icon

Ako sa vyrovnať s nenávisťou voči Bohu?

12. jan 2025

Ahojte, prvýkrát zakladám nejakú diskusiu. Primárne sa potrebujem vyrozprávať a zdieľať svoje pocity s inými. Ide o to, že už vyše troch rokov pociťujem nenávisť voči Bohu. Mám dni, kedy tie pocity akoby „vyplávajú“ na povrch a cítim silný hnev. Prechádzam si asi najťažším obdobím v živote, prirovnala by som to k nekonečnému maratónu, kedy už síce máte za sebou 40 km a ostávajú vám už len posledné 2, no i tak je to už pre vás ťažké. Viem, že každý má nejaké trápenie v živote, každý si niečím prechádza. Viem, že všetko má svoj zmysel... No a tú nenávisť voči Bohu pociťujem práve za to, že my ľudia musíme žiť a trpieť, lebo ON si vymyslel a stvoril tento (hlúpy a nespravodlivý) svet. Príde mi to totálne sebecké. Som človek, ktorý je empatický, rada pomáham iným, je mi ľúto, keď vidím, že sa niekto trápi, má to v živote ťažké atď. Príde mi, že Boh stvoril svet týmto spôsobom: že každého človeka hodí (prepáčte za výraz) do nejakých sr*čiek, z ktorých mu potom pomáha sa vydostať, zároveň si my ľudia máme navzájom pomáhať sa vydostať z tých s...k a ešte máme byť vďačný Bohu za to, ako veľmi nám pomáha. Príde mi to akoby som niekoho najprv bodla nožom do ruky, a potom mu to ošetrovala a tvárila sa, aká som za to milosrdná a láskyplná a vyžadovala, aby mi ten človek ešte aj bol vďačný za to, že mu tú ranu ošetrujem...Rozumiete. Proste neviem si pomôcť, i keď som vďačná za mnohé veci vo svojom živote, ako zdravie, to že máme peniaze, jedlo, a tisíc ďalších vecí, akosi neviem byť vďačná za to, že musím byť na tomto svete a celkovo my ľudia, že tu musíme byť.

V minulosti som čítala knihu Rozhovory s Bohom, kde sú myšlienky, že Boh stvoril tento svet, aby mohol zažívať rôzne veci cez nás ľudí, napr. aké to je byť milovaný, aké to je byť úspešný, aké to je sklamať sa atď. Čo mne osobne aj dáva zmysel, prečo je svet taký aký je, resp. prečo životy ľudí sú také aké sú. A príde mi to od neho sebecké. Celý tento jeho výmysel.

Mala som stavy, kedy som proste chcela neexistovať, nebyť tu... Bez ohľadu na to, čo je po smrti (toto nie je predmetom tejto diskusie), mi to príde, také nespravodlivé, že tu musíme žiť. Nikto si nevybral prísť na tento svet. Sme tu akoby hodení. Som rada, že nemám a nebudem deti a že nikto nebude musieť kvôli mne žiť na tomto svete.

Neviem, pociťoval niekto vo svojom živote tiež nenávisť voči Bohu? Čo ste s tým robili? Či som jediná na svete.
Ďakujem každému, kto si to prečítal.

Strana
z6
msnesquik
12. jan 2025

Fiha, psychologa si neskusala? Ja som veriaca, obcas sa hnevam, na niektore veci, ale keby bolo vsetko len krasne, uzasne, ako by to vyzeralo? Uz teraz to vyzera katastrofalne, ludia sa spravaju ako zvierata...z tych zlych veci sa clovek vie aspon trochu poucit, nadobudnut nejake skusenosti atd

stellarstar
12. jan 2025

S Bohom to nemá nič spoločné

jehocislo
12. jan 2025

Možno by bolo zaujímavé prečítať si túto knihu? Čítala som to a je to balzam na dušu, vždy keď mi je ťažko tak sa k nej vrátim. Je to múdra a krásna kniha.

januska12323
12. jan 2025

Za tvoje pocity nemôže žiadny vymyslený boh ale tvoja hlava. Nemáš depresiu? Inú chorobu?

hipuska
12. jan 2025

Ja to mám podobne. Už možno 15 rokov to u mňa je resp.bolo. Ale, časom som pochopila, že som len jednoducho malo vďačná a spokojná. Nie vďačná jemu, ale celkovo. Neviem, čim si prechádzas ale vravis, že zdravie, peniaze nie je u vás problém. Treba sa jednoducho tešiť z maličkostí, začať den tým, čo všetko mám a nie tým, čo všetko nemám. Pochádzam z chudobnej rodiny, ako deti sme toho veľa nemali, nemali jedlo, oblečenie nikdy nie nove, hračky detto. Auto sme nemali, všade chodili autobusom, dovolenka žiadna. Napriek tomu, som mala veľmi šťastne detsko. Rodičia nás kazdy víkend brali do lesa, opekali sme, hrali hry na deke. Aj z mála, dokázali zabezpečiť, že sme boli šťastní, hoci oni sami tvrdo pracovali .

Ľudia su rozmaznaní, malo trpezliví. Všetko chcú hneď a nie len hocijaké. Ale priamo najdrahšie. Držím ti palce

aandrea9
12. jan 2025

Dočítala som po...do sračiek. Ty bud vďačná hlavne svojim rodicom za to, že si tu. Nie Bohu. A do tých sračiek sa s výnimkou zdravia ľudia väčšinou dostanú vlastným pričinením. Takže bud im bez špiritizácií o Bohu pomáhaj alebo nepomáhaj. Nič iné s tým spraviť nevieš.

balerina2025
12. jan 2025

ja som nahnevana, Boh mi zobral milovaneho brata. prosim ho o odpustenie, viem ze hnev prejde, sa ja sa hnevam zemu ani nedal sancu zit !!!! druhu sancu

tu co dostavaju drogisti , ci alkoholici napriklad. na lieceniach

zobral z tohto sveta cloveka co by ani muche neublizil a citim velku nespravodlisvost.
viem ze je to docasne.

jehocislo
12. jan 2025

Vlastne teraz premýšľam že sa musím znova vrátiť ku tejto knihe lebo mám tiež teraz veľmi divné obdobie a divne rozmýšľam.

madeincssr
12. jan 2025

Neocakavaj spravodlivost, nic nezarucuje jej existenciu, v podstate existuje len nejaka statisticka spravodlivost. Veriaci su aspon inspirovani/"tlaceni" zit podla bozich prikazani a za to bud odmeneni alebo potrestani podla toho, ako zili tento pozemsky zivot. Neveriaci maju "len" moralne zasady (svedomie). Ale, opat statisticky, v oboch skupinach bude porovnatelne percento 'slusnakov' aj 'lapajov' - co treba chapat zas len "statisticky" (ze vacsinou su taki), lebo dokonale dobro ani dokonale zlo (ani dokonale cokolvek) sa v tomto svete velmi nevyskytuje. Mozno aj preto mame potrebu vzhliadat k niecomu, co je nad nami a je dokonale.

01zuzka01
12. jan 2025

Presne si opísala moje myšlienky, len som to nevedela vyjadriť. Som veriaca a čím ďalej tým viac to pociťujem rovnako. Túto diskusiu si možno mala hodiť do skupiny pre veriace mamičky. Je mi smutno že tiez to tak cítim ale neviem si pomôcť. Tiež by som chcela vysvetlenie. Že musím ďakovať vlastne zato že mi Boh pomohol sa dostat z nejakej sračky ktorú sám dopustil.
Príde mi to ako manipulácia , znižovanie sebavedomia človeka . Ja neviem. Chcem mať na to opačný názor fakt , zatiaľ len hľadám odpovede .

balerina2025
12. jan 2025

@01zuzka01 ja tiez istym sposobom suhlasim. aj s tebou a autorkou. ale zaroven ako clovek pocituje lasku je logicke ze obcas pocituje hnev.

llull
12. jan 2025

Mam to tak isto po jednej nádhernej sračke do ktorej som bola hodena... Keď chceš napíš mi správu.... Ja už trochu tuším ako sa z toho bludisko dostať a aký postoj zaujať ale je to s tým hnevom extrémne ťažké

balerina2025
12. jan 2025

@llull napises aj mne prosim

panonia
12. jan 2025

Veľké uznanie si zaslúžia mamičky vážne chorých detičiek, ktoré bojujú až do konca s pokorou. Z tých by si si mohla zobrať príklad.

janinah
12. jan 2025

Boh nam dal rozum a slobodnu vôľu.a 10 bozich prikazani.Staci toto pouzivat.podla toho žiť a na smrteľnej posteli bude za čo ďakovať.

jehocislo
12. jan 2025

Je ešte jedna stránka na internete ktorá sa mi veľmi pozdáva, je tam všetko zrozumiteľne vysvetlené. Ak by si chcela môžeš si ju pozrieť. Pošlem ti link. https://reinkarnacia.sk/reinkarnacia-teoria-vse...

procrastique
12. jan 2025

Ešte máš možnosť si uvedomiť, že pán boško neexistuje. Tým vlastne odídeš z kratšej cesty a nemáš sa na koho hnevať .

llull
12. jan 2025

Alebo tu pointu skúsim napísať tu. Pôvodný plán bol ten, že sme mali žiť už rovno s Bohom. Vlastne odpoveď na to čo píšeš je to čo sa stalo v "rajskej záhrade" (už ako to bolo v skutočnosti nikto nevie, asi je to len metafora pre lepšie pochopenie s hadom a jablkom). Čiže sme mali mať dokonalú a bezstarostnu existenciu v Božej prítomnosti. Ale z nejakého dôvodu sa prví ľudia rozhodli, že chcú "poznať dobro a zlo", že chcú robiť aj zlo, chcú si to vyskúšať a "byť ako Boh". Že nechcú len slepo počúvať Boha. A keďže máme možnosť slobodne sa rozhodovať, tak to Boh umožnil - poslal nás sem nech si to teda vyskúšame ale bude to obnasat to že naozaj spoznáme aj zlo aj utrpenie aj fyzickú smrť. Ale pôvodne to tak nemyslel, my sme si vybrali.
Všetko čo si napísala sú moje presné myšlienky, do bodky! A mňa ešte nasiera to, že okej, ale ja konkrétne som v tom Edene nezozrala to jablko, ja konkrétne som nemala možnosť sa rozhodnúť. Aj keď sa obávam že by som zlyhala asi rovnako ako oni. No a často myslím na to že ja som sa na svet nepýtala a že je to čisté vydieranie lebo keby sa aj rozhodnem to ukončiť tak zrejme idem do pekla a že to JE vydieranie. A raz som sa takto vnútorne nasierala a vytáčala sa tými myšlienkami až som akoby pocítila niečo ako "ale ja ťa milujem a až tak že som ťa povolal k bytu". Neviem to vysvetliť. Ako keby ma niekto "pohladkal" a že ale ja ti chcem dať tú večnú existenciu aby si bola večne v tej radosti... Fakt to neviem vysvetliť lepšie. Ale s týmto sa asi potyka veľa ľudí, obzvlášť ak sa ti stane nejaké strašné nešťastie.

katulienkax
12. jan 2025

@procrastique dalsia moznost je ze tento svet je nejka simulacia- matrix , a potom sa d vysvetlit aj vsetko to zlo co tu existuje, dokonca exisruje teoria ze vacsina ludstva su len nejake AI , co manipuluju touto vymyslenou realitou. Smrtou sa oslovodis z tohto sveta ale niektori tvrdia ze ide o slucku a opat s narodis do tohto sveta

procrastique
12. jan 2025

@katulienkax tiež v pohode varianta, určite pre myseľ priateľskejšia než to že pán boško stvoril svet a grátis pribalil smrť detí, choroby pre dobrých ľudí etc etc :D

llull
12. jan 2025

@llull bytiu, autocorrect

jana_eyre_2
12. jan 2025

Mňa by zaujímalo, ako by si si ideálne predstavovala svoj život, aby si necítila ten hnev? Čo ti chyba a vieš si predstaviť že potom by si bola spokojná?

annm81
12. jan 2025

Neviem, či ti pomôžem. Ale mne sa s negativitou sveta darí vysporiadať tým, že v žiadneho premýšľajúceho boha neverím. Svet je pre mňa neustála reťaz náhod a ako taký teda nemôže byť nespravodlivý, je len náhodný. Náhode sa dá pomôcť, niektorým zlým veciam sa dá predchádzať, dobrým ísť v ústrety. Základné okolností ovplyvniť nemôžeme, ale v rámci toho, ako nám náhodný "osud" rozdal karty, máme pomerne dosť možnosti, ako sa so svetom vysporiadať- z tej istej situácie môže niekto nevyťažiť nič a iný zasa veľa.

terezka1947
12. jan 2025

Nemyslím,že to má niečo s Bohom. Ty musíš mať nejaký iný problém,cítiš frustráciu,či máš naozaj zdravotný problém.
Neskúšala si psychológa?z čoho tvoj postoj vychádza,čo si prežila,atď...nie ja hanbou vyhľadať odbornú pomoc,prip.sa porozprávaj s niekým ,s nejakou duchovnou autoritou(podľa toho,ku ktoremu náboženstvu patris,teda ak vôbec)

autor
12. jan 2025

@annm81 Ahoj. Ďakujem za tvoj pohľad na svet. Je diametrálne iný než mám ja, čo je samozrejme úplne v poriadku a som rada, že ti tvoj vlastný pohľad pomáha zvládať negativitu tohto sveta.

autor
12. jan 2025

@terezka1947 Ďakujem za príspevok. Chápem, kam tým mieriš. "Ty musíš mať nejaký iný problém, cítiš frustráciu". Niečo v tom zmysle, to áno. Ale úprimne, aj keby nie, tak trápenie iných ľudí ma bude vždy mrzieť. Svoj príspevok som myslela hlavne globálne na celý svet, nie len na môj život.
Čo sa týka náboženstiev, nehlásim sa k žiadnemu. V minulosti som vystúpila z katolíckej cirkvi. Viem, že Boh (vyššia sila) existuje (na základe vlastných prežitých skúseností).

autor
12. jan 2025

@jana_eyre_2 Ďakujem za tvoje otázky. Veľmi dobré, na zamyslenie. Odpovede viac-menej poznám. Problém je, že aj keby bol môj život presne podľa mojich predstáv, ľudia vždy budú trpieť na tomto svete bez ohľadu nato, aký je môj život. Áno, chcela by som pomôcť iným ľuďom zmierniť ich trápenie, ale som si vedomá toho, že svet nespasím :D ak to takto napíšem. Myslím, že ma vždy bude mrzieť, že ľudia musia trpieť kvôli hladu, kvôli zdravotným problémom atd že si to Boh takto vymyslel...

pralinka25
12. jan 2025

nasla si si len obet.
nemas deti tak nevies ale poviem ti to na priklade Boh- clovek / rodic dieta mas dieta milujes ho najviac na svete. modre z neba by si mu zniesla. staras sa o neho, v noci k nemu vstavas prebalujes, tisis, krmis, s laskou ho ucis nove veci, hrate sa spolu, hodiny sa divas na jeho dokonalost. ste partaci, vidis sa v nom. vidis vsetko to krasne co by si mu chcela dat. chces ho ochranit pred bolestou, zradou, smutkom, nespravodlivostou.chces pre neho dokonaly zivot dokonaly svet. je jedno ze si mala brutal tazky porod, je jedno ze si skoro pri nom umrela, milujes to stvorenie. a ono rastie. objavuje nove veci. obcas chce vyskusat ake je to postavit si hlavu a nesuhlasit s tebou, obcas sa ti svihne v obchode o zem (preco ty si ho to nenaucila), obcas vylezie niekam a spravi si monokel, hrcu alebo si zlomi nohu, obcas ta oklame aj ked nema objektivny dovod. obcas sa v skole nenauci a obcas vyvedie nieco co nieje pekne ani ferove. v puberte ti povie ze mu absolutne nerozumies a ze ma svoj zivot. obcas prekroci rychlost a len tak tak sa vyhne nehode. obcas v skole opise test, chce vidiet a zazit vsetko. navstivi mozno menej bezpecnu krajinu, vystvera sa na nebezpecnu skalu, bude zavodnikom formule, zamiluje sa do nespravnej osoby a aj ked mu povies ze to bude boliet pojde do toho. a ty aj ked si si to predstavovala inak jedine co mozes urobit je ho nechat. zazit, vyskusat, vidiet. mozes tu byt len aby si ho znova utesila, znova pochopila a bola tu pre neho. ked sa trochu otrasie pojde dalej a kolobeh sa zopakuje.

pricina nasledok. hnev nikoho nikam neposuva.
kazdopadne som si viac ako ista z tvojho opisu seba samej ze v tom je choroba. vyhladaj pomoc ulavi sa ti a mozes byt napamocna trpiacim aj svetu.

ciernysokol
12. jan 2025

Vies, ze Boh existuje, asi aj to, ze existuje diabol. Nemyslim, ze za zlo na Zemi moze Boh. Ludia maju slobodnu volu, ak sa rozhodnu konat zlo, nik im nezabrani. Potom by to nebola slobodna vola. Deju sa aj veci, ktore ludia nesposobuju - choroby,povodne, katastrofy, vsetko ma svoj vyznam. Niekedy az ked prekoname tazku situaciu, prideme na to, ako nas zmenila, ze nam pomohla byt lepsim clovekom, otvorila nove dvere. Ked je cloveku dobre a je spokojny, malokedy sa meni. Kazdy mame nejake trapenia, treba rozmyslat, co sa nam zivot tym snazi povedat a tiez vieme pomoct druhym, to vsetko su dolezite veci. Ked sa zmenime, svet bude iny, ovela lepsi. A ja verim tomu,ze sme si presne vybrali pred narodenim, ze tu budeme a co priblizne budeme prekonavat.

Strana
z6