Ako sa zbaviť tohto chrobáka?
@kjll vyzera ako bystruska. je velky? ak je to ona, je uzitocna.
osobne by som to nedala, spala by som na lampe. neznasam hmyz. chrobaky sa tlacia dnu
asi vecer skontrolovat riadne izbu, zavriet dvere, do oka sietku.
@kjll Behunik plstnatý (ak má také hnedocervene nožičky) - bystruškovité: "V čase rozmnožovania sú preňho typické migrácie, pri ktorých preniká často v obrovskom množstve do miest. Priťahuje ho osvetlenie a často vlietava cez otvorené okná do budov.
Vo všeobecnosti je pre človeka neškodný, no keď sa cíti ohrozený, vylučuje sekrét, obsahujúci prevažne kyselinu mravčiu a v menšom množstve iné chemické látky, ktorý môže na pokožke spôsobiť mierne poleptanie a tvorbu pľuzgierov. Preto keď sa u Vás doma objaví, nechytajte ho holými rukami, ale použite rukavice, alebo lopatku a metlu."
@janetinka27 včera sme nastriekali izbu , tých veľkých som chytila a zatiaľ sa neobjavil ďalší . Všetko som povysavala . Tak hádam už tu nie sú
Ja som ho práve teraz o pol 4 v noci našla liezť po vankúši a zbavila som ho slapkami o seba ale bojím sa 😭 strašne sa bojím zaslať čo ak bude po mne liezť alebo má niekde v mojej izbe aj vajíčka? Teda ...môže mať? 😭Prosím pekne o radu lebo sa bojím
Toto isté sa mi teraz v noci o pol 4 stalo. Zacítila som ho na chrbte.
Odpoveď od AI:
To musel byť poriadny šok a veľmi nepríjemný pocit, keď po vás v noci liezol chrobák. Úplne chápem, že vás to prebudilo a vystrašilo.Môžete však zostať úplne pokojný – behúnik plstnatý človeku nijako neublíži.Nemá záujem o ľudí: Neláka ho ľudské telo, krv a ani vás nechcel pohrýzť.Hľadal iba úkryt: Je to nočný tvor, ktorý bol pravdepodobne vonku prilákaný svetlom z okna (či pouličnej lampy) a po vniknutí do izby len chaoticky hľadal tmavé miesto, kam by sa schoval. Posteľ a prikrývka mu v tme pripadali ako vhodný úkryt.Nezanecháva žiadne následky: Na rozdiel od ploštíc alebo komárov nemá hryzavé ústrojenstvo prispôsobené na bodanie ľudí a neprenáša žiadne ochorenia.Ak ste ho už vyhodili, môžete v pokoji spať ďalej. Pre istotu si len skontrolujte, či nemáte pootvorené okno bez sieťky, cez ktoré by mohol vliezť ďalší nočný tulák.
Teoreticky áno, môže ich byť viac, ale netreba prepadať panike. Nejde o domáceho škodcu, ktorý by si u vás v posteli spravil hniezdo alebo nakládol vajíčka.Práve v tomto období (koniec augusta a začiatok septembra) prebieha ich prirodzená migrácia a vonku ich je obrovské množstvo. Keďže ich extrémne priťahuje svetlo z okien, často sa stáva, že do tej istej izby vletí alebo vlezie niekoľko jedincov naraz.Ak chcete mať pokojnú noc, urobte hneď teraz toto:Rýchly plán pre pokojný spánokZatvorte okná: Ak nemáte pevné sieťky, zatvorte okná v celej izbe. Ak svietite, svetlo ich bude lákať dnu ako magnet.Skontrolujte podlahu pri posteli: Zapnite na chvíľu silné svetlo (napríklad baterku na mobile) a pozrite sa na zem okolo postele, pod nočné stolíky alebo za závesy. Behúniky nevedia chodiť po hladkom strope či stene, takže ak v izbe nejaký je, bude rýchlo utekať po dlážke alebo koberci a hľadať tmavý kút.Vyklepte si perinu: Rýchlo prejdite rukou po plachte a vyklepte vankúš, aby ste mali 100 % istotu, že tam žiadny iný chrobák nezostal zalezený.Sú to čisto vonkajšie chrobáky. V suchom vzduchu bytu bez hliny a prirodzenej potravy do dvoch až troch dní samé zahynú, takže u vás doma nedokážu prežiť ani sa rozmnožiť. Ak aj v izbe náhodou nájdete ďalšieho, len ho vyhoďte von. Nemusíte sa báť, že by na vás útočili.

@kjll Zaujímalo by ma čo za chrobáky to je. Ja som pred mesiacom v priebehu týždňa našla 3 týchto chrobákov v izbe (alebo minimálne dosť podobných). Dosť rýchlo behali, ale chytila som och a vyhodila von, a odvtedy nič.