Ako znova začať šoférovať?

30. júl 2023

Ahojte, chcela by som sa opýtať či to mal niekto podobne a čo vám pomohlo strach prekonať.

Mala som vážnu autonehodu 4 roky dozadu, takmer som pri nej zomrela. V tej dobe som bola spolujazdec.
Potom som si urobila vodičák, že tým strach prekonám. Lenže už počas autoškoly som otehotnela, s veľkým bruchom som jazdiť nechcela. Po narodení bolo dieťa veľmi náročné, takže šoféroval vždy len partner, lebo som bola unavená a netrúfala si tak šoférovať.
Chcela by som sa do toho dostať a začať jazdiť, no neviem v sebe ten strach prekonať. Ako na to? Čo pomohlo vám?

pribinak
30. júl 2023

Však si daj kondične jazdy v autoškole. Povedz inštruktorovi ktoré trasy potrebuješ najviac jazdiť a on ich s tebou prejde.

Nie je to nič výnimočne, bežne si ľudia dokupujú kondične jazdy
Žiadna iná rada ako jazdiť jazdiť a jazdiť neexistuje

liliana8
30. júl 2023

Skus zacat jazdit s automatom,je to ovela lahsie.Odbura to cast stresu.Drzim palce🍀

maninka1974
30. júl 2023

Ja som tiež po rokoch začala jazdiť...ale musela som vtedy som si dala trasu čo som poznala do práce domov ešte viezla som syna do škôlky....vedela som presne kde je hlavná cesta kde dať prednosť....no a časom keď som niečo potrebovala po ceste som si skúsila zájsť opatrene....už sú tomu 4 roky už idem hocikde...tak najprv krátke trasy skus

jana_eyre_2
30. júl 2023

Ja som mala od tehotenstva prvého syna veľký strach a prestala som jazdiť.. začala som až po rokoch keď som mala už tretieho syna, najstaršiemu presunuli škôlku ďalej od domu a bála som sa ako pôjdem po neho ak budú dve deti choré cez zimu.. takže to má donútilo.. kúpili sme automat, nacvičila som jazdu a parkovanie do škôlky a späť.. sama vo sviatok a asi 5-6x som sa takto otočila.. cez týždeň som už brala aj deti.. rovnakú trasu som jazdila asi mesiac kým ten najväčší strach opadol a skúsila som trasu novú.. tu som tiež jazdila dlho.. takto som nachádzala trasy ktoré som jazdila stále rovnako.. mala som stále rešpekt.. no a dnes jazdím aktívne už 7rokov, kamkoľvek, len dlho som sa bála ísť po diaľnici.. kvôli návratu do práce som už aj diaľnicu musela absolvovať a naučiť sa.. už sa dávno nebojím ako kedysi..

Takže zamna - treba ísť na to postupne, súcitiť aj so sebou a chápať sa že máš strach, opakovať si že aj keď pôjdeš pomaly, nic sa nedeje, keby aj niekto trúbil nejaký netrpezlivec nepripúšťaj si to.. jednoducho začať po častiach a dokola to iste a potom pridávať.. držím palce

beata_k
30. júl 2023

Nic len jazdit, jazdit a jazdit. Mozno este psycholog aby si prekonala tu traumu.

thereisabear
30. júl 2023

Určite kondičné jazdy. A automat.

kornelies
30. júl 2023

@pribinak Nie je to tak jednoduche ako pises. Zazila som to iste, co autorka.
Odporucam jazdit na automate so soferom, postupne nacvicovat trasy, idealne vo vecernych hodinach, popripade v nedelu doobeda.

pribinak
30. júl 2023

@kornelies kde píšem že je to jednoduché?

kornelies
30. júl 2023

@pribinak Odpoved...ved si daj kondicne jazdy. Ani netusis, co je si sadnut za volant, ked sa ti pred ocami prebieha nehoda. Nie je to o kondicnych jazdach, ale o psychike.

pribinak
30. júl 2023

@kornelies od toho sú tie kondične jazdy, že prekonám svoj strach. Samozrjeme, že to chce kus prace na sebe. Ale treba len jazdiť a jazdiť, lebo vystrašený vodič je pre ostatných nebezpečný, nie len pre seba ale najmä pre ostatných pretože jeho reakcie sú nevyspytateľné

Plakať nepomôže, len jazdiť jazdiť jazdiť

Ak máš traumu, nevieš ju spravovať, tak potom odporúčam psychoterapiu

kornelies
30. júl 2023

@pribinak Ja soferujem, nemam s tym problem. Prvy rok po nehode bol kriticky, ani za milion eur by si ma za volant nedostala. Chybu som neurobila ja, ale opity vodic.

pribinak
30. júl 2023

@kornelies a o čo ti vlastne ide? Čo iné ako kondične jazdy a prax jej pomôže?
Nerozumiem čo vlastne odo mna chceš

lucia147852
30. júl 2023

Tiež som za to, nahlásiť si kondične jazdy. Alebo zo začiatku jazdiť s muzom, sestrou, kamoskou, s niekym, kto je dobrý šofér. Najskôr mimo špičku, nech je čo najmenej stresu. Ja naopak ale vôbec neodporúčam automat, ale poriadne sa naučiť manuál. Ak si zvyknes len na automat, tak náhodou ak budeš potrebovať z ničoho nic šoférovať iné auto, tak si skončila. Kamoska to presne takto má, len automat, automat… teraz má možnosť šoférovať len manuál a je odpísaná. Ja som si síce odmakala manuál, ale nemám problém odšoférovat skoro akékoľvek auto v prípade potreby