Ako to máte s koníčkami?
Viete sme s detmi denno denne, od rana do vecera, ziadny cas cez den, tak po desiatej-jedenastej je cas ale to tak na Netflix ale realne uz nic. Ked ma clovek zalubu, u mna stare pocitace, tak vieme o koho ide, vsakze 🙂 No tak ma to dnes napadlo. Zena cely den prec, cez tyzden mam konferencie, stale programovanie, navarit, po deti, na ihrisko, upratat, vkuse umyvat ruky nech to za NB nemam mastne, hore dole kopec deti riesit, von, dnu, niekedy ked maju kamaratov kazdy zo 1-2-3 ci naposlady +5 kusov to je mala a ked sme vonku nahanat kde pri ktorej bytovke su 3 kusy pri inej druhe 2 kusy a tak, ze ked si po nich pridu tak nech nie som blby ze neviem kde kto je, dnu doma zase kopec deti ked pridu, aby sa nebili a tak... No nie je casu na nic a keby aj tak zacnem nieco opravovat, pajkovat to potrebujem 123 veci a kazdu ti zacnu roztahovat, spajkovacka ma 350 stupnov to pozerat a mam zapnuty mikroskop ci priblizovacie okuliare takze dodaleka nevidim, vsetko to sa neda ustriehnut takze 0 bodov vysledok, nieco skompletovat, ci nieco zacnem ine, lepit (lebo vsetko je znicene viete 🙂 ) rezat, vrtat, polku deti to nezaujima polka to roztahuje... No chapete, k zalube sa dostanem tak raz za mesiac o polnoci. Ako to berie partner? Ze vlastne ta zaluba vas az tak nebavi a je to zbytocny zrut miesta/casu/penazi?
Vycerpalo ma precitat to do konca a ani neviem co som vlastne citala.
Som sa snazil to popisat zrozumitelne 🙂 No...
@vanilkovazmrzka a ja som si myslela, že len ja som nechápavá 😀
ja nerozumiem na co sa stazujes resp. co sa pytas -
pytas sa na to, co hovorim na konicek mojho muza, ktory je drahy a mne nedava zmysel? no nic, je to jeho konicek a ked mu robi radost a nas rodinny rozpocet to zvlada bez skrtov na rodine, nech ma konicek aky chce
pytas sa na to, ako si najst viac casu na konicek? no to treba riesit s manzelkou, kedy bude s detmi a bude na nich davat pozor, aby si sa mohol venovat konicku alebo sa pytas na nazor na nieco, co som nepochopila z tvojho prispevku, tak v tom pripade skus prosim polozit otazku inak
Tak ako to riesite ak konicek vyzaduje cas ci miesto ci sustredenie ci peniaze ale vlastne pre deti na to nemate ani miesto ani cas (ok, peniaze by sa kusok aj nasli ale potom naco?) Cakat kym deti vyrastu? 10 ci 20 rokov?
tak si najdi miesto, kde sa mu venovat vies, zamkni sa v garazi, na povale, v pivnici 🤷♀️ prenajmi si garaz, ....a dohodni sa s partnerkou, kedy bude s detmi ona
@petamich Nebude, ma vela svojej prace. Takze ci su deti na prazdninach ci su chore, ci co ci je den, noc, ci dlhsie v praci tak som s nimi stale ja a popri tom moja praca lebo mozem pracovat z domu takze je jasne kto s nimi ostava...
(ci je pracovny tyzden ci je vikend ako teraz)
@zirafienka "a ja som si myslela, že len ja som nechápavá"
Tu som to na konci riesil:
Ze vlastne ta zaluba vas az tak nebavi a je to zbytocny zrut miesta/casu/penazi?
tak bavi alebo nebavi? ak az tak nebavi a navyse nemas priestor, tak si si to vyriesil sam a uprimne nerozumiem ake odpovede cakas a ak ta to bavi, tak sa treba s manzelkou porozpravat a dohodnut, ako zmenite chod domacnosti tak, aby si aj ty mal cas na seba a svoje konicky
tak partnerka je tiez rodic, neexistuje, ze ona nema nikdy cas byt s detmi, tam sa treba dohodnut.. a potom dobry postreh, ze pockat, kym deti vyrastu.. a nemyslim, ze to musi byt hned desat rokov.. alebo tiez inak pristupovat k vychove, dohodnut sa s detmi na pravidlach, aby si ich nemusel zhanat, kde su, aby ti neroztahovali tvoje veci.. to sa hlavne s vacsimi detmi da v pohode
@petamich Bavi a velmi. Ale nemam poriadne cas ani priestor.
Takze mozem na to mysliet popri ostatnom ale realne co? Nie je na to cas a vsetko mi stoji. Uplne nerealne ze by som mal 2-3h denne ze by som sa niecomu povenoval. Potrebujem sa na to sustredit, postudovat manualy, nieco skompletovat alebo mat pevnu ruku ze ma nik nevyrusi aspon kym je denne svetlo. A to nehrozi.
Takze jedine co mozem sa na niektore veci pozerat a kochat na chvilku. Ale nic s tym poriadne nevyriesim co by som chcel.
No a to vlastne zaluba je tymto sposobom len platonicka... Takze veci co mam nic s nimi poriadne nemozem spravit.
@reanda "aby si ich nemusel zhanat, kde su"
Ale mas zo 2-3 svoje deti + zo 4 deti ich kamaratov a 2 tam idu na kolobezkach, 3 tam na bicykloch, ako vcera som presiel hore dole sidlisko kym som nasiel niektorych. A pride ich mama a spyta sa ze kde su? A ja nebudem vediet? Ci ich niekde auto nezrazilo ci co? No jasne...
"aby ti neroztahovali tvoje veci.."
To mi roztahuju cokolvek vyberiem ci malu cast ci velku, ked nieco potrebujem opravit tak to je X casti co rozoberiem, srobocky, male pliesky, nastroje, vsetko mi to chytaju a pytaju sa, chcu ukazat, co to robi na co to je... Tak zase nic nespravim.
(vies povies im tu budte na tomto ihrisku ale jasne, polka bandy uz leti hned inde)
2-3 hodiny denne pri detoch je utopia - to nie je konicek, to je part time job, tak zasa treba mat realne ocakavania
a nie je tvojou povinnostou starat sa o styroch kamaratov svojich deti, ti snad maju svojich rodicov a nemaju sa teba co pytat, kde su, no neviem, kde je TVOJE dieta, viem, kde je svoje (ak ste neboli vyslovene dohodnuti, ze ich strazis)
netrpis tak trochu syndromom obete? lebo stavias sa v kazdom prispevku do role obete, co nema cas na konicek ale zaroven mas dva kyble vyhovoriek, preco a teda ak by mi manzel povedal, ze chce tri hodiny denne venovat konicku, tak nech sa paci, niekde od 22:00-6:30 sa tomu moze venovat ;) ak by som mu ja povedala, ze chcem po praci denne venovat 3 hodiny konicku a musi byt denne svetlo, tak si tiez poklepe po cele
my mame s muzom kazdy svoje konicky ale praktizujeme ich co najmenej na ukor casu s dietatom alebo spolu ale je to konicek = fitko, zabehat si, vysivat a nie part time job s manualmi, takze uz sa tak uplne necudujem, ze nemas priestor
(to sa dohodnu v skole ze idu von ten ten ten tak rychlo dopisem co potrebujem v praci, dotelefonujem, beriem svoje deti a ideme po prveho, druheho, tretieho... no a vecer po niektore si pridu rodicia sami, niektore povedia ze zajdu a niektore odprevadim)
@petamich No, toto je ten cas ked mam cas medzi 22:00-1:00, zase dnes nic, len na Konikovi 🙂 Ano, mam uz niekedy nervy ze vlastne bud robim do prace alebo s detmi a nie je okrem noci ziadny cas pre mna. Nic. 0. Je to roky a nevidim ziadnu moznost ze by sa to v dalsich rokoch zmenilo...
Takze konicky do pivnice a mozno o 10 rokov na to budem mat cas.
V prvom rade sa prestaň starat o cudzie deti, na to majú vlastnych rodicov a v druhom rade, správ si poriadok doma so zenou, že raz týždne chceš mat čas na svoj koníček. Napr v nedelu na cely deň zoberie deti niekam na vylet. My to tak mame zariadené, že sa proste dohodneme a pri detoch vystriedame. Takto som tento tyzden bola po robote 2x na športe, raz na tanecnej a manzel zas na futbale a dnes má cely deň volno bez deti, lebo ich beriem k starym rodičom.
@petamich "2-3 hodiny denne pri detoch je utopia" - pozri napriklad mam zo 3 telefony co potrebujem vymenit display - to je nahrievanie, zo 20-30 mikro mini srobociek a nedajboze sa niektora zakotula, lepidielka, presne konektory, ... to sa neda 1. v noci, na to treba dobre svetlo 2. ziadne vyrusovanie ako ked sa dieta divi "aka malicka srobocka skusim kde do mojej hracky by pasovala" 3. sustredenie s lepenim, konektormi, uz som posahal jeden co som musel 3x skusit co mi dobre sedi a zlomil flexikablik, 60€ v cudu zbytocne
A to vsetko kym povyberas, rozlozis, spravis, rozlepis, zlepis... je bavecka ktora ma zabavi ale potrebuje to cas, miesto a klud.
@tramtada31 To tvoj muz nerobi cez vikendy, vsakze? Moja zena robi... teda nie kazdy ale casto. Dnes prisla o jednej pred par minutami...
Keď sa deti v škole dohodnú s kamošmi, tak nech ich niekedy strážia ich rodičia, na striedačku a ty využi tento čas… sám si robíš malú škôlku zo svojich dni
@tramtada31 Technicky je jedno ci som vonku len s mojimi detmi alebo mam na starosti zopar dalsich. Aj tak som von a nevenujem sa konicku.
A na starosti? Niektore nevie zaist samo domov a ine sa ide pomaly byt s 15 rocnymi... Kazde je ine.
"bit". Idem umyt riad za trest ked spravim takuto hrubku :D Ja uz neviem. Asi na mna doliehaju tie covidove roky co som s nimi bol vkuse a nejako to nema konca kraja... Ja fakt cakam kedy budu mat aspon zo 18 a pojdu na internat... Ale kolko bolo rokov tolko este treba vydrzat.
Pochybujem, že robi 7 dni do týždňa do 1 nej v noci. Ak je to tak, tak sa musíte dohodnúť na pravidlách a nech zmeni prácu. To detom nevadi, že nevidia vôbec mamu? Ty máš potrebu - chceš sa venovat koníčku a si nestastny, že sa mu venovat nemozes. Tam neni iné východisko ako sa pobaviť so zenou. Teba takýto zivot bavi? Stále doma - robis a potom mat na krku deti a ešte aj cudzie. Veď to je strašný zivot
Vsetko mi zacina prerastat cez hlavu. Jedine co mi ide vynikajuco je praca, vrtanie su na Konikovi. A do toho posledne 2 mesiace prazdniny a este mam trosku rakoviny, neviem si to vsetko usporiadat. Na jednu stranu popri praci plytvam casom kedy viem spravit rychlo veci a mal by som cas na ine a inokedy zase riesim jednu vec za druhou. Ja len vidim svetlo ze ked dozijem aspon 10r tak to bude ciel... alebo nie a aj to bude alternaticny ciel.
Je to chaoticke.....ale kazdy clovek si musi najst priestor a cas na svoju minizalubu...inak sa zblazni.....chapem ze to mas tazke.....ale pre svoju psychohygienu si najdi stol kde spajkovackou budes tvorit a deti si neublizia.....vysvetlis a uvidis ze to budu casom respektovat...hlavne ked sa popalia.....
A kolko maju tie Tvoje deti rokov? Moje dve takmet 10 a 8 a uz chodia na bicykle a ihrisko sami, povieme si, kde su, v akych castiach sa budu pohybovat a 2 hodiny o nich neviem. No ale mam este take 2 a 3/4 rocne a 8 mesacne. Paradoxne, s tym je najmenej roboty. Ale je pravda, ze vsetko okolo domacnosti a 4 deti, to je tazko si najst cas. Vcera som o polnoci zasila muzovi dieru na spodaroch na spanie. Ziadna kreativita ani nic velke. Ale cudzie deti fakt nestrazim. To kde sme?
1. Matka detí je kde? Či len ty sa máš roztrhať?
2. Deti naučiť kam môžu ísť aj bez teba a tam aj budú - keď nebudú dostanú trest. Ak sa teda bavíme o školskom veku.
3. Deti prídu, že sú dohodnuté s kamošmi? Výborne a kto bude strážiť? Ak chcete aby som šiel ja musíte mi to oznámiť pár dní dopredu, nie som na gumičke a mám aj dospelácke veci na starosti.
4. To ako opisuješ nemáš koníček ale opravu počítačov po večeroch- prácu, buď sa na to vykašli alebo sa dohodni s matkou detí nech sa v tom čase stará ona.
5. Úplne ideálne na čas kým sa nedá pri deťoch nájsť koníček, ktorý sa dá robiť aj s nimi.
ak jeden den strazis deti cudzich ludi, tak nech druhy zase strazia oni tvoje a mas hned cas na konicek 🙂 .. ale ty sa budes radsej vyhovarat, ako sa to neda.. vies, ak nedokazes dietatu vysvetlit a nasledne zabezpecit, aby ti napr. nebralo skrutku a nehralo sa s nou, tak je to tvoja neschopnost, ako rodica.. nauc sa to! nauc sa vychadzat s ludmi a nenechat zo seba robit sluzku - to musis sam, nikto to nespravi za teba..
neviem, ako mas stare deti, pises, ze chodia do skoly - ja mam dve cca 10rocne, ale tento stav vycerpania z neustalej starostlivosti o deti som zazivala, ked boli male.. uz par rokov je to uplne o inom a casu na seba aj pripadne konicky mam dost a to som na ne tiez celkom sama.. ak nezmenis pristup, tak sa asi casu pre seba ani nedockas, lebo sa vzdy nechas niekym/niecim vyuzivat

Fix: ... ci naposledy +5 kusov to je mala skolka...