icon

Ako sa vyrovnávate s tým, čo sa deje na Ukrajine?

4. apr 2022

Ahojte, akým spôsobom sa dá spracovať to, čo sa tam deje ? Viem, že ten prvotný šok po začiatku vojny malo veľa ľudí, ja som sa s tým časom vyrovnala nejak tak, že "áno deje sa to, ale neviem to ovplyvniť, a jediné čo mi ostáva je žiť ďalej svoj život" - v zmysle že nemôžem byť teraz celé dni paralyzovaná hrôzou. To mi poradila aj psychologička, že treba si zamestnať myseľ a žiť svoj život. Samozrejme čo som ovplyvniť vedela som urobila - nakúpila som potraviny a poslala na hranice.. Ale po tom čo som včera a dnes videla zábery z Buče.....ani neviem opísať moje pocity, lebo to že som paralyzovaná hrôzou a zdesená sú slabé slová. Na ploche v jednej diskusii tu niekto hodil link na fotku, kde boli mŕtve telá, hore bolo vyzlečené 3ročné dievčatko....so zviazanými rukami a krkom.. ja som sa totálne zosypala.. Mám doma malé dieťa..dievčatko...Ako toto môže niekto urobiť ? Myslela som, že také veci páchajú len islamisti kdesi v Afganistane, že to je nevzdelanosťou/chudobou/radikalizmom.. Ale v Európe v roku 2022 ????? Neviem či sa ešte niekedy budem cítiť bezpečne tak ako pred tým. Píšem sem preto, lebo sa o tom nemám s kým porozprávať, je to ťažká téma, nikomu z blízkych sa o tom nechce hovoriť... Ako sa z bežných ľudí-vojakov, v priebehu jedného jediného mesiaca, stanú takéto monštrá ? Pred dvoma mesiacmi žili bežný život ako každý z nás, a zrazu páchajú toto, lebo môžu ?!

meluela
4. apr 2022

@deti95060810 Nezvyknem sa vulgarne vyjadrovat, ci uz osobne alebo pisomne. Nechavam si to na situacie, kedy je to priliehave. Toto je ta situacia.

zalka
4. apr 2022

@lelab01 napísala si zle, pretože si porovnávala neporovnateľné.
Mi chceš povedať, že na slovensku sa nič zlé cudzincom nestane? Že sa nemôžu stať obeťou trestného činu ako sa stal ten tvoj sused v cudzine?
Môže.
A ty ideš porovnávať trestný čin jednotlivca, s genocídou obyvateľstva počas vojny? Je to neporovnateľné, to porovnávaš mrkvu s hruškami.

dadis
4. apr 2022

@lelab01 Ty si dobre vytreta propagandou, teda

liljana
4. apr 2022

@lelab01 Uprimne. Kebyze idem okolo a niekto ta mlati, ci znasilnuje, pojdem kludne dalej a pozriem na druhu stranu. Ved zazivas iba to, co bezne davaju v mediach v krimi a zbytocne to prehanaju.

elisaeli
4. apr 2022

@lelab01 Je mi na grcanie z ludi, ako si ty. Zaobalit si mozog a vnimanie vlastnou hlupostou a nevsimat si utrpenie inych, to chce riadnu davku egoizmu. Smutne. Su stovky svedectiev, priame zabery z roznych miest, ale samozrejme, to je len vymyslene a prikraslene. Chod to povedat do oci tym ludom.

tina4931
4. apr 2022

@lelab01 presne. Ukrajina je a aj odjakživa bola krajina s obrovskou kriminalitou, drogami, pašeráckymi organizáciami a pod. Médiá vykresľujú zase len jednu stranu mince....Kamionisti by vedeli rozprávať

heln
4. apr 2022

ahoj, necitala som diskusiu.
nuz, je to velmi narocne na spracovanie, tiez nad tym rozmyslam ako to spracovat a vyrovnat sa s tym,
tiez som zhrozena spravami z buce, ale rozum mi zastava nad reakciou ruska, to oni nie.... tak ako ked bombardovali nemocnicu v mariupole, to nie oni, tam boli povstalci..... zbombardovane panelaky, hroby civilistov, to oni nie, oni utocia iba na vojenske ciele..... rozum mi zastava....
mna dostali fotografie z kyjeva, ked rodicia doniesli svojho 18 mesacneho Kyrila do nemocnice, po ostrelovani, videt tych rodicov ako placu nad svojim mrtvym synom... mam takeho syna doma, plakala som.
vtedy si vravim, skoda ze ti ludia nemali sancu pred tym ujst....
nepozerat spravy, precitam si par textoviek a koncim, viem ze viac by som nezvladla, zivot ide dalej, musime to ustat, aj ked to co sa deje je neskutocne priserne, musime zit svoje zivoty dalej, venovat sa rodine, chodit do prace.....
len dufam, ze to skoro skonci a tie zverstva budu rusom spocitane.

dadis
4. apr 2022

@tina4931 Esteze v Rusku je radost zit, ze. Co sa tam neodstahujes, ked si taka mudra..

liljana
4. apr 2022

@tina4931 My mame tiez mafianov, Mikulas Cernak vraj zavrazdil 70 ludi. To ma ospravedlnit, ze opiti vojaci popravia teba a tvoju rodinu?

nnnuuunnn
4. apr 2022

Kde nájdem fotku toho dievcatka? Ja aj keď cielene hľadám, neviem nájsť.

matabb73
4. apr 2022

Snažím sa nájsť nejakú strednú cestu, aby som aj bola v obraze, čo sa deje ale aj si zachovala duševné zdravie. Sledujem správy a reportáže, ale niekedy je toho na mňa už moc a na pár dní sa od toho vypnem. Podľa mňa nie je dobre ani si to veľmi pripustiť, čo je niekedy ťažké, ale ani strkat hlavu do piesku a tváriť sa, že sa nič nedeje. Skús si nájsť niečo na rozptýlenie, kde vieš vypnúť od tejto témy a prísť na iné myslienky. Šport, prechádzky v prírode, kino, filmy. Mňa vie veľmi dobre odpútať moja práca a seriály na Netflix. Keď si pustím seriál, realita zmizne. Aj prechádzka v prírode má na mňa takýto účinok.

elisaeli
4. apr 2022

@tina4931 Slovensko bolo v 90. rokoch taktiez krajina s obrovskou kriminalitou, drogami, pašeráckymi organizáciami a pod. Tak nas asi mal prist tiez napadnut iny stat, vyvrazdit ludi, zbombardovat mesta, znasilnovat a vyhladovat. Nic, nic na svete neospravedlnuje ohavnost tejto vojny a zverstiev, ktore su pachane.

kiwi3
4. apr 2022

@meluela zmaz tu nadavku z prispevku, lebo ti prorusky kamos modry konik zrusi konto

tina4931
4. apr 2022

@liljana Len hovorím, že na Ukrajine sa diali veci roky a zaujímavé, že ani jedného slováka to netrápilo doteraz. Ako tam živoril obyčajný chudobný ľud.

luuubik
4. apr 2022

Ako sa s tym vyrovnavame? Uplne presne rovnako ako doteraz - odkedy je svet svetom existuju vojny, utrpenie nevinnych, takto, ako teraz trpia Ukrajinci, tak vzdy trpeli a trpia mnohe ine narody, ja som sa nezobudila pred mesiacom, ze svet je extremne krute miesto ... Vedela som to aj bez toho, aby mi to servirovali na zlatej tacke 24/7. Je to strasne, ale tym, ze sa psychicky zosypem ziadne utrpenie nezastavim, moji blizki ma potrebuju silnu, nie psychicku trosku. Ak to nezvladas smer odbornik, lebo toto uz nie je o.k.

meluela
4. apr 2022

@tina4931 Nam tu mafian nechal zabit novinara. Je to dovod, aby nas susedna krajina napadla, znasilnovala a zabijala nase deti? Pozor, aby sa si to tam nezaskratovalo, mas nejako divne zapojene kabliky sudiac podla podivuhodnych logickych kotrmelcov.

liljana
4. apr 2022

@tina4931 Aj u nas sa diali kadejake veci. Hlinkove gardy s SS po potlaceni SNP vyvrazdili cele dediny pre pomoc partizanom. Hadzali zive deti do ohna. 2000 obeti. Ludia udavali zidov. Preto je u nas na socialnych sietach take zlahcovanie vrazdenia, lebo to mame v krvi. Kym sa nas nieco netyka, tak sa z toho smejeme a zlahcujeme to.
\https://refresher.cz/78999-Nacisti-a-Hlinkova-g...

tina4931
4. apr 2022

@meluela Vieš ty vôbec kto mal prsty v tej vražde a prečo? Práve o to ide, že načo chalan prišiel....Keby bol žil, tak sa možno na SK nedeje, čo sa deje a ako sa deje.

zuzanazu85
4. apr 2022

Všade je kriminalita,aj nacisti. Veď my ich máme aj v parlamente 🙄. Ukrajina je taky isty stat ako aj Slovensko, Česko, Maďarsko atď. Ale za to ,že sa jeden zmrd nevie zmieriť s tým,že mu už dávno ,,nevesta" Ukrajina zdrhla,že nie je Ukrajina ako ,,ritolezec" Bielorusko,s tým sa nevie niekto z Kremlaa zmieriť. Už nikdy Ukrajinu nezíska späť,ba aj tí, ktorí hovorili po rusky na Ukrajine,už hovoria po ukrajinsky. Žiadny nacisti,ani Bandera,tu si jeden zmrd zmyslel riešiť veci ako BARBAR.

liljana
4. apr 2022

Ale ako sa hovori. Ked vrazdili druheho, nezastala som sa ho. Ked potom vrazdili mna, ani mna sa nikto nezastal.

meluela
4. apr 2022

@tina4931 ty si iny pripad. chemtrails dneska asi prudko praskovali. (btw. mafian moze byt rovnako kocner alebo hascak ci iny zmrd, dosad si podla chuti)

pokojvdusi9
4. apr 2022

@nnnuuunnn Skus si nainstalovat ,,Telegram,,tam su autenticke zabery co sa deje koho hladaju atd...no len pre silne povahy

meluela
4. apr 2022

@kiwi3 jasne, nadavky to je fuj fuj, my take nerobime. popierat genocidu, to ano, ale pouzit nadavku na vytretu osobu ktora tliacha klamstva, to je nieco hrozne.

x_mery_x
4. apr 2022

Nemyslim na to, nesledujem to. Vobec ma to nijako nezasiahlo.

autor
4. apr 2022

@nnnuuunnn načo to chceš vidieť ?????

lucilaines
4. apr 2022

@tina4931 povedz mi prosim ta co je druha strana mince? Co je druha strana mince pri napadnuti inym statom, bombardovani nemocnic, znasilnovani, vrazdeni deti? Co prosim ta je druha strana mince? Co pre pana krala moze byt v tvojich ociach ospravedlnenim alebo opodstatnenym odovodnenim takehoto niecoho? Nie, nie je druha strana mince. Tak ako nebola druha strana mince pri vrazdeni zidov. Je to proste ciste zlo, ktore nema ospravedlnenie, nema druhu stranu mince a normalny clovek ho len odsudi. Potom su tu ostani ludia, ktori su bud tak zli a zvrhli alebo natolko sprosti, ze nevidia co im plieska rovno do tvare. Vyber si, do ktorej kategorie sa zaradujes. A potom prosim ta niekde zalez. Akoze naozaj uz mam toho dost tychto druhych stran mince a vlastneho nazoru kazdej ance z gauca co si mysli, ze odhalila svetove sprisahanie. Doteraz som si len plieskala po cele, ale uz to zacina byt naozaj nebezpecne a trwba to prestat tolerovat.

h2
4. apr 2022

Sledujem situáciu, nechcem a nebudem sa tváriť, že sa ma to netýka. A nedá sa s tým vyrovnať. Mala som presne rovnaké pocity, ako autorka: prvotný šok, keď to začalo, ten potom trochu ustúpil, prišla nádej, že bude dobre, že sa to urovná. Včerajšok všetko zmenil. Neverila by som, že ľudia v roku 2022 v Európe sú schopní niečoho takého. Dúfala som, že sme sa dostatočne poučili z druhej svetovej vojny, ktorá zase nebola až tak dávno. Dúfala som, že sme civilizovaní, že sme ľudskí. Som hlboko otrasená tým, že to tak nie je.

autor
4. apr 2022

Ďakujem za všetky odpovede. Tiež nesúhlasím so zľahčovaním a tie reči o "druhej strane mince" ma privádzajú do zúrivosti, ale ak to takto pôjde ďalej, diskusiu určite zmažú. Bola by som radšej, keby to zostalo pri konštruktívnej debate, a to ako spracovať tieto zverstvá, ktoré sa zrazu nedejú niekde ďaleko, ale kúsok od nás. Jasné že som sa nezobudila pred mesiacom že svet je kruté miesto, a rovnako viem že na Ukrajine sa bojovalo už dlho pred tým, ale fakt je ten, že zrazu to nie je "niekde ďaleko páchané radikálmi" ale je to kúsok od nás, kultúrne podobným ľudom ako sme my... Chcela by som vedieť, či sú to fakt zberba, čo toto páchajú. Poznám ten prípad o experimente kde vybrali bežných ľudí a kde jedna skupina sú akože dozorcovia a druhá skupina akože väzni, a tí ľudia ktorí hrali dozorcov boli zrazu krutí, bezdôvodne... Ale čo vedie človeka k tomu, aby urobil také niečo dieťaťu ? :(

autor
4. apr 2022

Ja sa snažím najlepšie ako viem žiť svoj bežný život. Ale nechcem pred tým zatvárať oči, a chcem byť informovaná. Tie zábery z Buče ma prevalcovali. Totálne. Nečakala som že také niečo uvidím, že sa dejú až takéto zverstvá. Že v tej vojne sa nezabíjajú len vojaci medzi sebou, ale cielene idú vraždiť a mučiť civilistov.
Asi som mala veľmi mylnú predstavu, že keby prišla vojna, tak sa niekde skryjem, ujdem. Ale tu vidno, že človek neujde nikam, nepomôže mu ujsť na dedinu, na chalupu, nepomôže mu skryť sa v pivnici. Nepomôže skryť sa v byte a dúfať že nás raketa netrafí. Toto ma tiež desí...
Čo ak sa raz ráno aj my zobudíme do vojny ? Čo potom ?

liljana
Autor odpoveď zmazal