Ako vnímate oblievanie počas Veľkej noci?
Ahoj, ako vnímate olievačku počas Veľkej noci? Vadí vám to alebo ste s tým v pohode?
:Dlebo viem, že sa nájdu aj taký čo to beru niečo ako podpora ná_si_lia na ženách... ale zase pre iných uplne v pohode
Vzdy to pre mňa bolo len niečo primitívne a žiaľ znižujúce úroveň slovenského národa.
U nás to nikdy nebolo nejakou brutálnou formou, že stopy po úderoch a hádzanie do potoka, vždy to bolo skôr symbolické pohladkanie korbáčom a voňavka... nemôžem povedať, že by som sa na to ako dieťa tešila, nikdy som tomu nerozumela, ale ani som z toho nerobila nejakú tragédiu... Časom v našej rodine táto tradícia úplne upadla a nemôžem povedať, že by mi chýbala..
v pohode...
chodí rodina a zopár spolužiakov príde oliať dcéry...
vôbec to neberiem ako násilie... chlapci sú slušní, na dne pohárika majú vody, na korbáč dáme stužku .... nezamykáme pred nimi, to by mi pripadalo nie moc vhodné...
Vzhladom na normalnu mieru a humorne naladenie u nas doma,tak to neberiem zle. Avsak videla som aj take,kde litre studenej vody hadzu na dievca a nahanaju ju po dvore...tak to a ine podobne az neprijemne vodne vtipy mi nie su po chuti.
Nemám rada tieto zvyky a síce u nás sa to nikdy nerobilo brutálne, násilím šibačku u nás doma nazvať nemôžem, beriem to ako maximálne trápne.. bolo mi trápne stat a držať pri šibani, akoby som bola nejaká chudera čo čaká na preplesk a ešte trapnejsie mi bolo za to dávať výslužku.. tak to beriem doteraz.. ale u nás deti hľadajú vajíčka na záhrade, synovia ma vôbec nesibu, tešia sa na tie poskryvane Vajka..
@lindous súhlasím aj ja, tak nejak 🙂 tiež to u mňa nebolo vždy brutálne ale párkrát som zažila a neznášala som to, potom sme sa prestali s tými osobami stýkať a už bol pokoj :D celkovo mi to prišlo aj celé také primitívne a také ako pre malé deti
Pre mňa je to v pohode a moje dievčatá tiež. Majú radi aj šibačku, aj oblievačku. 😃 Nemáme radi veľkonočné jedlo. 🙈
Nemala som to rada a vždy som ako skolacka trpla či niekto nezazvoni.Rodina sibala len symbolicky
Symbolicku sibacku/oblievacku beriem ako tradiciu, tahanie za ruky nohy a oblievanie kyblami ladovej vody, ci hodenie do studeneho potoka, ako to obcas vidim v telke, je pre mna uz nepochopitelne.
Normalne, je to pekny zvyk. Samozrejme ludia radi dramatizuju a ked sa to pojme za zly koniec vyzera to strasne. Ked otvorim dvere a pride 5 malych chlapcov od susedov poleju ma striekackou alebo vonavkou a dostanu sladkosti, nevidim v tom problem.
Kôli polievaniu neznášam tieto sviatky. Našťastie sa u nás nikdy nesibalo ale teda vody som si ako mladé dievča užila až až.
Ako dieťa a aj ako dospela som to vždy mala rada. Mne to prišiel ako milý zvyk, keď je to v rámci dohody a slušnosti. Je pravda, že boli občas chvíle, keď sa niektorí kupaci správali zle, ale tak pre pár blbcov nezanevriem na naše zaujímavé tradície. Podľa mňa je to pekný zvyk. Zvyky treba udržiavať a ukazovať ďalším generáciám.
ja zase kvôli pár extremom som to znenávidela a keby niet rodiny tak to vôbec neoslavujem ani sa nezúčastním
Ja nechápem, čo sa dialo v niektorých rodinách, že majú k tomu taky odpor. Naozaj. Ved to bola neskutocna zábava. Naháňačky, blaznenie sa, smiech. Potom prijemne posedenie (ok, starší bratranci už čo to popili...ich problém, nám zle nebolo 😀)... rodiny sa stretávali, dokonca aj tie, čo bývali ďaleko. Chlapci si zarobili, potom nám za to kúpili vstupenky na kolotoče a cukrové vaty.
Priznávam, keď som bola staršia, už som sa pred chalanmi hanbila. Rodicia to rešpektovali a pondelky ráno sme odišli na celodenný výlet. Takže som to opäť zboznovala, kvôli výletom. Akurát sme sa nevyhli susedovi, ktorý chodil už o 7 ráno, ale tej mal vždy len na spodku pohárika vlažnej vody.
Bolo to veľmi milé.
Aj dnes dcéra jačala na celý dom. Mala z toho obrovskú zábavu, už 3x sa prezliekala a stále stala pri okne, či ešte niekto príde.
Naozaj chceme naše tradície nechať zaniknúť? Halloween je oveľa lepší však? Toto nie je trápne? Chodiť po domoch zbierať cukríky?
Prečo si nevazime base tradície ale opičime sa po iných?
Aspoň symbolicky zachovať niečo po našich starých rodičoch... už môj dedko nechodil s vedrom, ale len s vonavkou.... (a to bol narodený počas 1sv. Vojny)
Takže vôbec to nemusí byť o bitke a hádzani dievčat do potoka.
Malo to symboliku - aby boli dievčatá cely rok krásne a zdravé.
@simona20201309 Ja som to už od istej doby začala vnímať ako takú primitívnu zábavu pre malé deti :D a ten krik a všetko okolo toho mi vadilo
S tým súhlasím, že je to skôr pre malé deti. Tie majú z toho najväčšiu radosť. A vlastne asi len deti, tak aspoň kvôli nim.
Oveľa primitivnejsi zvyk je podla mňa halloween.
Pred pár rokmi sa na kupačov tešilo skoro každé dievča, dnes je to už násilie, žobranie a neviem čo. Len tak sme vyzerali kto kedy príde, ešte sme sa aj urazili ak neprišiel ten, koho sme čakali 🤣 V škole sme týždeň preberali ktorá sa koľkokrát prezliekala. Tiež som žena, ale musím povedať, že dnes baby hrozne preháňajú. Postupne u nás tieto tradície zaniknú.
Dnes boli u nas skolkari s malou vodnou pistolkou tak to male pif paf ma ozaj nezabije. kybel medzi dverami by sa mi uz ale nepacil.
Ako dieta som to neznasala. Vsetci spoluziaci prisli ako orangutani,dobre sa pobavili,ked ma slahali vsetkym moznym. Top bola borievka a vedra studenej vody. No teraz v dospelosti to vnimam skor duchovne,sviatky su o inom ako o tom blazneni. Nemam nic proti tradiciam,ktore su symbolicke v ramci slusnosti.
@janka1011 Netesilo sa kazde dievca. Kym spoluziacky vyratavali kolki ich prisli zliat,kolkokrat sa prezliekali-to bola vtedajsia prestiz- ja som si vzdy tukala na celo,ci su normalne,ze si na tom zakladaju. Ja som sa nikdy netesila,pre mna to bolo utrpenie. Ale tak ako so vsetkym aj s polievackou sa ide do extremu a robi sa z toho velke halo presne ako pises,strasne nasilie na zenach.
@simona20201309 tak aj halloween je taký primitívny pre mňa
@janka1011 konkretne to olievanie a tieto veci keby zaniknú by som sa rozhodne nehnevala xD
@zmrzlinka2021 presne aj umna
@elizabet173 no vidíš, ja som zase v živote nezažila, aby dievčatá chodili v ten deň na výlet, táto móda sa zaviedla len posledné roky. Tak neviem o akom období píšeš ty, ale ja tak cca 20 rokov a viac dozadu a vtedy naozaj nebolo zvykom chodiť na veľkonočný pondelok na výlety. Kto nechcel, tak proste neotvoril, ale vo väčšine domacností bolo normálne čakať kúpačov s pohostením. O ďalších 20 rokov to už bude zrejme len spomienka.

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/preco-ste-prestali-oslavovat-velku-noc/#post-86157141