Lebo na rozdiel od mojej babky, ku ktorej som chodila ako mala a kde sa diali krestanske oslavy od stvrtku a potom aj oblievanie v pondelok nie sme s muzom veriaci a miesto nedobrovolneho mucenia zien a dievcat (ako mala som to neznasala a ziadne dristy o tom, aka budem zdrava ma nepresvedcili to mat rada) preferujeme konsenzualny sex 🤷
neprestala... stále chodíme do kostola - aspoň raz ....
Je to otrava, nie som veriaca a ked mam volno, chcem relaxovat inak.
Sú to hlavne kresťanské sviatky. Dnes je to pre mňa predĺžený víkend ktorý rada strávim s rodinou.
neprestala, nikdy som ani nezačala.........
Z lenivosti. Akoze oslavujeme,navarim,napeciem zase nechcem uplne bojkotovat sviatky. Ale som leniva chodit do kostola a dodrziavat vsetky tradicie. Z etnologickeho hladiska je tento sviatok fajn,len malokto,kto sa ohana korbacom a leje vedra vody na zeny,pozna pravu podstatu tohto cudneho zvyku.
@deti95060810 Otazka zneje inak.
Lebo aj napriek tomu, ze ma ako dieta pokrstili, nie som veriaca a nikdy som tieto sviatky nemala rada, nikto ma k viere neskor neviedol a iny vyznam v slaveni Velkej noci nevidim. V rodicovskom dome to bolo a jedle, chlaste, povinnych navstevach a bitke korbacom.Uz 24 rokov to ide uplne pomimo mña, kedze som v zahranici a mam v pazi
a ako zneje otazka ved ona odpovedala dobre. kostol k velkej noci patri. vsetky tie sviatky okrem pondelka su krestanske. ci sa pytas len na pondelok? to nie je velka noc. je to len velkonocny pondelok
@pralinka25 Otazka znela v zmysle preco ste prestali. Nie ci ste prestali. Ona velku noc oslavuje. Takze tato tema nie je pre nu.
Pretože ma nikdy Veľká noc nezaujímala, presnejšie ma otravovala.
Čo sa týka kresťanských zvykov, tie sme neriešili nikdy.. Čo sa týka Veľkonočného pondelka, neprestali sme úplne, stále sa ako rodina stretávame, ale nie takým tým "tradičným" spôsobom, že chlapi chodia z domácnosti do domácnosti, stretávame sa všetci u niekoho a máme grilovačku a podobne, aby sme boli všetci spolu 😊... Také tie návštevy si ako dieťa pamätám, ale potom sme z toho proste vyrástli + postupne ako nás opustila staršia generácia, už neudržiavame také vzťahy v širšej rodine... Dlho sme potom v rodine nemali deti a tie najmladšie prišli už do týchto zvykov
My sme neprestali oslavovať, chodíme do kostola, ale veľkonočný pondelok sme vymenili a namiesto toho ideme spolu ako rodina na vylet. Tu oblievačku som nemala nikdy rada. Tradície zbožňujem, ale veľkonočný pondelok je strašná hlúposť.
Ako decko doma som to brala akože oblievačka, šibačka, ale pre mňa to bol vždy otravný a nepochopiteľný "sviatok" (nie sme veriaci, takže duchovný rozmer 0. Ako dospelá som ho totálne vypustila, pretože aj povery akolo zvykov (šibanie) mi prídu úplne padnuté na hlavu. Som racionálny človek a obecne mám s poverami problém. Odkedy mám rodinu, pravidelne sa VN vyhýbame a voľné dni trávime buď na horách alebo pri mori.
uz ked sme boli deti sme to neznasali .. brat si vysibal kopu vajec penazi a ja so sestrou choroby ,smrdeli sme a este nas aj zmlatili-naozaj super sviatok .. kupili sme chalupu a aradsej boli tam .. nikdy som nepochopila ten vyznam sviatkov.. muzi ozraty zeny narobene a deti zhnusene ... kedze sme byvali v panelaku vystriedalo sa u nas kazde jedno decko aj tie co sme nepoznali a ze ich bolo vela ..ked dostali len vajco al coko tak sa este urazili ...
Lebo ako dieťa som sa nemohla dočkať, kedy budem mať vlastnú domácnosť a budem môcť zrušiť nezmyselné tradície. Nevidím jediný dôvod, aby som vyvárala, vypekala, nalievala alkohol a rozdávala peniaze "aby som bola zdravá". Nie som veriaca, žiadny boh neexistuje. Predĺžený víkend radšej využijem na nejaký rodinný program s deťmi.
Neznášam veľkú noc. Kedysi keď ešte bývala veľká noc že už bolo slnko a celkom teplo som aj umyla okna … čo ma jedine na tom tešilo bola tá jar kuriatka bahniatka vôňa jary. Teraz ? Si ani nepamätám kedy bola pekná veľká noc. 🤬 absolútne nezdobím a nepeciem a neupratujem ako besna. Veľkú noc mám úplne u prdele. Jedine že chodíme po rodine so synom k jednej a druhej babke keď si chce syn vyšíbat peniazky a babky ho očakávajú . A my s mužom sa pohostime keďže babky majú stále ten mód mať tip top a plne stoly lebo veľká noc. Jedine sviatky ktoré milujem sú Vianoce. Veľkú noc neriešim .
@darinkal Podla toho co pises veru velku noc riesis.
Prestala som iba s veľkonočným pondelkom, po tom ako som sa pred xy rokmi osamostatnila, nakoľko som tieto tradície nikdy nechápala, ako decko som to iba pretrpela. Môj dom, moje pravidlá, návštevy uvítam, pohostim, ale grobianstvo ala tradíciu nechajte pred dverami.
To že sadneme do autá so synom k dvom babkam lebo ho očakávajú a oni veľkú noc stále riešia a vypekaju a upratujú a zdobia … neznamená že ju ja riešim. Ja ju neriešim absolútne je to len koli babkam a synovi. Keby to bolo na mne ani neviem že veľká noc existuje …a ako píšem neboli sme ani na nákup ako iný ľudia že musia brat aj regale. Ani upratané. Ani navarené. Ani napecene. Nic. Babky uhostia a ideme ďalej.
Lebo v tomto štáte žijú aj ateisti a my k nim patríme. Rodicia ešte držali zo zvyku niektoré tradície, ale len niektoré, lebo sú tiež ateisti a bolo to zo zvyku a nie kvôli viere. Nás otec vôbec neoblieval za čo som mu vďačná. Návšteva susedov bola pre mňa utrpenie a vždy som mala chuť niekam ujsť. Pre mňa je to voľno ako každé iné.
S veľkonočným pondelkom som prestala v okamihu, keď som mala vlastnú domácnosť. S kresťanskou veľkou nocou som ani nezačala, nie som veriaca. Síce stará mat skúšala, že kedy ju príde vnúčik vysibat, ale ubezpečila som ju, že na svätého Dindy, lebo tejto stupidnosti sa môj syn zúčastní len cez moju mŕtvolu.
Na veľkonočny piatok mi zomrela dcéra v 39tt v bruchu a na veľkonočný pondelok som ju porodila.
Tento rok prvý krát po 7 rokoch idú moji chalani riadne sibat, prišli si to tak . A mam aj ročnú dcérku. Inak hlbší kresťanský zmysel sa ma netýka
Nikdy sme neoslavovali, pre nas to ziaden sviatok nie je...uplne obycajny den, lem mame dlhsi vikend
Ja som začala sláviť, lebo som spoznala ich zmysel. Ako dieťa som VN nenávidela, dnes viem, že pre mňa primitívne slovenské zvyky nemusím praktizovať
Ak za slavenie povazujes krestanske ritualy, tie sme nikdy neaplikovali. Ked za slavenie povazujes tradicne velkonocne jedla, tak tie sme neprestali varit. Inac tych par dni volna navyse travime ako sa da, najradsej niekde vonku v prirode, ked je pocasie ako teraz, tak interierovo. O oblievacka je u nas len symbolicka a kvoli synovi, lebo spoluziaci, kamarati... Raz hadam aj on pochopi, ze sa zaobide aj bez toho.
Za mňa su sviatky v poriadku ale tá idiotska tradícia šibania... Ako dieťa som to neznášala. Celý deň som strávila niekde schovaná. Nedovolím aby to moji synovia robili. A ešte nepochopím ten ošiaľ ohladne pečenia a varenia. V dnesnej dobe máme počas celého roka k dispozícii všetko, tak nevidím zmysel v tom aby sme sa prejedali a hodovali. Veriaca nie som ale ked si človek o tom trochu prečíta, zaklad sviatkov je pohanský 🤷
Na Zelený Štvrtok sme stratili to najvzácnejšie v żivote- dieťa.