Ako zabrániť susedovým mačkám, aby nám nechodili špiniť do záhrady?
Psa planujeme kupit ale az za take 2rokt,ine rady?Specialne gely,cierne korenie,nasadena mata a pod vyskusane ale bezuspesne.Ako tie macky odstrasit?
@maartinkaa vies co je najhorsie ze majitelia na vsetko seru, ale doslova, maju jednu macku a ta za rok nakoti dalsich 12, nieco potopia, nieco prezije, nestaraju sa o to , vsak niekam ony odidu, a potom to tak aj vyzera. Dedina plna zavsivenych a chorych zvierat.
Kurnik vsak aj o toho psa sa musia aspon minimalne starat, pravidelne ockovat, co by sa stalo keby aj tu macku dali 1x za zivot vykastrovat a maju svaty pokoj. Raz za 2-3 mesiace odcervovaciu tabletku macke aj psovi a je po vsetkych zdravotnych problemoch. Ale ludia moc nerozmyslaju, chyba osveta.
vedeli ste, ze... 😉... https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-...
skratka, kym budu na svete hlodavce, maju macky velky vyznam, jedno ci v meste ci na dedine, ci v svetoznamom muzeu 😉
@luba41 no pochybujem,ze tie vykrmene macky daco ulivia,to ako u nas doma,rodicia chivaju prasata a slieoky,cize je tam dost potkanov a mysi a macka namiesto toho aby bola tam z chytala mysi sa promenaduje pred vchodovymu dverami a caka,kto jej da co zrat.To nas kokrspaniel chyti aj potkana aj mys,nie macka,tie su lenive.
@najk no ved píšem odpadky=jedlo v kontajneri=raj pre potkany..zase tá mačka si tolko nedokáže uloviť aby sa uživila, preto potrebuje aj nakrmiť..či v meste alebo na dedine..tá starostlivosť o mačky v meste musí byť komplexnejšia, tak aby nevadila ludom-ale neznamená to- vyhubiť mačky, nedávať im jesť, vyhnať ich..mačka vždy zostane lovec..aj keby už nemusela loviť kvoli nasýteniu, kvoli "zábave" vždy uloví..
@kondaska1 skôr by som povedala, že tí jednoduchší nie sú zvyknutí do zvierat investovať, či už čas alebo peniaze. Sú naučení, že je to "len" zviera, ktorému dám nažrať nejaké skysnuté zvyšky alebo mlieko s rožkom a tam starostlivosť končí, je to ešte odpozerané z minulých čias. Ja sa ešte dobre pamätám, ako sa kedysi starali ľudia o zvieratá. Do misky chlieb, zalialo sa mliekom, pes na reťaz a keď niekoho pes omrzel lebo neposlúchal (akoby aj mohol ked bol na reťazi a bol osprostený), dal ho odstreliť a priniesol si iného, krajšieho. Keď mu niečo bolo, nechali ho zdochnúť alebo zasa odstreliť, so zvieratami sa na veterinu nechodilo. Tento systém asi v niektorých ľuďoch doteraz pretrváva. V niektorých lokalitách pes na reťazi je aj dnes normálny bežný jav...
@sivypegas
ved nemáte ani psa ani u susedov pravdepodobne nie-teda takého čo by vás obťažoval, takže nevieš porovnať...a ver mi je to velmi nepríjemné, ked sedíš na dvore a nemožeš sa ani porozprávať bez toho aby na teba celý čas neštekali psy, alebo ťa nesledoval a po plote neskákal 30kg pes..tie mačky sú aspon ticho, prebehnú..
ved takisto súhasím-plašiť, ale humánne..
@bmuller Ano, zvierata sa spravaju zvieraco. Preto ked teraz napr. skorci nicia urodu hrozna, tak by si zufali vinohradnici mali sadnut, otvorit pivo a povedat si, ze nebudu do nich strielat, lebo ved sa nespravaju zakerne ked im nicia urodu, ale iba zvieraco. Ale realita je taka, ze desiatky vinohradnikov ziadaju o povolenie odstrelu. Preto nie kazdy, kto striela do zvierat, aby ich odplasil, je strasne zly. Macke vzduchovka podla mna neublizi. Len ju odplasi a zapamata si, ze tam nema chodit.. Aspon si myslim, nikdy som to samozrejme neskusala..
Zasa niektore tu pisete ako keby ste bolu vegetarianky...Ja niw som za zabitie,ti by sim nedijazala ale tajtm prajom do zadky nech sa nauci mi necadi,ken na to niehe cas a dobra muska Inak v takej Cine by ste sa asi zblazniki kebyze vam na tanieri smdinesu ochutenu macku.
@kondaska1 a tak je tu klud.ved ja zasa nesliedim cely cas pred domom a neidhanam.A to dokonca minuly rok sa nam macka okotila na zahrade,my sme o tim nevedeli a ked bol nas pes spusteny aj v tej okrasnej zahrade,tak tie mlade zabil.Ze ta macka aj napriek tonu,ze musela toho psa citit a vidiet,ze aj tam je obcas spusteny,si tam necha mlade macky.
@0silvia0 ok, mozno sa mylim. Hovorim, sama som neskusala. Ale zasa si ani nedovolim odsudzovat niekoho, kto uz je z mnozstva cudzich maciek zufaly a robi to. Cize chapem obidva pohlady. Som niekde medzi :D Nechcem strielat do maciek, ale nechcem mat ani nasrate od nich na svojom pozemku..
@sivypegas ale zas sem nemiešajme zvieratá chované na mäso. Tie sa porážajú snáď presne a rýchlo za týmto účelom a netrpia. Keď niekto vzduchovkou trafí mačku napr. do oka, vystrelí jej oko alebo a mačka sa v bolestiach bude trápiť niekoľko dní, alebo pomaly a bolestne vykrváca, to je snáď rozdiel?
Ale vidím, že sú medzi ľuďmi obrovské rozdiely v citlivosti a empatii voči zvieratám 😕
@najk proste priroda je priroda, je omnoho silnejsia ako clovek, bola tu ovela skor ako clovek a stale bude v prevahe. zivocisnych druhov od hmyzu cez vtaky az po cicavce je nespocetne viac ako 1 druh, ktory si mysli, ze nad vsetkym panuje... za to, ze clovek si navymysla dvory, ploty, vinohrady a obilne polia, tie zvery nemozu, ked vidia dostupne zradlo, idu za nim,
tym nehovorim, ze mame otvorit brany svojich pribytkov, zivit ich z polovice platu a klanat sa im 😀
ale skratka riesit vsetko strlebou a jedmi? WTF. ked vystrielaju jednu generaciu skorcov, aj tak sa o par rokov stav upravi... inak, v Rakusku som videla ponad vinohrady natahane siete, naco asi? 😉
@sivypegas máme asi 20 arovu záhradu a teda aj tu by sa mi zdalo 19 maciek priveľa 😲
So susedom sa nedá rozprávať, veď to je neúnosné toľko maciek. To sa nedivím že seru kade tade. Ono úvodný príspevok vyznel, že sa bavíme o 2-3 mackach ale nie o toľkých. To treba naozaj preriedit. u nás, teda u suseda, keď boli premnozene mačky, tak prebiehali cez cestu a často už len palacinky boli, nejak sa to tu samé preriedilo. Nezvládli ich kŕmiť, tak išli preč. Ale toto treba riešiť aj na obci, starosta môže riešiť susedské spory
úplne opačne..aj ked nemáš rada mačky..nechceš susede pomoct ich dať vykastrovať, aby nerodili dalšie? ked píšeš, že sa o ne stará..to je základ..alebo si "ochoč" jej dve,tri mačky a daj kastrovať tie- dávaj im jesť, ostanú u teba a ostatné budú vyhánať.. dajte niekde na koniec pozemku kopu drobného piesku, jej budú chodiť tam..kúpte teda nejaké plašiče / humánne/-ale nemám s tým skúsenosti.. mačky sú super zvieratá-len ich treba pochopiť..

@luba41 ze zlate macky,haha,ty si vtipna🙂)))