Ako vlastne prebieha úmrtie?
Bola som pri ockovi do posledného výdychu a náhle otvoril oči a obrátili sa mu smerom hore. Bol mŕtvy až vtedy, alebo ako vlastne prebieha smrť? Dovtedy sa občas nadýchol..
@dzulli1980 môj ocino mal tiež rakovinu. Len posledné dve hodiny už mal oči zavreté. Otvoril až potom, keď už boli ako vravíš, prázdne ..
@dzulli1980 moj otec velmi podobne. Vyzvracal trocha, vydychol este parkrat, ale oci uz neotvoril. Mal ich zavrete urcite najmenej 3 dni. Volala som radovej sestre, ktora k nam chodila a povedala, ze asi zomrel. Skratka som to nemohla povedat. Je to uz tiez 4,5 roka a doteraz to mam pred ocami. Je mi to luto, rodicia by tu fakt mali byt vecne.
📌
Osoba sa považuje za mŕtvu, ak lekár zistí, že došlo k trvalému zastaveniu dýchania a srdcovej činnosti.
Osoba sa považuje za mŕtvu aj vtedy, ak dôjde k nezvratnému vyhasnutiu všetkých funkcií celého mozgu ("smrť mozgu").
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-576#p43
A ešte pár hodín vraj človek počuje a aj to mozog spracováva ako keby žil. A inak napr nechty a fúzy ešte rastú,aj po smrti.
@nepic pár hodín nepredpokladám, to by bol brutál..
par minut vraj, nie par hodin, to potom vysvetluje aj zazitky ludi, ktori boli klinicky mrtvi
@nepic nerastú. V dôsledku straty vody sa scvrkava koža, v dôsledku čoho sa odhalia korienky vlasov a je viditelne viacej z nechtov. Reálne nerastú, priliferacia buniek v nutnom rozsahu na rast už neprebieha. Naopak prebiehajú iné procesy.
Nový výskum amerických neurológov však zistil, že mozgová smrť netrvá okamih, ale prebieha desiatky hodín a dochádza pri nej k množstvu prekvapivých javov.
https://plus7dni.pluska.sk/veda-a-zdravie/smrt-...
@bashawelle
Aha tak to je možné,ja len čo som počul od pohrebákov,ale toto tvoje vysvetlenie dáva logiku.
Prečo živí riešia mŕtvych?
@zuzanazu85 videla si umierať a umrieť veľmi blízku osobu? Otec, Matka, brat, sestra?
@zuzanazu85 lepšie ako mŕtvi riešiť živých
Nie. Ja si ich chcem zapamätať ,keď boli šťastní, plní sily.
@zuzanazu85 buď rada 🙂
Bohužiaľ, nedokážem byť pri niekom,koho ľúbim a vidieť,pozerať sa,ako ho strácam. Toto dokáže len málokto.
@zuzanazu85 to je pekne, ako si ich pamätať chceš. Ale kto bude s nimi v posledných minútach, ten nezabudne. A pamätám si mamku ako zdravú m živú, a pamätám si ako odišla,lebo, vďaka Bohu, sme pri nej boli do posledných okamihov života a aj po nich.
@autorka ak chceš, napíš. Pred rokom som takto bola pri mamke do konca. Neviem presne, dokedy ešte človek vníma. Ale za ruku som ku držala a veľmi jemné a citlivo sme s ňou zaobchádzali ah keď srdce už nebilo. A áno, chvíľu trvalo kým sme prijali že už v tom tele nie je. Ale či to bolo tým, že ešte vnímala, alebo len tým, že nám dochádzalo, že už je koniec, tu neviem povedať.
@zuzanazu85 Pretože tváriť sa že smrť sa nás netýka je potláčanie reality.
@zuzanazu85 čiže by si šla do vedľajšej izby? Alebo do iného okresu? Neber to v zlom, ale k týmto témam je ťažké sa vyjadriť, aj keď to človek zažil. Nieto ešte, keď si iba predstavuje, ako sa to neda
@bashawelle ďakujem ti, u nás je to 5 mesiacov a stále sa mi vynárajú otázky. Veľmi chýba pri každej príležitosti, chvíli.. stále..on umieral cca mesiac, ale tieto posledné hodiny boli plné ticha, veľmi zvláštnej atmosféry a aj keď smrť bola v jeho stave a bolestiach veľmi žiadaná, stále na to myslím..
Chcela som byť s mojím otcom dokonca,sám ma vyháňal, pretože na poznal. Smrť blízkeho je nie debata na koni,kde riešia všelijaké hovadiny. Dobrú noc.
Mna nechceli za mojou vpustit do nemocnice, 3 dni lezala a nakoniec ked zomrela tam mi lekarka zavolala, vasa mamka dnes o 10h zomrela. Mozete sa prist s nou rozlucit. Ked som pri nej plakala, bola uz hodinu mrtva, no vnimala som jej ukludnovanie, vnimala som ako mi hovori, neplac, uz neplac, pozeraj uz len ako dalej, neplac, ved Panu Bohu nerozkazeme... Bola mrtva, no suhlasim s nazormi predo mnou, ze smrt nenastava okamzite v okamihu, ale postupne.
@zuzanazu85 nemusíš sa do tých debát zapájať. Možno je načase , že sa rieši niečo iné ako blbosti.
Živí by mali riešiť život,nie smrť.
@zuzanazu85 vidíš, ja preto chodim ak k psychologicke. Dobrú noc
Ze si to prehrávaš a mas otázky je v poriadku. Bolo by zvláštne, ak by si nemala. U každého to spracovanie trvá inú dobu. Prajem ti veľa síl a pokoja.
Kus egoistické z Tvojej strany, či? ... len aby si si náhodou nenarušila svoju vnútornú pohodu atď., necháš blízkeho zomierať samého, lebo Ty riešiš živých? ... smrť je súčasťou života, je z Tvojich príspevkov cítiť, že si nikdy nebola v takejto situácii ... tak tu zbytočne neprovokuj ľudí, ktorí tým prešli ... a čuduj sa svete, dokázali to.
@zuzanazu85
@bashawelle ono je to celé zvláštne, lebo keď umrel, cítila som pokoj, že sa už netrápi a ono to prišlo neskôr. Umrel mi aj brat, nečakane a tak to bolo naopak, vyrevala som si hrdlo a postupne to odchádzalo, aj keď je to už 5 rokov, ale boli to tiež stale. No je to celkom iné.. ďakujem, Tebe tiež.
@zuzanazu85
A nie vždy to je ťažké iba pri človeku ktorého ľúbiš. Ja ako záchranár som bol často pri takých situáciách a ver že koľkokrát to je ťažké aj keď vidíš toho človeka prvý krát a nedokážeš mu pomôcť. A veľa krát to boli ľudia čo ešte nechceli odísť. Nehovoriac ešte o tom keď sa jedná o dieťa. Vždy som bol taký držiak a psychická opora aj pre ostatných kolegov,ale keď sa jednalo o deti,na to som jednoducho slaboch.

Tak na toto Ti asi relevantne nikto živý nedokáže odpovedať ... môj ocko mal rakovinu pankreasu, tie posledné chvíle boli také, že náhle vyzvracal krv, potom otvoril oči, pozrel sa smerom k nám, usmial sa a bol koniec, odrazu mu oči zmeraveli, zostali také prázdne ... stále mi je z toho ťažko aj keď je to už 5 rokov, ako odišiel ... ťažko povedať, čo sa v človeku v tých posledných chvíľach deje.