj rodinu?

amelia000
16. mar 2020

@petrasrado nemyslim si ze sa tomu da vyhnut. Ked si vybrala tento obor tak mala rozmyslat ze v zivote sa moze stat aj takato situacia.

tslobik
16. mar 2020

@petrasrado Ešte mi povedz načo to študujú? Pekní budúci lekári, zdravotníci ktorí sa boja viac ako pacienti. To už je moc toto.

patka06
16. mar 2020

Nechápem, prečo potom išla na zdravotku? Počas svoje práce sa bude stále dostávať do kontaktu s chorobami, ktoré ju a jej rodinu môžu ohroziť
Vyhnúť sa tomu dá jedine, že by ochorela

gabika0825
16. mar 2020

A môžeš mi povedať prečo išla na zdravotnú školu? Ved s tym musela rátať. Nech je rada že to je toto a nie niečo iné rozsiahlejšie a viac smrtiace... keď bude postupovať podla pokynov, nič sa jej nestane. Pravdepodobne bude stále testovaná.

lentilkaxxx
17. mar 2020

Venovať sa svojmu odboru nechce a gramatiku má tiež ako Ty?
Čo ju v budúcnosti má vlastne živit? Prezentácia na instagrame s popisom zdravotná sestra alebo prípadne doktorka v čase mieru, kľud a blahobytu?

petrasrado
autor
17. mar 2020

@lentilkaxxx ospravedlňujem sa vám za moju gramatiku, ale od narodenia som dysgrafik

petrasrado
autor
17. mar 2020

@tslobik ja bohužiaľ neviem, viem aké je zdravotnícke povolanie, ked že mám v rodine doktorov, ja som sa na šťastie zdravotnej vyhol, kvôli chybe učiteľa pri skúškach, a dodnes som rád že ma tam nezobrali,// lebo čo tam oni majú za podmienky a učiteľov, tak každý je tam už po roku psychicky zložený, a ja sa im ani osobne nečudujem že také dačo chcú spáchať, ked že učitelia sa im tam len neustále vyhrážajú a kladú na nich tlak, ktorý tam už po poväčšine nikto nezvláda a dlhodobo sa to odzrkadľuje na dochádzke do školy, tak že preto.

tslobik
17. mar 2020

@petrasrado Nuž, každé povolanie má svoje plus aj mínus. Preto treba dobre rozmýšľať. Každý sa predsa pozná a vie, čo ustojí a čo už nie. Boli časy, kedy ľudia zdravotníctvu a personálu verili.......

petrasrado
autor
17. mar 2020

@tslobik to s vami musím súhlasiť v plnom rozsahu, ako ja som osobne rád že mňa nezobrali na zdravotnú kvôli chybe učiteľa pri skúškach, lebo zapísal o 2 minúty horší čas, a neľutujem toho, síce nám to na 2 roky rozvrátilo rodinu, a mama sa chcela rozvádzať, ale fakt som rád že som tam neskončil

maria1989
17. mar 2020

@petrasrado myslíš strednú zdravotnú školu? Nie sú to ešte deti? Nezdá sa mi, že by deťom prikazovali ísť robiť do nemocníc, neviem. Je tu skupina právne poradenstvo, napíš tam.

akvi
17. mar 2020

@petrasrado urcite nikto nic nemoze nariadit neplnoletym studentom. Treba najst zakon o nudzovom stave, bude tam urcite uvedene, co štát môže a čo nie. Inak dost pochybujem, ze by toto mohli, ale ktohovie. A ak by aj, podla mna moze prist situacia,ze nielen zdravotaci, ale aj obycajni ludia budu mozno musiet pomahat, ak pandemia dosiahne nejake zavratne rozmery..

jajka257
17. mar 2020

@akvi no ale tretiaci, stvrtaci uz maju 18, 19 rokov. To nie su neplnolete osoby.

margaretka_
17. mar 2020

Podla mna by k tomu doslo ak by uz bolo veeeelmi zle. Tak prv by asi volali medikov nie? Ale tiez ma prekvapuje, ze sa tomu vacsina chce vyhnut. Aj ked chapem, ze sa ludia boja, ze to nie je bezna situácia. Ja som nad tym rozmyslala, ze ci by som aj ako dobrovolnik mohla ist, ale ja som vet. Ale muz mi povedal, ze mna by nevzali, lebo mam male deti 😀 Tak aspon sijem ruska a nikam nechodim. Ked aspon nejak mozem pomoct 🙂

1gabriela13
17. mar 2020

@petrasrado no bohužiaľ, keď si to vybrala. Muž pracuje v silových zložkách a tiež chce ci nie tak musí do prace, je mimoriadna situácia, nemôžu ani dovolenky, ani rehabilitácie vybrať nič. Jednoducho keď išiel robiť túto profesiu tak musel rátať aj s niečím takým, majú to aj v zmluve. Tiež strachujem ci nám tu pliagu domov nedonesie ale nič sa robiť nedá. Niekto musí byť vo výkone aj taky čas, inak by nemal kto pomôcť postihnutým osobám.

akvi
17. mar 2020

@petrasrado no pozrela som zakon a podla neho veru mozu citujem:
(3) V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu:

a) obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia evakuáciou na určené miesto,

b) uložiť pracovnú povinnosť na zabezpečenie zásobovania, udržiavania pozemných komunikácií a železníc, vykonávania dopravy, prevádzkovania vodovodov a kanalizácií, výroby a rozvodu elektriny, plynu a tepla, výkonu zdravotnej starostlivosti, udržiavania verejného poriadku alebo na odstraňovanie vzniknutých škôd,

Toto sa veru tyka kazdeho, cize ako som aj vyssie pisala, stat moze nariadit v podstate cokolvek..v dalsich bodoch su aj ine veci, ako obmedzenie vlastnickeho prava a pod..

A teraz mi muz vravi, ze v Taliansku sa to uz deje, v sluzbe su studenti mediciny, ale aj strednych zdravotnych skol..

jankapepe
17. mar 2020

@petrasrado ono každý kto si vybral byť lekár policajt či vojak...... jednoducho musí rátať s touto situáciou.
Mala si zvoliť iné povolenie.

lenqua_12325
17. mar 2020

Tomu sa vyhnut neda. Jedine v pripade choroby. Treba pri tej profesii pocitat zial s takym pripadom.

loliki
17. mar 2020

Legalne? Mozno keby sama ochorela na koronavirus, tak by nemusela osetrovat, len by tak ležala na infekčnom. ( Tak hor sa do Talianska na lyzovacku. Podla vzoru slovenskych lekarov.)

lucia147852
17. mar 2020

Byt lekárom alebo sestrou nie je ulievaren. Ze sadkam si a platte mi za nič. S tým musí rátať že je tu preto aby pomáhala ľuďom. Ľudstvo je zhyckane a už ani neráta s vojnou alebo epidémiou. Keď si to slečna vybrala musí makať. Mam kamošku medicku, študuje v Čechách. Tam už medici makaju až sa im z kecky parí