icon

Ako u vás prebiehala stavba RD?

ajnka
19. máj 2019

Ahojte, viem, ze tot skor patri na modru strechu, ale tam chodi manzel, a nechcem, aby to cital. Urcite aj tu sa vas dost najde, co ste stavali RD. S akymi problemami/prekazkami ste sa stretli?
Manzel sa velmi tesil na stavbu, nakolko je aj dost zrucny, sikovny, okrem odbornych prac porobi s chalanmi kopu roboty, je dost pedant, takze si potrpi, aby vsetko bolo perfektne urobene, nacasovane, a tu je problem..Takmer vsetko trva dlhsie ako ratal, o peniazoch ani nehovorim🙂), ma pocit, ze sa vsetko kasle a nic nejde tak ako ocakaval. A momentalne ma asi najvacsiu krizu odkedy sme zacali stavat. Ja mu hovorim, ze co obcas pocuvam, kazdemu sa volaco vzdy dokasle, a stale sa nieco riesi..Len par prikladov u nas - neschopna partia murarov z Ytongu /podla neho.., znamy, co tolko neriesia kazdy mm boli spokojni../, zle spravene plany stropov z Ytongu, kominar postavil komin naopak, ako mal, navyse niektore dielce tam pre istotu ani nedal,so strechou sme meskali 5 mesiacov, lebo majster tesar si tyzden pred tym, co mal ist k nam zlomil ruku a daval sa dokopy dlhsie nez sam cakal, takze nakoniec sme strechu robili takmer svojpomocne, aby sme do zimy zakryli dom...zle vypocitana krytina, teda chybala nam, po namontovani okien sme zistili, ze su inej farby, pri zavadzani plynu do domu sme zistili, ze projektant nam do kuchyne plyn nenaprojektoval, doporucena firma na omietky dostala velku zakazku, tak nam dali CP so 100% prirazkou (ked sme pytali CP skor, stale mali cas..), a najnovsie pri cisteni studne sme zistili, ze bude treba kopat novu, nakolko ta povodna ma velmi slaby pritok. Jednoducho co krok, to komplikacia...Podotykam, to, co si nevieme robit sami, davame preverenym, odporucanym firmam, nie kadejakym najlacnejsim suflikantom, o to viac cloveka stve ked sa stale daco do...Presli ste si niektore takymto niecim pri stavbe RD? Ako to prebiehalo u vas? Potrebujem nejake motivacne pribehy, ze nie len my sme takito smoliari...Alebo mozno sme?
Dakujem!!!!

anicka766
19. máj 2019

@ajnka ahoj
My staviame maly bungalov, zatial vacsinu prace si robime svojpomocne. Problemy boli kadejake ale dalo sa to zvladnut najhorsie je ze momentalne sme v casovej tiesni kedze do konca jula sa z najmu musime stahovat a dom este nema omietky 🙂 ale vsetko sa da zvladnut . My este popri tom pracujeme a mame aj 3 rocneho syna, takze niekedy je to na zblaznenie ale co ti poviem. Rodina nepomaha, tak krok po kroku robime co sa da

marguay
19. máj 2019

U nas robil vsetko muz sam okrem vody a nadava doteraz. Ale kaslalo sa aj tak. Inak po 10 r stale nemame hotove, aktualne upravuje pozemok a zistil, ze bude musiet dat zavlahu, kupit nove cerpadlo......toto nikdy pri dome neprestane. My sme sa zhodli, ze v dalsom zivote uz len byt....

laila22
19. máj 2019

@ajnka ja som stavala dva domy, pri prvom neschopni majstri co robili strechu, rozlúčili sme sa s nimi a nasli inú partiu. Pri prvom dome som prežívala každý detail, zle urobený, hrozne som sa nervovala.. Pri druhom žiadne komplikácie. Kopec veci svojpomocne, všetko išlo ako po masle. V marci sme kopali základy, na vianoce sa dalo bývať, ale keďže sa mi nechcelo naháňať so sťahovaním, sťahovali sme sa v marci. Jedine co ma vytáčal bol stolár ktorého som našla na MS. Ten mi zožral najviac nervov. Držím palce. 🙂

juliet86
19. máj 2019

vies co toto sa stava.... ja napr len som rekonstruovala byt (sadrokarton stierky malovka parkety nabrusenie nalakovanie,) malo to bgt gotovo za 3 tyzdne prietah na orietah robilo sa to 8 tyzdnov. vybrali sme si gauc s bytovou architektou!!!! bola u nas. ked ho dodali zistili sme ze sa nezmesti ! cez dvere!!! takze sme zaplatili extra brigadnikov ktori ho drbali hodinu cez ram dveri zvlnili zarubnu rozbili zrkadlo a stenu ktoru tyzden predtym robili 😀 a to smw na gauc cakali 8tyzdnov.. .. cize uprimne... ja asi len do hotoveho domu... alebo do bytu. my sme s manzelom ale ze absolutni antitalenti 😀

vendulka80
19. máj 2019

Ahoj, no bohuzial je uz pomaly umenie zohnať niekoho zodpovedného a spoľahlivého. My sme dali hrubú stavbu postaviť firme, komplikácie našťastie neboli ziadne. Horsie to vsak uz bolo s jednotlivými živnostníkmi. Ten nemal cas vtedy, ten zase vtedy a bozechran sa nieco spytat. Ale to aj na modrej streche su taki odborníci, ze ked tam položíš nejaku otázku tak ta zvozia ako chudaka. Len oni sa tiez nerozumejú medicíne tak ako ani my velmi stavbárčine. Takze mna skor vytacal ten prístup. Mame tepelne čerpadlo a v mojom okoli sme jediní... tak nevedeli sme presne ako to funguje, ze tomu tiez treba vychytať muchy ako sa hovori. A ked ho montovali, hned na druhy den bolo treba uhradiť faktúry. To nezabudol šéf pripomenúť. Ale ked vypadlo a sme mu volali lebo sme nevedeli, co sa deje tak sa nedovolas lebo dotyčný sa potápa na Borneu. A potápa sa asi doteraz kedze pri riešení nejakeho problému iba povie, ze pride ale za ten rok este ani raz neprišiel. A vzdy si s tym nejako poradil muz sam. Cize mne na to vsetko prekáža to, ze ked treba platiť tak su v rade presne v termíne ale ked sa deje nejaky problem, tak záruka nezaruka, nemas sa na koho obrátiť.

6mia6
19. máj 2019

U nás toho bolo tiež viac a to mam muža odborníka. Staval dom sám, sem tam nejaká pomoc. Kúrenie a plyn robili "profíci". Kúrenie nám tu odflakol známy. Všetko ide a je ok ale rúrky mali ísť zo steny a jemu sa nechcelo tak išli zo zeme. To prerába po ňom muž. Pri zameraní okien som nebola a chlap zrovna na to nemyslel. Chcela som aby sa okno zasuvalo doprava. Keď ich doniesli zásuvka sa dolava. Chybycka sa vludila. A co mňa najviac vytáča je ze robíme všetko za pochodu. Žiadne plánovanie tým pádom ani nejaké porovnávanie cien. Potrebujeme kupujeme kde nájdeme. Sem tam sme už prerobili. 🤔😉

diewcatqoo
19. máj 2019

Vsetci moji znami mali pri stavbe nejake problemy, natahoval sa cas, rozpocet, tiekli nervy... obdivujem ludi, co sa na to daju. Ja by som na to nemala nervy

sspeed_cs
19. máj 2019

odfklaknut pracu vie aj rodina, nie len znami majstri a kamosi. na dobreho a poctiveho cloveka trba mat fakt stastie. my staviame komplet sami. uz to trva treti rok. ale makame kazdy vikend, kazdy den po praci a sme dvaja. obcas pridu pomoct tatovia. a co sa tyka prace, tak vzdy planujeme vopred pripravu, nic nas nezaskoci za pochodu. tiez za tym stoja stovky DIY videi z youtube. ok priznavam, zakladovku a bednicaky na pivnicu nam zaliali domiesavacom.
skuste podrobnejsie planovat kazdy krok. napr mne sa nestalo ze by som nieco napocitala zle, skor sme mali vzdy prebytok ale dalo sa to popredat na bazosi. este si myslim ze dost zalezi na cloveku a jeho zrucnosti a skusenostiach. my sme obaja strojari takze nam je konstrukcna praca obom blizka. aj ked je clovek zrucny a sikovny ale profesne je zamerany uplne inym smerom tak je to dost citit, ale nechcem aby to vyznelo ze niekoho podcenujem. neviem si teda predstavit mat tam taketo problemy, uz my mna asi kleplo :/ takze smekam pred vami klobuk!
ale mna osobne dost bavila hydroizolacia na pivnici... prve asi 3 hodiny 😃 ten zvysny cca mesiac bola fakt tortura 😃 asi jediny problem je asi len cas ze sa obcas cosi natiahne.
ja na tu stavbu nadavam uz rok 😃 stavat dom je extremne narocny pocin :/ nech Vas pri tom sila sprevadza. lebo je to katastrofa a druhy barak uz ani za nic nestaviam 😃

janickadusicka
19. máj 2019

@ajnka nam stavala dom do holodomu firma a sme spokojni. Stavba trvala pol roka, keby sme yo mali absolvovat svojpomocne, tak by to bolo x krat dlhsie a asi by sme osediveli. So stavbou sme boli spokojni. Dokoncovali sme si interier a zahradu potom uz svojpomocne. Muz je sikovny ale aj tak sa nam nevyhli problemy, bez toho to asi nejde. Treba sa nad to povzniest. Mozno tvoj muz chce mat vsetko dokonale a nervuje sa aj tam, kde netreba. Modru strechu netreba citat, su to vacsinou samozvani odbornici. Treba sa spolahnut na zdravy rozum a nechat si poradit skusenym odbornikom.
Ja mam skor problem, ze mam pocit, ze vsetko ide pomaly a najradsej by som mala vsetko hotove hned 🙂 pri dome je ta robota asi nekonecna, jedno dorobime a hned sa pustime do dalsieho

saja1
19. máj 2019

@ajnka vies co, clovek si mysli ako je dobre mat zrucneho manzela, kym nezacnu stavat dom 😀 ten moj sa tiez za vsetko nervoval, na kazdeho sa stazoval, vsetko reklamoval, nakoniec sme pol roka byvali v nedokoncenom dome a pomaly to sam dokoncoval ze on uz ziadnych majstrov nechce vidiet 😀 potom sa zas stazoval na mna ked som mu pomahala 😒 akoze nervy a velka skuska vztahu 😏 no a susedia- chlap absolutne nezrucny - zaplatili firme ktora vsetko urobila, nastahovali sa, spokojni a vybavene.

lucyluv
20. máj 2019

Bohužiaľ, je to dnes tak, duplom pokiaľ si človek stavia sám a za všetko postupne má zodpovednosť milión cudzích robotníkov, ťažko sa to stráži. My sme kvôli tomu radšej skoro na všetko najali jednu osvedčenú firmu a veru aj tak sa stane, že niečo sa pokazí, niečo treba opraviť, niekto vypadne, tiež si jeden zlomil ruku, zrovna kurenar v období zimy :D všetko trva 3krat tak dlho a stojí 3krat viac. ale nejak som s tým rátala, takže ma to ani neprekvapuje. Aj keď my sme uz teraz pri konci a caka nás čoskoro konečne sťahovanie, hoci furt sú nejaké detaily nedokončené, no ale ja už radšej ani nesnivam :D musia aj ďalšie peniažky prísť, proste nedá sa všetko naraz. Držím palce! 🙂

17juraj17
20. máj 2019

@ajnka Takto. Ak chces mat dobre postaveny dom potrebujes kvalitny stavebny dozor. Na to vacsina slovakov zabuda. To co napisem sa ti asi nebude moc pozdavat ale... Co sa tyka rozpoctu je to asi tak ze to co si myslis ze bude stat dom tak to bude asi o 20 percent drahsie. Za dalsie. Je dolezite ze vsetky ale vsetky veci co sa na stavbe robia musia byt kontrolovane nech to robi akokolvek renomovana firma. Ak to nerobi stav. dozor tak si to musite kontrolovat sami. Vravis ze manzel je sikovny tak snad vie merat a vidi co sa na stavbe robi.
Za dost starosti si mozete sami. Nemozu predsa namontovat okna ktore maju inu farbu. To nekontrolujete co vam za tie peniaze privezu? Na to si proste treba najst cas. To ze chyba trocha skridle nie je problem da sa dokupit. Ze si strechar zlomi ruku je nemile ale ja by som sa hned zacal informovat ci nema cas niekto iny a nie pol roka cakal kym vyzdravie. No a k plynu. Nie je problem to dokreslit ale i to ste si mali skontrolovat. Predsa nemozes planovat kuchynu ked nevidis kde mas planovany vyvod plynu.
Stavba domu je velmi narocna vec a take tie "depresivne" stavy este budu. Treba vytrvat a mysliet na to pozitivnejsie. Na stavbe sa vzdy nieco vys... alenetreba zufat ale treba to riesit. Je to bezne.

ajnka
autor
22. máj 2019

@17juraj17 Jasne, ze kontrolujeme veci, a bolo mi jasne, ze to nebude prechadzka ruzovou zahradou. Manzel uz staval chatu /typu mensi RD/, takze co to vie, v stavebnictve sa trochu vyzna,kazdy, co pride na dom volaco merat, konzultovat hovori, ze tak poctivo robeny dom sa len tak nevidi, napr zaklady 20x10 robil sam s chalanmi, ked prisli zakladat rohy, nepresnost bola 3 mm. Takze za manzelom si stojim, a prave je taky, ze ked sa nieco do.., vzdy si nadava, ako si to co ino nemohol vsimnut...K oknam a farbe - farbu AL kapozate sme vyberali cca pol roka dopredu a ked ich montovali hovorim mu, ze sa mi zda tmavsia, no dala som sa /hlupa/ presvedcit, ze sa mi to len zda, to robi kontrast bielej fasady, atd...no zabudla som chlap a farby🙂)) Skridla, ano, da sa doobjednat, lenze nasa bola kupovana mimo SK, pri vypocte som duplovala typkovi, nech prida viac ako bezne, no nevydalo🙂 Zohnat kvalitneho strechara pocas sezony, kt sa navyse bude hrat s priznanymi krovmi a ozdobami na 23 m strechu, je problem, tohto mame vyskusaneho, jeho strechy su ako list, ineho sme nechceli, a niekoho, kto bude odbiehat pomedzi ine stavby nema vyznam...A ten plyn, jasne, nasa chyba, ale ked sme nikdy ani nediskutovali o inej moznosti ako o plyne, a dispoziciu kuchyne sme mali viacmenej jasnu pri projekte, ani nas nenapadlo, ze by plyn nedokreslil az do kuchyne..az ked chalanisko tahal plyn🙂Takze tak trochu na vysvetlenie, lebo som nadobudla pocit, ze si o nas myslis, ze sme uplni degesi..hlavne som to potrebovala v mene manzela zo seba dostat a precitat si skusenosti inych.

ajnka
autor
22. máj 2019

@lucyluv Keby sme mali v okoli firmu, kt by sme 100% verili, tiez dame dom postavit, alebo aspon velku cast. Aj sme tak planovali, ale manzelova pedantnost nepustila...takze mozno aj preto mame taketo kadejake starosti, ze chce mat vsetko perfektne, a vtedy sa akorat po...
P.S. zavidim to bliziace sa stahovanie, aj ked kazdy povie, ze aj to trva nekonecne...pamatam sa ako som sa z jednej izby z podnajmu stahovala spat domov..myslela som, ze par veci...a zapratany cely dom...mimochodom, som s 2 malymi detmi doma, takze vela toho na dome bohuzial ani nepomozem..

17juraj17
22. máj 2019

@ajnka Iba som zhrnul chby ktore sa vo vseobecnosti robia. A robi ich vacsina mojich znamich. Ked si to tak zhrnula tak to vôbec nieje ziadna katastrofa iba si to viac pripustas ako by si mala.

bagre
22. máj 2019

ahoj, my sme "len " prerábali starší dom, - ale vpodstate okrem obvodových stien, nič neostalo a neostane... deti máme 4 🙂 a čo sa dalo, sme si spravili sami - aj kvôli finančnej tiesni, aj preto, že sme stretli pár "odborníkov" a tak sme sa rozhodli že radšej si spravíme sami a poriadne - a za lacnejšie, aj keď to stojí sily a čas. s ostatnými sme sa prestali porovnávať, lebo by nás kleplo /oni problémy nemali, my áno.../ Ono myslím, že isté komplikácie sú vždy /niečo sa zdrží, niečo je drahšie, niečo sa pokazí, niečo sa zle vyráta - hoci odborníkom by sa stávať nemalo, ale.../
my sme to riešili tak, že keď sa niečo robilo, aspoň trocha sme poštudovali aby sme vedeli čo a ako by malo byť a pýtali sme sa priamo na mieste. čiže vždy sme boli pri tom, keď robil niekto iný... a druhá vec, aj ja som mala strašne znechutené stavy, vyčerpaná, stres neskutočný - tak sme pozreli foto, pospomínali ako to bolo predtým... a stále máme víziu ako to raz chceme. Realita je taká, že nie každý má toľko peňazí aby to dal postaviť kompetentným a už sa len nasťahoval, takže treba v rámci možností zľaviť z nárokov na seba /nie na dom/ ak sa dá, a robiť tak ako sa stíha a vládzete. A popritom ŽIŤ, aby sa nestalo že dom bude tip top ale rodina v háji... držím palce 🙂

adelkaa159
22. máj 2019

Ahoj my zaciname stavat a urcite neste jediný ktory maju problem som myslela ze budu problemy ale my sme este len elektriku robili a uz suseda robila problemy za vsetkym cakame stávvebne nam vratili lebo ze zase daco zle no ja uz ani nemam chut riesit dalej lebo za každým nieco jedine co bolo bez problémov bolo zburanie domu no aj na toto sme cakali dva týždne lebo ked sme uz mali za jednaní bager zacalo prsat a narokom prsalo dalsie dva tyzdne 😂

ajnka
autor
22. máj 2019

@saja1 Hej, vela zalezi aj od nastavenia a narokov..Ver tomu, ze ak by vam postavili taky isty dom ako susedom, vela veci by sa manzelovi nepacilo. Niekto proste neriesi, je spokojny s tym co ma, a je mu dobre..Ja dufam, ze ked sa nastahujeme, tak nebude treba riesit pripadne opravy, za to, ze je nieco nekvalitne spravene..