Ako prekonať strach z choroby a negatívnych snov?
Som tak trocha hypochonder 🤣, dlhsie mam pocit tlaku pod lavym rebrom a namyslam si ze mam rakovinu pankreasu. Zomrel mi na to stryko ked mal 72, odvtedy je toto pre mna strasiakom. Pred par dnami sa mi snivalo ze som s mamou bola v dome kde byval stryko, bol tam aj on a vravel mojej ze ma musi nechat ist a ze mozem ostat tu s nim a s mojou babkou (ta iu tiez nezije). Ja som odvtedy taka vystresovana, bojim sa ze ten sen znamena ze coskoro zomriem… snazim sa na to nemysliet ale nejde to, doma sa o tom nemam s kym porozpravat, manzelovi s mojimi strachmi leziem uz na nervy… len som to potrebovala zo seba dostat… dakujem
@balerina2025 minuly rok som obehala, gastro ct usg a vsetko bolo ok
Podľa mňa @balerina2025 myslí psychológa. Pretože byť zdravá, ale namyšlať si choroby až tak, že ťa to obmedzuje, nie je v poriadku.
Ten sen je podla mna len dosledkom toho tvojho strachu. Vela na to myslis, tak ti to voslo do sna. Isla by som k psychologovi.
To, čo popisujes môžu byť prejavy panickych atakov. Takže áno - smer psychológ/psychiater 🙂
@marianarem chodila som k psychologovi. Prave ze ten sen ma dost vykolajil lebo prisiel v obdobi ked mi bolo lepsie a nemyslela som na ziadnu chorobu… 😞
Prečo snom prikladám taký význam?
@zmrzlinka2021 vacsinou ich vobec neriesim, neviem preco sa ma tento tak drzi a preco vo mne vyvolava taky strach
No dobre , spýtam sa inak, prečo máš tieto obavy, keď nemáš tu diagnózu? Tiež som liečená hypochondrivka, je to vážne psychické ochorenie
uplne ta chapem a pankreas? najhorsia choroba co existuje, lebo to je najrychlejsia rakovina a presne viem co prezivas. ak mas pocit tlaku, smer lekar, nech pozrie , a urobi aj krvne odbery. zas nie kazdy pankreas je vecou dedicnosti, to nie je len 100 dedicna choroba, ale aj vec nahody. chronickych zapalov, atd atd, mozem o tom uz napisat knihu.
pre pkoj duse, chod k svojej lekarke plus psychiater/psycholog.
to ze sa ti to sniva, znamena, ze mas to stale v podvedomi. prezivam to iste. a je to zle, stale mysliet a mat strach.
Len chcem napisat. Aj strach, ze sa nedokazem postarat o deti (po stanoveni istej diagnozy a prechodne zhorseneho zdr. stavu - nastastie len prechodne, no to nikto nevedel garantovat) mi zabranil v praci, ktoru som milovala. Zabran tomu, aby sa ti nestalo to iste. Stale davam az prehnany pozor, pretoze nechcem ostat nikomu na obtiaz, no k mojej milovanej specifickej praci sa uz neda vratit :( Ale je kopec inych povolani. Sem-tam mi napadne myslienka, ze sa mi nieco stane, ale zahodim ju ako nerealnu. Verim ti, musis sa s tym popasovat, neprivolavaj si to
@zmrzlinka2021 ja mam uz 18 rokov problemy s travenim vystriedala som 5tich gastro, stale bol zaver ze funkcna porucha. A potom zrazu stryko ochorel a za 5 mes od stanovenia diagnozy zomrel. Ale zase on kazdy den zacinal poharikom domacej, pil pivo na litre, vela udeneho smazeneho. Odvtedy zakazdym ked sa mi ozvu moje traviace problemy tak myslim na tuto diagnozu
@eva8 ano snazim sa o tom. Poviem si ze mi nic nie je a nebudem si to privolavat. Niekedy sa mi dari lepsie inokedy sa mi nedari vobec
moj brat zomrel 3 mesiace od stanovenia. a nepil nefajcil; obcas nezdrave jedlo. mal len 43 rokov. LEN
takze na to akym sposobom zil tvoj stryko sa dozil ''VELMI VELA.''
inac, vela robi psychosomatika. a poikial chodis pravidelne na krv a sono ci ct ako si pisala, tak sa nemas coho bat. inac to zovseobecnovanie chorob, to je celkom divna vec, ked napise fukncna porucha ci nespecificke ochorenie ...to uplne ''milujem.''
Autorka,
Ale to bol stryko a ty si ty. Vždy si to povedz
Možno by ti pomohli aj nejaké pozitívne afirmácie - opakovať si vety o zdraví a zbavení sa strachu... Dobrá a najdôležitejšia správa je, že ty žiješ, si tu, si zdravá, vieš pomenovať svoj problém a teda toto sa dá aj riešiť... Držím palce 🍀
Ahoj milá autorka príspevku, tak ja ti dám odpoveď trocha iného charakteru..je zjavné z toho čo píšeš, že ten strach tam máš veľmi silný.. a to nie je niečo z čoho ti pomôžu lieky, alebo len nemyslieť na to. Takéto stavy nás v podstate vyzývajú k tomu, aby sme sa im postavili čelom. Zodpovedz si sama, z čoho máš najväčší strach? Z choroby samotnej? Alebo zo smrti? A tu pricházda podstata - väčsinou máme tendenciu takéto ťažké pocity potláčať, alebo sa im vyhýbať. To čo ale potrebuješ spraviť je dovoliť si to (ten strach) precítiť úplne naplno. Dovoľ si precítiť všetko čo sa "pýta von" a ak s tým pocitom zároveň cítiš v tele nejaký tlak, ťažobu, len dýchaj a v pokoji nechaj odznieť. Takže moja odpoveď na to ako ako zvládnuť strach je čeliť mu - daj mu pozornosť a on ťa nechá 👌

smer lekar