icon

Ako sa vysporiadať s nepríjemnosťami kvôli priezvisku?

29. feb 2024

Ani neviem kde začať, môj dedko bol v zajateckého tábore, jeho rodičia o ňom nič nevedeli, ostatné deti im všetky zomrel tak sa asi dali na ďalšie dieťa. Takto mal dedko o 24rokov mladšieho brata s ktorým sa vôbec nestýkal. Aj keď bol iba o rok starší ako môj otec nevychádzali dobre.
On mal popri troch manželstvach niekoľko.pomerov a pol tucet nemanželsých detí. Neviem v akých podmienkach jednotlivé deti vyrastali asi ani z jedného sa nestal poctivý pracujúci chlap. Vyskytujú sa v krimi novinách, vyhlasuje sa po nich celoštátne pátranie, v fbc skupinách na nich upozornujú kvôli podvodom, niektorí sú právoplatne odsúdený za drogy, krádež, ubliženie na zdraví aj vraždu.
Máme nie práve slovenské priezvisko a to nám spôsobuje problémy. Mňa aj bratov sa často pýtajú napr aj na pracovných pohovoroch či nie sme príbuzný. Žijeme v maličkom mesta ľudia nás poznajú.
Ako by ste sa zachovali?
Priznám sa po smrti otca som navrhla bratom zmenu priezviska

vanilkovazmrzka
29. feb 2024

Na tvojom mieste by som si ja zmenila priezvisko. Je to ovela jednoduchsie ako ziadat od druhych, aby si meno menili oni.

kacena4
29. feb 2024

tiez mam priezvisko ktore sa v hojnosti pouziva v nasom meste hoci s nikym z nich nemam nic spolocne. tiez caste otazky k priezvisku usmejem sa a poviem len ze nie. dokonca sa mi stalo ze sme sa menovci stretli na skoleni... vibec neriesim meno

domkakvet
29. feb 2024

Je vela ludi co maju rovnake priezviska a vobec nie su rodina, ani nic spolocne nemaju, tak povec ze nieste rodina a hotovo.

danielahamar
29. feb 2024

Tiež sa prikláňam k zapretiu

pralinka25
29. feb 2024

@kacena4 @domkakvet @danielahamar ale oni podla vsetkeho nemaju uplne bezne a caste priezviko a v malom meste sa taketo veci dost tazko zapieraju. zmente si meno

letfenixa
29. feb 2024

@pralinka25 v malom meste, kde sa všetci poznajú, pomôže zmena priezviska?

pralinka25
29. feb 2024

@letfenixa tazko povedat. zas ked sa pytaju asi nevedia. ak by vedeli nepytaju sa jej.

zuzanka.zuzu
29. feb 2024

zmeň si ty. ak to bude pozitívna zmena možno sa pridajú aj bratia a všetci začnete s čistým štítom 😉

marsmykkok
29. feb 2024

Tiež v dedine kde žijem a aj v druhej sú z rovnakým priezviskom a nie som s nimi do rodiny, do rodiny som s tými, čo majú iné priezvisko... Ja by som povedala, že nie sme rodina, prípadne, že to registruješ že sú tie osoby v pátračke (ako všetci v meste) , ale nevieš o tom, že by ste boli rodina, iba ak veľmi vzdialená.

autor
29. feb 2024

@zuzanka.zuzu
@vanilkovazmrzka
V lete sa vydávam budem mať iné tak či tak

januska12323
29. feb 2024

Ja by som hovorila, áno sme rodina vzdialená alebo zaprieť.

autor
29. feb 2024

@kacena4 ja som musela zmeniť aj prácu, bolo to veľmi nepríjemné, lebo jeden s tých chlapcov zabil otca mojej kolegyne

lenkakravcova
29. feb 2024

Ja by som si z toho dôvodu meno nemenila. Váš otec bol dobrý človek (nepíšeš, že nie). Dieťa nenesie meno po štyroch a neviem kom ale po otcovi. Ak by sa má niekto na tých ostatných opýtal, povedala by som že sú rodina, ktorú nepoznám a meno mám po otcovi, ktorého asi aj oni poznali.

mikadooo
29. feb 2024

Ak máš ty s tým problém, zmeň si ho a bratom vysvetli prečo, ich riešiť nemusíš. Ak budú mať pocit, že ich priezvisko ovplyvňuje ich profesný život, možno sa tebou inšpirujú. Osobne si ale myslím, že neúspech na pohovoroch nemusí byť z dôvodu nevhodného priezviska. Každopádne, skúsila by som, veď to nie je zložitá záležitosť.

autor
29. feb 2024

@mikadooo V lete sa vydávam budem mať iné priezvisko

autor
29. feb 2024

Ľahko sa vám.to píše keď.nemáte v rodine vrahov a násilníkov.

autor
29. feb 2024

Navyše mojich rodinných príslušníkov si niekedy aj popletú. Po smrti matky vychovavali dedovho brata dedo s babkou, mal hroznú pubertu utekal z domu nebral brata ako autoritu, robil im napriek, nedonončil ani učňovku. Tak si občas ľudia myslia že bol dedovým synom, hovoria že ako ho babka zle vychovala.

petronelag
29. feb 2024

Tak nech si aspoň bratia zmenia priezvisko, môžu si dať napr. po mame.

domkakvet
29. feb 2024

@pralinka25 tak autorka sa vyjadrila, ze sa ide vydavat, tak ze vybavene.

ekira1
29. feb 2024

Pokiaľ sa pýtajú, nevedia to. Odpovedať nie, možno nejaká veľmi vzdialená rodina. Ak vás k nim priradili, zmena priezviska nepomôže..

enusamt
1. mar 2024

Na vsetky otazky o pribuzenstve hovorit nie.. leto je tu cochvila, tak budes od toho nadobro oslobodena. Drzim palce

petronelag
1. mar 2024

Len oni žijú v malom meste a tam sa ľudia poznajú, aj klebetenie funguje lepšie ako vo veľkých mestách.

gabrm
1. mar 2024

@autor
Alebo priznať pravdu,povedať že áno ,ste príbuzný a že aj ako rodina si veľmi pomáhate. A nech si na teba dávajú pozor,lebo takým je jedno či niekomu ublíži a pôjde znova do basy a podobne. 🤣🤣🤣

bylinka25
1. mar 2024

Nemôžeš vedieť, čo máme každá za osud, len to nepovieme.