icon

Ako začať študovať medicínu popri deťoch?

feriva
30. sep 2010

Poprosila by som vás o rady. Mám za sebou strednú a vysokú umeleckú školu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke. Od detstva ma láka medicína. Neustále sa zaoberám bylinkami, pestujem kombuchu, začínam sa zaoberať pijavičkami. Všetky choroby si pozerám,všetky info ohľadne ľudského tela, proste ma to baví. Neviem však ako začať. Čo k tomu treba a ako študovať popri deťoch?Existuje nejaké externé štúdium popri zamestaní, či materskej, aby som sa postupne vypracovala na lekárku? Poprosím o všetky info. Ak sú tu nejaký lekári prosím poraďte. Ďakujem

andy.a
30. sep 2010

čaute 😎 😎 😎

tak pitvy je to najmenej,čo mi na medine prekážalo,dokonca súdne lekárstvo a súdne pitvy boli najzaujímavejšie 😝 😝 😝 a milovala som predmety,kde sa mikroskopovalo,teda napr.histológia,mikrobiológia,aj na patole sa mikroskopovalo 😝 😝 😝

vraví sa,že na medinu treba mať pevný zadok...aby človek vydržal sedieť nad knihami 😕 😕 😕

napr.keď som urobila skúšku z anatómie,hodila som na váhu všetky knihy,atlasy anatomické,skriptá,učebnice atď....a bolo toho 18 kg 😕 😕 😕 🙄 🙄 🙄

z nášho ročníka zo 400 skončilo okolo 230 😝 😝 😝 kvantum ich povyhadzovali,a tiež som študovala na LFUK /v BA/ako
@latvia

pomaly na každých stážach,či čo sme to mali v v 1.-3. ročníku sa písal test,alebo sa skúšalo,a kto nespravil,vyhodili ho z hodiny a musel si to "zopakovať"...jednoducho mal absenciu...takže ja si z mediny pamätám najmä to nekonečné vysedávanie do noci nad knihami a celý školský rok,nielen cez skúškové....o skúškovom to ani nehovorím 😝 😝 😝

tiež sme mali na spolužiačku,čo mala jedno bábo na konci 3.ročn.a druhé porodila deň pred štátnicou z interny...a pustili ju dokonca z pôrodnice na štátnicu 😝 😝 😝 😀 😀 😀
ale to bol extrém,zväčša sme boli decká po škole/gympel/ slobodné,bezdetné 😝 😝 😝

heleniatko
30. sep 2010

@esmera ja sa pridavam k latvii, kedze sme spoluziacky z rocnika, nie je to len o pocte skusok, ale hlavne o kvantite uciva a casu, ktore treba studiu venovat... externe sa medicina studovat neda... a aj ked su podla niekoho prijimacky brnkacka (hlavne pre tych s genialnou pamatou), je vyhodou mat zaklad z prirodnych vied, teda dobrat si gymnazialne ucivo z chemie a biologie, to je zaklad... a k samotnemu studiu, poznam aj medicky, co uz maju deti, ale taha to tam manzel, alebo musia robit nieco na vedlajsi uvazok... aj ja som pocas celeho studia brigadovala, ale nepamatam si, ze by som sa pocas tych 6 rokov niekedy poriadne vyspala (mozno na vianoce 😀 😀 😀 ) a urcite som nemohla venovat studiu tolko casu ako by som chcela...

leishmania
30. sep 2010

suhlasim ze porovnavat skuskove na pocet skusok je nezmyselne...ale to pochopi kazdy ako sa mu dostanu tie knihy do ruk 😅

ja som pocas skoly nebrigadovala, nehvorim ze je to tie vyssie rocniky nemozne, ale v kazdom pripade narocne, a pri detoch viacmenej nemozne ked chce s nimi aj clovek travit daky cas

andy.a
30. sep 2010

@leishmania a
@heleniatko

plný súhlas.....kamoška študovala ekonómiu,tá vzdychala,že majú napr.8 skúšok a my "len" 2....ale jej sa na tie skúšky stačilo učiť deň pred nimi 😝 😝 😝 😝
anatku som sa učila minim.6 týždňov intenzívne pred skúškou a priebežne celý rok,lebo na pitvách aj cvikách sa skúšalo a bolo treba sa učiť priebežne,však tých 18 kíl učiva sa nedá len tak zmáknuť.....detto aj iné predmety....keď si spomeniem,ako od nás chceli vzorec vitamínu B6 alebo na A4 priebeh fotosyntézy na biochémii ,XY dlhých vzorcov,reakcií....atď....však to poznáte,čo ste medinu študovali..... 😕 😕 😕

duska1122
1. okt 2010

ahojte ja mam na vas otazku mozno trochu od veci , ale ja tiez rozmyslam nad tym ze by som chcela byt zdravotnou sestrickou , ale neviem kde zacat 😀 mam strednu skolu s odevnictva. chcela by som uplne zmenit odbornost. bojim sa ze na zdravotnu sa da studovat len dennom studiu stredoskolskom ci? necviete mi niekto poradit?

latvia
1. okt 2010
petruska86
1. okt 2010

@duska1122 ahoj...no na strednej skole sa maturuje "uz len" ako zdravotnicky asistent
ak chces byt zdravotna sestra, musis studovat bakalarske studium na vyske....a ci je aj externa forma studia, zavisi od danej univerzity/vs, ale neviem, ci by to bolo mozne pre teba, ak nepracujes v obore, to uz by si trebalo zistit podmienky na danej vs

ukana
1. okt 2010

@duska1122
petruska86 má pravdu, ak chceš byť sestrička, musíš mat VŠ
http://www.jfmed.uniba.sk/index.php?id=2048

esmera
Odpoveď bola odstránená
leishmania
1. okt 2010

@esmera no z toho co pises je jasne ze to nie je nic pre teba

esmera
Odpoveď bola odstránená
latvia
1. okt 2010

@esmera jedna vec je ale na medicine urcite pozitivna - nemas problem sa zamestnat 😉 a ak to niekoho bavi, skusila by som. lebo nieje nic horsie ako robit pracu ktora ma nebavi 😉 alebo vystudovat nieco, kde nemam velku sancu zamestnat sa

albireo
1. okt 2010

najprv k uvodnemu prispevku ferivy: podla toho co pises, tvoj zaujem skor zodpoveda skor vychodnemu ponimaniu mediciny, V Singapure alebo v Cine by si nemala problem najst skolu, ktora ponuka prislusny studijmy program. V Europe ma napada akurat Londyn, inak ak sa naozaj chces venovat medicine, caka ta zapadna medicina🙂
O primackach a pod ti uz velmi pekne napisala Latvia, nie je k tomu co dodat. Treba mat solidne zaklady z chemie, biologie, fyziky a hodi sa logicke myslenie-mozno nie na prijimacky, ale na neskor celkom urcite.
S detmi sa studovat da, mala som kolegynu, ktora otehotnela tesne po prijimackach, do prveho rocnika nastupila ako 19rocna slobodna matka ,ktora byvala u mamy. Studium zvladla, ale myslim,ze ju to stalo vela sil a odriekania. Okrem povinnosti v skole este od 4.rocnika po veceroch upratovala kancelarie. Celkovo sa na materstvo v case mojho studia neprihliadalo, rozhodne maminy nemali ziadne ulavy:(
Samotne studium je narocne a zaroven zvrusujuce. Osobne si myslim, ze je dolezite mat spravnu motivaciu, vediet sa spolahnut sam na seba a zaroven mat dobrych kamaratov v kruhu, ktori podrzia ,ked je zle.
Studovala som na 1.LFUK v Prahe, rada na svoju alma mater a ucitelov spominam.

esmera
Odpoveď bola odstránená
karin_85
14. okt 2010

ahojte baby, som velmi rada ze som nasla tuto temu. chcela by som sa s vami poradit o jednej veci. ja som uz jednu vysoku skoncila, studovala som kombinaciu vseob.lekarstva a fyziky. ked som v 5.rocniku uvazovala co dalej tak som sa rozhodla (hlavne na priatelov podnet) ze si podam prihlasku na medicinu. bol to moj sen, po gymli som sa nedostala. zacala som sa ucit tie otazky, tiez som velmi nedufala ze sa to podari, ale ono sa to podarilo a dokonca keby som mala o 4 body viac, dostala by som sa aj na zubarinu. prijimacky bola fakt brnkacka. ale to podstatne. teraz som prvacka a uz mam vlastne 24 rokov. to znamena ze skoncim az v mojej krasnej 30-tke 🙂 co ma ale zaujima je, ze vobec netusim kedy by bol najvhodnejsi cas zalozit si rodinu. s priatelom sme sa dohodli ze zatial nie a potom niekedy ked to bude mne najviac vyhovovat. cize jednou z moznosti je naplanovat to niekedy do 4-5 rocnika a studovat bez prerusenia a po skonceni uz nastupit do prace, alebo dostudovat a potom sa vrhnut na snazilkovanie. viem ze sa taketo veci naplanovat nedaju, ale tak aspon daka optimalna predstava by ma zaujimala. mat prve dieta v 30-tke nie je v dnesnej dobe neskoro, len neviem ci by sa mi potom tazsie nezacinalo v nemocke. finacne to zatial moc neriesim, podporu svojho chlapa mam 🙂 co si vy myslite o mojej situacii? 🙂 dakujem za nazory

janqa13
1. nov 2010

Ahojte baby,ja mam taktiez otazku,chystam sa na prijimacky na Verejne zdravotnictvo,poznate niekoho kto tam chodil,chodi resp.chce ist?Resp.dalsie veci,info okolo toho?Mam vystudovany gympel,biologia,chemia bez problemov,sice mam 22 cize nie som cerstva absolventka ale uz sa poctivo drvim a opakujem...Dakujem 😉

jazminn
1. nov 2010

moja neter chodí do druhého...

latvia
14. dec 2010

@karin_85 ak to fakt chces, nieje problem,. medicina sa da zvladnut, dokonca aj s detmi, sice je to niekedy o hubu ale ide to. ak mas podporu priatela, tak nie je o com...a co sa tyka potom zaciatkov v nemocke, je to uplne jedno. ja som zacinala v praci hned po skole, odrobila som si rok a pol a sla som na matersku, po takmer 3 rokoch sa chystam vratit, a bude to uplne odznova, ako kebyz som ani nepracovala 😝 ale do toho sa dostanes, budes sa ucit priebezne, po veceroch, prax ziskas casom. zvladli to ine doktorky, zvladnes aj ty

annetta
9. aug 2011

@feriva ahoj, píšem o rok neskôr.... Spája nás rovnaká túžba študovať medicínu. Tiež som vystudovala niečo celkom iné, mám dve malé deti a povedala som si, že chcem skúsiť uskutočniť svoj celozivotny sen. Píšem ti, aby som sa opytala, či sa ti podarilo, čo si chcela?

ankamarka
26. okt 2011

@feriva ahoj, mozem sa ta opytat ako si sa nakoniec rozhodla? ja mám ten istý zámer. Ja som skončila prírodné vedy - biologia, takze medicina mi je dost blizka. Mam maleho chrobacika a buduci rok bude mat rok. Uz som sa zacala pripravovat na prijimacky. Som zvedava ako si na tom...

skumavka
10. dec 2011

Ahoj feriva.
Ja som porodila dcerku na konci druhého ročníka LF UK. Poslednú skúšku v tomto ročníku som už absolvovala s poriadnym 8-mesačným bruškom 😀
Potom som si na rok prerušila štúdium a tretí ročník som si rozložila na na dvakrát. Niekto si povie,že som stratila dost vela čas,ale kedže som nemala v rodine takmer žiadnu oporu,tak inak sa nedalo. Zato manžel mi bol oporou velkou. Finančne tahal všetko sám, ked bolo treba najviac zabrat na skúšky,tak to bol práve on,kto s dcérkou trávil mnoho a mnoho času, o podpore duševnej ani nehovoriac.
Dá sa teda povedat, že sme doštudovali spolu s dcérkou. Moja promocia mala v sebe to krásne,že tam už sedela naša takmer šestročná dcérka 🙂
Zvládnut sa to teda dá. Ale ako to už písali dievčatá vyššie,človek musí mat ozaj fest pevnú motiváciu, vytrvalost a aj pevný zadok na nekonečné sedenie nad knihami 😉 Stúdium je náročné,ale aj vzrušujúce a krásne a ked to človeka baví,tak to "žerie". Napriek tomu boli i krízy,lebo nie všetko za tých minimálne 6 rokov ta bude bavit,cez niečo som sa musela doslova prehrýzt,ale doležité je nestrácat zo zretela svoj ciel,ktorému človek obetuje i momentálne nepohodlie,prípadne prekoná i niečo,čo mu nie je blízke,čo mu "nesedí".
Vždy to bol moj sen a aj som si ho splnila. Ale bez pomoci mojho skvelého muža by to iste nešlo.

esmera
Odpoveď bola odstránená
leishmania
4. mar 2012

@esmera zvladnete to ak vam dokaze tvoj muz zabezpecit financne, musis si vypocitat ci to z jeho platu utiahnete, na brigady pri skole a detoch nemysli.

esmera
Odpoveď bola odstránená
aliza
5. mar 2012

@esmera ahoj, takze historicka? ja som tiez studovala historiu na FiFUK a bolo to peklo 😝.

A tiez je medicina moja srdcovka, muz je lekar a stale hovorim, ze este raz sa narodit, tak som na 100% lekarkou, ale ja sa uz na medinu necitim, s chemiou som sa dost natrapila na gympli 😖. A tak som si dala prihlasku na sestricku, na univerzitu, tu v UK. Nastastie sa da studovat part-time, ale vtedy to trva 4 roky, inak sa mi pri detoch neda. Takze medicina to nie je, ale ja sa uspokojim aj s tou sestrickou.

esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
aliza
6. mar 2012

@esmera no, ja mam ucitelsky smer, cize by som mohla ucit, len mne sa ucit nechce, najma tu, v UK, je to skor o vychovavani, ako o vzdelavani a ja na to nemam nervy popri tych mojich dvoch a hlavne je to vela papierovaciek mimo pracovnu dobu a to si ja nemozem dovolit. A ja by som chcela byt Neonatal nurse, cize novorodenecka JISka, kedze babenka zboznujem. To je podla mna krasna praca.
Ale ak chces byt stale fararkou, tak mozes, ci nie?