icon

Ako vysvetľujete deťom Vianoce, keď nie ste veriaci?

16. dec 2022

Sice mam este male babo ale uz rozmyslam, ze ako mu to budem vysvetlovat. Ze co to vlastne oslavujeme, o com su vianoce a ze ci ho to trosku nepopletie, ked mu budem vysvetlovat narodenie jeziska a pod a pritom mi veriaci nie sme. Ako to mate vy doma?☺️

Strana
z3
janulik2008
16. dec 2022

@irusa no len tú otázku dáva skoro každý že prečo oslavujú keď sú neveriaci. Čo nemajú nárok? Ja som mala kolegyňu svedkyňa Jehovova bola a jej som sa pýtala že ako to berie ona tak mi povedala že oni to berú ako normálne dní. Pritom má syna vtedy mal tuším 12? 🤔 a on tiež vyrastal v Tom že u mamy Vianoce nie sú a u otca áno. Nebrala mu to ;)

irusa
16. dec 2022

@janulik2008 čiže si sa opýtala tiež prečo....

irusa
16. dec 2022

@matabb73 daj si neurol...je to diskusia...a nepýtala som sa teba ale autorky...tak kľud a rozvahu

gabika128
16. dec 2022

Ja sa priznám, že príchodom detí som z toho sama zmätená 😂 nie sme veriaci, ale čiastočne sme vyrastali aj vplyvom viery od starých rodičov, vianoce sa u nás oslavovali vždy a beriem ich viac ako taký mix pohanských, kresťanských sviatkov. Teraz mam v tom veľký zmätok, lebo všade samý Mikuláš, Santa Claus, Ježiško, Dedo mráz...... Syn sa začína pýtať prečo, načo, ako a rada by som tomu dala pre detskú hlavičku nejakú ucelenú podobu.

matabb73
16. dec 2022

@irusa ty nie si v poriadku. To prečo takéto komentáre píše? Nedokážeš diskutovať normálne? Zaujímalo by ma či si aj v bežnom živote takto nepríjemná.

liloastitch
16. dec 2022

My máme deda Mráza, pretože je nám oveľa bližšie " to čo bolo pred kresťanstvom" ... My synovi hovoríme, že oslavujeme to, že prišla zima. Zimu sem prináša dedo mráz . Darčeky si dávame lebo sa tešíme z toho, že tá zima opäť prišla.

U ex je klasicky ježiško , ktorý nosí darčeky aj keď nie sú nejako veriaci. Malý si to pospájal do kopy a tak teda píše list dedovi mrázovi.. 😃 ja mu hovorím, že môže veriť v čo len chce. Aj keby chcel veriť v existenciu špagetového monštra. Sám preferuje to, že Vianoce sú oslava zimy pred narodením Ježiša.

henka123123
16. dec 2022

Ze vianoce su sviatok kedy jezisko nosi darceky a postavime si stromcek

nurielka
16. dec 2022

Naše deti vedieme, aby chápali Ježiša, ktorý učil ľudí láske k blížnym, k vzájomnej pomoci(a mnoho iného).
Vianoce sú pre nás sviatkami lásky. Dary si dávame z lásky(nenosí ich Ježiško, ani Santa atď.) Aby sme navzájom seba potešili, v príjemnej atmosfére bez zbytočnej honby za stovkami darčekov, nezmyselným pečením. V rodine sme si navodili túto atmosféru bez stresu a je krásna.

irusa
16. dec 2022

@matabb73 hlavne,že ty si. Ja som ťa v konverzácii vôbec neoslovila,tak netuším prečo si mi vôbec písala samozrejme za účelom vytvoriť konflikt...

doriiis
16. dec 2022

Normálne....vedia,že je to jeden z veľkých kresťanských sviatkov,keď sa narodil Ježiš.Ale mi v neho neverime,takže pre nás sú to sviatky,sme všetci spolu a dávame si darčeky.Netreba z toho robiť vedu

fiffinkaa
16. dec 2022

Vianoce sú pre všetkých ľudí, pre neveriacich sú to zimné sviatky kedy každá rodina stavia stromček a dostáva darčeky a pre veriacich pripomínanie narodenia Ježiša Krista, spasiteľa ktorý zmyl hriechy tohto sveta.

lucia456
16. dec 2022

@raszuz my nie sme veriaci, u nás nie je Ježiško, ale Dedo Mráz , ktorý nosí darčeky.

lucia456
16. dec 2022

@alex49 s týmto úplne súhlasím, a hovorím presne to isté, ako môže malé dieťa nosiť darčeky. A s Dedom Mrazom je to oveľa krajšie.

sima1415
16. dec 2022

Ja tvrdím že Ježiško bol taký chlapec o ktorom sa verilo že dokázal rôzne zázračné veci ako vily v rozprávke, zatiaľ stačí :D časom to doplním že žil dávno a vravi sa to a hento ale skutočnú pravdu sa nedozvieme lebo to bolo veľmi dávno 🙂 tak ako sa nikdy nedozvieme akej farby boli dinosaury :D

A čo sa týka darčekov tak tiež u nás chodí dedo mráz čo je kamoš Mikuláša :D

scorpionflower1
16. dec 2022

ti co tu pisete, ze preco neveriaci oslavuju Vianoce, skuste si pozriet ako vsetky krestanske sviatky, vratane Vianoc vznikli - aby prekryli a vytlacili oslavy pohanskych sviatkov, v tomto pripade slnovrat. Prvykrat sa krestanske Vianoce oslavovali v 4 st. n.l., ale ani zdaleka to nebolo prvykrat, co v tento datum ludia oslavovali a stretavali sa.
Na margo symbolu Vianoc - vianočného stromčeka: "Ozdobený stromček nebol s počiatku vôbec spojený s kresťanstvom. Zelená farba vetvičiek bola symbolom života a vetvičky mali odháňať zlé bosorky. Vešanie ozdôb na stromček malo skôr obetný význam a pripisovali sa mu magické vlastnosti, spojené s pritiahnutím hojnosti úrody na nasledujúci rok. " Takze...len dalsia vec, co si cirkev prisvojila.

scorpionflower1
16. dec 2022

My máme univerzálneho Mikuláša, ten k nám nosí najprv sladkosti a potom aj darčeky :D zatial sa moja dcéra nepýta prečo to Mikuláš robí, je šťastná, že to tak je :D

scorpionflower1
16. dec 2022

@sima1415 U nás je téma, či mali dinosauri perie :D

nepic
16. dec 2022

@oslo1
Z akého onoho sveta,keď ste neveriaci?

nepic
16. dec 2022

@doriiis
A prečo to vôbec nazývate sviatok,keď ste neveriaci?

doriiis
16. dec 2022

@nepic ....lebo je to sviatok.Hoc nie pre nás,ale je.Aj veľkonočné sviatky sú sviatky ale neslávime ich

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
annm81
16. dec 2022

My sme neveriaci. Deťom sme nikdy o Ježiškovi (Santovi) nehovorili ako o skutočnej postave. Syn pozná príbehy z Biblie, vrátanie narodenia Ježiša. Čítali sme ich ako každú inú rozprávkovú knižku. Myslím, že už ako 3 ročný vedel dobre odlíšiť realitu od vymyslených príbehov. Vysvetlili sme mu, že rozdiel oproti iným knihám je v tom, že niektorí ľudia veria, že sa tieto príbehy skutočne odohrali. Rovnako sa s ním rozprávame aj o iných náboženstvách, ale cielene upozorňujeme, kde má ktorý príbeh nelogickosť. Vianoce sú pre nás sviatky, kedy sme všetci doma, navštívime sa s blízkymi, ideme na Vianočné trhy, máme slávnostnú večeru a ráno si rozdáme darčeky. Syn od 2 rokov chodí so mnou vyberať darček pre otca a s otcom zasa pre mňa - má obrovskú radosť, keď si rozbaľujeme darčeky od neho.

ukulela
16. dec 2022

@irusa lebo je to zimny slnovrat. Krestansky symbol napasovany do kalendara na potlacenie pohanskych zvykov. Tak, ako oblievacka ma pramalo spolocne s jezisovym zmrtvychvstanim.

dzejsik
16. dec 2022

napriklad mozes dietatu povedat ze na Vianoce sa rodina stretava, lebo sa mate radi a navzajom sa obdaruva

irusa
16. dec 2022

@ukulela a ja som vždy žila,že je to viera ale ako čítam Vaše príspevky fakt to prevzala cirkev a prispôsobila si to podľa seba. Ako mám v tomto medzery. Nikdy som sa na to takto nepozerala. Vždy mi bolo vsugerovane v spojitosti s narodením Ježiša.

laurikalalinka
16. dec 2022

@irusa ja som tiež v podstate ateista,rešpektujem náboženstvo ale mam o tom svoju mienku,pre mňa sú Vianoce radosťou keď zdobíme stromcek,citim vôňu ihličia,pre sú Vianoce tradícia,zvyk,rozprávky,pečenie koláčov typických pre Vianočné sviatky,zemiakovy šalát si v lete,neurobite,pokiaľ nechcete mať návštevu menom salmonela.

katulienkax
17. dec 2022

@irusa nie je je to byvaly pohansky sviatok ktory cirkev prebrala a vlozila donho narodenie krista lebo jej to tak vyhovovalo a tym padom maju vsetci narok to oslavovat ako sviatok slnovratu, sviatok znovuzrodenia kolobehu atd

Strana
z3