icon

Ako si overiť identitu nájdeného nezvestného príbuzného?

25. jún 2025

Dámy ako by ste postupovali? Našli nášho príbuzného po 20 rokoch, už tu bol vyhlásený za mŕtveho, hľadal ho aj Interpol, teraz ho údajne našli reálne mŕtveho. Nič viac nevieme, vraj ak chceme môžeme ho dať previesť a pochovať a ak nie, bude pochovaný tam (asi mestom? Ako bezdomovec???). Lenže nemôžeme vycestovať, dali by sme iba splnomocnenie pohrebnej službe - všetko už máme zistené. Stále sa ale medzi sebou doma rozprávame - ako vieme že to je on? Nechápte ma zle, ale ako sa to da preveriť? Čo ak niekto zneužil jeho údaje ak bol bezdomovec? Je to sok a nevieme či sa to nejako da zistiť alebo čo…

janka_23
25. jún 2025

Však dajte urobiť testy DNA, nic spoľahlivejšie snáď neexistuje

kavasmliekom
25. jún 2025

Asi to vyznie hlúpo, ale 20 rokov je pre vás mŕtvy, tak by som neriešila, či je to teraz skutočne on, alebo nie. Dôležitého človeka vo svojom živote by som hľadala a chcela mať blízko pri sebe, pochovaneho dôstojne už vtedy, vtedy ste nezistovali, nepotrebovali vedieť, koho skutočne vyhlásili za mŕtveho......zrejme to bol pre vás len niekto.

viestta
25. jún 2025

na zaklade niecoho ho identifikovali, nebude to len podla dokladov. Dajte si spravit DNA testy, ale neviem ci to nezaplatite. A urnu z popolom mozte nechat dorucit na Slovensko a pochovat kde vy chcete. Je to lacnejsie a jednoduchsie ako prevoz ostatkov.

viestta
25. jún 2025
@kavasmliekom

Asi to vyznie hlúpo, ale 20 rokov je pre vás mŕtvy, tak by som neriešila, či je to teraz skutočne on, alebo nie. Dôležitého človeka vo svojom živote by som hľadala a chcela mať blízko pri sebe, pochovaneho dôstojne už vtedy, vtedy ste nezistovali, nepotrebovali vedieť, koho skutočne vyhlásili za mŕtveho......zrejme to bol pre vás len niekto.

@kavasmliekom nezvestnu osobuvyhlasuje za mrtveho sud, za prisne stanovenych podmienok, ktore musia byt splnene. Nemysli si, ze nejakeho mrtveho vyhlasil za mrtveho miesto ich pribuzneho.

kavasmliekom
25. jún 2025
@viestta

@kavasmliekom nezvestnu osobuvyhlasuje za mrtveho sud, za prisne stanovenych podmienok, ktore musia byt splnene. Nemysli si, ze nejakeho mrtveho vyhlasil za mrtveho miesto ich pribuzneho.

@viestta ja som to nemyslela tak. Ale ze nikto nepatral ďalej, boli zmiereni s tym, že je mŕtvy.

autor
25. jún 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom ??? Čo to píšeš? Každý ho hľadal, neviem koľko máš rokov a či si vôbec pamätáš aká bola doba, ale mali sme chodiť po celom Anglicku a hľadať kde je? Nenašiel ho ani Interpol a vyhlásili ho za mŕtveho po rokoch nezvestnosti, na základe čoho usudzuješ, že to bol “len niekto”? Nehnevaj sa, ale je to urážlivé

janka_23
25. jún 2025

Nerozculuj sa, jediný spôsob ako zistiť ci je to on su testy DNA

kavasmliekom
25. jún 2025

Tak mu dajte spraviť DNA, ak neveríte, že to môže byť on.

autor
25. jún 2025
@janka_23

Však dajte urobiť testy DNA, nic spoľahlivejšie snáď neexistuje

@janka_23 Problem je, že na prevoz zostávajú 3 pracovne dni, dnes sme sa to dozvedeli, keď chceme zariadiť papiere, na nič už v podstate nezostáva čas. Zlá situácia …

autor
25. jún 2025
@viestta

na zaklade niecoho ho identifikovali, nebude to len podla dokladov. Dajte si spravit DNA testy, ale neviem ci to nezaplatite. A urnu z popolom mozte nechat dorucit na Slovensko a pochovat kde vy chcete. Je to lacnejsie a jednoduchsie ako prevoz ostatkov.

@viestta Riešili sme už prevoz zabalzamovaneho tela minulý rok, čo sa tyka tohto už žiaľ máme skúsenosti… budem ešte zajtra rýchlo zisťovať akékoľvek informácie, ale poslať pohrebnú službu do UK po telo a čakať, kto tam je 😳 verím, že asi on… ale rozumieš

mondolina
25. jún 2025

pri nájdení nezvestnej mŕtvej osoby sa vždy robia DNA testy. a tie niečo trvajú. previesť ho môžu, ale pochovať nie.
kamarátke tiež brali DNA keď si mysleli, že sa našiel ich otec. nebol to on.

autor
25. jún 2025
@mondolina

pri nájdení nezvestnej mŕtvej osoby sa vždy robia DNA testy. a tie niečo trvajú. previesť ho môžu, ale pochovať nie.
kamarátke tiež brali DNA keď si mysleli, že sa našiel ich otec. nebol to on.

@mondolina Neviem ako to funguje, ale v UK bol “nikto” a skutočne doklady nepoužíval aby ho nenašli…? alebo ako tam vôbec žil 20rokov? Príde mi to neuveriteľné… Vraj zomrel presne pred týždňov, možno robili práve DNA testy, dnes sme sa to dozvedeli, musím ešte zajtra pozisťovať ale máme veľmi malo času

mondolina
25. jún 2025

a ako prišli na vás keď skutočné doklady nepoužíval?

autor
25. jún 2025
@mondolina

a ako prišli na vás keď skutočné doklady nepoužíval?

@mondolina Kontaktovali jeho syna (ale ako k nemu prišli?) a podali základné informácie kde je, príčina smrti a že ak nebude prevezený do utorka, bude pochovaný tam (asi ako ľudia bez domova alebo ti, ktorí nemajú nikoho, kto by ich pochoval). Syn vzhľadom k situácii nemá záujem nič riešiť ale moja rodina by prevoz chcela zaplatiť. Budem sa snažiť zistiť čo najviac, dám určite vedieť ako to dopadlo.

lintu
26. jún 2025

Snáď sa vám skoro podarí zistiť, či je skutočne váš, lebo prevážať niekoho len tak hore-dole.... Aby ste si ešte ďalšie zbytočné problémy nenarobili.

dadis
26. jún 2025

Ak nechce syn riesit prevoz, preco sa do toho starate? Tomu cloveku ste 20 rokov nechybali a teraz ho chcete prevazat? Ja by som si take starosti nerobila. Okrem ineho su to pomerne vysoke naklady na prevoz

som_realistka
26. jún 2025

Si si ista, ze vas niekto nechce vyuzit? Cele je to nejake zvlastne, ale preco to neriesi jeho syn? Osoba zomrie, pred tyzdnom, nepouziva doklady ale identifikuju ho, kontaktuju syna. Ale riesit to mate vy ale rychlo rychlo, zostavaju iba tri dni.

larisa
26. jún 2025

Je čudné a podozrivé ,že máte iba tri dní času . Idete vy všetko platiť prevoz tela a nie ze niekto určí že to je ten váš . Nenahlila by som sa. Treba si to overiť či zosnulý je skutočne ten váš človek. A nie rýchlo ,rýchlo len tri dni máte čas. Zrejme nejaký podvod v tom bude.

autor
26. jún 2025
@dadis

Ak nechce syn riesit prevoz, preco sa do toho starate? Tomu cloveku ste 20 rokov nechybali a teraz ho chcete prevazat? Ja by som si take starosti nerobila. Okrem ineho su to pomerne vysoke naklady na prevoz

@dadis To nechám na jeho súrodencoch, neprináleží mi starať sa do toho či áno či nie, na jednej strane rozumiem, na druhej strane vôbec nevieme čo sa dialo a je tu aj nejaké morálne hľadisko… uvidíme

autor
26. jún 2025
@som_realistka

Si si ista, ze vas niekto nechce vyuzit? Cele je to nejake zvlastne, ale preco to neriesi jeho syn? Osoba zomrie, pred tyzdnom, nepouziva doklady ale identifikuju ho, kontaktuju syna. Ale riesit to mate vy ale rychlo rychlo, zostavaju iba tri dni.

@som_realistka Vôbec neviem. Táto situácia mi príde ako z filmu a v živote by som nevsadila ani 1€ na to, že takéto niečo budem v živote riešiť. Ak zomrel minulý týždeň, je tiež nejaká lehota dokedy ho treba pochovať, takže mi to nepríde až tak zvláštne, riešili sme minulý rok pohreb aj s prevozom a tam nám na to dali napríklad tiež asi iba 2 dni, našťastie sa to stihlo a všetko bolo ok.

vevesh
26. jún 2025

V zahranici nemusi byt do 3 dni clovek pochovany. Normalne su tu pohreby s telom o 2-3tyzdne po smrti. Takze by som si naozaj preverila, ake si moznosti. A este je moznost pochovat ho lacno tam a ked budete mat dna testy, exhumovat a previest pozostatky na sk (ano, da sa to tiez, ale je to papierovacka, o nic mensia ako prevoz pozostatkov zo zahranicia).

katkaseiner
26. jún 2025

ja budem za tu skepticku... 20 rokov o niekom neviete a teraz platit jeho prevoz domov aj ked nemate skutocnu istotu ze je to on.... za mna by ho mohli tam pochovat a hotovo... tomu cloveku ste evidentne nechybali a nechybal mu ani vlastny syn...preco? neviem, ale 20 rokov nie je tyzden, nezbehne to ako voda... syna chapem a zachovala by som sa rovnako.

annm81
26. jún 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom predpokladám, že keď ho vyhlasovali za mŕtveho, nemali žiadne telo, takže nepotrebovali zisťovať "koho vyhlásil súd za mŕtveho". Útočiť takto na autorku je ozaj neopodstatnené.

Autorka, píšeš že syna kontaktovali ako prvého. Kde žije on? Je tiež v UK? Aj keď pohreb riešiť odmieta, možno by ste ho mohli požiadať o vzorku na test DNA. Kto syna kontaktoval? Polícia? Osobne by som zavolala späť a pýtala si informácie, na základe čoho určili jeho totožnosť. Udivuje ma, že vám to nepovedali.

Viem, že je to pre teba náročná situácia, ale ak by si sa dozvedela, ako ho identifikovali a nebolo by to pre teba zaťažujúce, mohla by si to sem napísať. Celkom by ma to zaujímalo.

jakubrianka
26. jún 2025

Overenie, či zosnulá osoba nájdená v Anglicku po 20 rokoch nezvestnosti je naozaj príbuzný, sa dá urobiť niekoľkými spôsobmi – podľa toho, aké informácie a dokumenty máš k dispozícii. Tu sú hlavné kroky:

---

### 1. **Identifikácia cez oficiálne dokumenty (ak existujú)**

Ak britské úrady identifikovali osobu, môžeš požiadať o:

* **Úmrtný list (death certificate)** – dá sa požiadať cez [[https://www.gro.gov.uk/|General Register Office (GRO)]].
* **Policajnú správu alebo výsledky vyšetrovania** – napríklad cez **Coroner's Office** (koroner, ktorý vyšetroval úmrtie).
* **Doklady o totožnosti nájdené pri osobe** – pas, vodičský preukaz, poistné karty atď.

---

### 2. **Porovnanie biologického materiálu (DNA test)**

Najspoľahlivejší spôsob:

* **Kontaktuj britské úrady alebo políciu**, ktorá prípad riešila, a informuj ich, že si potenciálny príbuzný.
* Požiadaj ich o možnosť **urobiť DNA test na porovnanie** – buď prostredníctvom oficiálneho genetického laboratória, alebo forenzného oddelenia.
* Môžeš byť požiadaný poskytnúť vzorku DNA (napr. cez sliny alebo bukálny ster).

Ak máš podozrenie, že ide o tvoju rodinu, polícia (alebo koroner) by mala byť schopná sprostredkovať túto analýzu – často zdarma, ak ide o vyšetrovanie nezvestnej osoby.

---

### 3. **Overenie podľa dokumentov, fotiek, tetovaní alebo osobných vecí**

V niektorých prípadoch môžu pomôcť:

* **Stomatologické záznamy** (ak existovali v minulosti)
* **Fotografie osoby vs. nájdeného tela**
* **Osobné predmety** nájdené s telom – šperky, oblečenie, listy
* **Zvláštne znaky** – jazvy, tetovania, výška, farba vlasov

---

### 4. **Vyžiadaj informácie z Britskej polície alebo ambasády**

* Môžeš kontaktovať **britskú políciu** alebo **koronera**, ktorý vyšetroval prípad.
* Pomoc môžeš požiadať aj cez **slovenskú ambasádu v Londýne** – môžu sprostredkovať kontakt s príslušnými úradmi.

---

### 5. **Ak je to možné – porovnanie s databázou nezvestných osôb**

Ak si túto osobu pred rokmi nahlásil ako nezvestnú, mohla byť zapísaná v medzinárodných databázach (Interpol, britská polícia). Porovnanie s týmito záznamami môže pomôcť pri identifikácii.

---

Ak mi povieš viac podrobností (napr. či ide o osobu vedenú ako nezvestnú na Slovensku, či britské úrady už potvrdili identitu, či máš nejaké dokumenty), môžem ti pomôcť s konkrétnymi inštitúciami alebo postupom.

https://chatgpt.com/

zic
26. jún 2025

Tak ked ho hladal interpol, tak asi mali v databazach info o nom (fotku, mozno dna, odtlacky, poznavacie znamenia)... tak tak asi prisli na to, ze by to mal byt vas pribuzny (kontaktovali syna, lebo k takym kontaktom policia ma pristup)... na tom mi nepride nic zvlastne (ak vas kontaktovala realna policia / urady nejakej krajiny a nie NIgerijsky princ)...