Ako správne používať slová von a vonku?
Prave mam zapnute spravy, kde skolacka povedala, ze pojdem s kamoskami vonku. Skolacka, chodiaca stale do skoly a nevie spravne sklonovat. Predpokladam, ze takto nespravne to pocuje doma.
Takze pripominam pre tie, ktore to stale nevedia:
Citujem z jazykovednej poradne:
Ako sa správne používajú slová von a vonku? Napr. Bola som von/vonku. Idem von/ vonku.
Odpoveď:
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (niekam). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (niekde). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia bola som vonku (t. j. niekde) a idem von (t. j. niekam).
Otázka z 07. 02. 2013 bola zodpovedaná dňa 12. 02. 2013
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1787/#ixzz8z23...
Ale to su rozne zvyky ktore si doma oslovujú.Rec nebola vsasde rovnaká,len nejake vynimky si povedali ze sa to bude pouzivat tak.Neries kazdy ma doma svoje zvyky,ani mi tu neriešime tvoje.Mne je luto ze dialekty vymierajú.Jazyk moze byt rozmanitý.Aj hovorim idem do doktora a nie k doktorovi,alebo idem si po po pero,nie pero🙂 A to este nehovorím nasim nárečím kde tisíc sa vyslovuje tvrdo nie mäkko😉
Veľa ľudí nevie ani gramatiku. A to sú dospeli ľudia. Inak toto je fakt veľmi dôležitá info. Myslím si, že väčšina Slovákov má dôležitejšie problémy.
@martinadomianova na modrom koniku sa smu riesit len desiate do skoly, pancuchy do skolky? Ved su tu matky, ktore vychovavaju deti, kontroluju im ulohy.
Pre teba to dolezite akoze nie je, ale mas nutkanie sem napisat? Z akeho dovodu? Aby si mi napisala, ze vacsina Slovakov ma dolezitejsie problemy? Ano ma, lebo ti, ktori sa nevzdelavaju, volia tuto bandu, ktora nam vladne. Zatiahla som do tejto diskusie politiku, moze byt?
Lenže v bežnej reči sa používajú aj hovorove slová, slang, narecia a neviem čo všetko... Málokto sa v bežnej reči vyjadruje dokonalo spisovne .. mne sa to tiež nepáči, trhajú mi niektoré slová uši, ale tak človek by mal vedieť prepnúť z režimu "domácej" vravy do režimu spisovného vyjadrovania,keď je treba ...
Mne narecia nevadia pri beznej komunikacii. Ale vadia mi pri oficialnej komunikacii, napr.na uradoch , pracovnych stretnutiach a hlavne u moderatorov a redaktorov v TV. Ja som napr."trnafcanka", rozpravam zvacsa spisovne, ale, je tu to "ale", nedokazem prirodzene zmakcovat, snazim sa, ale pocut to je, jednoducho ta tvdost v slabike "ne" zostane, ak ju primakcim, vyzera to neprirodzene a nejde mi to "z huby", ako sa po nasom povie na "neoficialnej pode". Tak isto , ako pocut, ze ide o "pastikara", jednoducho, to pocujem, ze je z BA, aj ked sa velmi snazi a pouziva spisovne slova, aj sklonovanie.
Na tento trápny výlev nebudem ani reagovať.
@mk1111111111 prizvuk je ina vec. Tu ide tu skor o nespravne pouzivanie slov. Pochybujem, ze pouzijes v oficialnej komunikacii trnavske slova "dzedzina" a "skvarelina". Pouzila by si to tu na modrom koni? Urcite nie, a tieto von a vonku, pri more, do doktora tu uzivatelky modreho kona pouzivaju nespisovne veselo denne. To nevedia, ze si to maju pouzivat doma v rodnom kraji?
@martinadomianova nemusela si vobec reagovat v tejto diskusii, ked ta nezaujima.
A niekto na takej úplnej sprostosti založí diskusiu.
@martinadomianova a niekto, kto to povazuje za sprostost ma silne nutkanie stale pisat. Zaujimave, vsak? Mna sa pytali, ci nemam co robit, ked som zalozila tuto diskusiu. A ty tiez nemas co robit, ked pises do diskusie, ktora je sprostost a nezaujima ta?
Mne to nevadi, ze to tu pouzivaju. Tu nie sme na "oficialnej pode". Medzi kamaratkami sa tiez nezblaznim, ak mi nieco trnavske ujde, tu sa skor na tom zabavim a zistim, ake je Slovensko male a predsa je tu tolko odlisnosti-nareci a su rozne urovne ludi, niekto sa nenauci spisovne vyjadrovat nikdy, zial, mozgova kapacita mu nedovoli, ale, za to nemusi byt zly clovek a nebudem ho "sposobovat"
@mk1111111111 super👍
Ja sa len čudujem koľko jebnutých ľudí žije na Slovensku a koľko ľudí rieši úplné prkotiny.
Nemám problém s tým, ak sa upozorňuje na chyby, tiež to považujem za dôležité. Ale že to robí niekto, kto nevie význam slova “skloňovanie” a použije ho v zlom kontexte, mi príde úsmevné 😄 Takže autorka najprv zapracuj na sebe a na svojej slovenčine a potom sa môžeš rozčulovať nad ostatnými
@martinadomianova ako pisala @h2 toto je boj s veternymi mlynmi
@evka52 vysvetlila som vyssie, dakujem za pochopenie
@kitycat Vážne je podľa teba horšie, keď ľudia nevedia písať v množnom čísle prídavných mien mäkké i? Konkrétne toto je niečo, čo by sa podľa mňa malo dávno zrušiť, nemá to vôbec žiadne opodstatnenie. Podobne, ako sa voľakedy písalo "muži robili, ženy robily". Zbytočnosť, tak sa to zrušilo. Taký Angličan napíše "good" a má vybavené. Slovák, chudák, môže toto slovo preložiť minimálne 15 rôznymi spôsobmi (skloňovanie, rody...). Prečo má byť jeden chlapec dobrý, zatiaľ čo viacerí sú dobrí? Z akého dôvodu?
To mas tazke, ked vyriesis jedno, vyskytne sa iné. Povie ti, ze ide von. Ze bola vonku. A potom neskor, kam ides? Domov na byt, domov na dom.
Akoby byvala na streche.
A do lekara. To je uz kapitola sama o sebe.
Je to utopia toto vyriesit.
Sme Slováci, snáď je normálne ovládať spisovnú slovenčinu. Ja rada čítam tieto diskusie, pripomeniem si, čo zabudnem 😀 len sa čudujem, čo núti to tu čítať a prispievať, keď je to diskusia o ... a plná nevyžiadaných rád. Pretože písať, že sa má venovať iným témam, nie je nevyžiadaná rada 🫢
Citujem:
Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave.
Rada by som sa opytaa, ci:
"Mam tu ist riesit..." je 100% spisovne
Presne ja to takto používam🫣😅🤘Som tak zvyknutá z domu a už snáď 15 rokov sa to snažím zmeniť, no zvyk je fakt železná košeľa.🤭 Spadam do kategórie, ktorú si vylúčila, vie a nepoužíva. 😇
Je však pravdou, že odkedy mám dcéru, dávam si na to oveľa väčší pozor.
A niečo na to “pri more” nemáš? Žeby si založila ešte jednu takúto diskusiu. 🙏🫢 Mne to trhá usi, cely kraj je tým zamorený 🤣 Ani po desaťročiach som si nezvykla. Dcéru sa snažím krvopotne od toho uchraniť, a ona uz od 2 rokov ako pri - tak pri. No ďalšia do kategórie, čo ti poviem. Ešte i keď o tom diskutujem s nejakými mladými či starými pákami, nechápu, o com vôbec točím. Buď tvrdia, že tak vôbec nehovoria alebo že tak je to predsa správne 😅
@opica_skorica ja som pouzivala medzi svojimi "dneska" 😃
@eva8 Zamýšľam sa a logiku nevidím. Medzi "dobré dievča" a "dobré dievčatá" rozdiel v jednotnom a množnom čísle prípravného mena nie je. Tak prečo v mužskom rode je? Lebo je tam i/y, ktoré môže byť tvrdé, aj mäkké, tak prečo to ľuďom neskomplikovať, kdežto e má len jeden tvar, nemáme mäkké a tvrdé e? Ak tam vidíš logiku, budem ti vďačná za vysvetlenie.
@eva8 a robis to tak pravidelne? Aj dneska aj vceraj a aj zajtraj a aj pozajtrechy budes tak vraviet? 🫣🤪🤣🤣🤣🤣

mňa najviac vytáča,keď počujem,ako niekto povie ZO mnou,alebo ZO mňou............kriste pane,za toto by som mu napchala mikrofón do úst....lebo teda okolo mňa to ľudia nehovoria,to iba počujem v rádiu alebo na sockách