Ako vysvetľujete deťom Vianoce, keď nie ste veriaci?
Sice mam este male babo ale uz rozmyslam, ze ako mu to budem vysvetlovat. Ze co to vlastne oslavujeme, o com su vianoce a ze ci ho to trosku nepopletie, ked mu budem vysvetlovat narodenie jeziska a pod a pritom mi veriaci nie sme. Ako to mate vy doma?☺️
@janulik2008 čiže si sa opýtala tiež prečo....
Ja sa priznám, že príchodom detí som z toho sama zmätená 😂 nie sme veriaci, ale čiastočne sme vyrastali aj vplyvom viery od starých rodičov, vianoce sa u nás oslavovali vždy a beriem ich viac ako taký mix pohanských, kresťanských sviatkov. Teraz mam v tom veľký zmätok, lebo všade samý Mikuláš, Santa Claus, Ježiško, Dedo mráz...... Syn sa začína pýtať prečo, načo, ako a rada by som tomu dala pre detskú hlavičku nejakú ucelenú podobu.
My máme deda Mráza, pretože je nám oveľa bližšie " to čo bolo pred kresťanstvom" ... My synovi hovoríme, že oslavujeme to, že prišla zima. Zimu sem prináša dedo mráz . Darčeky si dávame lebo sa tešíme z toho, že tá zima opäť prišla.
U ex je klasicky ježiško , ktorý nosí darčeky aj keď nie sú nejako veriaci. Malý si to pospájal do kopy a tak teda píše list dedovi mrázovi.. 😃 ja mu hovorím, že môže veriť v čo len chce. Aj keby chcel veriť v existenciu špagetového monštra. Sám preferuje to, že Vianoce sú oslava zimy pred narodením Ježiša.
Ze vianoce su sviatok kedy jezisko nosi darceky a postavime si stromcek
Naše deti vedieme, aby chápali Ježiša, ktorý učil ľudí láske k blížnym, k vzájomnej pomoci(a mnoho iného).
Vianoce sú pre nás sviatkami lásky. Dary si dávame z lásky(nenosí ich Ježiško, ani Santa atď.) Aby sme navzájom seba potešili, v príjemnej atmosfére bez zbytočnej honby za stovkami darčekov, nezmyselným pečením. V rodine sme si navodili túto atmosféru bez stresu a je krásna.
Normálne....vedia,že je to jeden z veľkých kresťanských sviatkov,keď sa narodil Ježiš.Ale mi v neho neverime,takže pre nás sú to sviatky,sme všetci spolu a dávame si darčeky.Netreba z toho robiť vedu
Vianoce sú pre všetkých ľudí, pre neveriacich sú to zimné sviatky kedy každá rodina stavia stromček a dostáva darčeky a pre veriacich pripomínanie narodenia Ježiša Krista, spasiteľa ktorý zmyl hriechy tohto sveta.
Ja tvrdím že Ježiško bol taký chlapec o ktorom sa verilo že dokázal rôzne zázračné veci ako vily v rozprávke, zatiaľ stačí :D časom to doplním že žil dávno a vravi sa to a hento ale skutočnú pravdu sa nedozvieme lebo to bolo veľmi dávno 🙂 tak ako sa nikdy nedozvieme akej farby boli dinosaury :D
A čo sa týka darčekov tak tiež u nás chodí dedo mráz čo je kamoš Mikuláša :D
ti co tu pisete, ze preco neveriaci oslavuju Vianoce, skuste si pozriet ako vsetky krestanske sviatky, vratane Vianoc vznikli - aby prekryli a vytlacili oslavy pohanskych sviatkov, v tomto pripade slnovrat. Prvykrat sa krestanske Vianoce oslavovali v 4 st. n.l., ale ani zdaleka to nebolo prvykrat, co v tento datum ludia oslavovali a stretavali sa.
Na margo symbolu Vianoc - vianočného stromčeka: "Ozdobený stromček nebol s počiatku vôbec spojený s kresťanstvom. Zelená farba vetvičiek bola symbolom života a vetvičky mali odháňať zlé bosorky. Vešanie ozdôb na stromček malo skôr obetný význam a pripisovali sa mu magické vlastnosti, spojené s pritiahnutím hojnosti úrody na nasledujúci rok. " Takze...len dalsia vec, co si cirkev prisvojila.
My máme univerzálneho Mikuláša, ten k nám nosí najprv sladkosti a potom aj darčeky :D zatial sa moja dcéra nepýta prečo to Mikuláš robí, je šťastná, že to tak je :D
@sima1415 U nás je téma, či mali dinosauri perie :D
My sme neveriaci. Deťom sme nikdy o Ježiškovi (Santovi) nehovorili ako o skutočnej postave. Syn pozná príbehy z Biblie, vrátanie narodenia Ježiša. Čítali sme ich ako každú inú rozprávkovú knižku. Myslím, že už ako 3 ročný vedel dobre odlíšiť realitu od vymyslených príbehov. Vysvetlili sme mu, že rozdiel oproti iným knihám je v tom, že niektorí ľudia veria, že sa tieto príbehy skutočne odohrali. Rovnako sa s ním rozprávame aj o iných náboženstvách, ale cielene upozorňujeme, kde má ktorý príbeh nelogickosť. Vianoce sú pre nás sviatky, kedy sme všetci doma, navštívime sa s blízkymi, ideme na Vianočné trhy, máme slávnostnú večeru a ráno si rozdáme darčeky. Syn od 2 rokov chodí so mnou vyberať darček pre otca a s otcom zasa pre mňa - má obrovskú radosť, keď si rozbaľujeme darčeky od neho.
napriklad mozes dietatu povedat ze na Vianoce sa rodina stretava, lebo sa mate radi a navzajom sa obdaruva
@irusa ja som tiež v podstate ateista,rešpektujem náboženstvo ale mam o tom svoju mienku,pre mňa sú Vianoce radosťou keď zdobíme stromcek,citim vôňu ihličia,pre sú Vianoce tradícia,zvyk,rozprávky,pečenie koláčov typických pre Vianočné sviatky,zemiakovy šalát si v lete,neurobite,pokiaľ nechcete mať návštevu menom salmonela.
@irusa nie je je to byvaly pohansky sviatok ktory cirkev prebrala a vlozila donho narodenie krista lebo jej to tak vyhovovalo a tym padom maju vsetci narok to oslavovat ako sviatok slnovratu, sviatok znovuzrodenia kolobehu atd

@irusa no len tú otázku dáva skoro každý že prečo oslavujú keď sú neveriaci. Čo nemajú nárok? Ja som mala kolegyňu svedkyňa Jehovova bola a jej som sa pýtala že ako to berie ona tak mi povedala že oni to berú ako normálne dní. Pritom má syna vtedy mal tuším 12? 🤔 a on tiež vyrastal v Tom že u mamy Vianoce nie sú a u otca áno. Nebrala mu to ;)