icon

Ako zistiť neoprávnený prístup do telefónu?

13. apr 2024

Dobrý deň prosím vás ako zistím či sa mi niekto nenabural do telefónu? ide o to že mi kamarát poslal správu z jeho tč a o pár minút na to mi prišiel ten istý text z iného čísla na ktoré sa nemožem dovolať

niekto2hy
13. apr 2024

Tak odpis na SMS.😎

maranco
13. apr 2024

Zavolaj kamarátovi, či si nerobí s teba srandu.

markusrasford
13. apr 2024

Ako sa mohli naburat do tvojho mobilu. Keď si dvakrát dostala správu. Kamarát si robí srandu. Na tom druhom čísle si zablokovaná. Nastav si súkromné číslo a dovolať sa aj na druhé číslo

maranco
13. apr 2024

@markusrasford to druhé číslo môže byť náhodne vymyslené a neexistuje, pri posielaní SMS cez bránu sa dá nastaviť "odosielateľ".

Pozri obrázok o 17:20
https://www.modrykonik.sk/blog/kika147/message/baby-rano-mi-prisla-sms-z-vub-banky-ze-wymwdh/

autor
13. apr 2024

@niekto2hy nedá sa na to číslo ani dovolať infiltrovalo to len ten text čo mi prišlo od kamaráta z iného čísla

rozculena
13. apr 2024

o čom bol ten text? niečo že pošli mi peniaze alebo klikni na tento link alebo prepošli mi nejaký Pin kód?

autor
14. apr 2024

@rozculena rodinný kamarát nám poslal správu ahoj ako sa máte? A tento text čo napísal infiltrovalo a o 10min prišiel pod iným číslom na ktoré sa nedá dovolať

niekto2hy
14. apr 2024

Jedna je klasicka SMS a to druhe je RCS.

jimmyy128
20. aug 2026

niekto2hy to trafil, len sa to tu nedopovedalo, tak to skúsim rozviesť, keby sem niekto prišiel s rovnakou obavou.

Keď kamarát píše cez Správy s RCS, správa ide cez internet. Ak sa nedoručí, systém ju po chvíli pošle ešte raz ako obyčajnú SMS. Vtedy sa tá istá veta objaví dvakrát a to druhé doručenie môže prísť pod iným identifikátorom než jeho číslo. Sedí aj to, čo píše maranco. Pri odosielaní cez SMS bránu sa dá nastaviť, čo sa príjemcovi zobrazí ako odosielateľ, a na také číslo sa potom nedá zavolať späť, lebo to nie je žiadna účastnícka linka. Z rovnakého dôvodu vyzerajú vierohodne aj falošné správy z banky.

Nič z toho nie je prienik do telefónu. Keby mal niekto prístup dovnútra, prejavilo by sa to inak než zdvojenou správou.

Overiť sa to dá aj tak, za pár minút. Na iPhone otvor Nastavenia a hore klepni na svoje meno, úplne dole je zoznam všetkých zariadení prihlásených do tvojho účtu. Na Androide je ten istý zoznam v účte Google v časti Bezpečnosť a Vaše zariadenia. Čo tam nepoznáš, odhlás a zmeň heslo. Potom vytoč ##002#, čo je kód na zrušenie všetkých presmerovaní hovorov a správ, lebo to je najčastejší spôsob, ako sa dá odchytávať cudzia komunikácia bez toho, aby o tom človek vedel. Na Androide sa ešte oplatí pozrieť, ktoré aplikácie majú správcovské práva alebo prístup k oznámeniam, tam sa sledovacie programy schovávajú najradšej, a zapnúť Play Protect.

rozculena sa pýtala dobre a autorka odpovedala, že v správe bolo len ahoj ako sa máte, čiže žiadna prosba o peniaze ani o kód. To dosť potvrdzuje, že išlo o technickú duplicitu a nie o podvod. Jedno by som ale nechal v hlave: keď niekomu obsadia účet, prvá správa býva presne takáto nevinná, len na overenie, či číslo žije, a o peniaze si pýta až tá ďalšia. Takže ak by po tomto prišla druhá s odkazom alebo s prosbou o pár eur, vtedy už netreba nič skúmať a stačí kamarátovi zavolať.