icon

Ako vyčistiť dlho skladované zlato?

10. máj 2024

Je “charakteristicky” jav,ze zlato ktore bolo dlho dlho skladovane,zozelenie?Alebo neplati to a nemusi to byt zlato a moze aj bizuteria?Ako prirodzene bez chemikalii vycistim zozelenane zlato aby som ho neposkodila…Vlozit do teplej vody so sodou bikarbonou?Bude to stacit?Alebo?…

markusrasford
•
10. máj 2024

Zlato ma svoj punc a je viac ako pravdepodobné že nemení farbu.

autor
•
10. máj 2024

@markusrasford nie nemyslim tak ze meni farbu ale akoby bola na tom plesen…

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
akvi
•
10. máj 2024

Je to normálne, šperky zo zlata nie sú z čistého zlata, ale je tam aj striebro, med, nikel. A práve posledné dva oxiduju do zelena, striebro zase do čierna. Odnes šperk do zlatníctva, vyčistia ti ho odborne, prípadne aj zistia, či je to ozaj zlato.

zic
•
10. máj 2024

@fido69 to si nemyslim. Tie farebne odtiene zlata su sposobene zlozenim (18 karatove):
cervene - 75% zlato, 25% med
ruzove - 75% zlato,20% med, 5% striebro
https://www.visualcapitalist.com/gold-series-us...

ak zozelenie, tak je to bud omnoho horsie ako 18karatov alebo to vobec nie je zlato.. Zlato ma mat tu vyhodu (asi ako jedno z mala kovov), ze aj ked ho na 5000 rokov hodis niekam, tak sa mu nic nestane.

Obrucky mame kombo biele a zlte zlato a po 20 rokoch su sice mozno trosku "osuchane", ale farba povodna... takze zeleniet z medi by muselo mozno 9 karatove ak vobec.

vanilkovazmrzka
•
10. máj 2024

Ak ti nieco zozelenie je to bizutka. Zlato nezelenie.

rozculena
•
10. máj 2024

60ročné obrúčky sú stále rovnaké,ak ti niečo zozelenalo,tak určite nie zlato

akvi
•
10. máj 2024

@rozculena 60 ročné obrúčky sú pravdepodobne z 18 karátového zlata. Bežne sa ale robia šperky zo 14, či dokonca 9 karátového. V 14 karatovom zlate je ledva 60%zlata, všetko ostatné sú iné kovy, ktoré oxiduju. Stačí, že sa šperk skladuje vo vlhkom prostredí a meď a nikel zozelenie a striebro scernie. Jasné, že čím vyšší obsah zlata, tým menej vidno tú oxidaciu. Ale ak sú to 14 alebo 9 karátového šperky, kľudne mohli zoxidovat. V zlatnictve si s tým poradia a tiež povedia, či je to zlato alebo bižutéria.

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
lakebabe
•
10. máj 2024

Skus dat vyčistiť v zlatnictve ale nikdy mi žiadne zlato nezozelenalo ani moje podostavane rokmi ani zdedene vôbec mi nemenia odtieň tak sa skus opýtať tam

nikaeli
•
10. máj 2024

No ja teda neviem, ale prikláňam sa k tomu, že zlato nezelenie. Mám zlato spred roka, piatich, dvadsiatich z promócií, náušnice od narodenia majú vyše 40, mamkin prsteň má 70 a mám aj náušnice po babke, ktorá by už mala 100. Nič z toho nie je zelené. Ani náznak.

vanilkovazmrzka
•
10. máj 2024

Tak snad zliatiny roznych kovov so stopovym mnozstvom zlata, alebo len namiesane ci upravene tak, aby vo vysledku mali zlatu farbu, snad nepovazujeme za zlato?

akvi
•
10. máj 2024

@fido69 bez tých urážok by sa diskutovať nedalo?

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
akvi
•
10. máj 2024

@fido69 aha, čiže tvoja odbornosť v oblasti chémie ti dovoľuje urážať.

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
akvi
•
10. máj 2024

@vanilkovazmrzka 9 karátové zlato neobsahuje ani 40% percent zlata a stále taký šperk môžeme nazývať zlatým.

akvi
•
10. máj 2024

@fido69 určite vieš čítať, tak možno zvládneš aj tento článok a dopracujes sa aj k vete, ktorá potvrdzuje aj moju hlúposť. Samozrejme, nič ti nebráni spochybniť jeho odbornosť, dúfam, že im napíšeš, nech si tie bludy stiahnu zo stránky. https://www.klenota.sk/Blog/Sperky-KLENOTA-80/P...

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
akvi
•
10. máj 2024

@fido69 chápem, tá veta nebola v prvom odstavci, takže si sa k nej ani nedostal asi .. alebo, žeby si zistil, že si sa mohol mýliť 🤔

fido69
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
10. máj 2024

@akvi Dakujem za clanok
@zic

zmrzlinka8
•
11. máj 2024

@akvi bezne sa šperky robia zo 14 karatoveho zlata. sú kvalitné a vydržia všetko. Iba šperky s briliantmi sa robia z 18 karatoveho zlata väčšinou.
z 9 karatoveho sa určite nerobia kvalitné šperky, taky šmejd sa ani nepredáva v normálnom zlatnictve.

akvi
•
11. máj 2024

@zmrzlinka8 veď samozrejme, máš pravdu, nič to ale nemení na tom, že také šperky existujú.