Ako začať s včelárstvom?
Má niekto skúsenosti? Stačil by mi jeden úlik. Vďaka
Kuk na stenu teraz jedna postovala svoje včeli
Jeden úľ rozhodne nestačí.
Tiez viem tak, ze minimum su dva ule... kazdopadne najprv porozmyslaj, ci je to vhodne vzhladom na lokalitu a susedov, lebo nie vzdy sa taketo nove hobby stretne s pochopenim... susedia mali 10 ulov, ale daleko od pozemku vzadu na roli, kde to nerusilo... chodili sme ako deti pravidelne stacat med... ale je to piplacka celkovo, na zaciatok sa spoj s nejakym vcelarom u vas v okoli a nech ti to podrobne vysvetli. Zo skusenosti oni o tom rozpravaju radi a velmi obsirne 😅
Najlepšie je začať, ako napísala viestta a anjelicek26. Včelára v okolí si môžeš nájsť cez centrálnu evidenciu (www.cehz.sk). Ak nemáš v okolí včelára, hľadaj napr. na bazoši odložence/roje - sú menšie, menej náročné a nebudeš sa ich báť. Pred kúpou sa nezabudni zastaviť kvôli prihláseniu na RVPS (môžeš dostať pokutu, keď to za teba urobí nespokojný sused). Určite si niečo naštuduj dopredu, vhodný je kurz, alebo aspoň youtube.
Praveze u nas na dedine je vcelar takmer kazdy sused. Jeden ma jeden ulik, druhy dva, tak rozne, ale nechcela som ich otravovat, tak som chcela zistit nejake info pomimo.
My sme zacinali s jednym-dostal manzel do daru 🙂 a porupne sme rozsirovali na tusim 5rodin. Potom sme sa ale stahovali a uz sme tu nemali kam dat ☹
Kazdopadne muz vsetko cital. Ucil sa. Mal jedneho vcelara “na telefone”. Obrovsky mu pomohol za kazdym. Bol ochotny aj prist ukazat/vysvetlit co trebalo.

Najdi si v okoli nejekeho vcelara, povie ti vsetko co potrebujes vediet, poradi ked budes mat nejaky problem aj vcelstvo ti poskytne a povie co mas kupit aby sa im u teba darilo