icon

Ako úspešne zvládnuť obchodné stretnutie s Fínom?

mantilka
16. aug 2024

Vie mi niekto poradiť ohľadom obchodného stretnutia s Fínom?

Strana
z2
melanta
16. aug 2024

@mantilka a čo konkrétne potrebuješ? Ja osobne s Fínom komunikujem rovnako ako s Nemcom, Belgičanom či Američanom.

ivka225
16. aug 2024

Terve znamená ahoj.

danica2711
16. aug 2024

@mantilka a ohľadom čoho ti treba poradiť?

martinmmartin
17. aug 2024

Ako Icebreaker sa ho mozes spytat ake ma viazanie na bezkach.

mantilka
autor
Autor odpoveď zmazal
mantilka
autor
Autor odpoveď zmazal
mantilka
autor
Autor odpoveď zmazal
mantilka
autor
Autor odpoveď zmazal
danica2711
17. aug 2024

on navrhol termín stretnutia, tak ho o 12:00 prijmete vo firme a budete rokovať. Na to, že SA MÁ obedovať o 12:00 nie je žiadny zákon a Fín zjavne netrvá na obede o 12:00, keď na ten čas navrhol termín rokovania. Na obed ho môžete zobrať potom, či už so šéfom alebo bez neho. O fínske zvyky sa nestaraj, sú to Európania ako my, žiadna exotika, navyše normálny človek z akejkoľvek krajiny ti povie, ak má nejaké zvláštne požiadavky či limity. Take it easy, hlavne nebuď v kŕči, všetko sa vyrieši prirodzenou cestou. Tých zopár Fínov, čo poznám, sú prirodzení, komunikatívni ľudia, nespôsobujú žiadne problémy

mantilka
autor
Autor odpoveď zmazal
lianka123
17. aug 2024

@mantilka treba byt rezervovany, oni su uplne ini ako Amici, tu plati menej je viac

martinmmartin
17. aug 2024

bude mat v hoteli neskore ranajky, preskoci obed

mantilka
autor
17. aug 2024

@martinmmartin možno...a my s ním 😎😂

beata_k
17. aug 2024

Alebo chce zacat stretnutie neformalne, obedom.

melanta
18. aug 2024

@mantilka chytám sa za hlavu. Toto len Slovákovi môže napadnúť. Že klient príde o 12:00 kedy chcem ísť ja na obed. No tak pôjdete neskôr alebo skôr.

Akože nebude čas porozprávať sa? Prečo má šéf o 14:00 dôležitý meeting? Kto mu takto zle organizuje čas? Ja mám 95% zahraničných klientov. Urobila by som nasledovné:
- klienta z Fínska by som sa opýtala, koľko času má pre nás vyhradených a či ho môžeme pozvať na obed
- ak povie na obed áno, zobrala by som ho do firmy a následne napríklad na 13:00 na obed + šéfovi preložiť meeting o 14 na neskôr
- ak povie na obed nie, aj tak by som šéfovi preložila meeting o 14 na neskôr, pre istotu

A k tomuto čo si napísala:
práveže nám to však vobec nevyhovuje chodiť s ním potom na obed., takže asi ostane bez obeda...lenže aj my, lebo nebudeme mať čas sa najesť. Asi finovi preskočilo alebo nechodieva na obed

Daj to prečítať majiteľovi firmy, nech vie, koho zamestnáva. Ja ako majiteľ by som ťa rovno poslala do prdele. Čo je toto za prístup? Tvrdiť že klientovi preskočilo, lebo príde v čase, kedy ty chceš obedovať? Presne pre toto nerobím so Slovákmi, lebo sú obmedzení a nevedia sa chovať.

canany
18. aug 2024

@melanta presne toto som si pomyslela. To je taka nasa nejaka slovenska mentalita, ja mam o 12tej obed a hotovo, chlapec ma smolu. Ako keby sa nedalo najest skor. Pozvat fina na obed alebo vymysliet pohostenie na meetingu s klientom.
A potom sa cudujeme, ze krachuju slovenske firmy, lebo nie sme schopni si zabezpecit zahranicnu klientelu. Lebo nam robi problem nas obed o 12tej a uorgabizovat v jeden den 2 dolezite meetingy po sebe bez casovej rezervy.
Ja sa tu citim niekedy ako mimozemstan

danica2711
18. aug 2024

@mantilka no to ma podrž... vy ste buď firma, ktorá začína a má prvého zahraničného klienta/obchodného partnera alebo ste všetci mantáci alebo proste na Slovensku je to tak. S prístupom, že najdôležitejšie je, že sa vy nestihnete najesť sa dostanete akurát tak do prdele a nie k lukratívnym zahraničným kontaktom alebo nebodaj zákazkám. Príde zahraničná návšteva, urobím všetko pre jej úspešný priebeh a žerem až keď sa dá! Organizácia času vám zjavne tiež nič nehovorí, šéfa máte zjavne tiež na baterky, spamätajte sa, je najvyšší čas!

margotka17
18. aug 2024

@mantilka ja robím v práci len so Slovákmi, ale aj niekto povie, že príde na 12.00, môj obed ide automaticky do stratena a možno bude ako sa často stalo, až keď prídem domov. Vôbec neriešim môj obed, pre mňa je dôležité všetko ostatné v práci. A často sa stalo, že som si objednala do askovu službu. Fin zrejme netrvá na obede, možno má iný plán po stretnutí.

moonlight1210
18. aug 2024

Toto si asi niekto robi srandu, ze si nevie na JEDEN DEN z roku zorganizovat svoju potrebu obedu tak, aby vysiel v ustrety klientovi.

To co je za zamestnanca? A toto si pyta plat?

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
melanta
18. aug 2024

@deborahzelenkava
@danica2711
@canany žiaľ, na Slovensku sme sa ešte neprebudili a neuvedomili si, že ak som zamestnanec, tak reprezentujem firmu. A tak, ako mi záleží na výplate v termíne, tak by mi malo záležať na prosperite firmy. Lenže keď si prečítate množstvo diskusií tu na mk, dozviete sa, že ľudia chcú peniaze načas, odmeny, dvíhanie miezd, home office a neviem čo ešte, ale oni neponúkajú nič. Bežne tu v diskusiách ľudia riešia, že v práci nepotrebujú mať dobré vzťahy, že tam chodia pracovať. To je tiež znakom, že ľuďom nezáleží kde/pre koho robia, nezáleží im na prosperite zamestnávateľa. Pozerajú iba na seba. Áno, toto je slovenská krátkozrakosť. Samozrejme, negeneralizujem. Je tu množstvo skvelých firiem, množstvo skvelých ľudí. Aj tu na mk je väčšina žien super. Ale ten zvyšok ich žiaľ často zatieni. Často sa stretávam s tým, že zahraniční klienti mi povedia, že v minulosti obchodovali s niekým so Slovenska a neboli spokojní. Práve pre tento prístup. Niektorým ľuďom by som dopriala skúsiť si, aké to je podnikať a zamestnávať ľudí. Až potom by mnohí pochopili, že takých ako sú oni by neplatili.

A viete čo bude? Buď sa autorka už neozve alebo budeme premúdrelé kravy. Pretože podpriemernosť je na mk v móde a teda akonáhle sa podpriemernosti vymykáš, tak si premúdrelá, namyslená ****. Rovnako ako zhehtujú každú, ktorá napíše že má čas na šport, zdravú stravu, že nemá lenivého muža, lepší príjem atď. Rovnako ako skúsené a staršie ženy, keď tu chcú poradiť mladším, sú všelikým možným. Všetci by na Slovensku chceli žiť ako na západe, len správať sa tak nechcú.

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
danica2711
18. aug 2024

@melanta
@canany @deborahzelenkava
dievčatá, hovoríte mi z duše... musím povedať bohužiaľ, pretože aj keď sa mi tupé hejslováctvo z duše protiví, rada by som bola na svoju krajinu hrdá - ALE! Občas ma to všetko "na Slovensku je to tak", postsedliactvo, výsledky volieb, správanie atď, atď. tak trochu v mojej túžbe po vlasteneckej hrdosti tvrdo zráža na zem

mantilka
autor
18. aug 2024

@melanta
@melanta Taka krátkozrakosť s dokonalým manažovanim ...tlieskam. Nehodnot koho nepoznáš ani okolnosti.Vies veľmi málo info, ale to ti stačí. Na MK sa neoplatí niečo pýtať, lebo mnohí si tu dvíhajú egá...ešte sa potlapkaj.

moonlight1210
20. aug 2024

@mantilka karta “okolnosti, ktore poznam len ja sama a nikomu z vas o nich nic nepoviem” je na MK tiez velmi obvykla. Neprekvapuje, ze si ju vytiahla.

Pozri, kedze Fin mal prist o dvanastej, rozhovor s nim mozno zaberie teda tie dve hodiny, a potom ma sef (a asi aj ty s nim) dolezite stretnutie, takze nestihate obed, tak zorganizujem aspon nieco male rychle na zahryznutie, aby cakalo v kancelarii, co zbodnete medzi dvoma stretnutiami, aby ste neostali uplne hladni a neskvrkalo vam tam v bruchu.

A bud sa pojdete najest po tom druhom stretnuti, alebo budete mat v ten den az veceru.

Vazne na jeden den si nevediet poradit s nahradnym riesenim…

katka700
20. aug 2024

@mantilka Nedá sa ti ísť na obed o 11tej? Aspoň dačo malé si daj skôr keď vieš že obed v ten deň nestíhaš.
Pre zákazníka pripravte malé občerstvenie, minerálka, káva, čaj, susienky. Ak chce stretnutie o 12tej zrejme v tom čase nejedava.

melanta
20. aug 2024

@mantilka Neexistujú žiadne okolnosti, ktoré bránia správať sa profesionálne. Zato existuje množstvo výhovoriek. Dostala si radu, ako situáciu vyriešiť. Profesionálnym prístupom. Svojou reakciou si iba potvrdila naše slová. Buď šťastná, že robíš pre koho robíš. Veľa z nás, pre ktorých je profesionálne správanie zamestnancov dôležité, by ťa nezamestnalo s týmto prístupom.

oskvarka
20. aug 2024

@danica2711 dievcatá úplne vás chápem ale.. ak vite inú reč skúste skočiť na iné ženské obdobné fórum v zahraničí... osobne nemám skúsenosť že aj tam sa nenájde podobná kultúra.. aj ked asi rozdiel tam je všade sa nájdu rozne povahy a teda aj takéto typy s horúcou hlavou.. ;)

danica2711
20. aug 2024

@oskvarka samozrejme, že všetky negatívne modely správania sa nájdu všade na svete, to však neznamená, že by sme sa mali uspokojiť s tým, že veď keď inde sú neschopní, môžeme aj my. Naopak, to, že to budeme robiť lepšie ako iní, je predpokladom úspechu. Pre malé Slovensko s často nedobrou povesťou v mnohých oblastiach je to veľmi dôležité. Ja viem zopár iných rečí a bežne sa pohybujem nie že na zahraničných fórach, ale priamo v obchodných vzťahoch v zahraničí. A ver mi, že za obchodných partnerov si vyberám len profesionálov - a oni takisto

melanta
20. aug 2024

@oskvarka hovorím a píšem plynulo 4 jazykmi vrátane arabčiny, nepotrebujem čítať zahraničné siete. Ja to zahraničie žijem. Moji klienti sú firmy z Blízkeho východu, z nemecky hovoriacich krajín, občas severské krajiny, Luxembursko, Belgicko, USA. Áno, všade sa nájdu aj amatéri, ale to percento na Slovensku je neporovnateľne vyššie. Neporovnateľne. A preto máme v zahraničí nie dobré renomé. A to aj práve vďaka prístupu, ako má autorka diskusie a zrejme aj jej šéf (nemôže ísť s klientom na obed lebo má ďalší meeting - tu sa ukazuje, že aj administratíva resp. nejaká asistenská pozícia môže byť náročná práca). Slováci by chceli, aby sa zamestnávatelia lepšie správali, aby viac platili, aby poskytovali viac benefitov. Ale lepšie pracovať, dať si záležať na reprezentácii firmy a jej prosperite, to zamestnanci nechcú.

Strana
z2